Hyppää pääsisältöön

Verkon erikoislähetykset välittävät luotettavaa tietoa silloin, kun jotain isoa tapahtuu – “Ei pidä hämmentää huhuilla”

Kuvassa Riina Malhotra ja Tommy Fränti.
Kuvassa Riina Malhotra ja Tommy Fränti. Kuva: Väinö Vasara / Yle Yle Uutiset,Tommy Fränti

Jos silta romahtaa Genovassa tai jalkapallojoukkue jää luolaan loukkuun Thaimaassa, alkavat huhut velloa verkossa. Yle Uutisten Nopsa-lähetys käynnistyy hetkessä ja tarjoaa katsojille luotettavaa tietoa isoista uutistapahtumista.

Siinä missä perinteisessä televisiossa on suuri kynnys keskeyttää ohjelmisto, jos maailmassa tapahtuu jotain merkittävää, voidaan verkossa käynnistää erikoislähetys heti, kun uutistapahtuma on paisumassa isoksi. Uutistoimituksen erikoislähetysten konsepti on nimensä veroinen. Nopsan saa täyteen vauhtiin jopa kahden hengen voimin.

Lähetysten tarkoitus on tuoda katsoja uutistapahtuman ytimeen, kertoa taustoja, ja mikä tärkeintä, lievittää mediakentällä vellovaa hämmennystä.

“Nopeassa uutistilanteessa on tärkeää pysyä kylmänrauhallisena. Meidän ei pidä hämmentää huhuilla tai epämääräisillä tiedoilla, vaan auttaa katsojia ymmärtämään, mitä tosiasiassa tapahtuu”, kertoo uutisjuontaja Tommy Fränti.

Kännykällä livekuvaa maailman eri kolkista

Nopsa-lähetykset ovat olleet osa Ylen uutistoimituksen verkkojournalismia jo vuosia, mutta tänä keväänä uusitun laitteiston myötä lähetyksiä on toimitettu tiheämpään tahtiin.

Uutistoimituksen ytimessä sijaitsevassa ministudiossa on viime kuukausien aikana seurattu muun muassa Thaimaan luolapoikien pelastusta ja Genovan sillan romahtamista.

“Olemme rakentaneet sellaisen lähetyksen, jossa katsojat otetaan mukaan seuraamaan, mitä tapahtuu juuri sillä hetkellä. Ihmiset myös odottavat sitä verkossa”, kertoo Yle Uutisten tv-sisältöjen vastaava tuottaja Riina Malhotra.

Koska studio on keskellä toimitusta, tieto kulkee nopeasti. Tiukassa uutistilanteessa juontajan apuna on verkon hetki hetkeltä -seuranta ja tietoa tulee myös korvanappiin.

Taustanäytölle heijastetaan grafiikkaa, karttoja ja inserttejä, ja näin elävöitetään uutista. Lähetysten tuotanto on kevyttä: monella Ylen aluetoimittajalla ja kirjeenvaihtajalla on käytössään älypuhelinsovellus, jolla he voivat lähettää suoraa kuvaa studioon sieltä, missä tapahtuu.

Nopsa-studiossa on sähköä ilmassa

Juontaja pitää lähetyksen lankoja käsissään ja katsojan kärryillä. Se ei ole aina helpoin mahdollinen tehtävä, sillä esimerkiksi kansainvälisissä uutistapahtumissa tietoa on hastavaa varmentaa todeksi, eikä sitä ole aina riittävästi.

“Ihan eri tavalla siinä on sähköä ilmassa. Juontajan työ on taiteilua sen kanssa, mitä tiedämme ja mitä emme tiedä. On tärkeää kertoa myös, mitä ei tiedetä”, Tommy Fränti sanoo.

Usein juontaja saa lähetykseen seurakseen uutisilmiöön paneutuneen toimittajan. Fränti uskoo, että ammattitaitoisten toimittajien hyödyntäminen asiantuntijoina on hyvää katsojan palvelua. Myös toimittajat itse syttyvät suorista lähetyksistä.

“Tällainen työ on myös uutistoimittajan sydämessä. On tämän työn suola päästä kertomaan jostain merkittävästä asiasta, vaikka monet tapahtumat ovatkin traagisia ja surullisia.”