Hyppää pääsisältöön

Musiikkia, elokuvaa, dokumentteja, kissoja: Teeman lauantai-illat syksyllä 2018

Kollaasi Teeman syksyn 2018 lauantai-iltojen ohjelmista.
Myötäpäivään ylhäältä: Istanbulin kissoja, Marianne Faithfull, Iggy Pop, Agnès Varda ja JR, Betty Davis, Danny. Kollaasi Teeman syksyn 2018 lauantai-iltojen ohjelmista. Teemalauantai

Teeman lauantai-illoissa tarjotaan syksyllä tuhti annos musiikkia ja kuunnellaan naisten tarinoita.

Lauantai-illan musiikkidokumenteissa alkaa syyskuussa naisten vuoro: juhlimme vahvoja ja omaperäisiä ääniä Marianne Faithfullista funkin kuningattareen Betty Davisiin, Mavis Staplesista Janis Jopliniin ja Amy Winehouseen, Carly Simonista grungepunkbändiin L7.

Teemalauantaiden syksyn tähtiä ovat muun muassa Iggy Pop, Sting, Danny, nuoret Johnny Depp ja Leonardo DiCaprio, satavuotias Ingmar Bergman, ikinuori Agnès Varda ja katutaiteilija JR, Ryhmäteatterin väki, taiteen rakastajat Peggy Guggenheim ja Sara Hildén, oman tiensä kulkija Samuel Fuller, Istanbulin kissat, lentävä sika ja koira nimeltä Lolabelle.

Teeman lauantait syksyllä 2018 klo 20 alkaen – ensin musiikkidokumentit, sitten Teemalauantait.

Kissanpentuja Istanbulissa. Kuva dokumenttielokuvasta Kedi eli Istanbulin kissat.
Istanbulin kissoja. Kissanpentuja Istanbulissa. Kuva dokumenttielokuvasta Kedi eli Istanbulin kissat. Kedi,dokumenttielokuvat,Teemalauantai,Istanbul,kissat,istanbulin kissat

25.8.

Teemalauantai: Leonard Bernstein 100 vuotta
Teemalauantait palaavat kesälomalta juhlistamaan Leonard Bernsteinin satavuotispäivää, joka on täsmälleen 25.8.2018. Uuden dokumentin ja arkistojen aarteen lisäksi nähdään Bernsteinin sävelten siivittämä iki-ihana West Side Story, joka samalla päättää Teeman musikaalikesän.
Klo 20.00 Elämää suurempi Leonard Bernstein (Areenassa 18 vrk)
(Itävalta 2016) Dokumentti legendaarisesta kapellimestarista, säveltäjästä, pianistista ja opettajasta. Sata vuotta sitten syntyneen Leonard Bernsteinin värikkäästä elämästä kertovat muun muassa hänen kolme lastaan sekä säveltäjä Stephen Sondheim, ohjaaja Otto Schenk ja kapellimestarit Kent Nagano, Gustavo Dudamel ja Marin Alsop. Ohjaus Georg Wübbolt. Ensiesitys.
klo 20.52 Leonard Bernstein ja musiikin maailma: Sibelius (Areenassa 30 vrk)
(USA 1965) Leonard Bernsteinin legendaarisen Young People's Concerts -sarjan Jean Sibelius -jakso on ajaton klassisen musiikin oppitunti, jossa maestro ruotii myös suomen kieltä ja kulttuuria. Mukana Finlandia, viulukonsertto ja 2. sinfonian loppuosa. Taltiointi on vuodelta 1965, jolloin vietettiin Sibeliuksen 100-vuotisjuhlaa. (U)
klo 21.45 West Side Story (Areenassa 7 vrk)
(USA 1961) Peräti kymmenen Oscaria voittanut klassikkomusikaali siirtää Romeon ja Julian tarinan New Yorkin nuorisojengien maailmaan. Ohjaus Jerome Robbins & Robert Wise. Musiikki Leonard Bernstein. Pääosissa Natalie Wood, Richard Beymer, Rita Moreno, George Chakiris. (U)
Lisää Leonard Bernsteinin musiikkia on luvassa Parrasvaloissa 13.10.2018.

Rita Moreno ja muita tanssijoita elokuvassa West Side Story.
Rita Moreno (keskellä) elokuvassa West Side Story. Rita Moreno ja muita tanssijoita elokuvassa West Side Story. Leonard Bernstein,musikaalit,elokuvat,Teemalauantai,Rita Moreno,West Side Story (elokuva)
Kapellimestari Leonard Bernstein
Elämää suurempi Leonard Bernstein. Kapellimestari Leonard Bernstein Leonard Bernstein,teeman dokumentit

1.9.

Klo 20.00 I'm Not in Love: 10cc:n tarina (Areenassa 30 vrk)
(I’m Not in Love: The story of 10cc, Britannia 2015) Vuonna 1975 yhtye nimeltä 10cc julkaisi Britanniassa singlen I’m Not in Love. Siitä tuli jättimenestys. Bändin alkuperäisjäsenet, Graham Gouldman, Eric Stewart, Kevin Godley ja Lol Creme, kaikki multi-instrumentalisteja ja biisintekijöitä, kokoontuivat 40 vuotta myöhemmin muistelemaan matkaansa maineeseen, sävellystöitä ja levyjen tekoa, kiertue-elämää ja ristiriitoja sekä yhtyeen hajoamista vuonna 1976, keskellä suurinta suosiota. Dokumentissa ovat mukana myös 10cc:n entinen manageri Harvey Lisberg, sanoittaja Tim Rice, tuottaja Trevor Horn sekä muusikot Stewart Copeland (The Police) ja Graham Nash (The Hollies). Ohjaus Roger Penny. Ensiesitys.

