Hyppää pääsisältöön

Krista Kosonen: "Minulla on todella hyvä ammatillinen itsetunto."

Krista Kosonen istuu penkillä.
Krista Kosonen istuu penkillä. Kuva: All Over Press/Ari Lahti Krista Kosonen

Krista Kosonen on yksi maamme kiinnostavimmista näyttelijöistä. Kosonen ei pidä rutiineista, eikä juurikaan ole pitänyt kesälomia. HBO Nordicin uuden norjalaisen tuotannon, Beforeignersin, naispääosaan valittu näyttelijä uskoo kilvoitteluun ja rakastuu kirjoissa kieleen.

– Äidilleni oli varmasti helpotus, että minut ja veljeni vietiin joka kesä mummun mökille Iittiin. Siellä oltiin pidempiäkin aikoja. Sinne tuli myymäläauto, ja aika pitkän matkan päähän. Luulen, että kävely autolle kesti aina tunnin. Ja siellä myymäläautolla sai aina jäätelön. Ja sitten kävelimme takaisin, kertoo Kosonen.

Espoolaissyntyinen näyttelijä asuu nykyään Helsingin keskustassa. Jäätelönhakureissujen muistelu saa Kososen nostalgian valtaan.

– Näillä reissuilla ei koskaan tapahtunut mitään jännää, paitsi se, että kun oli kävellyt sen pitkän pitkän matkan, saa sen jäätelö! Nykyään kaiken saa niin helposti.

Onko nykyajan lapsilla siis liian helppo elämä, jäätelöt kannetaan kotiin tai jäätelöauto ajaa liian lähelle? Tuoko kärsimys kirkkaimman kruunun?

– Olen itse sillä tavalla perisuomalainen ja luterilainen, että kyllä se kärsimys tuo kirkkaimman kruunun. Toisaalta äitinä tiedän, että sen kolmevuotiaan huudon saattaa aika usein sillä kotiin kannetulla jäätelöllä hiljentää. Onhan tämä vähän ristiriidassa. Mikähän olisi se oma tunnelma, jos nyt pitäisi lähteä tunnin matkan päähän myymäläautolle? Mutta ehkä se on mummojen etuoikeus, eli oma äitini voi nyt hoitaa tällaista rauhallista tekemistä.

“Olen kärvistelijä”

Lämmöllä jäätelönhakureissujaan muisteleva Kosonen toteaa, että ajatus kilvoittelusta tavoitteen saavuttamiseksi näkyy suhtautumisessa työhön.

– Kyllä mä olen vähän sellainen kärvistelijä. Jos joku tulee liian helposti, mietin että tuliko tämä asia ansaitusti? Jos on ollut mukavaa koko työrupeaman ajan, voiko lopputulos oikeasti olla hyvä? Siitä tulee valheellinen olo: eihän se lopputulos voi olla hyvä, jos meillä oli niin kivaa. Onnistumiseen liitän sen, että pitää aina mennä jollain tapaa vaikeuksien kautta voittoon

Mitäköhän suomalaiselle yhteiskunnalle tapahtuisi jos hyväksyisimme sen, että kun on kivaa ja siitä voi syntyä hyvää? Menisimmekö rappiolle?

– Voisi olla monessakin asiassa hyvä asia hyväksyä se. Ja leikkimisen kautta esimerkiksi oppii monenlaisia asioita.

Tyytyväinen vapaa näyttelijä

Naispääosat elokuvissa Miami ja Kätilö toivat Jussi-palkinnot. Näistä jälkimmäinen, Katja Ketun romaaniin perustuva filmi parhaan naisnäyttelijän palkinnon Shanghain kansainvälisellä elokuvafestivaalilla. Televisioviihteen Venlat Kosonen on pokannut tuotannoista Moska ja Toisen kanssa.

Vuonna 2010 näyttelijä sai huippuarvostelut Turun kaupunginteatterin Anna Kareninan pääosasta, vuosi teatteritaiteen maisteriksi valmistumisensa jälkeen.

Sanotaanko näin, että minulla on todella hyvä ammatillinen itsetunto.― Krista Kosonen

– En ole omaan työhöni useinkaan tyytyväinen, sanoo Kosonen, mutta kieltää olevansa vaatimaton.

– Sanotaanko näin, että minulla on todella hyvä ammatillinen itsetunto. Olen samaan aikaan hyvin itsekriittinen ja kunnianhimoinen. Mutta en mä kyllä varmaan vaatimaton ole!

Krista Kosonen ei viettänyt kesälomaa silloin, kun suuri osa suomalaisista vetäytyi kesän viettoon. Kesäkuussa Kosonen kuvasi Yksittäistapaus-episodielokuvaa, jonka tarinat tavalla tai toisella käsittelevät naisten asemaa. Vastanäyttelijä oli Eero Ritala. Kuvaukset tehtiin Lissabonissa.

– Se ei kuitenkaan tunnu niin työltä. Onhan se eri asia kuin kuvata vaikkapa Tikkurilassa.

Kosonen on ollut freelancer valmistuttuaan Teatterikorkeakoulusta vuonna 2009 ja kertoo, ettei kaipaa säntillisiä kesälomia tai ennakoitavia aikatauluja.

– Olen aika impulsiivinen ja kärsimätön henkilö, levotonkin. Mulle sopii se, että on paljon eri produktioita, eri ihmisten kanssa. Ensimmäisinä näyttelijävuosina en paljon pitänytkään lomaa, mutta se on sopinut mun persoonalle. Rutiinini on se, ettei ole rutiineja. Toki silloin jos harjoitellaan teatterissa, päivät ovat kellonajoiltaan samanlaiset, mutta en ole yhtään rutiinin perään.

Rakkaus kieleen

Tänä vuonna Krista Kososen kesäloma osui heinäkuulle. Mutta mitkä ovat näyttelijän kesäharrastukset?

– Itse asiassa mullahan on tosi nössöt harrastukset, ei ole tennistä eikä patikointia. Kesäharrastukseni on lukeminen, joskin se on vuosien saatossa jäänyt vähälle ja sitä kaipaan. Viimeisinä kesinä käynnissä on ollut Dostojevski-projekti. Altaan reunalla on ollut aina joku tiiliskivi. Mutta miten tämä onnistuu nyt lapsen kanssa, pitää katsoa!

Kosonen on varsinainen sarjalukija. Kesken voi olla kymmenenkin kirjaa. Lukeminen on katkonaista. Luettavat kirjat löytyvät kirja-arvosteluista ja ystävien suosituksista.

Jos rakastun jonkun kirjailijan kieleen, luen sitä lisää.― Krista Kosonen

Kollega Laura Birnin kehumat ruotsalaisen Lena Anderssonin kirjoja Omavaltaista menettelyä ja Vailla henkilökohtaista vastuuta saavat Kososelta suitsutusta. Hän löytää niistä yhteneväisyyksiä ohjaajana ja näytelmäkirjailijanakin työskentelevän Saara Turusen tuotantoon.

– Rakastan Turusen Rakkaudenhirviö ja Sivuhenkilö -kirjoja, ja Lena Andersson on vähän saman tyylinen. Luen myös englanniksi, kun yritän parantaa kielitaitoani, muun muassa Zadie Smithiä englanniksi. Jos rakastun jonkun kirjailijan kieleen, luen sitä lisää.

Krista Kosonen ja muut HBO Nordicin alkuperäissarjan pääosien esittäjät.
Krista Kosonen ja Beforeigners käsikirjoittajat Anne Bjørnstad ja Eilif Skodvink, ohjaaja Jens Lien ja miespääosan esittäjä Nicolai Cleve Broch. Krista Kosonen ja muut HBO Nordicin alkuperäissarjan pääosien esittäjät. Kuva: HBO Nordic Krista Kosonen,beforeigners

Kielitaito tuleekin tarpeeseen, sillä kesällä uutisoitiin Kososen naispääosasta HBO Nordicin norjalaissarjassa Beforeigners. Ennakkotietojen mukaan kyseessä on lähitulevaisuuteen sijoittuva scifi-sarja.

Kosonen on jo nähty pienessä roolissa kansainvälisessä tuotannossa valkokankaalla viime vuoden kohutuimpiin elokuviin kuuluvassa Blade Runner -klassikon jatko-osassa Blade Runner 2049, tosin puhumassa suomea.

Seuraavaksi Kosonen nähdään terrorismia vastaan taistelevan agentin roolissa syksyllä Elisa Viihteen suoratoistosarjassa Bulletsissa Tommi Korpelan ja Game of Thronesista tutun Sibell Kekillin kanssa.

Kuuntele Krista Kososen haastattelu Kulttuuriykkösessä: