Hyppää pääsisältöön

Syksyn herkullisin kakku syntyy kaarnikasta

Leivontablogia pitävä Anni sai haastavan tehtävän. Hänen piti suunnitella ja leipoa Ylen Mennään metsään -kampanjaa varten helppo, herkullinen ja näyttävä kakku variksenmarjasta eli kaarnikasta – marjasta, jota ei juurikaan poimita. Liekö syynä se, että marja maistuu monen suussa vähän oudolta.

Mutta kaarnikka on ihmemarja, ja sen Annikin sai kokea. Kakusta tuli aivan uskomattoman herkullinen, täydellinen makuelämys. Kaiken lisäksi kakku on niin helppo ja nopea leipoa, että kuka tahansa onnistuu tällä reseptillä.

Kaarnikan maku yllätti

Pakastettuja variksenmarjoja lasilautasella
Kaarnikka pysyy hyvin koossa pakastettunakin. Pakastettuja variksenmarjoja lasilautasella Kuva: Sara Vertanen/Yle variksenmarja (luonnonmarjat),kaarnikka

Kaarnikka oli Annille uusi tuttavuus. Muistoissa oli, että ehkä joskus mummin luona marjaa olisi maistettu. Reseptin kehittely unohdetusta luonnonmarjasta kiinnosti Annia kovasti, mutta edessä oli myös haasteita.

– Maistoin sulanutta pakastemarjaa ja sen maku oli aika hurja. Kävi mielessä, että mitähän tästä tulee, Anni kuvaa tunnelmiaan.

Kaarnikkahilloa lasipurkissa
Anni valitsi kakkuun hillon, johon tuli vähän kardemummaa ja mustaherukkaa. Yhtä hyvältä maistui myös vanilja-punaherukka-kaarnikkahillo. Kaarnikkahilloa lasipurkissa Kuva: Sara Vertanen/Yle variksenmarja (luonnonmarjat),Hillo,kaarnikkahillo

Netistä löytyi vinkkejä, että kaarnikkaa kannattaa yhdistää johonkin hapokkaampaan marjaan kuten herukkaan. Anni teki kokeiluja ja hillo vaikutti parhaimmalta. Mustaherukka toimi kaarnikan kanssa tosi hyvin.

– Olin yllättynyt, että marjahan oli tosi hyvän makuinen, kun löysi hyvät makuyhdistelmät!

Marjahan oli tosi hyvän makuinen, kun löysi hyvät makuyhdistelmät!

Seuraavaksi Anni mietti makupareja: mikä sopisi kaarnikan kanssa? Hän päätyi tekemään pohjan valkosuklaasta.

– Pelkkä sokerikakkupohja tuntui vähän tylsältä. Valkosuklaa kiinnostaa monia ja se tuo kakkupohjalle myös jämäkkyyttä. Paahdettuna valkosuklaa sopii hyvin myös koristeeksi ja se on tosi nopea tehdä uunissa.

Valkosuklaan paloja uunipellilläPaahdettua valkosuklaata uunipellillä
Valkosuklaa on helppo ja nopea paahtaa: 5 minuuttia 175 asteisessa uunissa riittää. Kuva: Sara Vertanen/Yle

Pohjan tulikin olla vahva, sillä Anni päätti tehdä kakusta näyttävän kolmikerroksisen nakukakun, jonka välissä on hilloa ja vaniljarahkakermatäyte.

Kakkupohja kostutetaan kaarnikkamehulla
Kakkupohja kostutetaan kaarnikkamehulla. Kakkupohja kostutetaan kaarnikkamehulla Kuva: Sara Vertanen/Yle leipominen,kaarnikkakakku

Kakun koristeeksi Anni halusi valita jotain syötävää luonnosta. Kesän kuivuuden jäljiltä koristeita ei ihan helpolla löytynyt; mustikanlehdetkin olivat aivan ruskeita.

Kakun päällä on koristeina luonnonkukkia
Koristeena on syötäviä kukkia ja paahdettua valkosuklaata. Kakun päällä on koristeina luonnonkukkia Kuva: Sara Vertanen/Yle leipominen,kakut,kaarnikkakakku

Lopulta Pusulan seudulta löytyi vielä kauniita syötäviä kukkia, kaikki luonnonmukaisia ja torjunta-aineettomia. Anni kertoo ymmärtävänsä, jos joku vierastaa kukkia kakun päällä.

– Ei niitä välttämättä tarvitse syödä, välillä jätän ne itsekin lautasen reunalle, paitsi orvokit ja lemmikit ovat poikkeus, ne ovat mielestäni herkullisia! Anni sanoo ja vinkkaa, että kakun voisi koristella myös tuoreilla kaarnikoilla ja niiden varvuilla, puolukanlehdillä, tai vain pursotetulla kermalla ja valkosuklaakoristeilla.

Kakun voi koristella myös tuoreilla kaarnikoilla ja niiden varvuilla.