10cc-yhtye 1970-luvulla. Kuva dokumentista I'm Not in Love: 10cc:n tarina.
10cc. 10cc-yhtye 1970-luvulla. Kuva dokumentista I'm Not in Love: 10cc:n tarina. 10cc,rock,rockyhtyeet,dokumenttielokuvat,I'm Not in Love,Kevin Godley,Lol Creme,Graham Gouldman,Eric Stewart,I'm Not in Love: 10cc:n tarina

Teemalauantai: Autismia ja aikuistumista
Syyskuun avaava teemailta on omistettu sosiaalisen vuorovaikutuksen haasteille ja yrityksille ratkaista niitä.
Klo 21.00 Animoitu elämä (Areenassa 3 kk)
(Life, Animated, USA 2016) Oscar-ehdokkaaksikin yltänyt liikuttava dokumenttielokuva autistisesta pojasta, tämän vanhemmista ja Disneyn klassisista piirroshahmoista, joiden avulla poika ja vanhemmat löytävät yhteyden toisiinsa. Pääosassa kolmevuotiaana puhumisen lopettanut Owen Suskind. Ohjaus Roger Ross Williams. Tv-ensi-ilta.
Klo 22.30 Gilbert Grape (Areenassa 30 vrk)
(What’s Eating Gilbert Grape?, USA 1993) Nuori Johnny Depp ja vielä nuorempi Leonardo DiCaprio yrittävät selviytyä nuoruuden, aikuistumisen ja ylipäätään elämän karikoista uneliaassa pikkukaupungissa USA:n keskilännessä. Eikä Grapen perhekään ole ihan tavallinen. Muissa tärkeissä rooleissa Juliette Lewis, Mary Steenburgen ja Darlene Cates. Ohjaus Lasse Hallström. (12)

Autistinen Owen Suskind poseeraa animaatiohahmojen edessä. Kuva dokumenttielokuvasta Animoitu elämä.
Owen Suskind, Animoidun elämän päähenkilö. Autistinen Owen Suskind poseeraa animaatiohahmojen edessä. Kuva dokumenttielokuvasta Animoitu elämä. Life, Animated,dokumenttielokuvat,animaatioelokuvat,Teemalauantai,autismi,Roger Ross Williams,Animoitu elämä
Nuoret näyttelijät Leonardo DiCaprio ja Johnny Depp elokuvassa Gilbert Grape.
Leonardo DiCaprio ja Johnny Depp elokuvassa Gilbert Grape. Nuoret näyttelijät Leonardo DiCaprio ja Johnny Depp elokuvassa Gilbert Grape. Gilbert Grape,Leonardo DiCaprio,Johnny Depp,Lasse Hallström,Teemalauantai,elokuvat

8.9.

Klo 20.00 Bruce Springsteen omin sanoin (Areenassa 7 vrk)
(Bruce Springsteen: In His Own Words, Britannia 2016) 50 vuotta musiikintekoa: Bruce Springsteen kertoo tarinansa omin sanoin, lapsuusvuosista lähtien. Dokumentissa Springsteen lukee otteita omaelämäkerrastaan ja myös tarttuu kitaraansa. Mukana ennen näkemätöntä arkistomateriaalia kuten nuoruuden kotivideoita ja taltioita varhaisista esiintymisistä. Ohjaus Nigel Cole. (U)

Bruce Springsteen vuonna 2016. Promokuva musiikkidokumentista Bruce Springsteen omin sanoin.
Bruce Springsteen. Bruce Springsteen vuonna 2016. Promokuva musiikkidokumentista Bruce Springsteen omin sanoin. Kuva: copyright Sony Music 2016 Bruce Springsteen,rock,muusikot,teeman rockdokumentit

HUOM! Ei Teemalauantaita, koska klo 21.15 alkaa suora lähetys BBC Promsin päätöskonsertista.

Naisten vuoro 15.9.–27.10.
Tästä alkaa naisten musiikkisyksy: Betty Davis, Amy Winehouse, Marianne Faithfull, Mavis Staples, Carly Simon, L7, Janis Joplin. Plus ylimääräisenä numerona ja loppuhuipennuksena Sophie Feinnesin upea Grace Jones -elokuva Bloodlight and Bami Teeman elokuvafestivaalilla joulukuun alussa.
Naisten ääni kuuluu myös muussa ohjelmistossa, sillä alkusyksyn lauantai-iltojen ohjaajista valtaosa on naisia: Agnès Varda, Sandrine Bonnaire, Jessica Edwards, Lisa Immordino Vreeland, Pia Andell, Ceyda Torun, Laurie Anderson, Sarah Price ja Amy J. Berg.

Grace Jones lavalla. Kuva dokumenttielokuvasta Grace Jones: Bloodlight and Bami.
Grace Jones: Bloodlight and Bami nähdään Teemalla joulukuussa. Grace Jones lavalla. Kuva dokumenttielokuvasta Grace Jones: Bloodlight and Bami. laulajat,populaarimusiikki,Teeman elokuvafestivaali,dokumenttielokuvat,Grace Jones,Grace Jones: Bloodlight and Bami,naislaulajat,teeman rockdokumentit

15.9.

Klo 20.00 Betty: They Say I’m Different (Areenassa 30 vrk)
(USA 2017) Siis kuka Betty? Eroottinen, hurja, omaperäinen funk-laulaja Betty Davis oli paljon edellä aikaansa. Ehkä liikaakin. "Hän oli ensimmäinen: Madonna ennen Madonnaa, Prince ennen Princeä", jazznero Miles Davis kirjoitti muistelmissaan. Betty ja Miles menivät naimisiin vuonna 1968, ja vaikka he erosivat jo seuraavana vuonna, Betty säilytti sukunimen. They Say I’m Different oli Betty Davisin toisen, vuonna 1974 ilmestyneen albumin nimi. Samannimisessä, Phil Coxin ohjaamassa dokumentissa etsitään syitä siihen, miksi tämä rohkea soulsisko jätti musiikkibisneksen 1970-luvun lopulla. Haastateltavana perheenjäseniä, ystäviä ja entisiä bändikavereita. Betty Davis itse karttaa julkisuutta mutta iloitsee siitä, että hänen musiikkinsa elää yhä. Suomen-ensi-ilta.

Funklaulaja Betty Davis poseeraa. Kuva dokumenttielokuvasta Betty: They Say I'm Different.
Betty Davis, erilainen. Kuva dokumenttielokuvasta Betty: They Say I'm Different. Funklaulaja Betty Davis poseeraa. Kuva dokumenttielokuvasta Betty: They Say I'm Different. dokumenttielokuvat,funk,laulajat,soul,populaarimusiikki,Betty Davis,They Say I'm Different,Betty: They Say I'm Different

Teemalauantai: Agnès Varda
“89-vuotias uuden aallon legenda Agnès Varda ja 34-vuotias katutaiteen hipsteri JR ovat vuoden dynaamisin elokuvaduo.” (Aamulehti elokuvasta Kasvot, kylät, 5.10.2017)
Kunnia-Oscarilla vastikään palkittu, samaan aikaan uudella Kasvot, kylät -dokumenttielokuvallaan Oscar-ehdokkaana ollut Agnès Varda on eurooppalaisen elokuvan suuria mestareita, oman tiensä kulkija ja edelläkävijä, jonka visiota ei ikä ole hämärtänyt. Kasvot, kylät -elokuva seuraa Vardan ja nuoren katutaiteilijan JR:n kiehtovaa yhteisötaiteellista valokuvaprojektia ympäri Ranskaa. Lisäksi esitämme Ranskan uuden aallon merkkiteoksen, turhan huonosti tunnetun Onnen hetket, jonka Varda ohjasi hehkuvissa väreissä vuonna 1965.
Klo 21.00 Kasvot, kylät (Areenassa 3 kk)
(Visages, villages, Ranska 2017) Kolmekymppinen katutaiteilija ja yhdeksänkymppinen elokuvaohjaaja lähtevät kameroineen tien päälle. Yhteinen yhteisötaiteellinen valokuvaprojekti vie heidät ja tämän hurmaavan dokumenttielokuvan katsojat tapaamaan ja kuvaamaan oman elämänsä sankareita ympäri Ranskan maaseutua. Ohjaus Agnès Varda ja JR. Tv-ensi-ilta.
Klo 22.30 Onnen hetket (Areenassa 30 vrk)
(Le bonheur, Ranska 1965) Ranskan uuden aallon turhan vähän tunnettu merkkiteos, kolmiodraamasta kasvava perhetragedia, jonka ohjaaja Agnès Varda kertoo omaan tyyliinsä, hehkuvan värikkäänä ja romanttisena idyllinä. Pääosissa Jean-Claude Drouot, Marie-France Boyer ja Claire Drouot.
Kasvot, kylät esitettiin Rakkautta & Anarkiaa -festivaalilla 2017. Vardan Kuin taivaan lintu, pääosassa Sandrine Bonnaire, esitetään R&A-festivaalilla syyskuussa 2018.

Agnès Varda ja JR kuvauksissa pellolla. Kuva elokuvasta Kasvot, kylät.
Agnès Varda ja JR. Agnès Varda ja JR kuvauksissa pellolla. Kuva elokuvasta Kasvot, kylät. Oscar-gaala 2018,Agnès Varda,JR,Faces Places,Teemalauantai,dokumenttielokuvat,Kasvot, kylät
Claire Drouot ja Jean-Claude Drouot elokuvassa Onnen hetket (Le bonheur)
Onnen hetket. Claire Drouot ja Jean-Claude Drouot elokuvassa Onnen hetket (Le bonheur) Teemalauantai,Agnès Varda,Happiness,Ranskalaisen elokuvan uusi aalto,Onnen hetket

22.9.

