Hyppää pääsisältöön

Mikä festareilla oli tänä kesänä parasta? Danny, Maija Vilkkumaa ja Laura Voutilainen kertovat

Maija Vilkkumaa Rauhassa-sarjassa.
Maija Vilkkumaa. Maija Vilkkumaa Rauhassa-sarjassa. Kuva: Yle/ Miikka Varila maija vilkkumaa rauhassa

Pitkänlinjan artistit Danny, Maija Vilkkumaa ja Laura Voutilainen ovat tänäkin kesänä panneet parastaan lukuisissa kesätapahtumissa. Radio Suomen Illassa he nimesivät parhaan keikkakokemuksensa ja paljastivat yhden mieleenpainuvan muiston menneiltä vuosilta. Artistikolmikko kehuu Finnhits Festivaalia, Provinssia ja Kuuska soi -tapahtumaa.

Iskelmä-Finlandialla vastikään palkittu Danny kiertää parhaillaan esiintymässä ympäri Suomea. Yli 50 vuotta keikkaillut Danny eli Ilkka Lipsanen on sanonut kiertueen jäävän hänen viimeiseksi isoksi kiertueekseen.

Kesän kohokohdaksi konkari valitsee tiukasta keikkakalenteristaan elokuisen Finnhits Festivaalin Himoksella Jämsässä. Perusteluihin liittyy sekä suurta iloa että syvää surua.

– Siellä sain tavata aikalaisiani ja sain esittää surunvalittelut Fredille hänen perheensä menetyksen vuoksi, Danny kertoo.

Fredi eli Matti Siitonen oli äskettäin menehtyneen laulajan ja näyttelijän Hanna-Riika Siitosen isä.

Finnhits-sarjaan on Dannyn mukaan yltänyt aikansa kiinnostavimpia melodioita ja tekstityksiä. Esiintyjälistalla olivat Dannyn ja Fredin lisäksi mm. Markku Aro, Taiska, Kai Hyttinen, Päivi Kautto-Niemi ja Lea Laven.

– Festivaali tarjosi yleisölle hyvän kuvan 1970-luvun musiikista, hän kertoo ylpeänä.

Danny kuvattuna ravintola Rivolissa marraskuussa 2016.
Danny kuvattuna marraskuussa 2016. Danny kuvattuna ravintola Rivolissa marraskuussa 2016. Kuva: Yle/Kjell Ekholm Danny

Dannyn nuoruuteen musiikkifestivaalit eivät kuuluneet.

– Ei Elviksen aikaan isoja festivaaleja järjestetty, ne alkoivat vasta 1960-luvulla, hän muistelee.

Danny on tarjonnut itsekin suomalaisille jotain ennennäkemätöntä, aina siitä asti, kun hänen ensimmäinen musiikkispektaakkelinsa, "Timantinkova Danny Show", lähti kiertueelle v. 1966.

Yritteliäisyydestä tunnettu Danny halua kehua Raumanmeren juhannusta, jonka kaarta ja hän on seurannut alusta lähtien.

– Ystäväni Riku Räsänen rakensi 10 vuoden aikana festivaalit, jossa oli yli 100 000 kävijää, se oli hieno suoritus.

Maija Vilkkumaan valtaa pelko ennen keikkaa: entä jos ketään ei tule?

Maija Vikkumaan mielestä kesän festivaaleissa on parasta se, että ne ovat erilaisia. Mieluisimman valinta on hänestä vaikeaa, mutta lopulta hän valitsee Provinssin. Seinäjoelta on muistoja monelta vuodelta, ja siellä hän aloitti jo teininä käynnit festivaaleilla.

– Esiintymisteltta oli täysi, kaikki eivät mahtuneet, ja keikkakin hyvä. Siitä tuli lämmin olo, hehkuttaa Vilkkumaa kesäkuun keikkaa.

Vilkkumaa tunnustaa, että moni artisti jännittää yleisön määrää.

– Yllättävän monilla suosituillakin nimillä pelko on takaraivossa. Paljonko yleisöä oli eilen, sillä ei ole merkitystä, vaan tilanne on aina uusi, hän kertoo toimittaja Olga Ketosen haastattelussa.

– Olen vuosien varrella pikku hiljaa oppinut tottumaan siihen.

– Esiintymisessä on aina se riski, että tulee häväistyksi ja vaikuttaa naurettavalta. Se on primitiivinen pelko, ettei ketään tulekaan ja siellä mä viuhdon, hän nauraa.

Kokemukset Turun Ruisrockin rantalavalla, joko esiintyjänä tai katsojana, hän nostaa kaikkien aikojen parhaimpien festarimuistojen joukkoon. Meri, aurinko ja yleisö ovat saanet hänet hurmokseen esimerkiksi silloin, kun Debbie Harry ja Billy Idols esiintyivät Turussa v.1991.

Laura Voutilainen Estradilla: Pyhä Unplugged -ohjelmassa 2013
Laura Voutilainen Laura Voutilainen Estradilla: Pyhä Unplugged -ohjelmassa 2013 Kuva: Yle/Kimmo Räisänen estradilla

Laura Voutilaisella täydellinen kesäfestarilopetus Oulussa

Laura Voutilaiselle tämän kesän kohokohdan valinta on yksinkertaisempi kuin Maija Vikkkumaalla.

Voutilaisen festarikesä päättyi Ouluun, Kuuska soi -tapahtumaan. – Se oli täydellinen lopetus tälle kesälle!

– Oli vielä lämmin ja meillä oli hyvä aika esiintyä, kello 20 jälkeen. Ihmiset olivat vielä pirteitä ja nousevassa tunnelmassa. Ihmisiä oli 15 000. Oulu rokkaa elokuisena iltana täydellisesti, hän kertoo iloisena.

Voutilaisella on jäänyt vahvasti mieleen Porin Jazz heinäkuussa v.1997. Silloin parikymppisellä Voutilaisella oli suuri palo päästä jatseille katsomaan Earth, Wind and Fire -yhtyettä.

– Olin juuri saanut vauvan ja otin hänet rintareppuun hillumaan mukaan. Hän sai funk-pakkosyötön, Voutilainen muistelee.

Perinnettä jatkettiin tänä kesänä, kun sama poika, Leevi, oli jälleen äitinsä kanssa kuuntelemassa “funkin rytkettä” Porissa. Syy oli tietysti se, että yhdysvaltalainen kokoonpano Earth, Wind and Fire esiintyi jälleen Kirjurinluodolla.

Aiheeseen liittyvää luettavaa:
Näyttelijä ja laulaja Hanna-Riikka Siitonen on kuollut 47-vuotiaana – Puoliso: ”Hän teki musiikkia loppuun saakka”
RMJ:n Riku Räsäsen huikea kasvutarina – laiskuripojasta tuli ahkera elämysyrittäjä
Danny roikkui ristillä ja lauloi huumeista

Uusimmat sisällöt - Yle Radio Suomi