Hyppää pääsisältöön

Autismia ja aikuistumista Teemalauantaissa

Arnie (Leonardo DiCaprio), Gilbert (Johnny Depp) ja Becky (Juliette Lewis) elokuvassa Gilbert Grape
Arnie (Leonardo DiCaprio), Gilbert (Johnny Depp) ja Becky (Juliette Lewis) elokuvassa Gilbert Grape Arnie (Leonardo DiCaprio), Gilbert (Johnny Depp) ja Becky (Juliette Lewis) elokuvassa Gilbert Grape Gilbert Grape,Teemalauantai,teeman elokuvat

Syyskuun avaava teemailta on omistettu sosiaalisen vuorovaikutuksen haasteille ja yrityksille ratkaista niitä. Illan aikana nähdään uniikki dokumentti autistisen pojan elämästä sekä 1990-luvun menestyselokuva Gilbert Grape.

Illan aloittava Animoitu elämä kertoo Owen Suskindin ja hänen perheensä koskettavan ja omalaatuisen tarinan; Oscar-ehdokkaan ollut dokumentti perustuu Owenin isän Ron Suskindin kirjoittamaan kirjaan.

Kolmevuotiaana Owen lakkasi yhtäkkiä puhumasta. Ennen hyväntuulinen lapsi lakkasi kommunikoimasta eikä osannut vuosiin viestiä omista ajatuksistaan, tunteistaan ja tarpeistaan.

Muutos Owenin ja perheen elämään tuli yllättävältä suunnalta. Vuosien mittaan Owen katsoi yhä uudestaan ja uudestaan suosikkielokuviaan: Disneyn animaatioita kuten Pieni merenneito ja Leijonakuningas. Näistä elokuvista ja niiden hahmoista hän löysi itselleen työkaluja itsensä ja muiden ihmisten sekä sosiaalisen vuorovaikutuksen ymmärtämiseen ja alkoi taas ottaa yhteyttä ympäröivään maailmaan.

Animoitu elämä yhdistelee materiaalia Suskindin perheen arjesta, otteita Disneyn filmeistä sekä alkuperäisiä animaatioita, jotka luovat mielikuvaa Owenin mielikuvituselämästä osana sankarillista hahmogalleriaa.

Elokuvan ohjaaja Roger Ross Williams on aiemmin palkittu lyhytdokumentin Oscarilla vuonna 2011 elokuvasta Music by Prudence.

Lasse Hallströmin vuonna 1993 ohjaama Gilbert Grape oli vuosikymmenensä tärkeitä amerikkalaisen art house -elokuvan onnistumisia, vaikka sen ohjaaja toki on ruotsalainen. Se perustuu kirjailija Peter Hedgesin vuonna 1991 julkaistuun esikoisromaaniin ja kirjailijan itse tekemään käsikirjoitukseen.

Gilbert Grape oli erityisesti iso askel kolmelle nuorelle näyttelijälle: Johnny Depp ja Juliette Lewis paitsi nousivat tähteyteen myös vakiinnuttivat asemansa vakavasti otettavina näyttelijöinä, mutta Leonardo DiCaprio oikeastaan varastaa shown nimihenkilön autistisena pikkuveljenä Arniena.

Pikkuveli Arnie on yksi niistä asioista, jotka elokuvan englanninkielisen alkuperäisnimen mukaisesti pännivät Gilbertiä, perheensä elättäjäksi joutunutta parikymppistä poikaa. Isä on kuollut oman käden kautta ja äiti juuttunut pysyvästi sohvalle depression ja ylipainon takia. Hyväsydäminen Gilbert antaa toisten ihmisten tarpeiden venyttää itseään liian moneen suuntaan. Eniten häntä tarvitsee Arnie, jonka suhteen Gilbertillä ei yksinkertaisesti ole harkinnan varaa. Pikkuveljen tarpeet ovat ehdottomia ja niiden priorisointi on selviö. Mutta kun vastaan tulee uusi kasvo, kaupunkiin hetkeksi pysähtynyt Becky, Gilbert alkaa tuntea olonsa levottomaksi.

Kuten brittiläinen autismitutkija Simon Baron-Cohen sanoo, elokuva kysyy, kenelle Arnien autismi oikeastaan on ongelma tai vamma: hänelle itselleen vai hänen perheelleen? Arnie itse ei mitenkään kärsi, mutta Gilbert joutuu päivystämään veljensä vartijana kellon ympäri; isän hyssytelty kuolema ja äidin krooninen masennus saattavat nekin liittyä erityislapsen kanssa elämiseen pienellä maalaispaikkakunnalla vailla tukea.

Leonardo DiCaprio oli Oscar-ehdokkaana mutta jäi ilman palkintoa, jonka hän olisi monen mielestä helposti ansainnut häkellyttävän vakuuttavalla suorituksellaan.

Teemalauantai: Autismia ja aikuistumista 1.9.2018

klo 21.00 Animoitu elämä (Life, Animated), dokumenttielokuva, USA 2016. O: Roger Ross Williams (Areenassa 90 vrk)
Klo 22.30 Gilbert Grape (What's Eating Gilbert Grape), USA 1993. O: Lasse Hallström. N: Johnny Depp, Juliette Lewis, Leonardo DiCaprio, Mary Steenburgen (Areenassa 30 vrk)

Yle Teema