Valmiista kakusta tuli onnistuneempi kuin Anni oli osannut odottaa. Se on kertakaikkisen upea - ja painava! Tästä kakusta riittää monelle. Tai sitten ei. Sitä pitää nimittäin saada toinenkin pala!

Mennään metsään -kaarnikkakakku

Ohje on noin 15 hlö:lle

Valkosuklaakakkupohja:

200 g voita
250 g valkosuklaata
3 dl maitoa
1 dl vettä
3 munaa
2 tl vanilja-aromia (tai 1 tl vaniljasokeria)
8 dl vehnäjauhoja
4 dl sokeria
2 tl leivinjauhetta
ripaus suolaa

Leikkaa noin 20 cm kakkuvuoan pohjalle leivinpaperi ja voitele reunat voilla tai vuokaspraylla.
Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen.
Sulata voi kattilassa. Lisää valkosuklaa rouheena sulaan voihin ja anna suklaan sulaa, sekoita ja jäähdytä hieman.
Mittaa maito, vesi, munat, vanilja-aromi tai -sokeri kulhoon ja vispaa kevyesti sekaisin.
Mittaa kaikki kuivat aineet kulhoon ja sekoita.
Kaada ensin kuivien aineiden sekaan maitoseos ja sitten suklaaseos. Sekoita ja kääntele taikina hyvin tasaiseksi massaksi.
Kaada taikina vuokaan ja paista uunin alatasolla noin tunti.
Anna kakun jäähtyä hetki vuoassa ja kumoa se sitten jäähdytysritilälle.
Tasoita kakun kohonnut pinta ja leikkaa kakku kolmeen kerrokseen.

Vinkki! Paistoaika on aina uunikohtainen! Tarkista kypsyys puutikulla ja paista kakkua pidempään halutessasi.

GLUTEENITON: Vaihda jauhot gluteenittomiin jauhoihin ja lisää sekaan 1 tl psylliumia.

Kaarnikkahillo:

800 g kaarnikoita
200 g mustaherukoita tai punaherukoita
6 dl hillosokeria
4 tl sitruunamehua
1 tl kardemummaa tai vaniljatangon siemeniä

Mittaa marjat kattilaan ja lisää hillosokeri.
Anna kiehua noin 10 minuuttia miedolla lämmöllä.
Lisää puolessa välissä sitruuna ja kardemumma/vanilja.
Kuori mahdollinen vaahto pinnalta ja jäähdytä kunnolla.

Vinkki! Hilloa jää hieman yli. Käytä sitä muiden hillojen tavoin juustojen, puuron, jogurtin kanssa.

Kostutus:

2 dl kaarnikoita
3 dl vettä
2 rkl sokeria
1 tl kardemummaa

Mittaa vesi ja kaarnikat kattilaan.
Kiehauta marjat ja vesi kattilassa ja keitä muutama minuutti.
Siivilöi mehu ja laita takaisin kattilaan.
Lisää lopuksi sokeri ja kardemumma – sekoita.
Anna sokerin sulaa ja jäähdytä mehua hetki.

Vinkki! Kakun kostutukseen riittää noin 1-1.5 dl valmista mehua. Nautiskele loput mehusta kylmänä jäiden kera. Valmista halutessasi mehua samalla isompi määrä!

Rahkatäyte:

4 dl vispikermaa
200 g vaniljarahkaa

Vatkaa kerma vaahdoksi.
Lisää rahka kääntelemällä sekaan.

Vinkki! Jos haluat rahkatäytteestä makeampaa lisää sekaan pari teelusikallista tomusokeria.

Paahdettu valkosuklaa:

50 g valkosuklaata

Rouhi valkosuklaa pieneksi suoraan pellille.
Lämmitä suklaata 175 asteessa noin 5 minuuttia.

Koristeet:

luonnonkukkia (hiirenvirna, orvokki, kissankello, päiväkakkara, apila)

Kakun kokoaminen:

Valmista kaikki komponentit valmiiksi. Kakkupohjan, hillon ja mehun voit tehdä jo edellisenä päivänä.
Nosta alimmainen kakkupala tarjoilualustalle ja kostuta se kevyesti kaarnikkamehulla.
Lisää päälle reilu desilitra hilloa, tasoita ja levitä päälle 1/3 rahkatäytteestä.
Nosta ensimmäisen kerroksen päälle keskimmäinen pala ja toista kostutus sekä täyttö.
Nosta päälle päällimmäinen pala ja toista taas kostutus sekä täyttö.
Lopuksi ripottele kakun päälle paahdettua valkosuklaata ja asettele syötäviä luonnonkukkia koristeeksi.
Tarjoile kakku heti!

Tulosta kakkuohje

Onko variksenmarja tuttu?

Oletko maistanut ja poiminut variksenmarjaa?

mennään metsään
mennään metsään Mennään metsään (kampanja)

Lue myös: