Hyppää pääsisältöön

"Siellä missä kriisi, siellä myös tilaisuus" – Venäjän epävakaista ajoista huolimatta Eija Tervonen uskoi Fredriksonin lakkitehtaaseen

Arvo Tuomisen Tosi tarina: Ei mikään kettutyttö -dokumentissa (1999) seurataan Eija Tervosen elämää tehtaanjohtajana Venäjällä ja tutustutaan Fredriksonin lakkitehtaan historiaan. Samalla se on katsaus itänaapurimme silloiseen taloustilanteeseen ja byrokratiaan naisjohtajan silmin. Tehdas aloitti toimintansa jo vuonna 1887 ja Suomesta se siirrettiin laman keskeltä 1993 Venäjälle.

Milleniumin taitteessa Fredriksonin lakkitehdasta johtaa määrätietoinen Eija Tervonen. Tehdas sijaitsee Nevskyssä, Pietarin teollisuuskaupunginosassa ja rakennuksen nimi on Rabotši, työläinen. Punatiilitalon sisäpihaa koristavat omenapuiden lisäksi Vladimir Leninin patsas.

1990-luvulla Venäjällä riittää kriisejä, jonka takia harvat uskaltavat sijoittaa maahan. Edelleen monet yrityksistä tasapainoilevat kommunistisen ja kapitalistisen ajattelutavan välimailla.

Tervonen kertoo näkevänsä vaikeuksien sijaan 150 miljoonassa venäläisessä hyvän markkinaraon. Myös tuotantotilaa ja koulutettua työvoimaa olisi tarjolla pilvin pimein.

"Siellä missä kriisi, siellä myös tilaisuus", Eija Tervonen sanoo.

Korruptio ja talouden epävakaisuus luovat suuria haasteita yrittämiseen. Neuvostoliiton kaaduttua kukaan ei säädellyt yritysten toimintaa ja sama tilanne tuntuu jatkuvan liki kymmenen vuoden jälkeen. Myös toimiva pankkijärjestelmä hakee vielä uomiaan.

Venäjä haluaa pitää kiinni omasta maastaan. Se on pyhä – sitä ei myydä lännen kapitalisteille.― Eija Tervonen kuvaillessaan Venäjällä vallitsevaa ajatusmaailmaa.

Dokumentissa kuvataan, miten talouskriisin takia Venäjällä palkat laskevat ja ihmiset voivat huonosti. Tervonen silti uskoo lainsäädännön kehittyvän koko ajan, vaikkakin hän toteaa sen olevan hidasta.

Hattutehtaalla painetaan töitä viidenkymmenen alaisen voimin. Vaatteita tehdään myös turkiksista, eikä tehtaanjohtaja usko niiden suosion laantuvan Venäjällä.

"Venäläiset mieltävät, että turkis kuuluu Venäjään ja sen talveen. Joka ainoalla naisella on turkki. Se ei ole täällä mikään ylellisyystuote."

Eija Tervonen on pannut merkille kansakuntien ennakkoluuloja toisistaan puolin ja toisin. Esimerkiksi Venäjän ja Suomen hän toteaa olevan luonteiltaan hyvin erilaisia.

"Paljon olen ihmetellyt, miten naapureiksi ovat päätyneet kaksi aivan täysin erilaista kansakuntaa," Tervonen naurahtaa.

Sittemmin Fredrikson on siirtynyt osaksi suomalaista M.A.S.I Company -konsernia. Tervonen siirtyi vuonna 2010 maaliyritys Teknos Oy:n kauppa- ja rakennusmaalien vientipäälliköksi vastuualueenaan Venäjän markkinat.

Kommentit
 • ”Nyt sattu muuten Juhaa leukaan” – Kummelin Koistisen kootut kikkailut

  Legendaarinen ja hyväleukainen hätähousu vauhdissa.

  Juha Koistinen jos kuka on syntynyt muurahaisia housuissaan. Mies käyttää käytännössä kaiken vapaa-aikansakin holtittomaan kikkailuun ja heilumiseen. Maskuliinisella leukaluustolla varustettu veikkonen pitää kuitenkin koheltamisellaan työpaikkansa ilmapiirin keveänä. Timo Kahilaisen esittämän Koistisen kikkoja nähtiin Kummelissa vuosina 1993 sekä 1994.

 • Formulaliukua ja rokkia – Luisteluleikit Laura Lepistön, Valtter Virtasen ja muiden taitoluistelutähtien opastuksella

  Taitoluistelijat opettavat lapsille luistelua ja leikkejä.

  Miten sopii yhteen pingviinikävely ja luistelu? Taitoluistelijatähdet opettavat lapsille luistelua ja hauskoja leikkejä Pikku Kakkosen ja Suomen Taitoluisteluliiton ohjelmasarjassa vuodelta 2008. Luistimilla voi kokeilla vaikka formulaliukua, kisarokkia, merikotkahyppyjä tai rallijarrutusta. Luisteluoppaina ovat mm. Kiira Korpi, Laura Lepistö, Susanna Pöykiö ja Valtter Virtanen. Katsomisen jälkeen näitä temppuja voi lähteä jäälle testaamaan!

 • "Lennä Nykäsen Matti, lennä" – Sleepy Sleepers livenä Tulilinjalla

  Lahtelainen huumoripumppu provosoi Tampereella 1990.

  Lahtelainen huumorirock-yhtye Sleepy Sleepers esiintyi helmikuusssa 1990 Tampereen Tullikamarilla. Suorana lähetyksenä esitetyn Tulilinja-ohjelman konsertin päätöskappaleena kuultiin oodi maailman parhaalle mäkihyppääjälle: Nykäsen Matille.

 • Matti Nykänen voitti mäkihypyssä kaiken – katso videoita urheilu- ja viihdetähden elämän varrelta

  Mäkihyppylegendan esiintymisiä vuosien varrelta.

  Mäkihyppääjä Matti Nykänen (1963–2019) oli nelinkertainen olympiakultamitalisti ja kuusinkertainen maailmanmestari. Vaikka Nykänen urheilu-uransa jälkeen ajelehti kohusta toiseen alkoholinkäyttönsä ja myrskyisten parisuhteidensa ristiaallokossa, ovat miehen urheilumeriitit kuitenkin vertaansa vailla maailmassa. Artikkeliin on koottu 55-vuotiaana menehtyneen Nykäsen saavutuksia ja esiintymisiä vuosien varrelta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto