Hyppää pääsisältöön

Mikä festareilla oli tänä kesänä parasta? Danny, Maija Vilkkumaa ja Laura Voutilainen kertovat

Maija Vilkkumaa Rauhassa-sarjassa.
Maija Vilkkumaa. Maija Vilkkumaa Rauhassa-sarjassa. Kuva: Yle/ Miikka Varila maija vilkkumaa rauhassa

Pitkänlinjan artistit Danny, Maija Vilkkumaa ja Laura Voutilainen ovat tänäkin kesänä panneet parastaan lukuisissa kesätapahtumissa. Radio Suomen Illassa he nimesivät parhaan keikkakokemuksensa ja paljastivat yhden mieleenpainuvan muiston menneiltä vuosilta. Artistikolmikko kehuu Finnhits Festivaalia, Provinssia ja Kuuska soi -tapahtumaa.

Iskelmä-Finlandialla vastikään palkittu Danny kiertää parhaillaan esiintymässä ympäri Suomea. Yli 50 vuotta keikkaillut Danny eli Ilkka Lipsanen on sanonut kiertueen jäävän hänen viimeiseksi isoksi kiertueekseen.

Kesän kohokohdaksi konkari valitsee tiukasta keikkakalenteristaan elokuisen Finnhits Festivaalin Himoksella Jämsässä. Perusteluihin liittyy sekä suurta iloa että syvää surua.

– Siellä sain tavata aikalaisiani ja sain esittää surunvalittelut Fredille hänen perheensä menetyksen vuoksi, Danny kertoo.

Fredi eli Matti Siitonen oli äskettäin menehtyneen laulajan ja näyttelijän Hanna-Riika Siitosen isä.

Finnhits-sarjaan on Dannyn mukaan yltänyt aikansa kiinnostavimpia melodioita ja tekstityksiä. Esiintyjälistalla olivat Dannyn ja Fredin lisäksi mm. Markku Aro, Taiska, Kai Hyttinen, Päivi Kautto-Niemi ja Lea Laven.

– Festivaali tarjosi yleisölle hyvän kuvan 1970-luvun musiikista, hän kertoo ylpeänä.

Danny kuvattuna ravintola Rivolissa marraskuussa 2016.
Danny kuvattuna marraskuussa 2016. Danny kuvattuna ravintola Rivolissa marraskuussa 2016. Kuva: Yle/Kjell Ekholm Danny

Dannyn nuoruuteen musiikkifestivaalit eivät kuuluneet.

– Ei Elviksen aikaan isoja festivaaleja järjestetty, ne alkoivat vasta 1960-luvulla, hän muistelee.

Danny on tarjonnut itsekin suomalaisille jotain ennennäkemätöntä, aina siitä asti, kun hänen ensimmäinen musiikkispektaakkelinsa, "Timantinkova Danny Show", lähti kiertueelle v. 1966.

Yritteliäisyydestä tunnettu Danny halua kehua Raumanmeren juhannusta, jonka kaarta ja hän on seurannut alusta lähtien.

– Ystäväni Riku Räsänen rakensi 10 vuoden aikana festivaalit, jossa oli yli 100 000 kävijää, se oli hieno suoritus.

Maija Vilkkumaan valtaa pelko ennen keikkaa: entä jos ketään ei tule?

Maija Vikkumaan mielestä kesän festivaaleissa on parasta se, että ne ovat erilaisia. Mieluisimman valinta on hänestä vaikeaa, mutta lopulta hän valitsee Provinssin. Seinäjoelta on muistoja monelta vuodelta, ja siellä hän aloitti jo teininä käynnit festivaaleilla.

– Esiintymisteltta oli täysi, kaikki eivät mahtuneet, ja keikkakin hyvä. Siitä tuli lämmin olo, hehkuttaa Vilkkumaa kesäkuun keikkaa.

Vilkkumaa tunnustaa, että moni artisti jännittää yleisön määrää.

– Yllättävän monilla suosituillakin nimillä pelko on takaraivossa. Paljonko yleisöä oli eilen, sillä ei ole merkitystä, vaan tilanne on aina uusi, hän kertoo toimittaja Olga Ketosen haastattelussa.

– Olen vuosien varrella pikku hiljaa oppinut tottumaan siihen.

– Esiintymisessä on aina se riski, että tulee häväistyksi ja vaikuttaa naurettavalta. Se on primitiivinen pelko, ettei ketään tulekaan ja siellä mä viuhdon, hän nauraa.

Kokemukset Turun Ruisrockin rantalavalla, joko esiintyjänä tai katsojana, hän nostaa kaikkien aikojen parhaimpien festarimuistojen joukkoon. Meri, aurinko ja yleisö ovat saanet hänet hurmokseen esimerkiksi silloin, kun Debbie Harry ja Billy Idols esiintyivät Turussa v.1991.

Laura Voutilainen Estradilla: Pyhä Unplugged -ohjelmassa 2013
Laura Voutilainen Laura Voutilainen Estradilla: Pyhä Unplugged -ohjelmassa 2013 Kuva: Yle/Kimmo Räisänen estradilla

Laura Voutilaisella täydellinen kesäfestarilopetus Oulussa

Laura Voutilaiselle tämän kesän kohokohdan valinta on yksinkertaisempi kuin Maija Vikkkumaalla.

Voutilaisen festarikesä päättyi Ouluun, Kuuska soi -tapahtumaan. – Se oli täydellinen lopetus tälle kesälle!

– Oli vielä lämmin ja meillä oli hyvä aika esiintyä, kello 20 jälkeen. Ihmiset olivat vielä pirteitä ja nousevassa tunnelmassa. Ihmisiä oli 15 000. Oulu rokkaa elokuisena iltana täydellisesti, hän kertoo iloisena.

Voutilaisella on jäänyt vahvasti mieleen Porin Jazz heinäkuussa v.1997. Silloin parikymppisellä Voutilaisella oli suuri palo päästä jatseille katsomaan Earth, Wind and Fire -yhtyettä.

– Olin juuri saanut vauvan ja otin hänet rintareppuun hillumaan mukaan. Hän sai funk-pakkosyötön, Voutilainen muistelee.

Perinnettä jatkettiin tänä kesänä, kun sama poika, Leevi, oli jälleen äitinsä kanssa kuuntelemassa “funkin rytkettä” Porissa. Syy oli tietysti se, että yhdysvaltalainen kokoonpano Earth, Wind and Fire esiintyi jälleen Kirjurinluodolla.

Aiheeseen liittyvää luettavaa:
Näyttelijä ja laulaja Hanna-Riikka Siitonen on kuollut 47-vuotiaana – Puoliso: ”Hän teki musiikkia loppuun saakka”
RMJ:n Riku Räsäsen huikea kasvutarina – laiskuripojasta tuli ahkera elämysyrittäjä
Danny roikkui ristillä ja lauloi huumeista

Uusimmat sisällöt - Yle Radio Suomi

 • Karoliina Luodon lapsi kuoli heti synnyttyään – nyt äiti auttaa muita ymmärtämään miltä lapsen menettäminen tuntuu

  Lapsen kuolema on monelle vieras ja tuntematon asia.

  Myöhäisen keskenmenon kokeneille vanhemmille kokemus hahmottuu odotetun ja rakastetun lapsen menettämisenä, eikä termi usein tunnu sopivalta kuvaamaan menetyksen vakavuutta ja vaikutusta. Karoliina Luoto perusti internetisivuston, johon on koottu tietoa myöhäisestä keskenmenosta vertaistueksi lapsensa menettäneille ja avuksi surevan läheisille kuoleman kohtaamiseen.

 • J. Karjalainen ei ymmärrä, miksi aina pitäisi uudistua

  Rakkaus ja musiikki eivät asu sydämessä vaan aivoissa!

  61-vuotias J. Karjalainen on kertonut tarinoita musiikillaan 1980-luvun alusta lähtien. Hittinikkari kertoo, että tuoreen levyn synnyttämisessa apuna olivat perinteiset keinot kuten muistivihko. Albumin nimibiisi, Sä kuljetat mua, sai alkunsa oikeastaan jo 1960-luvulla, kun radiossa soi pelottava iskelmä.

 • Syksy on suuren hapatuksen aikaa

  Hapattaminen on edullinen säilöntätapa.

  Hapansäilöntä on uudelleen elpynyt säilöntätapa. Eniten hapattamalla säilötään edelleenkin kaalia, mutta myös muiden kasvisten ja muun muassa sienten hapattaminen on nostanut viime vuosina suosiotaan.

