Hyppää pääsisältöön

Minkälaiseen keskusteluun olet törmännyt netissä?

Millä tavalla keskustelet netissä?
Millä tavalla keskustelet netissä? Kuva: Tuuli Laukkanen / Yle sosiaalinen media,keskustelu,vuorovaikutus,viestintä

Millä tavalla viestit netissä? Millaista on toimiva digitaalinen vuorovaikutus? Oletko kohdannut vihapuhetta? Miten toimit, jos huomaat epäasiallista käytöstä digitaalisissa kanavissa? Käytätkö omissa viesteissäsi emojeita, hymiöitä tai kuvasymboleita? Miten?

Aivotutkimuksen näkökulmasta empatia on kokoelma taitoja, joiden avulla voimme muodostaa yhteyden toiseen ihmiseen. Empatia syttyy ihmisissä helposti kasvokkain tapahtuvassa vuorovaikutuksessa. Näemme toisen eleet, ilmeet ja kuulemme äänensävyt.

- Digitaalisissa ympäristöissä toimiva vuorovaikutus on haasteellisempaa.

Kommunikointi onnistuu verkossa parhaiten ihmisten kanssa, joiden tavat viestiä tuntee entuudestaan, kertoo aivotutkija Katri Saarikivi.

Parhaillaan Saarikivi selvittää HUMEX-tutkimushankkeessa oikeissa vuorovaikutustilanteissa syntyviä empatian mekanismeja. Tutkimusryhmän tavoitteena on selvittää miten digitaalisista työkaluista voisi saada empaattisempia.

- Kokeilemme esimerkiksi chat-ympäristössä keskustelijoiden sykkeen visualisointia. Tulisiko siitä fiilis, että keskustelee oikean ihmisen kanssa. Vuorovaikutus voi olla silloin sujuvampaa ja empatiaa syntyisi enemmän, pohtii Katri Saarikivi.

Millaisia positiivisia tai negatiivisia kokemuksia sinulla on digitaalisesta vuorovaikutuksesta? Millaisiin asioihin kiinnität huomiota itse? Millaista vuorovaikutusta toivot muilta?

Havaintoja ihmisestä Yle Radio 1:ssä torstaisin klo 12.10 ja Yle Areenassa podcastina.

 • Keskustele tässä: Kannattaako enää sijoittaa rakennuksiin?

  Rakentaminen on riskibisnestä.

  Joka kymmenes asunto on ilman asukkaita ja monen pienen ostoskeskuksen kohtalona on purkaminen. Samalla etätyöt vähentävät toimistotilojen tarvetta. Uskaltaako yhä sijoittaa rakennuksiin? Toimittaja Juha Virtasen vieraina Rakennusteollisuus ry:n varatoimitusjohtaja Kim Kaskiaro ja Inderes Oy:n analyytikko Olli Koponen.

 • Jumalanpalvelukset marraskuussa

  Yle Radio 1:n jumalanpalvelukset marraskuussa 2020

  Sunnuntaisin klo 10.00 luterilainen jumalanpalvelus. Sunnuntaisin klo 11.00 vuorottelevat ortodoksisen liturgian kanssa vapaiden kirkkojen ja seurakuntien sekä katolisen kirkon jumalanpalvelukset.

 • Keskustele aiheesta: Minkälainen fiilis sinun työpaikallasi on?

  Työpaikan tunneilmasto vaikuttaa tuottavuuteen.

  Työpaikan hyvä tunneilmasto parantaa työtulosta selvästi. Monelta johtajalta jää tärkeitä työkaluja käyttämättä, kun työpaikan tunneilmastoon ei kiinnitetä tarpeeksi huomiota. Mikä maksaa? -ohjelmassa keskustellaan siitä, miten työpaikan hyvä tunneilmasto saadaan luotua. Juho-Pekka Rantalan vieraina työelämän tunnetaitovalmentaja Ira Leppänen ja psykologi Jarkko Rantanen.

 • Hartauspuhujat marraskuussa

  Yle Radio 1:n hartauspuhujat marraskuussa 2020

  Aamuhartaus ma-la klo 6.15 ja 7.15 (uusinta). Iltahartaus ma-pe klo 18.50, ehtookellot ja iltahartaus la klo 18.00. Iltahartauden uusinta ma-la klo 23.00.