Hyppää pääsisältöön

Teemalauantai juhlii Leonard Bernsteinin satavuotispäivää

Kapellimestari Leonard Bernstein
Kapellimestari Leonard Bernstein Kuva: Paul de Hueck Leonard Bernstein,Teemalauantai,elämää suurempi leonard bernstein

Leonard Bernsteinin syntymästä tulee kuluneeksi tasan sata vuotta lauantaina 25.8.2018. Syyskauden ensimmäinen Teemalauantai juhlii suurta amerikkalaista maestroa koko illan ohjelmalla.
Illan ohjelmassa on säveltäjän henkilökuva sekä Jean Sibeliukselle omistettu Bernsteinin johtama nuorisokonsertti. Lopuksi nähdään elokuva West Side Story.

Illan aloittaa uusi itävaltalainen tv-dokumentti Leonard Bernsteinin (1918–1990) elämästä. Bernstein oli intohimoinen säveltäjä ja kapellimestari, loistava pianisti ja opettaja, sekä myös Amerikan de facto kulttuurilähettiläs maailmalla. Hän oli myös suuri amerikkalaisen musiikin puolestapuhuja.

Bernstein itse oli maailmanlaajuisesti 1900-luvun tunnetuimpia säveltäjiä varsinkin suuren yleisön keskuudessa. Hänen suosituimmat sävellyksensä ylittivät taitavasti popin ja taidemusiikin rajan – West Side Story, Candide, On the Town...

Bernsteinin elämää ja vaikutusta muistelevat Georg Wübboltin ohjaamassa ei-kronologisessa elämäkertadokumentissa Elämää suurempi Leonard Bernstein nimekkäät artistikollegat kuten Gustavo Dudamel, Kent Nagano ja Christoph Eschenbach sekä hänen lapsensa Jamie, Alexander ja Nina.

Eräs tärkeä Bernsteiniä koko Amerikan kansan omaksi tehnyt ilmiö olivat hänen televisiossa 1960-luvulla johtamansa New Yorkin filharmonikkojen nuorten konsertit, "Young People's Concerts". Bernsteinillä oli erityinen taito vangita nuori yleisö eloisalla esiintymisellään ja luontaisilla opettajan lahjoillaan.

Yli vuosikymmenen aikana Bernstein kertoi viidessäkymmenessä televisiokonsertissaan klassisen musiikin perusasioista ja havainnollisti niitä samalla musiikkinäyttein. Mitä musiikki tarkoittaa, miten orkesteri soi, mitä melodia on... Suomessa sarjaa on esitetty TV2:ssa vuonna 2000 nimellä Leonard Bernstein ja musiikin maailma; yksittäisiä osia on esitetty myös 1960–70-luvuilla.

Toisinaan Bernstein valitsi konsertin teemaksi yhden säveltäjän, ja vuonna 1965 ympäri maailmaa vietettiin suuren suomalaisen säveltäjän syntymän satavuotisjuhlaa – vuosi oli USA:ssa jopa nimetty virallisesti Jean Sibeliuksen vuodeksi – joten 19.2.1965 otsikkona oli Kunnianosoitus Sibeliukselle.

Bernsteinin johtamana kuullaan aluksi Sibeliuksen Finlandia ja sen jälkeen Viulukonserton ensimmäinen osa, jonka solistina soittaa suurella tunteella 20-vuotias romanialaissyntyinen Sergiu Luca.

Kolmantena teoksena Bernstein esittelee Sibeliuksen toisen sinfonian. Bernstein avaa ensin oivaltavasti sinfonian rakennetta, joka perustuu muutamaan yksinkertaiseen sävelkulkuun sadoissa eri asuissa. Lopuksi Bernstein johtaa sinfonian neljännen, viimeisen osan, jossa kaikki edeltävä saavuttaa riemullisen loppuhuipennuksensa.

Bernstein-illan lopuksi nähdään elokuva, joka samalla päättää Teeman musikaalikesän. West Side Story on yksi Broadway-musikaalin suurista klassikoista ja epäilemättä Leonard Bernsteinin tunnetuin sävellystyö. Sen Hollywood-versio, joka hieman eroaa teatteriversiosta mm. lyriikan osalta, oli vuoden 1962 suuri Oscar-harava kymmenellä palkinnollaan. Elokuva on uusinta helmikuulta, jolloin se nähtiin osana Teeman Oscar-viikon ohjelmaa.

Teemalauantai: Leonard Bernstein 100 vuotta 25.8.2018

klo 20.00 Elämää suurempi Leonard Bernstein (Leonard Bernstein, Larger than Life), Itävalta 2016. Ohjaus Georg Wübbolt (uusinta ke 29.8. klo 23.40, Areenassa 19 vrk)
klo 20.50 Leonard Bernstein ja musiikin maailma: Sibelius (Young People's Concerts: A Tribute to Sibelius), USA 1965. Tuotanto CBS (uusinta su 26.8. klo 15.40 ja to 30.8. klo 23.25, Areenassa 36 vrk)
klo 21.45 West Side Story, USA 1961. Ohjaus Robert Wise. Pääosissa Natalie Wood, Richard Beymer, Rita Moreno, George Chakiris. (Areenassa 8 vrk)

Yle Teema

 • Sting! Pitkä ilta Gordon Sumnerin seurassa

  Uusi dokumentti ja konsertti sekä kulttielokuva Dyyni.

  Pyhäinpäivän ilta vietetään Teemalla Stingin eli Gordon Sumnerin, 67, seurassa. Pitkässä Teemalauantaissa nähdään uusi henkilökuva, viimeisimmältä kiertueelta taltioitu Pariisin-konsertti ja David Lynchin scifi-spektaakkeli Dyyni, jossa nuori Sting näyttelee julmuria nimeltä Feyd-Rautha Harkonnen.

 • Janis: Little Girl Blue

  Dokumenttielokuva ainutlaatuisesta Janis Joplinista

  Janis Joplin eli lyhyen, uhmakkaan ja säkenöivän elämän. Hän mursi rajoja niin esiintyjänä kuin naisena: rakasti täysillä, eli täysillä ja lauloi täysillä. Amy J. Bergin dokumenttielokuva kertoo hänen tarinansa.

 • Peggy Guggenheimilla oli paha addiktio – taiteeseen

  Dokumenttielokuva tahtonaisesta ja museon perustajasta.

  Dokumenttielokuva miljonäärisuvun oudosta linnusta, boheemista oman tiensä kulkijasta ja 1900-luvun tärkeimpiin modernin taiteen kerääjiin kuuluneesta Peggy Guggenheimista on täynnä taidetta ja rakkautta.

 • Eurooppalaisen elokuvan mestari Agnès Varda kulkee yhä omia teitään

  Teemalauantaissa kaksi Vardaa: Kasvot, kylät ja Onnen hetket

  Elokuvaohjaaja Agnès Varda on oman tiensä kulkija ja edelläkävijä, jonka visiota ei ikä ole hämärtänyt. Uusi Kasvot, kylät -elokuva seuraa Vardan ja nuoren katutaiteilijan JR:n kiehtovaa yhteisötaiteellista valokuvaprojektia ympäri Ranskaa. Lisäksi Teemalauantaissa esitetään Ranskan uuden aallon merkkiteos Onnen hetket, jonka Varda ohjasi hehkuvissa väreissä vuonna 1965.

 • Marianne Faithfullilla on ääni, jollaista kukaan ei saa ilmaiseksi

  Uusi dokumenttielokuva kertoo laulajan elämästä ja urasta.

  Marianne Faithfull on kokenut paljon, ja se kuuluu hänen äänessään. Dokumenttielokuvan upean laulajan tapahtumarikkaasta elämästä ja hienosta musiikillisesta urasta on ohjannut näyttelijä Sandrine Bonnaire. Suomen-ensi-ilta Teemalla 29.9.

 • You're So Vain – Rockin klassikkolevyt: Carly Simon

  Laulaja-lauluntekijä kertoo levynteosta ja elämästään.

  No Secrets -albumin tarina, pääkertojana avomielinen Carly Simon itse. Albumi ja siltä lohkaistu single You're So Vain tekivät laulaja-lauluntekijä Carly Simonista maailmanlaajuisen tähden.

 • Musiikkia, elokuvaa, dokumentteja, kissoja: Teeman lauantai-illat syksyllä 2018

  Musiikkidokumenteissa on naisten vuoro.

  Teeman lauantai-illoissa tarjotaan syksyllä tuhti annos musiikkia. Musiikkidokumenteissa alkaa syyskuussa naisten vuoro: juhlimme omaperäisiä ääniä Marianne Faithfullista funkin kuningattareen Betty Davisiin ja grungepunkbändiin L7. Syksyn teemailtojen tähtiä ovat muun muassa Iggy Pop, Sting, Danny, Agnès Varda, Ryhmäteatterin väki, Peggy Guggenheim, Samuel Fuller ja Istanbulin kissat.

 • Teeman syksyn 2018 elokuvat ja Teemalauantait

  Ranskalaista elokuvaa, rikosta, kuulentoja, Kurosawaa...

  Teemalla vietetään ranskalaisen elokuvan syksyä, erityisesti Kino Klassikossa. Loppusyksystä nähdään Kurosawan samuraielokuvia. Ensi-illoissa muun muassa salaisuuksia kuulennoista ja uutta elokuvaa Ranskasta. Teeman elokuvafestivaali valtaa kanavan 28.12.–2.12.

 • Ryhmäteatterin puoli vuosisataa ja kolme kautta

  Mika Kaurismäen dokumentin ensiesitys Teemalla 13.10.

  ”Se oli perhe, se oli bändi, se oli yhteisö. Koskaan ei keskusteltu rahasta.” Mika Kaurismäen dokumenttielokuva kertoo legendaarisen Ryhmiksen tarinan. Ensiesitys Teemalauantaissa 13.10.

 • Klassinen musiikki Teemalla ja Areenassa lokakuussa 2018

  Kohokohtina Pikaparantola, Tosca ja Paulon sellokilpailu.

  Lokakuun klassisen musiikin kohokohtia Teeman ja Areenan ohjelmissa ovat mm. Kansallisoopperan Pikaparantola ja Tosca suorina sekä kansainvälinen Paulon sellokilpailu. Ohjelmassa myös mm. RSO:n ja HKO:n konsertteja, Brahmsia ja Bernsteiniä... Suorat Areena-lähetykset katsottavina Teeman Areena-kanavalla tiistai 2.10.

 • Koko maailman taiteen historia BBC:n uudessa suursarjassa

  Luovuuden katkeamaton ketju ulottuu vuosituhansien taakse

  Kulttuurien juurilla on BBC:n uusi yhdeksänosainen suursarja koko maailman kuvataiteen historiasta varhaisimmista luolamaalauksista nykypäivään – ja tulevaisuuteenkin. Teema tiistaisin 21.8. – 19.10.

 • Tilaa itsellesi Teeman Areena-poiminnat

  Näin tilaat itsellesi Teeman kirjeen ja muuta Areena-infoa

  Teeman kirje tuo sähköpostiisi säännöllisesti parhaita poimintoja Teeman tarjonnasta Areenassa, myös vain Areenassa katsottavia ohjelmia. Sen voit tilata helposti Yle Tunnuksen avulla. Tässä ohjeet!