Hyppää pääsisältöön

Makuuhuoneen ikkunasta näkyy kohta jättimäinen kuva omasta naamasta – Jenni Ahlapuro on 34-metrisen muraalin malli

Jenni Ahlapuro ottaa parvekkeellaan kuvaa valmistuvasta seinämaalauksesta.
Jenni Ahlapuro voi kohta katsella omaa kuvaansa parvekkeeltaan. Jenni Ahlapuro ottaa parvekkeellaan kuvaa valmistuvasta seinämaalauksesta. Kuva: Ippi Arjanne / Yle katutaide,seinämaalaukset,graffitit (teokset),Helsinki

Kanadalaisen taiteilijan Li-Hillin jättimäinen seinämaalaus kohoaa helsinkiläisen kerrostalon seinään. Kalevala-henkisessä teoksessa kelluu Ilmatar, jolla on Jenni Ahlapuron kasvot.

Jenni Ahlapuro seisoo makuuhuoneessaan helsinkiläisen kerrostaloasunnon kuudennessa kerroksessa ja katselee ikkunasta ulos. Sälekaihtimien välistä näkyy paljon betonia, ollaanhan nyt Itä-Pasilassa. Materiaali on tunnusomaista 1970-luvulla rakennetulle kaupunginosalle. Vastapäisen kerrostalon päätyseinän vieressä tönöttää nostokurki ja sen kyydissä kaksi ihmistä.

– Onko siellä jotain tyyppejä jo? Jes, mä sometan tän heti! Sori!

Haastattelu voi odottaa, omasta naamasta maalattavan muraalin ensimmäisen työvaiheen näkeminen ei. Sosiaalisen median markkinointiviestintäpäällikkönä työskentelevä 29-vuotias Jenni Ahlapuro on kohta 34-metrinen muraaliteos kerrostalon seinässä. Miten tähän päädyttiin?

Kiveen kirjoitettu kotiseuturakkaus

Ahlapuron ystävä Liisa jakoi elokuun puolessa välissä sosiaalisessa mediassa linkin, jossa etsittiin mallia Helsinki Urban Art -yhdistyksen toteuttamaan muraaliin. Haussa oli ensisijaisesti paikallinen, ja sitä Ahlapuro on. Hän on asunut Itä-Pasilassa kymmenen vuotta, ja hänen isänsä ja mummonsa ovat asuneet parin korttelin päässä koko hänen elinikänsä.

– Olen Itä-Pasilan suuri ystävä ja ajattelin, että tämä kuulostaa mun jutulta.

Hän tarttui tilaisuuteen ja otti yhteyttä sähköpostilla vailla mitään odotuksia. Seuraavana aamuna puhelin soi, ja hänet oli valittu malliksi.

– Se tuntui aluksi tosi koomiselta ajatukselta, mutta nyt olen sinut sen kanssa. Aviomies tosin friikkasi aika paljon, kun kuuli, Ahlapuro nauraa.

Kun muraali valmistuu, Jenni Ahlapuro näkee itsensä kalevalaishenkisessä maalauksessa sekä makuuhuoneensa ikkunasta että parvekkeeltaan. (Luonnoskuva muraalista löytyy jutun lopusta.)

Betonin vetovoima

Ennen nykyistä asuntoaan Ahlapuro asui pari vuotta talon 12:ssa kerroksessa ja saman verran viereisessä rapussa. Nykyisessä kolmiossaan Ahlapuro on asunut seitsemän vuotta.

– Olin katsomassa asuntoa tuossa viereisessä talossa, mutta se oli pettymys. Kävin ostamassa itselleni lohdutukseksi jäätelöä ja matkalla kotiin törmäsin kiinteistövälittäjään, joka näytti minulle tämän asunnon.

Jenni Ahlapuro seisoo kotonaan ikkunan vieressä.
Jenni Ahlapuro ei usko, että hänen kasvojaan voi tunnistaa seinämaalauksesta.. Jenni Ahlapuro seisoo kotonaan ikkunan vieressä. Kuva: Ippi Arjanne / Yle katutaide,graffitit (katutaide),malli

Ahlapuro teki tarjouksen lähes siltä seisomalta. Aikeita muuttaa pois ei ole, varsinkaan muraalin myötä.

Kuvaukset meressä

Omaa osuuttaan teoksessa Ahlapuro kuvailee lähinnä yksityiskohdiksi: hänen piirteitään tarvittiin viimeistelyvaiheeseen. Hänet kuvattiinkin viimeistä luonnosta varten vasta päivää ennen maalausprojektin alkua.

– Simuloin kelluvaa Ilmatarta ensin maalla ja sitten meressä. Oli älyttömän kylmää.

Kanadalaisen Li-Hillin teos kuvaa maailman syntyä särkyneestä sotkan munasta. Vedessä kelluvan Ilmattaren hahmo on Ahlapuro, jonka suhde Kalevalaan on vuosien saatossa etääntynyt.

- Ala-asteen jälkeen ei kyllä ole tullut sitä luettua. Pitäisi ehkä päivittää ymmärryksensä siitä, Ahlapuro tunnustaa.

Ja muistin virkistämiseksi muillekin Kalevalansa unohtaneille: taivaan neito Ilmatar on se hahmo, jolla on suurin rooli maailman luomisessa. Hänen kelluessaan meressä sotkalintu munii hänen polvelleen, ja munista kuoriutuivat maa, taivas, aurinko, kuu ja tähdet.

Jatkoa tatuoinnin muodossa?

Vaikka asuntokaupat Ahlapuro onkin kerran hoitanut kohtuullisen vauhdikkaasti, pysyvistä ratkaisuista hänellä on käsivarren täydeltä todistusaineistoa. Oikeaa käsivartta peittävät värikkäät tatuoinnit.

– En usko, että omat kasvot seinässä alkavat kaduttaa, kun ei tämä ihossa oleva mustekaan ole alkanut.

Muraali on pyörinyt mielessä myös iltaisin. Yhtenä iltana hän makasi sängyssä ja vei taideteoksen seuraavalle tasolle, tai oikeastaan metatasolle.

– En poissulkisi ajatusta, että joku tämän teoksen inspiroima tatuointi löytyisi ihostani myöhemmin. Ehkä ei omalla naamalla, se voisi olla jo outoa, mutta samalla tyylillä, Ahlapuro paljastaa.

Muraalin valmistumispäivälle 1.9. teoksen muusana toimineella Ahlapurolla on jo suunnitelma. Selfie pitää ottaa ensi tilassa.

– Lupasin jo tälle koko homman alullepanijalle Liisalle, että mennään skumpalle muraalin juurelle!

Kanadalaisen taiteilijan Li-Hillin luonnos teoksesta. Luonnoksessa näkyvät muun muassa parvekkeet ja ikkunat.
Kanadalaisen taiteilijan Li-Hillin luonnos muraalista. Kanadalaisen taiteilijan Li-Hillin luonnos teoksesta. Luonnoksessa näkyvät muun muassa parvekkeet ja ikkunat. Kuva: Ippi Arjanne / Yle seinämaalaus,Itä-Pasila, Helsinki,Helsinki,katutaide

Uusimmat sisällöt - Yle Radio Suomi