Hyppää pääsisältöön

Suomalaiset jokamiehenoikeudet – maailman laajimmat oikeudet mennä metsään!

Mies hyppää veteen.
Pulahdus metsälampeen - kiitos jokamiehenoikeuksien! Mies hyppää veteen. Kuva: Tommaso Fornoni / Unsplash jokamiehenoikeudet,mennään metsään

Mennään metsään, pulahdetaan luonnonvesiin, herkutellaan luonnon antimilla – koska me voimme! Suomessa saa liikkua ja tehdä luonnossa asioita, mistä monessa muussa maassa vain haaveillaan.

Maastopyöräily, metsäjooga, luontokuvaus, swim run – koska kaikki eivät saa kiksejä marjanpoiminnasta! Onneksi metsässä voi tehdä paljon muutakin.

Luonnossa liikkuminen ei olisi mahdollista ilman jokamiehenoikeuksia.

Kristiina Komulainen kallioisessa metsässä, vierellä teltta.
Kristiina Komulainen kallioisessa metsässä, vierellä teltta. Kuva: Victor Engström Kristiina Komulainen,metsä

Ulkoilmaharrastukset ovat se suomalaisten juttu

Vaikka nykyään suomalaisten ei enää tarvitsekaan hyödyntää metsän antimia henkensä pitimiksi, olemme yhä ulkoilmakansaa.

Ulkoilutottumuksiamme tutkitaan kymmenen vuoden välein, ja ulkona liikkumisen syyt ovat muuttuneet viime vuosina yllättävän vähän. Viimeisimmän, vuoden 2010 tutkimuksen mukaan kullakin meistä on keskimäärin 13 ulkoiluharrastusta sisältäen muun muassa koiran ulkoiluttamisen, luonnon katselemisen ja mökkeilyn – sekä vaikkapa oksien keräilyn ja pilkkomisen.

Harrastukset kertovat olennaisia asioita luontosuhteestamme, ja lista jäisi tyngäksi ilman jokamiehenoikeuksia. Marjastaminen ja sienestäminen esimerkiksi ovat niin suosittuja kansallisia harrastuksia, että jokamiehenoikeuksien puuttuessa vaikkapa suomalainen kesälomanvietto muuttuisi kertaheitolla!

Kaksi marjanpoimijaa kävelee metsässä
Kaksi marjanpoimijaa kävelee metsässä Kuva: Yle / Houman Taleghani marjanpoiminta,Marjastus

Tutustu jokamiehenoikeuksiin!

Otsikkokuva.
Otsikkokuva. Mennään metsään (kampanja),jokamiehenoikeudet

jokamiehenoikeudet
jokamiehenoikeudet jokamiehenoikeudet

jokamiehenoikeudet
jokamiehenoikeudet jokamiehenoikeudet

Jokamiehenoikeudet ovat sosiaalisia taitoja

Ympäristöfilosofiaan perehtynyt dosentti Markku Oksanen Itä-Suomen yliopistosta sanoo, että jokamiehenoikeuksissa on kyse myös sosiaalista taidoista.

– Ei ajeta metsässä toisia pois sieltä, minne heillä on oikeus mennä, vaan suvaitaan heitä, jotka poimivat liian liki.

– Ihmisten kokemus omasta reviiristä vaihtelee. Metsässä vilahtava marjanpoimija saattaa ärsyttää kovasti, mutta ei kuitenkaan ole sellainen haitta, johon jokamiehenoikeuksissa viitataan. Siksi mielipahalla ei voi perustella vaikkapa marjastuksen tai kulkemisen kieltämistä, vaan rajoitusten pitää perustua lakiin, selventää Suomen Ladun yhteiskuntasuhteista vastaava asiantuntija Anne Rautiainen.

Tea Turunen, Mikko Peltola, Jenni Antinaho
Tea Turunen, Mikko Peltola, Jenni Antinaho Kuva: Yle/Juha Korhonen liesjärvi

Paikallisia tulkintoja ja ohjeistuksia

Ikiaikaiset tapaoikeudet ja perinteet, joihin jokamiehenoikeudetkin perustuvat, ovat monen mielestä kansallisomaisuutta, johon ei ole kajoamista. Paikallisia tulkintoja kuitenkin on, kuten Ahvenanmaalla.

Maakunta ohjeistaa matkailijoita yöpymään muualla kuin luonnon helmassa tai luonnonsatamissa, marjoja ja sieniä saa kerätä kotitarpeiksi mutta ei kaupalliseen käyttöön ja sukeltamistakin säädellään lupamenettelyllä. Tätä perustellaan saariluonnon ominaispiirteillä ja haavoittuvuudella, mutta ohjeet eivät kuitenkaan perustu lainsäädäntöön, vaan paikalliseen käytäntöön.

– Aihe on hankala, koska tähän liittyy myös autonomiakysymys. Ehkä järkevintä on, että asia hoidetaan hallitusti kuten ohjeistuksella, jotta jäljet vapaasta matkailusta jäävät vähäisiksi. Lapissa on samanlaisia jännitteitä kalastamisen vuoksi, pohtii dosentti Markku Oksanen.

Kaksi miestä vetää ahkioita hangessa
Kaksi miestä vetää ahkioita hangessa Kuva: Wynand van Poortvliet / Unsplash.com Ahkio

Suomi, Ruotsi ja Norja samankaltaisia suhteessa jokamiehenoikeuksiin

Islannissa säädettiin jo 1200-luvulla laki (Jónsbók), jonka mukaan maanomistajan on sallittava satunnaiselle matkamiehelle oikeus pyydystää nälkäänsä esimerkiksi riekon ja kapustarinnan kaltaisia lintuja. Polttopuuta sai kerätä vain saaliin kypsentämiseksi.

Kapustarintaa pahimpaan nälkään, kourallinen hasselpähkinöitä...

Ruotsissa 1300-luvun lainsäädäntö takasi nälkäiselle kulkijalle luvan poimia kourallisen hasselpähkinöitä – mutta ei yhtään enempää. Pähkinöiden piti riittää kaikille halukkaille. Samantapaiset säännöt koskivat tammenterhoja, kaarnaa, tuohta ja niintä.

Kun Suomea alettiin asuttaa, luonto kuului kaikille. Kaskeaminen oli yksi jokamiehenoikeuden muoto. Alue kuului kaskeajalleen, mutta kun se jätettiin metsittymään, oikeus alueeseen raukeni ja siirtyi seuraavalle kaskenpolttajalle.

Utuinen metsä
Utuinen metsä Kuva: Yle / Asko Hauta-Aho metsä

Ennen 1700-luvulla alkanutta isojakoa metsä oli käytännössä kaikkien täällä asuvien yhteistä omaisuutta.

Yhteisen historian ansiosta säännöt ja tavat luonnossa liikkumisesta kehittyivät vuosisatojen kuluessa hyvin samankaltaisiksi Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa. Sen sijaan Tanskassa maanviljelyksestä tuli niin tärkeä elinkeino, että jokamiehenoikeudet jäivät naapurimaita suppeammiksi. Moneen asiaan tarvitaan siellä maanomistajan lupa.

Jopa itäisessä naapurimaassamme saa liikkua luonnossa Tanskaa vapaammin. Venäläiset ovatkin perinteisesti olleet innokkaita marjastajia, sienestäjiä, kalastajia ja metsästäjiä.

Jokamiehenoikeudet ovat suomalaisen elämäntavan kulmakiviä

Jokamiehenoikeudet ovat kulttuuri, johon kasvetaan

Kun jokamiehenoikeuksien kulttuurista, oikeudellista ja luontoliikunnallista merkitystä tutkittiin 25 vuotta sitten, jokamiehenoikeudet koettiin vahvasti kansalliseksi perusoikeudeksi, suorastaan suomalaisen elämäntavan kulmakiveksi. Niiden katsottiin toimivan hyvin käytännössä.

Två flickor paddlar en kanot genom en passage i vassen.
Två flickor paddlar en kanot genom en passage i vassen. Kuva: Yle/Linus Hoffman Kanootti,melonta,Parainen,Saaristomeri,vesiurheilu,melontaretkeily,Livia,Mela,melat

Toisaalta esiin nousi pelko luonnon turmeltumisesta, jos luonnossa liikkujien määrä esimerkiksi turismin myötä kasvaa ja ihmismassat vyöryvät joka niemeen, notkoon ja saarelmaan. Luonto ei kestä mitä tahansa.

