Hyppää pääsisältöön

WinCapita-huijauksen korvaukset maksetaan aikaisintaan ensi vuonna - ähtäriläinen yrittäjä menetti pyramidiin 1,6 miljoonaa

Eurosedlar av olika valörer i luften
Eurosedlar av olika valörer i luften Kuva: Mostphotos Eurosetelit,raha

WinCapita-huijauksen korvausten maksu siirtyy ensi vuoteen. Rahansa menettäneet jäsenet odottavat kärsimättömästi korvauspäätöksiä. Noin 1400 WinCapitan jäsentä hakee korvauksia menetetyistä sijoituksistaan.

Oikeusrekisterikeskukseen on saapunut hakemuksia tipotellen, viimeisimmät heinäkuun lopussa. Hakemuksissa vaaditaan yhteensä lähes 30 miljoonan euron korvauksia.

– Nämä vahingot ovat pääosin tapahtuneet 2007–2008 ja osa korvauksenhakijoista on pettynyt, kun ei ole vielä pystytty maksamaan korvauksia, kertoo rikoshyötyasiantuntija Jaakko Haaparanta Oikeusrekisterikeskuksesta.

Suurin osa korvauksenhakijoista saa hakemukseensa liittyen täydennyspyynnön, koska hakemukset ovat olleet puutteellisia. Osa hakijoista on täydennyspyynnön jo saanut ja loput saavat sen arviolta vuoden loppuun mennessä.

Meillä on korvauksenhakijoita, jotka uskovat että tämä oli rehellistä toimintaa.― Jaakko Haaparanta, Oikeusrekisterikeskus

Kun kaikki korvaushakemukset on tutkittu ja hakijat kuultu, Oikeusrekisterikeskus antaa korvauspäätökset. Maksut suoritetaan kaikille yhtä aikaa.

– Kyllä meillä on korvauksenhakijoita, jotka ihan suoraan sanovat uskovansa, että tämä oli rehellistä toimintaa. He hakevat silti korvauksia, koska haluavat saada rahansa takaisin, Haaparanta toteaa.

Suurimmat yksittäiset menetykset WinCapita-huijauksessa nousevat yli miljoonan euron.

Kaikki meni

Eräs ähtäriläinen yrittäjä sijoitti pyramidihuijaukseksi osoittautuneeseen sijoitusklubiin omasta pussistaan yli 1,6 miljoonaa euroa. Kaikki meni.

Ähtäriläinen antaa oikeuslaitokselle tunnustusta WinCapitan hoidosta:

– Kaiken kaikkiaan prosessi on ollut oikeudenmukainen. Oikeuslaitos on tehnyt tässä valtavan ison työn. Jos sieltä saa pääoman takaisin, niin silloinhan se on positiivinen tapahtuma.

Pidetään hieman järjettömänä sitä, joka WinCapitaan on sijoittanut.― Ähtäriläinen WinCapita-sijoittaja

Ähtäriläinen yrittäjä ei kuitenkaan halua esiintyä omalla nimellään.

– Julkinen suhtautuminen on hyvin negatiivinen. Pidetään hieman järjettömänä sitä, joka WinCapitaan on sijoittanut. Meidän onni oli, että toiminta oli laitonta. Jos tämä olisi pankkien luoma systeemi, niin ei sieltä olisi mitään toivoa saada korvauksia.

Ähtäriläinen yrittäjä ihmettelee, että joku vielä uskoo WinCapitan käyneen valuuttakauppaa.

– Todisteita ei ole, että valuuttakauppaa olisi käyty. Minun ymmärtääkseni toiminta on ollut hyvin tappiollista.

Yli 600 jäsenen voitot valtiolle

Yli 600 henkilöä on tuomittu menettämään valtiolle rikoshyötynä 63,3 miljoonaa euroa, josta on saatu perittyä tällä hetkellä noin puolet. Muutaman asian käsittely on vielä avoinna tuomioistuimessa, mutta suurin osa tuomioista ovat lainvoimaisia.

Korkein oikeus linjasi lokakuussa 2014, että taloudellinen hyöty on tuomittava menetetyksi paitsi rikoksentekijältä, myös siltä, joka on rikoksesta hyötynyt. Tuomita voidaan, vaikka hyödynsaaja olisi sijoittanut rahojaan vilpittömässä mielessä.

Tällä ratkaisulla Korkein oikeus kumosi Itä-Suomen hovioikeuden antaman tuomion, jolla hämärään sijoitusklubiin sijoittaneita oli vapautettu voittojen takaisinmaksusta.

Osa sijoittajista saa pitää voittonsa

Muutama WinCapitassa netonnut sijoittaja jäi tutkinnassa tavoittamatta. Heitä käräjäoikeus ei onnistunut haastamaan oikeuteen. Koska rikos vanheni maaliskuussa 2018, he saavat pitää rikoksesta saamansa hyödyn, arviolta 100 000-200 000 euroa.

WinCapita oli Hannu Kailajärven luoma pyramidihuijaus, jossa kansalaisilta kerättiin muutamassa vuodessa vähintään sata miljoonaa euroa lupaamalla huimia tuottoja valuuttakaupasta. Jäsenille maksettiin ”tuottoina” takaisin noin 90 miljoonaa euroa.

Salaisella sijoituskerholla ei ollut muuta tulonlähdettä kuin jäsenten siirtämät rahat. WinCapita kaatui 7.3.2008.

24.8.2018 klo 19.00 juttua korjattu. "Täytäntöönpano on yhä kesken kolmasosassa annetuista tuomioista. Viimeiset tuomiot saivat lainvoiman 31.5.2018." on muutettu muotoon "Muutaman asian käsittely on vielä avoinna tuomioistuimessa, mutta suurin osa tuomioista ovat lainvoimaisia."