Hyppää pääsisältöön

Minkälaiseen keskusteluun olet törmännyt netissä?

Millä tavalla keskustelet netissä?
Millä tavalla keskustelet netissä? Kuva: Tuuli Laukkanen / Yle sosiaalinen media,keskustelu,vuorovaikutus,viestintä

Millä tavalla viestit netissä? Millaista on toimiva digitaalinen vuorovaikutus? Oletko kohdannut vihapuhetta? Miten toimit, jos huomaat epäasiallista käytöstä digitaalisissa kanavissa? Käytätkö omissa viesteissäsi emojeita, hymiöitä tai kuvasymboleita? Miten?

Aivotutkimuksen näkökulmasta empatia on kokoelma taitoja, joiden avulla voimme muodostaa yhteyden toiseen ihmiseen. Empatia syttyy ihmisissä helposti kasvokkain tapahtuvassa vuorovaikutuksessa. Näemme toisen eleet, ilmeet ja kuulemme äänensävyt.

- Digitaalisissa ympäristöissä toimiva vuorovaikutus on haasteellisempaa.

Kommunikointi onnistuu verkossa parhaiten ihmisten kanssa, joiden tavat viestiä tuntee entuudestaan, kertoo aivotutkija Katri Saarikivi.

Parhaillaan Saarikivi selvittää HUMEX-tutkimushankkeessa oikeissa vuorovaikutustilanteissa syntyviä empatian mekanismeja. Tutkimusryhmän tavoitteena on selvittää miten digitaalisista työkaluista voisi saada empaattisempia.

- Kokeilemme esimerkiksi chat-ympäristössä keskustelijoiden sykkeen visualisointia. Tulisiko siitä fiilis, että keskustelee oikean ihmisen kanssa. Vuorovaikutus voi olla silloin sujuvampaa ja empatiaa syntyisi enemmän, pohtii Katri Saarikivi.

Millaisia positiivisia tai negatiivisia kokemuksia sinulla on digitaalisesta vuorovaikutuksesta? Millaisiin asioihin kiinnität huomiota itse? Millaista vuorovaikutusta toivot muilta?

Havaintoja ihmisestä Yle Radio 1:ssä torstaisin klo 12.10 ja Yle Areenassa podcastina.

 • Jumalanpalvelukset helmikuussa

  Yle Radio 1:n jumalanpalvelukset helmikuussa 2021

  Sunnuntaisin klo 10.00 luterilainen jumalanpalvelus. Sunnuntaisin klo 11.00 vuorottelevat ortodoksisen liturgian kanssa vapaiden kirkkojen ja seurakuntien sekä katolisen kirkon jumalanpalvelukset.

 • Hartauspuhujat tammikuussa

  Yle Radio 1:n hartauspuhujat tammikuussa 2021

  Aamuhartaus ma-la klo 6.15 ja 7.15 (uusinta). Iltahartaus ma-pe klo 18.50, ehtookellot ja iltahartaus la klo 18.00. Iltahartauden uusinta ma-la klo 23.00.

 • Mitkä ovat elämäsi merkityksellisimmät käännekohdat?

  Millainen on sinun tarinasi? Kerro meille.

  Me ihmiset hahmotamme omaa elämäämme ja sen tapahtumia tarinoiden kautta. Ihmisen tarve katsoa menneisyyteensä vaihtelee. Vastaa kyselyyn ja kerro millainen on sinun tarinasi? Mitkä ovat elämäsi merkityksellisimmät käännekohdat? Miksi? Millä tavalla ne ovat muuttaneet sinua? Millaisia toiveita ja tarpeita sinulla on elämäsi suhteen?