– Joku suoraviivaisesti toimiva maastopyöräilijä voi ajatella, että hänellä on oikeus säästä riippumatta pyöräillä metsässä. Märässä maastossa renkaat voivati kuitenkin rikkoa pintakasvillisuutta ja jättää enemmän jälkiä, joten luonnon kestävyyttä ajatteleva pyöräilijä kääntää keulan kotiin ja palaa metsään paremmalla säällä. Luonnon kestävyyden ajattelu antaa jatkumon myös harrastukselle, pohtii asiantuntija Anne Rautiainen.

On vaikea kuvitella, että maassamme luovuttaisiin pitkistä perinteistä nauttia luonnosta jokamiehenoikeuksien sallimalla tavalla.

– Olemme jotenkin kasvaneet siihen kulttuuriin. Meidän ei tarvitse paljon ajatella mitä saa tehdä ja mitä ei, se vaan tiedetään, sanoo Markku Oksanen.

Äiti ja kaksi pikkupoikaa mustikkametsässä
Äiti ja kaksi pikkupoikaa mustikkametsässä Kuva: Yle / Houman Taleghani marjanpoiminta

Anne Rautiainen toivoo, että jokamiehenoikeuksista puhuttaisiin koulussa vielä enemmän, eri näkökulmista.

– Toivon myös, että lapsia viedään luontoon, koska kun he oppivat arvostamaan luontoa, he toimivat automaattisesti myös luontoa kunnioittaen ja siten haittaa aiheuttamatta. Tarvitaan opetusta ja valistusta, se on meidän kaikkien yhteinen tehtävä.

Rajoituksia vai mahdollisuuksia?

Turismi, vapaa-ajan viettoon liittyvät elinkeinot, sienestäminen sekä marjastaminen työllistävät ihmisiä, joten jokamiehenoikeudet ovat rahanarvoisia oikeuksia. Osittain ehkä siihenkin liittyen tuhannet metsätiet ympäri Suomen on varustettu puomein, kettingein ja kieltokyltein. Minun mättäälläni eivät muut poimi!

Takavuosina jokamiehenoikeuksia kavennettiin lakanpoiminnan osalta muutamissa Lapin kunnissa.

– Muistan lapsuudestani, kun Lappiin rakennettiin teitä. Etelästä saapui hillaturisteja, ja poimimisesta saatiin aikaan kiistoja, kertoo Markku Oksanen.

Puomi sulkee hiekkatien
Puomi sulkee hiekkatien Kuva: Yle / Tiina Jensen puomit

Anne Rautiainen tarkastelee jokamiehenoikeuksia rajoitusten sijaan mahdollisuuksina.

– Kun pyöräretkellä näkee tienposkessa kasvavia metsämansikoita, niitä voi täällä vapaasti pysähtyä poimimaan. Niissä maissa, joissa jokamiehenoikeuksia ei ole, marjanpoimijaa saatetaan tirvaista kuonoon, vertaa Rautiainen.

Ihminen ei saa aiheuttaa luonnolle "vähäistä suurempaa haittaa"

Jokamiehenoikeuksien varjolla ei kuitenkaan saa tehdä mitä tahansa. Piittaamattomus voi johtaa vaatimuksiin jokamiehenoikeuksien kaventamisesta.

bild på skräp som plockas up
bild på skräp som plockas up Kuva: Sandra Crawford/Yle Kämäräinen,Roska,Lapinjärvi

– Jokamiehenoikeuksista nauttiva ei saa aiheuttaa vähäistä suurempaa haittaa luonnolle, maanomistajalle eikä ympäristölle. Jos tehdään kiellettyjä asioita kuten avotuli, ja se leviää metsäpaloksi, niin silloin jotkut haluavat rajoittaa jokamiehenoikeuksia. Tapaus siis kaadetaan jokamiehenoikeuden syyksi, vaikka syypää oikeasti on piittaamaton törppö ihminen, kuvailee Suomen Ladun Anne Rautiainen.

Asiantuntijat varoittavat, että jokamiehenoikeuksien kaventamisella voi olla kokoansa paljon suurempi merkitys.

– Olisiko Suomi sitten kuten Britannia, jossa tiet ovat maaseudulla usein muurien ja aitojen reunustamia? Etenkin maaseudun ihmisiin jokamiehenoikeuksien poistaminen vaikuttaisi monella tavalla. Sitä paitsi omistaminen vaatii työtä: oma alue pitää merkitä, jos ei halua että muut liikkuvat siellä, pitää rakentaa muuri ja palkata vartijoita. Aika raskasta, toteaa Markku Oksanen.

Jokamiehenoikeudet ovat keskiössä Ylen Mennään metsään -kampanjassakin, jonka yhtenä päämääränä on jokamiehenoikeuksien vieminen Unescon aineettoman kulttuuriperinnön listalle. Unescon listalle pääsevät vain sellaiset tavat, joita kansalaiset arvostavat ja aktiivisesti käyttävät. Listalle pääsy olisi vahva lisäsuoja itsestäänselvyytenä pidetyille jokamiehenoikeuksille.

Ollaan ylpeitä jokamiehenoikeuksistamme – ovathan ne maailman laajimmat!

mennään metsään
mennään metsään Mennään metsään (kampanja)


Grafiikka: Annukka Palmén-Väisänen

Mennään metsään

 • Unohdetusta variksenmarjasta voisi tulla mustikan veroinen hittimarja

  Variksenmarja eli kaarnikka on hyvä mehu- ja hillomarja.

  Suomalainen supermarja, terveellinen kuin mikä, helppo poimia, mehukas ja maukas säilöä, sato onnistuu lähes aina – tämänkö me jätämme karhuille? Vieläkin moni luulee variksenmarjaa syömäkelvottomaksi, vaikka siinä on elimistöä suojaavia antioksidantteja jopa enemmän kuin muissa luonnonmarjoissa. Ota parhaat säilöntäreseptit talteen.

 • Syksyn herkullisin kakku syntyy kaarnikasta

  Bloggaaja Annin variksenmarjakakku - täydellinen makuelämys!

  Leivontablogia pitävä Anni sai haastavan tehtävän. Hänen piti suunnitella ja leipoa Ylen Mennään metsään -kampanjaa varten helppo, herkullinen ja näyttävä kakku variksenmarjasta eli kaarnikasta – marjasta, jota ei juurikaan poimita. Liekö syynä se, että marja maistuu monen suussa vähän oudolta. Mutta kaarnikka on ihmemarja, ja sen Annikin sai kokea!

 • Mennään metsään -kolumni: Kuvataiteilija Jaakko Kahilaniemi pitää yksilöiden ja valtion suhtautumista luontoon kaksinaismoralistisina

  "Myös oma metsäsuhteeni on ristiriitainen."

  "Luonnon omistaminen on absudri ajatus 29-vuotiaalle taiteen maisterille." Kuvataiteilija Jaakko Kahilaniemi kirjoittaa kolumnissaan luonnosta ja sen omistamisen aiheuttamista ristiriidoista. Ristiriidoista sai alkunsa palkittu 100 Hectares of Understanding -taidekuvasarja, jossa Kahilaniemi on kuvannut perinnöksi saamansa metsän ominaisuuksia.

 • Tutkija: ”Ilman sieniä Suomessa ei olisi metsiä"

  Maapallo olisi hyvin erilainen paikka ilman sieniä

  Ilman sieniä Suomessa ei ehkä olisi metsiä, sillä männyt, kuuset ja muut puumme esiintyvät aina yhdessä sienikumppanin kanssa. Sienet pysäyttivät myös fossiilisten polttoaineiden synnyn: lahottajasienten kehittyminen kivihiilikaudella pysäytti eloperäisen materiaalin kertymisen maanpinnalle.

 • Puut kertovat toisilleen, jos joku hyökkää

  Elävät puut -luontosarja avaa puiden salaperäistä elämää.

  Tiesitkö, että puut viestivät keskenään? Kun toukka hyökkää puun kimppuun ja alkaa nakertaa sen lehtiä, alkaa prosessi, jota ihmisaistit eivät havaitse. Ylen neliosainen Elävät puut -luontosarja avaa puiden salaperäistä ja varsin näkymätöntä elämää uudella tavalla ja upeaa, kuvaaja Jari Salosen tarkkaa, ympärivuotista luontokuvausta hyödyntäen.

 • Mielistele Mielikkiä, lepyttele Tapiota! Metsän henget päättivät ihmisen kohtalosta vielä muutama sata vuotta sitten – riskejä henkien palvonnassa ei otettu

  Mikä oli Tapion pöytä, mihin vaikutti karhun ruokatorvi?

  Vielä sata vuotta sitten suomalaiset lepyttelivät ja palvoivat metsän henkiä ja haltioita välttyäkseen vahingoilta ja onnettomuuksilta. Koko ihmisen elämä oli tiukasti sidoksissa metsään. Tiedätkö sinä, mikä oli karsikkopuu tai Tapion pöytä? Entä mihin tarvittiin karhun ruokatorvea ja kynttä?