Teemalauantai: Back to Black: Amy Winehouse
Uusi dokumentti 2000-luvun parhaisiin albumeihin kuuluvasta Back to Black -levystä avaa Amy Winehouse -teemaillan. Illan muut ohjelmat ovat Oscar-palkittu dokumenttielokuva Amy sekä konserttitaltio Lontoosta vuodelta 2007.
Klo 20.00 Rockin klassikkolevyt: Amy Winehouse (Areenassa 30 vrk)
(Classic Albums: Amy Winehouse: Back to Black, Britannia 2018) Uusin jakso suositussa Classic Albums -sarjassa käsittelee Amy Winehousen vuonna 2006 ilmestynyttä studioalbumia Back to Black. Ensi-ilta.
Klo 21.00 Amy (12) (Areenassa 8 vrk)
(Britannia 2015) Arkistomateriaaleista taitavasti koottu, pysähdyttävä dokumenttielokuva alkoholimyrkytykseen 27-vuotiaana kuolleesta lahjakkaasta laulajasta Amy Winehousesta. Oscar-voittaja 2016. Ohjaus Asif Kapadia. (U)
Klo 23.00 Amy Winehouse: Live at Porchester Hall (Areenassa 30 vrk)
Alkuvuonna 2007 Amy Winehouse (1983–2011) valittiin Britannian parhaaksi naisartistiksi. Toukokuussa 2007 hän esiintyi nyt nähtävässä konsertissa Lontoon Porchester Hallissa. Mukana mm. Rehab, You Know I'm No Good, Valerie ja Back to Black. (U)

Amy Winehouse
Amy Winehouse. Amy Winehouse Kuva: Selmer Media Amy,Amy Winehouse,Teemalauantai

29.9.

Klo 20.00 Faithfull (Areenassa 30 vrk)
(Marianne Faithfull, fleur d’ame, Ranska 2017) Marianne Faithfull on kokenut paljon, ja se kuuluu hänen äänessään: nousu julkisuuteen 1960-luvun svengaavassa Lontoossa vain 17-vuotiaana katolisen sisäoppilaitoksen kasvattina, menestys laulajana, suhde Mick Jaggeriin ja huumeinen rockelämä skandaaleineen, jääminen heroiinikoukkuun, rappio ja kodittomuus – sekä nousu pohjalta, oman äänen löytäminen ja paluu musiikintekijäksi. Dokumenttielokuvan Faithfullin tapahtumarikkaasta elämästä ja hienosta musiikillisesta urasta on ohjannut näyttelijä Sandrine Bonnaire. Ensiesitys.
Agnès Vardan Kuin taivaan lintu, pääosassa Sandrine Bonnaire, esitetään R&A-festivaalilla syyskuussa 2018.

Marianne Faithfull. Kuva dokumentista Faithfull.
Marianne Faithfull. Marianne Faithfull. Kuva dokumentista Faithfull. Kuva: Stephane Sednaoui Marianne Faithfull,naislaulajat,laulajat,populaarimusiikki,faithfull

Teemalauantai: Taiteen rakastajia
Tahtonaisten, taiteen ja erinomaisten dokumenttielokuvien illassa kerrotaan kahden mesenaatin ja museon perustajan, Peggy Guggenheimin ja Sara Hildénin tarinat.
Klo 21.05 Peggy Guggenheim, taiteen rakastaja (Areena 3 kk)
(Peggy Guggenheim: Art Addict, USA 2015) Miljonäärisuvun outo lintu, boheemi oman tiensä kulkija Peggy Guggenheim (1898–1979) rakasti taidetta ja taiteilijoita. Uusi dokumenttielokuva kertoo, miten hänestä tuli yksi 1900-luvun merkittävimmistä modernin taiteen kerääjistä ja mesenaateista. Värikästä elämää täynnä taidetta, surrealismia ja suhteita kommentoi myös Peggy itse ennen kuulumattomalla ääninauhalla. Ohjaus Lisa Immordino Vreeland. Tv-ensi-ilta.
Klo 22.40 Mesenaatti (Areena 30 vrk)
(Suomi 2013) Kuka oli Sara Hildén (1905–1993)? Pia Andellin dokumenttielokuva kertoo tamperelaisesta taiteenkeräilijästä ja piinkovasta liikenaisesta muodin ja modernin taiteen maailmassa, eräästä avioliitosta, sen onnellisista hetkistä, mutta myös alkoholismista, erosta ja eron seurauksista. "Hieno pala suomalaista kulttuurihistoriaa." (HS) (U)
Peggy Guggenheim -elokuva esitettiin Rakkautta & Anarkiaa -festivaalilla 2016.

Dokumentin Peggy Guggenheim, taiteen rakastaja mainoskuva
Peggy Guggenheim, taideaddikti. Dokumentin Peggy Guggenheim, taiteen rakastaja mainoskuva Teemalauantai,Peggy Guggenheim: Art Addict,teeman dokumentit
Sara Hildén poseeraa. Arkistokuva Pia Andellin ohjaamasta dokumenttielokuvasta Mesenaatti.
Sara Hildén, mesenaatti. Sara Hildén poseeraa. Arkistokuva Pia Andellin ohjaamasta dokumenttielokuvasta Mesenaatti. Sara Hildén,Mesenaatti,Pia Andell,dokumenttielokuvat,Teemalauantai,mesenaatit,Sara Hildénin taidemuseo,Mesenaatti (dokumenttielokuva)

6.10.

