Hyppää pääsisältöön

Anna-Liisa Tilus: ”Somen ansiosta työssäni on enemmän vuorovaikutusta”

Anna-Liisa Tilus opettaa kännykänkäyttöä iäkkäämmälle herralle.
Opeta digitaitoja läheisillesi ja apua tarvitseville. Myös Anna-Liisa Tilus on mukana Ylen Nettiä ikä kaikki -kampanjassa! Anna-Liisa Tilus opettaa kännykänkäyttöä iäkkäämmälle herralle. Kuva: Ilmari Fabritius Nettiä ikä kaikki

Kyllä minä sen jo uskallan tunnustaa: Vielä muutama vuosi sitten olin ajatuksissani antisome oy:n perustajajäsen. Facebook, Instagram... Sosiaalinen media ylipäätään tuntui yksityisyyttäni loukkaavalta.

WhatsAppista se kuitenkin alkoi, oma someiluni. Perheen nuorison sain parhaiten kiinni tuon viestipalvelun kautta.

Pitkään kuuntelin naljailua siitä, etten pysy kartalla, kun ystävien kesken tapahtumia sovitaan usein Facebookissa. Työssäni Ylen Markkinoinnissa minut sitten tönäistiin Facebookiin ja nyt minulla on kaksikin tiliä: oma yksityinen tili ja julkinen työprofiili.

Yllättäen koen, että pystyn yhä määrittelemään yksityisyyteni rajat.

Samalla kuuluttajan työstäni on tullut paljon vuorovaikutuksellisempaa, kun katsojat kommentoivat ja keskustelevat kanssani Facessa.

Tartu haasteeseen – opetellaan ja opetetaan yhdessä digitaitoja

Ihmisten arkeen liittyvät erilaiset palvelut löytyvät jo pitkälti netistä: viranomaispalvelut, pankkipalvelut, terveydenhoitopalvelut, opetukseen liittyvät asiat, kirjastopalvelut, tv-ohjelmatkin yhä enemmän.

Mutta entäs jos jollain ei ole tietokonetta tai uskallusta käyttää nettiä? Entäs jos on ihmisiä, jotka eivät koskaan ole kirjautuneet nettipalveluun tai niitä, jotka pelkäävät rikkovansa tietokoneen tai sotkeutuvansa monimutkaisiin järjestelmiin?

Heitä on paljonkin.

Olen huolissani siitä, että erityisesti ikäihmiset ovat vaarassa pudota digijunan kyydistä.
Siksi olen mukana Nettiä ikä kaikki -kampanjassa: opastamassa ja itsekin oppimassa digiasioita.

Haastamme kaikki mukaan kampanjaan, jossa opetetaan digitaitoja niitä tarvitseville.

Ota haaste vastaan, opeta esimerkiksi isovanhempasi käyttämään WhatsAppia, suomi.fi:tä, verkkopankkia tai muuta hyödyllistä palvelua ja käy merkitsemässä opettelemanne taito haasteen sivulle. Aikaa on sunnuntaihin 9. syyskuuta asti!

Kampanjan sivustolta ja Ylen Digitreenien sivuilta löytyy paljon myös netin käyttöä helpottavaa tietoa ja selkeitä käytännön vinkkejä. Siellä digiasioita voi treenailla rauhassa ja omaan tahtiin.

Anna-Liisa Tilus

Ps.
Olin mukana Nettiä ikä kaikki -kampanjan kanssa Porissa järjestetyllä SuomiAreena-viikolla Ylen tapahtumateltalla heinäkuussa. Teltalla kävi paljon ihmisiä, ja heidän kanssaan syntyi hienoja keskusteluja netin käytöstä ja esimerkiksi siitä, miten isovanhemmat voisivat pyytää nettiasioissa apua ja opetusta nuoremmilta.
Alla on kuvia tuosta mukavasta päivästä. Lisää kuvia voidaan ottaa Nettiä ikä kaikki -kampanjan kirjastokiertueella. Minä olen paikalla 31.8. Rovaniemellä ja 1.9. Oulussa. Tapaamisiin silloin tai ota yhteyttä Facebookissa @AnnaLiisaTilus

Anna-Liisa Tilus näyttää naiselle jotain kännykältä.
Anna-Liisa Tilus näyttää naiselle jotain kännykältä. Nettiä ikä kaikki
Anna-Liisa Tilus juttelee miehen kanssa.
Anna-Liisa Tilus juttelee miehen kanssa. Nettiä ikä kaikki
joukko ihmisiä kumartuneena ringissä tablettia katsomaan.
joukko ihmisiä kumartuneena ringissä tablettia katsomaan. Nettiä ikä kaikki

Nettiä ikä kaikki -kampanjassa suomalaiset opettivat läheisilleen yli 5000 digitaitoa. Auttaminen tietenkin jatkuu!

Tarvitseko apua digiasioissa? Liity Digitreenien Facebook-ryhmään!