 • Ilmastonmuutosrokkia pelottomasti runttaa Toivo Susi - Euroopan syvimmässä kaivoskuilussa äänitetty kappale ponnahti pinnalle Levylautakunnassa

  Alman ja Sannin uutuudet Levylautakunnan kuuntelussa.

  Enemmän kuin ajankohtainen on Toivo Suden uusi kappale. Vaikka teksti on täysin tätä päivää, kappale ei musiikillisesti ole ajan orja. Monta muutakin ajatonta ja historian tunnustavaa biisiä käytiin läpi Levylautakunnassa, jossa viikon uutuuksia kuuntelivat Yona, Pasi Ruohonen ja Susanna Vainiola.

 • Parhaimmillaan vauvaharrastus voi piristää aikuisenkin arkea – juttuseura lieventää äitien ja isien yksinäisyyttä

  Yhdessä tekeminen ja lepo tärkeitä harrastamisessa.

  Pitääkö vauvan tai taaperon harrastaa? Parhaimmillaan vauvan harrastukset piristävät aikuisenkin arkea, mutta pahimmillaan ne kuormittavat jo valmiiksi haasteellista vauva-aikaa. Riittääkö vauvalle täysi vatsa, lämmin syli ja vanhemman seura? Vastaajina ovat Väestöliiton vanhemmuustiimin esimies, psykologi Suvi Laru ja MLL:n suunnittelija Tuulikki Matero.

 • Pelle Miljoona Oy on edelleen yhtä kuuma kuin moottoritie muinoin

  Jukka Takalo ja Timo Koivusalo Levylautakunnan vieraina

  Keskusteluun nousevat nuoruuden sankarit, kierrätyksen tärkeys ja Haukiputaan kotibileiden tytöt, kun ruoditaan uutta musiikkia. Jotenkin raikaalta kuulostaa se, kun vanha bändi on säilyttänyt soundinsa. Ja se, kun muusikko kertoo tarinansa eleettömän rauhallisesti. Levyuutuuksia kuuntelemassa muusikko Jukka Takalo ja elokuvaohjaaja Timo Koivusalo sekä toimittaja Marko Gustafsson.

 • Mitä sinä tiedät Egotripistä?

  Tietovisa - aiheena Egotrippi.

  Mitä sinä tiedät Egotripistä? Seuraavassa on liuta kysymyksiä Egotrip yhtyeestä, jonka kaksi jäsentä eli Knipi ja Mikki Kauste olivat Olga Ketosen vieraana Radio Suomen iltaohjelmassa. Kaikki vastaukset kysymysiin löytyvät Olgan tekemästä haastattelusta. Oletko sinä Egotrippi tietouden: hevari, keskari vai höyhen?

 • Pyörämatkailua ja matkapyöriä

  Pyöräily kasvattaa suosiota - tarjolla mahtavia reittejä.

  On tieteellisesti todistettu, että pyöräily on ympäristöystävällistä, se edistää ihmisten terveyttä ja antaa mahdollisuuden liikkua itsenäisesti pidempiä matkoja kuin jalan. Nämä tosiasiat ovat nostaneet pyöräilyn suosiota viime vuosina ja vaikuttaneet myös siihen, että pyörät ovat kehittyneet huimasti. Peruspyörä on edelleen hyvin pitkälle samanlainen kuluväline kuin 1800 luvun lopulla, mutta polkemisen keveys ja sitä myötä kasvanut nopeus luo polkupyörälle vielä lisää monikäyttöisyyttä, niin harrastus- kuin arkikäytössäkin.

 • Uusi musiikki on vanhoista aineista leivottu - Sam Huberin Prince-pastissi toimii

  Club for Five -yhtyeestä Eeppi Ursin ja Tuukka Haapaniemi

  Joku ammentaa estetiikkansa Motownista ja discosta, toisilla johtolankana 1960-luvun viihdemusiikki tai princemäinen funk. Monta vanhoista laareista ammentavaa uutuuskappaletta on esillä Levylautakunnassa. Viikon levyuutuuksia kuuntelemassa Club for Five -yhtyeestä Eeppi Ursin ja Tuukka Haapaniemi sekä musiikkitoimittaja Josper Knutas.