Klo 20.00 Mavis! (Areenassa 24 vrk)
(USA 2015) Dokumenttielokuva suurenmoisesta gospel- ja soul-laulajasta ja kansalaisoikeuksien puolustajasta Mavis Staplesista (s. 1939). Mukana Mavisin perheyhtye The Staple Singers sekä Jeff Tweedy, Chuck D, Julian Bond, Bonnie Raitt, Bob Dylan, Prince... Ohjaus Jessica Edwards. (U)

Laulaja Mavis Staples. Kuva dokumenttielokuvasta Mavis! (2015).
Mavis Staples. Laulaja Mavis Staples. Kuva dokumenttielokuvasta Mavis! (2015). Mavis Staples,gospelmusiikki,soul,teeman rockdokumentit

Teemalauantai: Kissoja ja koiria
Kissojen, koirien, ihmisten, elämän, Istanbulin ja Laurie Andersonin ystävien toiveilta: DocPoint-festivaalilla ihastuttanut dokumenttielokuva Istanbulin kissoista sekä haikea ja viisas essee-elokuva kuolemasta, surusta ja koirasta nimeltä Lolabelle.
Klo 21.20 Istanbulin kissat (Areenassa 30 vrk)
(Kedi, USA/Saksa/Turkki 2016) Istanbulin kaduilla kulkee täysin vapaasti satojatuhansia kissoja. Tämä on heidän tarinansa. Kissojen ja dokumenttien ystävät maailmalla hurmanneen elokuvan on ohjannut Ceyda Torun. Variety-lehti kirjoitti siitä: "Täynnä hiljaista taikaa – syvästi vaikuttava, yhtä aikaa unenomainen ja tarkka pohdinta luonnonvoimien selviämisestä ja menestymisestä teollistuneessa maailmassa." Tv-ensi-ilta.
Klo 22.40 Koiran sydän (Areenassa 24 vrk)
(Heart of a Dog, USA 2015) Muusikko-taiteilija Laurie Andersonin kaunis, hauska, haikea ja lohduttava elokuva kuolemasta ja surusta. Essee-elokuva on omistettu Lou Reedille, pääosassa on pariskunnan koira Lolabelle. (U)
Festivaalipuhetta (Areenassa 30 vrk)
Melody London kertoo leikkaamastaan elokuvasta Koiran sydän ja yhteistyöstä Laurie Andersonin kanssa. Esitetty Teeman elokuvafestivaalilla 2016. (U)

Kissa Istanbulin auringonlaskussa, kuva elokuvasta Istanbulin kissat (Kedi)
Istanbulin kissa. Kissa Istanbulin auringonlaskussa, kuva elokuvasta Istanbulin kissat (Kedi) Kuva: Selmer Media Teemalauantai,Kedi,istanbulin kissat
Lolabelle-koira soittaa pianoa Laurie Andersonin elokuvassa Koiran sydän (Heart of a Dog).
Lolabelle. Lolabelle-koira soittaa pianoa Laurie Andersonin elokuvassa Koiran sydän (Heart of a Dog). Heart of a Dog,koiran sydän,Laurie Anderson,elokuvat,Teeman elokuvafestivaali

13.10.

Klo 20.00 Rockin klassikkolevyt: Carly Simon (Areenassa 60 vrk)
(Classic Albums: Carly Simon: No Secrets, Britannia 2017) Suositun Classic Albums -sarjan jaksossa kerrotaan vuonna 1972 julkaistun No Secrets -albumin tarina, pääkertojana avomielinen Carly Simon itse. Albumi ja siltä lohkaistu single You’re So Vain tekivät laulaja-lauluntekijä Carly Simonista maailmanlaajuisen tähden, ja albumi pysyi viisi viikkoa USA:n albumilistan ykkösenä. Ensiesitys.

Carly Simon
Carly Simon. Carly Simon Kuva: Heidi Wild Carly Simon,laulajat,naislaulajat,laulaja-lauluntekijät,Rockin klassikkolevyt,teeman rockdokumentit

Teemalauantai: Ryhmiksen puoli vuosisataa
Teatteri-ilta legendaarisen Ryhmäteatterin seurassa.
Klo 21.00 Ryhmäteatteri (Areenassa 6 kk)
(Suomi 2018) Mika Kaurismäen dokumenttielokuva 50 vuotta vastikään täyttäneestä legendaarisesta helsinkiläisteatterista. Ryhmiksen kantava ajatus on ollut alusta asti ja on yhä, että kaikki osallistuvat taiteellisten päätösten tekoon. Teatterin vaiheita ja sattumuksia esiripun molemmin puolin ovat muistelemassa mm. Kari Heiskanen, Pirkka-Pekka Petelius, Martti Suosalo, Ulla Tapaninen, Vesa Vierikko, Mika Myllyaho ja Susanna Kuparinen. Tv-ensi-ilta.
Klo 22.30 Älä itke Iines (Areenassa 30 vrk)
(Suomi 1987) Ryhmäteatterin ja ohjaaja Janne Kuusen yhteistyönä syntynyt anarkistinen elokuvailottelu kertoo kerrostalon vintillä kommuunissa asuvasta sopeutumattomasta nelikosta. Komedia sai nimensä Tuomari Nurmion laulusta, dialogin kehittelivät näyttelijät. Mukana Eija Vilpas, Sari Mällinen, Pirkka-Pekka Petelius, Kari Väänänen, Kari Heiskanen, Vesa Vierikko, Maija Leino ja Pertti Sveholm.

Ryhmäteatterilaisia ryhmäkuvassa lavalla. Kuva Mika Kaurismäen ohjaamasta dokumenttielokuvasta Ryhmäteatteri (2018).
Ryhmäteatteri. Ryhmäteatterilaisia ryhmäkuvassa lavalla. Kuva Mika Kaurismäen ohjaamasta dokumenttielokuvasta Ryhmäteatteri (2018). Ryhmäteatteri,Teemalauantai,Mika Kaurismäki,teatteritaide,dokumenttielokuvat,Ryhmäteatteri (dokumenttielokuva)
Sylvesteri ja Tipi eli Kari Väänänen ja Sari Mällinen mopon kyydissä elokuvassa Älä itke Iines.
Älä itke IInes: Kari Väänänen ja Sari Mällinen. Sylvesteri ja Tipi eli Kari Väänänen ja Sari Mällinen mopon kyydissä elokuvassa Älä itke Iines. Älä itke Iines,Ryhmäteatteri,Janne Kuusi,Teemalauantai,kotimaiset elokuvat,Kari Väänänen,Sari Mällinen,Suomalaiset näyttelijät

20.10.

Klo 20.00 L7: Pretend We’re Dead (Areenassa 30 vrk)
(USA 2017) Energinen dokumenttielokuva amerikkalaisen rockin feministisistä pioneereista, karismaattisesta grunge-punk-bändistä nimeltä L7. Ohjaus Sarah Price. Ensiesitys.

Rockyhtye L7
L7. Rockyhtye L7 Kuva: Rob Sheridan L7,teeman musiikki

Teemalauantai: Samuel Fuller – shokkeja ja suudelmia
Teemalauantaissa kaksi Samuel Fullerin kuuluisinta ja hurjinta elokuvaa.
Klo 21.30 Alaston suudelma (Areenassa 30 vrk)
(The Naked Kiss, USA 1964) Samuel Fullerin ohjaama hurja melodraama entisestä prostituoidusta, joka pakenee menneisyyttään perisuloiseen amerikkalaiseen pikkukaupunkiin ja yrittää aloittaa uuden elämän. Pääosissa Constance Towers, Anthony Eisley ja Michael Dante. Elokuvan edellinen ja ainoa tv-esitys oli vuonna 1992. (16)
Klo 23.00 Shokkikäytävä(Areenassa 30 vrk)
(Shock Corridor, USA 1963) Samuel Fullerin rankassa klassikkoelokuvassa Pulitzer-palkintoa jahtaava lehtimies etsii murhaajaa soluttautumalla mielisairaalaan mutta löytääkin koko kansakunnan hulluuden tilassa. Pääosissa Peter Breck, Constance Towers, Gene Evans, James Best, Hari Rhodes. (16) (U)

Constance Towers ilman hiuksia. Kuva Samuel Fullerin elokuvasta Alaston suudelma (1964).
Alaston suudelma. Constance Towers ilman hiuksia. Kuva Samuel Fullerin elokuvasta Alaston suudelma (1964). The Naked Kiss,Samuel Fuller,Teemalauantai,elokuvat,Constance Towers
Kuva Samuel Fullerin elokuvasta Shokkikäytävä (1963).
Shokkikäytävä. Kuva Samuel Fullerin elokuvasta Shokkikäytävä (1963). Shokkikäytävä,Samuel Fuller,elokuvat,Teemalauantai

27.10.

Klo 20.00 Janis: Little Girl Blue (Areenassa 30 vrk)
(USA 2015) Dokumenttielokuva ainutlaatuisesta rock- ja blueslaulajasta Janis Joplinista (1943–1970). Tarinan punaisena lankana toimivat Joplinin läheisilleen kirjoittamat kirjeet, joille äänen antaa muusikko Cat Power. Ohjaus Amy J. Berg. (U)

Janis Joplin. Kuva dokumenttielokuvasta Janis: Little Girl Blue.
Janis Joplin. Janis Joplin. Kuva dokumenttielokuvasta Janis: Little Girl Blue. Janis Joplin,teeman rockdokumentit,Amy J. Berg,populaarimusiikki

Teemalauantai: Ghiblin paluu
Toiveuusintana ilta unten, hulluuden ja lentävän sian seurassa.
Klo 21.40 Porco Rosso (Ei jää Areenaan)
(Kurenai no buta, Japani 1992) Hayao Miyazakin palkittu animaatioelokuva on sankarillinen kertomus lentäjäveteraanista, joka siaksi muuttuneena taistelee ilmojen rosvoja vastaan. Alkuperäinen japaninkielinen versio. (U)
Klo 23.10 Unten ja hulluuden valtakunta (Areenassa 4 vrk)
(Yume to kyôki no ohkoku, Japani 2013) Dokumenttielokuva legendaarisesta japanilaisesta Ghibli-animaatiostudiosta ja sen kokoavasta voimasta, animaatiotaiteilija Hayao Miyazakista. Mukana myös Isao Takahata. Ohjaus Mami Sunada. (U)

Sika lentäjänä: kuva Hayao Miyazakin animaatioelokuvasta Porco Rosso.
Porco Rosso. Sika lentäjänä: kuva Hayao Miyazakin animaatioelokuvasta Porco Rosso. Porco Rosso,Hayao Miyazaki,Studio Ghibli,Teemalauantai,animaatioelokuvat,elokuvat
Unten ja hulluuden valtakunta, dokumenttielokuva Ghibli-studiosta. Kuvassa Hayao Miyazaki.
Hayao Miyazaki. Unten ja hulluuden valtakunta, dokumenttielokuva Ghibli-studiosta. Kuvassa Hayao Miyazaki. unten ja hulluuden valtakunta,Teemalauantai

3.11.

