Hyppää pääsisältöön

Teemalauantai juhlii Leonard Bernsteinin satavuotispäivää

Kapellimestari Leonard Bernstein
Kapellimestari Leonard Bernstein Kuva: Paul de Hueck Leonard Bernstein,Teemalauantai,elämää suurempi leonard bernstein

Leonard Bernsteinin syntymästä tulee kuluneeksi tasan sata vuotta lauantaina 25.8.2018. Syyskauden ensimmäinen Teemalauantai juhlii suurta amerikkalaista maestroa koko illan ohjelmalla.
Illan ohjelmassa on säveltäjän henkilökuva sekä Jean Sibeliukselle omistettu Bernsteinin johtama nuorisokonsertti. Lopuksi nähdään elokuva West Side Story.

Illan aloittaa uusi itävaltalainen tv-dokumentti Leonard Bernsteinin (1918–1990) elämästä. Bernstein oli intohimoinen säveltäjä ja kapellimestari, loistava pianisti ja opettaja, sekä myös Amerikan de facto kulttuurilähettiläs maailmalla. Hän oli myös suuri amerikkalaisen musiikin puolestapuhuja.

Bernstein itse oli maailmanlaajuisesti 1900-luvun tunnetuimpia säveltäjiä varsinkin suuren yleisön keskuudessa. Hänen suosituimmat sävellyksensä ylittivät taitavasti popin ja taidemusiikin rajan – West Side Story, Candide, On the Town...

Bernsteinin elämää ja vaikutusta muistelevat Georg Wübboltin ohjaamassa ei-kronologisessa elämäkertadokumentissa Elämää suurempi Leonard Bernstein nimekkäät artistikollegat kuten Gustavo Dudamel, Kent Nagano ja Christoph Eschenbach sekä hänen lapsensa Jamie, Alexander ja Nina.

Eräs tärkeä Bernsteiniä koko Amerikan kansan omaksi tehnyt ilmiö olivat hänen televisiossa 1960-luvulla johtamansa New Yorkin filharmonikkojen nuorten konsertit, "Young People's Concerts". Bernsteinillä oli erityinen taito vangita nuori yleisö eloisalla esiintymisellään ja luontaisilla opettajan lahjoillaan.

Yli vuosikymmenen aikana Bernstein kertoi viidessäkymmenessä televisiokonsertissaan klassisen musiikin perusasioista ja havainnollisti niitä samalla musiikkinäyttein. Mitä musiikki tarkoittaa, miten orkesteri soi, mitä melodia on... Suomessa sarjaa on esitetty TV2:ssa vuonna 2000 nimellä Leonard Bernstein ja musiikin maailma; yksittäisiä osia on esitetty myös 1960–70-luvuilla.

Toisinaan Bernstein valitsi konsertin teemaksi yhden säveltäjän, ja vuonna 1965 ympäri maailmaa vietettiin suuren suomalaisen säveltäjän syntymän satavuotisjuhlaa – vuosi oli USA:ssa jopa nimetty virallisesti Jean Sibeliuksen vuodeksi – joten 19.2.1965 otsikkona oli Kunnianosoitus Sibeliukselle.

Bernsteinin johtamana kuullaan aluksi Sibeliuksen Finlandia ja sen jälkeen Viulukonserton ensimmäinen osa, jonka solistina soittaa suurella tunteella 20-vuotias romanialaissyntyinen Sergiu Luca.

Kolmantena teoksena Bernstein esittelee Sibeliuksen toisen sinfonian. Bernstein avaa ensin oivaltavasti sinfonian rakennetta, joka perustuu muutamaan yksinkertaiseen sävelkulkuun sadoissa eri asuissa. Lopuksi Bernstein johtaa sinfonian neljännen, viimeisen osan, jossa kaikki edeltävä saavuttaa riemullisen loppuhuipennuksensa.

Bernstein-illan lopuksi nähdään elokuva, joka samalla päättää Teeman musikaalikesän. West Side Story on yksi Broadway-musikaalin suurista klassikoista ja epäilemättä Leonard Bernsteinin tunnetuin sävellystyö. Sen Hollywood-versio, joka hieman eroaa teatteriversiosta mm. lyriikan osalta, oli vuoden 1962 suuri Oscar-harava kymmenellä palkinnollaan. Elokuva on uusinta helmikuulta, jolloin se nähtiin osana Teeman Oscar-viikon ohjelmaa.

Teemalauantai: Leonard Bernstein 100 vuotta 25.8.2018

klo 20.00 Elämää suurempi Leonard Bernstein (Leonard Bernstein, Larger than Life), Itävalta 2016. Ohjaus Georg Wübbolt (uusinta ke 29.8. klo 23.40, Areenassa 19 vrk)
klo 20.50 Leonard Bernstein ja musiikin maailma: Sibelius (Young People's Concerts: A Tribute to Sibelius), USA 1965. Tuotanto CBS (uusinta su 26.8. klo 15.40 ja to 30.8. klo 23.25, Areenassa 36 vrk)
klo 21.45 West Side Story, USA 1961. Ohjaus Robert Wise. Pääosissa Natalie Wood, Richard Beymer, Rita Moreno, George Chakiris. (Areenassa 8 vrk)

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa