Hyppää pääsisältöön

"Anna kun minä hoidan, niin ei mene koko päivää" – onko tämä tuttu tunne, kun autat vanhempaasi digissä?

Iso osa suomalaisista auttaa läheisiään digitaitojen ja -laitteiden kanssa. Koska auttaja itse osaa – ainakin melkein – kaiken, hänellä ei aina riitä ymmärrystä asettua vasta-alkajan asemaan. Listasimme “mikrotukihenkilön” tavallisia erheitä. Oletko sinäkin joskus sortunut näihin?

Kerro jutun alla kommenttikentässä omista kokemuksistasi!

1. Teen kaiken hänen puolestaan

Kuinka helppoa onkaan napata laite aloittelijan kädestä ja tokaista: “Anna minä teen!”. Digitaitoja oppii vain itse tekemällä, ei sivusta katsomalla.

2. Olen liian nopea

Jos auttajalla on kiire, hän etenee vauhdikkaasti ja harppoo rivakasti asiasta seuraavaan. Liian kova tahti kuitenkin jarruttaa oppimista. Yksi pieni taito kerrallaan on aina parempi kuin monta samaan putkeen.

3. Käytän (aivan) liian vaikeita sanoja

Laitteet ja sovellukset ovat täynnä englannin sanoja: Spotify vai Snapchat? WhatsApp vai WeChat?
Asiaa ei auta, että ilmaukset ovat suomeksikin hähmäisiä: Kirjautuminen on eri asia kuin rekisteröityminen eikä sovelluskaupassa aina tarvitsekaan maksaa. Monelle sanalle on kuitenkin kätevä suomenkielinen ilmaus: Skrollaus on vierittämistä, screeni on ruutu, browseri on selain ja downloadata on ladata.

Nuoren ja vanhan ihmiset kädet: Nuorella kädessä älypuhelin, vanhalla näppäinpuhelin.
Lapsenlapsen ja isoisän puhelinmallit ovat eri vuosikymmeniltä. Nuoren ja vanhan ihmiset kädet: Nuorella kädessä älypuhelin, vanhalla näppäinpuhelin. Kuva: Ilmari Fabritius Nettiä ikä kaikki,älypuhelimet,matkapuhelimet

4. En anna hänen tehdä muistiinpanoja

Kertaus on opintojen äiti – ja vanhempi polvi on tottunut käyttämään kynää ja paperia. Kun asiat saa rauhassa kirjoittaa muistiin, ne jäävät paremmin mieleen ja niihin voi helposti palata.

5. Ostan hänelle uuden laitteen, niin homma on sillä hoidettu

Kuinka monen ikäihmisen kotona lepää pölykerroksen alla lasten hankkima hieno iPad-tabletti? Tai lahjaksi saatu älykännykkä – kun puhelut ja tekstiviestit edelleen hoidetaan vanhalla kunnon näppäinluurilla… Ensikertalainen ei saa juuri koskaan otettua uutta laitetta käyttöön ilman opastusta ja toistoa.

6. Otan asian liian vakavasti

Jokainen tekee virheitä – myös taitavimmat digiauttajat. Miten tylsää olisi, jos hassuille sattumuksille ja kommelluksille ei voisi yhdessä nauraa? Digitaidoissa ei ole kyse vain virallisten asioiden hoidosta tai tekniikasta. Ne tuovat elämään myös iloa, hyötyä ja yhteisöllisyyttä.

Innokas digiauttaja ottaa selfietä, vanhempi herra katsoo nyreänä.
Otetaas äkkiä selfie! Anna, kun minä! Innokas digiauttaja ottaa selfietä, vanhempi herra katsoo nyreänä. Kuva: Yle Nettiä ikä kaikki,selfiet

Jos kaikesta huolimatta tuntuu, että omat mikrotukitaidot eivät riitä, katsokaa seniorin kanssa yhdessä lähin opastuspaikka SeniorSurfin kartasta.

Nettiä ikä kaikki -kampanjassa suomalaiset opettivat läheisilleen yli 5000 digitaitoa. Auttaminen tietenkin jatkuu!

Tarvitseko apua digiasioissa? Liity Digitreenien Facebook-ryhmään!

Keskustele