Teemalauantai: Sting!
Pyhäinpäivän lauantai vietetään Stingin eli Gordon Sumnerin, 67, seurassa. Pitkässä teemaillassa nähdään uusi dokumentti, Pariisin-konsertti ja David Lynchin scifi-spektaakkeli, jossa nuori Sting näyttelee julmuria nimeltä Feyd-Rautha Harkonnen.
Klo 20.00 Sting, vapaa mies (Areenassa 3 kk)
(Sting: A Free Man, Ranska 2017) Lähikuva laulaja-lauluntekijä Stingistä – vapaasta miehestä, joka on saavuttanut lähes kaiken mutta jolla on yhä levoton sydän. Takana on yli 40 vuotta musiikillista uraa Policesta The Last Ship -projektiin ja uusimpaan 57th & 9th -albumiin. Ohjaus Julie Veille. Ensiesitys.
Klo 21.00 Sting Pariisissa
(Sting: Live At The Olympia Paris, Ranska 2017) Taltiointi Suomeenkin ulottuneelta Stingin maailmankiertueelta 57th & 9th. Mukana sekä uusia biisejä kuten I Can't Stop Thinking About You ja monien viime vuosina menehtyneiden artistien muistoksi tehty 50.000 että Police-klassikkoja Message In A Bottlesta alkaen. Ensiesitys.
Klo 22.40 Dyyni (Areenassa 7 vrk)
(Dune, USA 1984) David Lynchin kiistelty tulkinta Frank Herbertin klassisesta scifi-romaanista. Avaruusmatkailulle välttämätöntä rohtoa löytyy vain yhdeltä aavikkoplaneetalta, niinpä sen hallinnasta syntyy valtataistelu paikallisen hallitsijasuvun ja galaktisen imperiumin välille. Pääosissa Kyle MacLachlan, Francesca Annis, Richard Jordan, Brad Dourif, Sting ja Sean Young. (16) (U)

Sting
Sting: A Free Man. Sting Kuva: Terminal 9 Studios Sting,Teemalauantai,teeman rockdokumentit
Feyd-Rautha Harkonnen (Sting) elokuvassa Dyyni
Sting: Feyd-Rautha Harkonnen. Feyd-Rautha Harkonnen (Sting) elokuvassa Dyyni Teeman elokuvafestivaali,Dyyni,David Lynch,Sting,teeman elokuvafestivaali 2018

10.11.

Klo 20.00 Promises and Lies: UB40:n tarina (Areenassa 30 vrk)
(Promises and Lies: The story of UB40, Britannia 2016) Dokumentti vuonna 1978 Birminghamissä perustetusta monikulttuurisesta reggae- ja pop-yhtyeestä, jonka levyjä on myyty yli 70 miljoonaa kappaletta. UB40:n ura kesti vuosikymmeniä, mutta menestyksen hinta oli kova: rahat menivät, musiikillinen perhe hajosi, ja lopputuloksena on kaksi UB40-nimellä keikkailevaa yhtyettä. Miten tässä näin kävi? Haastateltavina yhtyeen (yhtyeiden) jäsenet Ali Campbell, Robin Campbell, Astro, Brian Travers, Mickey Virtue ja Jimmy Brown. Ohjaus Roger Penny. Ensiesitys.

UB40-yhtye vuonna 1983
UB40. UB40-yhtye vuonna 1983 Kuva: George Wilkes UB40,teeman rockdokumentit

Teemalauantai: Iso D
Teemaillan tähti on Suomi-viihteen jättiläinen, Mr. Tähtitehdas Danny eli Ilkka Lipsanen, 76 – mies joka toi kansainvälisen musiikkishow'n Suomeen. Uuden dokumenttielokuvan lisäksi kaivellaan Ylen arkistoja.
Klo 21.00 Ikimuistoinen: Danny (Areenassa 30 vrk)
Arkistojen aarteita! Nuori laulajatähti Danny esittää kappaleet Work Song, For Your Love, The House of the Rising Sun, Kesäkatu, Hiljainen kitara, Sing Sing Sing, Ei ole kaikki miltä näyttää, Voit luottaa ystävään ja Vähän ennen kyyneleitä. Koottu ohjelmista Loco-Motion (1966), Lighthouse (1968), Ohimennen (1966), Näköradiomiehen ihmeelliset siekailut (1969), Pop Story (1971) ja Me krokotiilit (1966). (U)
Klo 21.30 Danny (Areenassa 10.11. alkaen toistaiseksi)
(Suomi 2016) Uusi dokumenttielokuva kertoo Ilkka Lipsasen tarinan lapsuudesta tähteyteen ja kypsään ikään, tanssilavojen takahuoneista kesähuvilalle. Mukana muun muassa Pepe Willberg, Fredi, Erika Vikman ja Diandra. Ohjaus Sakari Saksa. Tv-ensi-ilta.
Klo 23.10 Superdanny (Areenassa 30 vrk)
Hurja Danny 70 Systeemi -show on taltioitu Kalajoella elokuussa 1970. Keikan lomassa Iso-D kertoo ajatuksiaan musiikkibisneksestä ja showmaailmasta. Lavalla myös nouseva tähti Kisu. (U)

Danny naisten jaloissa. Arkistokuva dokumenttielokuvasta Danny (2016).
Danny. Danny naisten jaloissa. Arkistokuva dokumenttielokuvasta Danny (2016). Kuva: Olavi Kaskisuo Danny,iskelmälaulajat,rock,dokumenttielokuvat,Teemalauantai,muusikot,Iskelmä,teeman rockdokumentit

17.11.
Teemalauantain paikalla on teatteri-ilta, jonka ohjelma julkistetaan myöhemmin.

24.11.

Teemalauantai: Iggy Pop
Superpitkä ilta punkin kummisedän Iggy Popin eli James Osterbergin, 71, seurassa. Mukana kolme komeaa ja keskenään tyystin erilaista dokumenttiensi-iltaa sekä palkittu konserttitaltio.

The Stooges vuonna 1970: Dave Alexander (vas.), Iggy Pop (edessä), Scott Asheton. Ron Asheton. Arkistokuva dokumenttielokuvasta Gimme Danger.
Gimme Danger: The Stooges vuonna 1970. Keskellä edessä Iggy Pop. The Stooges vuonna 1970: Dave Alexander (vas.), Iggy Pop (edessä), Scott Asheton. Ron Asheton. Arkistokuva dokumenttielokuvasta Gimme Danger. Kuva: Ed Caraeff The Stooges,Iggy Pop,dokumenttielokuvat,rock,Jim Jarmusch,rockyhtyeet,Gimme Danger,Ron Asheton,Scott Asheton,Dave Alexander,teeman rockdokumentit

Klo 20.00 American Valhalla (Areenassa 2 kk)
(Britannia 2017) Punkin kummisetä Iggy Pop ja Queens of the Stone Age -yhtyeen johtaja Josh Homme, amerikkalaisen rockin kaksi jättiläistä, ryhtyivät yhteistyöhön, jonka tuloksena syntyi albumi Post Pop Depression. Levyn julkaisua seurasi loppuunmyyty kiertue kahdella mantereella ja huikea konsertti Royal Albert Hallissa. Dokumenttielokuvassa American Valhalla seurataan tätä projektia läheltä, alusta asti. Ohjaus Andreas Neumann ja Joshua Homme. Tv-ensi-ilta.
Klo 21.20 Iggy Pop Albert Hallissa (Areenassa 30 päivää)
(Iggy Pop Live at the Royal Albert Hall, 2016) Toukokuussa 2016 kuvattu Post Pop Depression -kiertueen päätöskeikka Royal Albert Hallissa. Iggy Popin bändissä soittavat Queens of the Stone Agen Josh Homme, Dean Fertita ja Troy Van Leeuwen sekä Arctic Monkeysin Matt Helders. Ohjelma valittiin Britanniassa vuoden 2016 parhaaksi konserttitaltioksi. (U)
Klo 22.35 Gimme Danger (Areenassa 3 kk)
(USA 2016) Jim Jarmuschin ohjaama dokumenttielokuva kertoo Iggy Popin ja The Stoogesin tarinan, suurella rakkaudella. "He keksivät musiikin uudelleen." Tv-ensi-ilta.
Klo 0.25 In Praise of Nothing (Areenassa 30 päivää)
(Serbia/Kroatia/Ranska 2017) Iggy Pop antaa äänen Ei-millekään eli toimii kertojana Boris Miticin esseistis-runollisessa ja aivan omanlaisessaan dokumenttielokuvassa, joka käsittelee kaikkea eikä mitään. Uuden Kinon tv-ensi-ilta.

Joshua Homme ja Iggy Pop elokuvan American Valhalla julisteessa
American Valhalla: Josh Homme ja Iggy Pop. Joshua Homme ja Iggy Pop elokuvan American Valhalla julisteessa Teemalauantai,Iggy Pop,American Valhalla,teeman dokumentit
Iggy Pop taltioi kertojaääntään kokeelliseen dokumenttielokuvaan In Praise of Nothing.
In Praise of Nothing: Iggy Pop. Iggy Pop taltioi kertojaääntään kokeelliseen dokumenttielokuvaan In Praise of Nothing. Iggy Pop,dokumenttielokuvat,kokeelliset elokuvat,Boris Mitic

Teeman elokuvafestivaali 28.11.–2.12.
Vuosi 2018 on Teemalla poikkeuksellisesti kahden elokuvafestivaalin vuosi. Teeman elokuvafestivaali palaa nimittäin vanhaan ajankohtaansa marras–joulukuun vaihteeseen, tuomaan valoa kaamokseen. Luvassa muun muassa legendaarista elokuvamusiikkia ja uutta, outoa kreikkalaista elokuvaa. Festivaali valtaa kanavan viiden päivän ajaksi keskiviikosta sunnuntaihin 28.11.–2.12. Ohjelmisto löytyy täältä.

Mainoskuva dokumenttielokuvasta Score.
Mainoskuva dokumenttielokuvasta Score. Teeman elokuvafestivaali,accuscore

Ohjelmistoa ja juttua täydennetty: 27.9. Iggy Pop -teemailtaan lisätty In Praise of Nothing. 1.10. Bob Dylan -dokumentin uusinta 17.11. siirretty jouluun.

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa