Hyppää pääsisältöön

Suojele jokamiehenoikeuksia – osallistu Minä ja mun puu -kampanjaan

Minä ja mun puu -kampanja kerää rakkaimpien puiden tarinoita ja kuvia Yle Luonnon sivuille ja someen 25.8.–7.10.2018. Kampanja on osa Mennään metsään -kokonaisuutta, jonka tavoitteena on saada jokamiehenoikeudet Unescon aineettoman kulttuuriperinnön listalle.

Minä ja mun puu -kampanjan tavoitteena on kertoa, miksi metsä – ja juuri tietyt puut – merkitsevät suomalaisille niin paljon. Puihin kiinnytään, niiden kasvua seurataan ja ne ovat aina läsnä. Jaa tarinasi muiden kanssa! Kampanjaan voi osallistua kuka tahansa lähettämällä kuvan ja tarinan puustaan Yle Luonnolle.

Tarinoita ja kuvia jaetaan myös yhteistyökumppaneiden somessa (mm. Metsähallitus, Suomen Latu, Suomen Luonnonsuojeluliitto). Kampanjan päätyttyä kuvista kootaan valokuvanäyttely Metsämuseo Lustoon.

Tavoitteena on saada jokamiehenoikeudet Unescon aineettoman kulttuuriperinnön listalle.

Valikoiduista tarinoista kuvataan muutaman minuutin kestoisia videoita, joita nähdään Aamu-tv:ssä ja Mennään metsään -viikon ohjelmissa 1.–7.10.2018. Videoille tarinankertojiksi etsitään henkilöitä, joilla on voimakas suhde tiettyyn puuhun. Puu voi olla jo kaatunut ja se voi sijaita missä vain Suomessa.

Näin osallistut:

1. Ota kuva itsestäsi ja sinulle tärkeästä puusta.
2. Kerro kuvatekstissä, miksi puu on sinulle tärkeä.
3. Jaa kuva Instagramissa hästägillä #minäjamunpuu ja #yleluonto
TAI
4. Julkaise kuva Yle Luonnon Facebook -seinälle. Kuva Ilmestyy Vierailijoiden julkaisuihin
TAI
5. Lähteä kuva alla olevan lomakkeen kautta.

Kuvia käytetään vain Mennään metsään -kampanjan yhteydessä ja kuvan yhteydessä mainitaan aina kuvaajan nimi. Kuvista ja tarinoista tehdään myös näyttely Metsämuseo Lustoon ja ne tallennetaan Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran arkistoon. Arkistoituja kuvia ei julkaista ilman kuvaajan lupaa.

Minä ja mun puu.
Minä ja mun puu. Kuva: Sara Vertanen / Yle puut,mennään metsään
Minä ja mun puu.
Minä ja mun puu. Kuva: Sara Vertanen / Yle puut,mennään metsään
Minä ja mun puu.
Minä ja mun puu. Kuva: Sara Vertanen / Yle puut

Jokamies, jokanainen, jokahenkilö. Käytä oikeuttasi mennä metsään! Merkkaa metsäkäyntisi, vie jokamiehenoikeudet Unescon aineettoman kulttuuriperinnön listalle yle.fi/mennaanmetsaan.

Mennään metsään

Mennään metsään -viikon erikoislähetykset Evolta

#minäjamunpuu

 • Syksyn herkullisin kakku syntyy kaarnikasta

  Bloggaaja Annin variksenmarjakakku - täydellinen makuelämys!

  Leivontablogia pitävä Anni sai haastavan tehtävän. Hänen piti suunnitella ja leipoa Ylen Mennään metsään -kampanjaa varten helppo, herkullinen ja näyttävä kakku variksenmarjasta eli kaarnikasta – marjasta, jota ei juurikaan poimita. Liekö syynä se, että marja maistuu monen suussa vähän oudolta. Mutta kaarnikka on ihmemarja, ja sen Annikin sai kokea!

 • Mennään metsään -kolumni: Kuvataiteilija Jaakko Kahilaniemi pitää yksilöiden ja valtion suhtautumista luontoon kaksinaismoralistisina

  "Myös oma metsäsuhteeni on ristiriitainen."

  "Luonnon omistaminen on absudri ajatus 29-vuotiaalle taiteen maisterille." Kuvataiteilija Jaakko Kahilaniemi kirjoittaa kolumnissaan luonnosta ja sen omistamisen aiheuttamista ristiriidoista. Ristiriidoista sai alkunsa palkittu 100 Hectares of Understanding -taidekuvasarja, jossa Kahilaniemi on kuvannut perinnöksi saamansa metsän ominaisuuksia.

