Hyppää pääsisältöön

Pianon supertähti Jevgeni Kissin RSO:n solistina

Jevgeni Kissin
Jevgeni Kissin Kuva: Felix Broede EMI Jevgeni Kisin

RSO avaa konserttikautensa ylikapellimestari Hannu Linnun johdolla 5.–6.9. Musiikkitalossa. RSO:n solistina esiintyy Jevgeni Kissin, joka nousi maailman merkittävimpien pianistien joukkoon jo teini-ikäisenä.

Kissin soittaa ensimmäistä kertaa urallaan Franz Lisztin 1. pianokonserton. Lisäksi konsertin ohjelmassa on Jukka Tiensuun orkesteriteos ja Witold Lutoslawskin 3. sinfonia, jonka RSO myös myöhemmin levyttää.

Konsertti lähetetään suorana lähetyksenä Yle Radio 1:ssä ja Yle Areenassa. Tiensuun ja Lutoslawskin taltiointi nähdään Yle Areenan lisäksi Yle Teeman RSO Musiikkitalossa -ohjelmassa 16.9. ja uusintana Yle TV1:ssä 22.9.

Venäläissyntyinen Jevgeni Kissin (s. 1971) herätti alusta lähtien huomiota huikaisevalla tekniikallaan, mutta uran edetessä yhä enemmän myös esitystensä syvyydellä ja runollisuudella. Kissiniä pidetään suuren venäläisen pianistitradition jatkajana, ja hänet tunnetaan parhaiten romantiikan kauden keskeisen ohjelmiston, mm. Chopinin, Lisztin ja Rahmaninovin tulkitsijana.

Kissin alkoi improvisoida ja tapailla korvakuulolta pianolla sävelmiä jo kaksivuotiaana, ja kuusivuotiaana hän aloitti opinnot Moskovan maineikkaassa Gnesin-instituutissa. Hän debytoi 10-vuotiaana esittämällä Mozartin d-molli-konserton, ja vuotta myöhemmin hän piti ensimmäisen oman pianoresitaalinsa Moskovassa.

1990-luvulta lähtien Kissin on esiintynyt jatkuvasti eri puolilla maailmaa Abbadon, Ashkenazyn, Barenboimin, Dohnnayin, Mutin ja Ozawan kaltaisten huippukapellimestarien ja arvostettujen orkesterien kanssa. Solistiesiintymisten ja resitaalien lisäksi hän soittaa myös aktiivisesti kamarimusiikkia mm. Emerson-kvartetin kanssa. Kissin on palkittu lukuisista levytyksistään mm. Edison Klassiekilla, Diapason d'Or -palkinnolla ja Grammylla.

Kissin on ollut Ison-Britannian kansalainen vuodesta 2002 ja myös Israelin kansalainen vuodesta 2013.

5.9. klo 19
Keskiviikkosarja 1
6.9. klo 19
Torstaisarja 1

Hannu Lintu, kapellimestari
Jevgeni Kissin, piano
Jukka Tiensuu: Alma III: Soma
Franz Liszt: Pianokonsertto nro 1 Es-duuri S.124
Witold Lutoslawski: Sinfonia nro 3
Liput: 20–53,50 €
Yle Radio 1, Yle Areena, Yle Teema

  • "Beethoven kehittää jatkuvasti uusia tapoja rikkoa odotuksia"

    Hannu Lintu ja Stephen Hough haastattelussa.

    RSO:n kevätkausi päättyy Beethovenin pianokonserttojen kokonaisesitykseen 22.-23.5. Musiikkitalossa. Konsertit johtaa ylikapellimestari Hannu Lintu ja solistina esiintyy Stephen Hough. Lotta Emanuelsson haastatteli Lintua ja Hough'ia ja kysyi mm. miten Beethoven uudisti konserton lajiperinnettä.

  • 24-vuotias Emilia Hoving johtaa RSO:n konsertin Pablo Heras-Casadon tilalla 3.5.

    Konsertin ohjelma ei vaihdu.

    Kapellimestari Pablo Heras-Casado on joutunut sairastumisen takia peruuttamaan esiintymisensä RSO:n konsertissa 3.5. Hänen tilallaan johtaa vain 24-vuotias Emilia Hoving, joka on toiminut kevätkauden RSO:n assistenttikapellimestarina. Konsertin ohjelma ei vaihdu – ohjelmassa on Bernd Alois Zimmermannin Dialoge kahdelle pianolle ja orkesterille sekä Brucknerin 2. sinfonia.