 • Metsän viisi vihreää veljestä – Haapa

  Lue Anni Kytömäen koskettava teksti haavasta

  Haapa huomaa tuulen ensimmäisenä. Sen lehdet ovat puunlehdiksi kovat, niin kovanaamaiset että ovat vaatineet oman verbinkin – haavat eivät suhise kuten muut, ne havisevat.

 • Metsän viisi vihreää veljestä – Koivu

  Anni Kytömäen upea teksti koivusta

  Koivu on nuorena vaalea ja heleä, hento ja keveä. Syystä tai toisesta sitä väitetään naiselliseksi, mutta todellisuudessa koivu on koivu, kuten ihmisetkin ovat ensi sijassa ihmisiä.

 • Metsän viisi vihreää veljestä – Pihlaja

  Kirjailija Anni Kytömäen herkkä luonnehdinta pihlajasta.

  Kotipihan pihlaja on lapselle usein ensimmäinen puu: siinä on monta haaraa, oksia alhaallakin, sen syliin on helppo kiivetä. Jos putoaa, putoaa matalalta

 • Metsän viisi vihreää veljestä – Kuusi

  Lue Anni Kytömäen upea teksti kuusesta.

  Kuuset pistelevät ohikulkijaa, levittävät tummia siipiään polun päälle, seisovat apeina auringossakin. Niin meidät on opetettu näkemään, koska se mitä on paljon, on rumaa ja ikävää.

 • Mikä on Mennään metsään -kampanja?

  Suojellaan jokamiehenoikeuksia menemällä metsään.

  Suojellaan jokamiehenoikeuksia menemällä metsään! Yle juhlii metsää ja jokamiehenoikeuksia Mennään metsään -kampanjalla Suomen luonnon päivästä 25.8.2018 alkaen. Tule mukaan viemään jokamiehenoikeuksia Unescon aineettoman kulttuuriperinnön listalle.

 • Miksi laskemme luontokäyntejä Mennään metsään -kampanjassa?

  Unescon listalle pääsevät vain arvostetut, elävät perinteet.

  Mennään metsään -kampanjassa luonnossa käynnit halutaan laskea, sillä Unescon listalle pääsevät vain ne perinteet, joita kansalaiset aidosti käyttävät ja arvostavat. Merkkaa siis Mennään metsään -laskuriin jokainen koiralenkki, iltakävely, soutelu, uiminen, työmatka, onkireissu, sieniretki… Kaikki ne kerrat, kun olet poikennut luontoon kahden viikon aikana!

 • Minne katosivat luonnonlähteet ja metsäpurot?

  Luonnonlähteiden tila on romahtanut Suomessa.

  Jos metsään haluat mennä nyt, ota vesipullo mukaan. Luonnonlähteiden tila on romahtanut, eikä kaikista lähteistä ja metsäpuroista voi enää ottaa juomakelpoista vettä. Lähteiden suojelu voi vielä pelastaa jäljelle jääneet pulputtajat.

 • Katoavat metsäpolut

  Perinteiset polkureitit ovat kovaa vauhtia katoamassa.

  Perinteiset polkureitit ovat kovaa vauhtia katoamassa. Samaan aikaan kansallispuistojen ja retkeilyalueiden suosituimmilla reiteillä polut levenevät, kun retkeilijät väistelevät kovassa kulutuksessa esiin tulleita kiviä ja juuria. Perinteisille poluille tarvittaisiin kipeästi lisää kulkijoita, varsinkaan kun lehmätkään eivät niitä enää ole tallomassa. On aika ryhtyä poluntallaustalkoisiin – maastopyöräillen, ratsastaen, patikoiden.

 • Metsä vastaa sille, joka osaa kuunnella

  Minkä opetuksen voisit metsästä poimia?

  Suomessa ei kovin montaa matkaa voi tehdä ohittamatta metsää tai kulkematta sen läpi. Se tulee kaupunkilaisenkin arkeen vähintään pieninä metsäisinä alueina tai junasta vilisevänä maisemana. Euroopan metsäisin maa kätkee sisäänsä kansan, jolla on pakostakin suhde metsään. Ja vaivihkaa metsä myös hoitaa meitä.

Uusimmat sisällöt - Mennään metsään