 • Tutkija: ”Ilman sieniä Suomessa ei olisi metsiä"

  Maapallo olisi hyvin erilainen paikka ilman sieniä

  Ilman sieniä Suomessa ei ehkä olisi metsiä, sillä männyt, kuuset ja muut puumme esiintyvät aina yhdessä sienikumppanin kanssa. Sienet pysäyttivät myös fossiilisten polttoaineiden synnyn: lahottajasienten kehittyminen kivihiilikaudella pysäytti eloperäisen materiaalin kertymisen maanpinnalle.

 • Puut kertovat toisilleen, jos joku hyökkää

  Elävät puut -luontosarja avaa puiden salaperäistä elämää.

  Tiesitkö, että puut viestivät keskenään? Kun toukka hyökkää puun kimppuun ja alkaa nakertaa sen lehtiä, alkaa prosessi, jota ihmisaistit eivät havaitse. Ylen neliosainen Elävät puut -luontosarja avaa puiden salaperäistä ja varsin näkymätöntä elämää uudella tavalla ja upeaa, kuvaaja Jari Salosen tarkkaa, ympärivuotista luontokuvausta hyödyntäen.

 • Metsän viisi vihreää veljestä – Haapa

  Lue Anni Kytömäen koskettava teksti haavasta

  Haapa huomaa tuulen ensimmäisenä. Sen lehdet ovat puunlehdiksi kovat, niin kovanaamaiset että ovat vaatineet oman verbinkin – haavat eivät suhise kuten muut, ne havisevat.

 • Metsän viisi vihreää veljestä – Koivu

  Anni Kytömäen upea teksti koivusta

  Koivu on nuorena vaalea ja heleä, hento ja keveä. Syystä tai toisesta sitä väitetään naiselliseksi, mutta todellisuudessa koivu on koivu, kuten ihmisetkin ovat ensi sijassa ihmisiä.

 • Metsän viisi vihreää veljestä – Pihlaja

  Kirjailija Anni Kytömäen herkkä luonnehdinta pihlajasta.

  Kotipihan pihlaja on lapselle usein ensimmäinen puu: siinä on monta haaraa, oksia alhaallakin, sen syliin on helppo kiivetä. Jos putoaa, putoaa matalalta

 • Metsän viisi vihreää veljestä – Kuusi

  Lue Anni Kytömäen upea teksti kuusesta.

  Kuuset pistelevät ohikulkijaa, levittävät tummia siipiään polun päälle, seisovat apeina auringossakin. Niin meidät on opetettu näkemään, koska se mitä on paljon, on rumaa ja ikävää.

 • Mikä on Mennään metsään -kampanja?

  Suojellaan jokamiehenoikeuksia menemällä metsään.

  Suojellaan jokamiehenoikeuksia menemällä metsään! Yle juhlii metsää ja jokamiehenoikeuksia Mennään metsään -kampanjalla Suomen luonnon päivästä 25.8.2018 alkaen. Tule mukaan viemään jokamiehenoikeuksia Unescon aineettoman kulttuuriperinnön listalle.

 • Minne katosivat luonnonlähteet ja metsäpurot?

  Luonnonlähteiden tila on romahtanut Suomessa.

  Jos metsään haluat mennä nyt, ota vesipullo mukaan. Luonnonlähteiden tila on romahtanut, eikä kaikista lähteistä ja metsäpuroista voi enää ottaa juomakelpoista vettä. Lähteiden suojelu voi vielä pelastaa jäljelle jääneet pulputtajat.

 • Katoavat metsäpolut

  Perinteiset polkureitit ovat kovaa vauhtia katoamassa.

  Perinteiset polkureitit ovat kovaa vauhtia katoamassa. Samaan aikaan kansallispuistojen ja retkeilyalueiden suosituimmilla reiteillä polut levenevät, kun retkeilijät väistelevät kovassa kulutuksessa esiin tulleita kiviä ja juuria. Perinteisille poluille tarvittaisiin kipeästi lisää kulkijoita, varsinkaan kun lehmätkään eivät niitä enää ole tallomassa. On aika ryhtyä poluntallaustalkoisiin – maastopyöräillen, ratsastaen, patikoiden.

 • Metsä vastaa sille, joka osaa kuunnella

  Minkä opetuksen voisit metsästä poimia?

  Suomessa ei kovin montaa matkaa voi tehdä ohittamatta metsää tai kulkematta sen läpi. Se tulee kaupunkilaisenkin arkeen vähintään pieninä metsäisinä alueina tai junasta vilisevänä maisemana. Euroopan metsäisin maa kätkee sisäänsä kansan, jolla on pakostakin suhde metsään. Ja vaivihkaa metsä myös hoitaa meitä.

Uusimmat sisällöt - Mennään metsään