Hyppää pääsisältöön

"Siellä missä kriisi, siellä myös tilaisuus" – Venäjän epävakaista ajoista huolimatta Eija Tervonen uskoi Fredriksonin lakkitehtaaseen

Arvo Tuomisen Tosi tarina: Ei mikään kettutyttö -dokumentissa (1999) seurataan Eija Tervosen elämää tehtaanjohtajana Venäjällä ja tutustutaan Fredriksonin lakkitehtaan historiaan. Samalla se on katsaus itänaapurimme silloiseen taloustilanteeseen ja byrokratiaan naisjohtajan silmin. Tehdas aloitti toimintansa jo vuonna 1887 ja Suomesta se siirrettiin laman keskeltä 1993 Venäjälle.

Milleniumin taitteessa Fredriksonin lakkitehdasta johtaa määrätietoinen Eija Tervonen. Tehdas sijaitsee Nevskyssä, Pietarin teollisuuskaupunginosassa ja rakennuksen nimi on Rabotši, työläinen. Punatiilitalon sisäpihaa koristavat omenapuiden lisäksi Vladimir Leninin patsas.

1990-luvulla Venäjällä riittää kriisejä, jonka takia harvat uskaltavat sijoittaa maahan. Edelleen monet yrityksistä tasapainoilevat kommunistisen ja kapitalistisen ajattelutavan välimailla.

Tervonen kertoo näkevänsä vaikeuksien sijaan 150 miljoonassa venäläisessä hyvän markkinaraon. Myös tuotantotilaa ja koulutettua työvoimaa olisi tarjolla pilvin pimein.

"Siellä missä kriisi, siellä myös tilaisuus", Eija Tervonen sanoo.

Korruptio ja talouden epävakaisuus luovat suuria haasteita yrittämiseen. Neuvostoliiton kaaduttua kukaan ei säädellyt yritysten toimintaa ja sama tilanne tuntuu jatkuvan liki kymmenen vuoden jälkeen. Myös toimiva pankkijärjestelmä hakee vielä uomiaan.

Venäjä haluaa pitää kiinni omasta maastaan. Se on pyhä – sitä ei myydä lännen kapitalisteille.― Eija Tervonen kuvaillessaan Venäjällä vallitsevaa ajatusmaailmaa.

Dokumentissa kuvataan, miten talouskriisin takia Venäjällä palkat laskevat ja ihmiset voivat huonosti. Tervonen silti uskoo lainsäädännön kehittyvän koko ajan, vaikkakin hän toteaa sen olevan hidasta.

Hattutehtaalla painetaan töitä viidenkymmenen alaisen voimin. Vaatteita tehdään myös turkiksista, eikä tehtaanjohtaja usko niiden suosion laantuvan Venäjällä.

"Venäläiset mieltävät, että turkis kuuluu Venäjään ja sen talveen. Joka ainoalla naisella on turkki. Se ei ole täällä mikään ylellisyystuote."

Eija Tervonen on pannut merkille kansakuntien ennakkoluuloja toisistaan puolin ja toisin. Esimerkiksi Venäjän ja Suomen hän toteaa olevan luonteiltaan hyvin erilaisia.

"Paljon olen ihmetellyt, miten naapureiksi ovat päätyneet kaksi aivan täysin erilaista kansakuntaa," Tervonen naurahtaa.

Sittemmin Fredrikson on siirtynyt osaksi suomalaista M.A.S.I Company -konsernia. Tervonen siirtyi vuonna 2010 maaliyritys Teknos Oy:n kauppa- ja rakennusmaalien vientipäälliköksi vastuualueenaan Venäjän markkinat.

Kommentit
 • Möttönen ja Vehtaaja ratkovat Tehtäviä isolla T:llä

  Raija Orasen lastenkuunnelmasarja nyt pysyvästi Areenassa.

  Raija Oranen on urallaan kirjoittanut niin romaaneja, lastenkirjoja, novelleja kuin elokuva- ja televisokäsikirjoituksia. Hänen esikoislastenkirjansa Möttönen ja vehtaaja ilmestyi vuonna 1979 ja siitä tehtiin samaisena vuonna Ylelle radiokuunnelma. Lukijoina toimivat Jyrki Kovaleff, Aune Lind, Seppo Kolehmainen sekä Lea Pennanen-Mattila.

 • Pullantuoksuinen Hannes vaiko bensankatkuinen Sulo? Testaa, kuka tv-sarjojemme isähahmoista olet!

  Elävän arkiston leikkimielinen isyystesti.

  Oletko isänä Kotikadun Hannes vaiko Rintamäkeläisten Antti? Tai vaikkapa Kyllä isä osaa -sarjan isä? Se selviää tekemällä Elävän arkiston leikkimielisen isyystestin: valitse vastauksista vaihtoehto, joka kuvaa itseäsi parhaiten. Halutessasi voit toki myös selvittää, ketä suomalaista draamaisää oma isäsi muistuttaa. Onnea matkaan!

 • Venäläisen kirjanpitäjän traaginen kuolema käynnisti pitkän ketjun – Likaisen rahan liikkeitä etsitään eurooppalaisista pankeista

  Rahanpesuepäilyjä myös Suomessa toimivissa pankeissa.

  Eurooppalaiset pankit ovat joutuneet viime vuosina useiden rahanpesuepäilyjen kohteeksi. Viimeksi esillä on ollut Danske Bankin sekä Nordean epäillyt yhteydet rikollisen venäläisen rahan pesuoperaatioihin. Yksi epäilty rikollisen rahan lähde liittyy Sergei Magnitskin traagiseen tapaukseen. Ulkolinja kertoi tutkintavankeudessa epäselvissä oloissa kuolleen moskovalaisen kirjanpitäjän kohtalosta ohjelmassa Kuollut mies tuomiolla vuonna 2013.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto