Hyppää pääsisältöön

"Mahdottomasta totta!" Vainikan ja Taavitsaisen OG nousi kuilun partaalta The Internationalin mestaruuteen – voittopotti yli 11 miljoonaa dollaria

OG juhlii The Internationalin voittoa.
OG nosti Aegis-kilven ilmaan The International -turnauksen mestaruuden merkiksi. OG juhlii The Internationalin voittoa. Kuva: Valve Dota 2,The International

Suomen Jesse "JerAx" Vainikan ja Topias "Topson" Taavitsaisen edustama OG nousi maailman suurimman Dota 2 -turnauksen The Internationalin voittoon. Aegis-mestaruuskilven lisäksi joukkue pokkasi peräti 11 miljoonan dollarin voittopotin.

OG:n mestaruus saattaa olla TI-turnaushistorian hurjin ja yllättävin. Ensimmäisen erän voitettuaan eurooppalaisjoukkue joutui alakynteen häviten kaksi seuraavaa väkevää PSG.LGD:tä vastaan. Kiinalaisjoukkueen tähdet ottivat erityisesti nuoren Taavitsaisen pelikentällä silmätikukseen ja piinasivat tätä läpi ottelusarjan.

Kahdessa viimeisessä erässä kummassakin LGD:n voitto näytti jo varmalta. Niin vain OG kuitenkin onnistui aina nousemaan takaa-ajoasemista – ja paikoin varmalta näyttäneistä tappiotilanteista – takaisin peliin mukaan ja voittoon asti.

Viides ja ratkaiseva erä oli varsinkin alussa täysin LGD:n näytöstä. Yle E-urheilun kisastudiossa asiantuntijat Kalle "Trixi" Saarinen ja Jesse "Rmape" Lehosmaa pitivät OG:n draftaamaa sankariviisikkoa heikkona, kun taas selostajakaksikko Arttu Hämäläinen ja Benjamin Läärä ehti tituleerata matsin jo "farssien farssiksi".

Mutta kapteeni Johan "N0tail" Sundsteinin dotanerous yllätti jälleen. Alun suhmurointi jäi unohduksiin, kun tappiolta näyttänyt peli käännettiin parissa tiimitaistelussa täysin päälaelleen. Vainikan Rubick ja Taavitsaisen Zeus tekivät tärkeää esityötä Anathan "ana" Phamin ohjastaman Ember Spiritin repiessä LGD:n lineupin kappaleiksi.

OG puski hurjalla vimmalla päälle aina LGD:n tukikohtaan asti. Unelmista tuli totta ja kaikkien aikojen ihme-comeback konkretisoitui, kun kiinalaisten päämajarakennus pirstaloitui palasiksi ottelun lopun merkiksi. Peli oli selvä, ja OG voittaja erin 3-2.

Samalla OG:n kopissa alkoivat riemujuhlat. Ilon keskellä herkimmin ja koskettavimmin yllätysmestaruuteen reagoi joukkueen 25-vuotias kapteeni Sundstein. Nuoresta tanskalaisesta tuli keväällä OG:n kapteeni, kun peräti kolme pelaajaa jätti tiimin. Sundstein ja Vainikka joutuivat kokoamaan jengin siis lähes kokonaan uudestaan, ja tässä vaiheessa mukaan tuli muuan muassa maailman dotaväelle vielä tuntematon Taavitsainen.

The Internationalin mestaruus oli sekä OG:lle että sen pelaajille ensimmäinen. Taavitsaiselle turnaus oli vieläpä vasta uran ensimmäinen TI. Joukkue tienaa voitosta reilu 11 miljoonaa dollaria, eli noin 9,5 miljoonaa euroa.

Toiseksi sijoittunut LGD pokkaa sekin sievoisen summan; neljä miljoonaa dollaria, eli reilu kolme miljoonaa euroa. Kolmanneksi tullut Evil Geniuses tienaa 2,6 miljoonaa dollaria ja neljäs, Lasse "MATUMBAMAN" Urpalaisen Team Liquid 1,7 miljoonaa dollaria.

Katso The Internationalin päätöspäivän ottelut Yle Areenassa.