Hyppää pääsisältöön

Autismia ja aikuistumista Teemalauantaissa

Arnie (Leonardo DiCaprio), Gilbert (Johnny Depp) ja Becky (Juliette Lewis) elokuvassa Gilbert Grape
Arnie (Leonardo DiCaprio), Gilbert (Johnny Depp) ja Becky (Juliette Lewis) elokuvassa Gilbert Grape Arnie (Leonardo DiCaprio), Gilbert (Johnny Depp) ja Becky (Juliette Lewis) elokuvassa Gilbert Grape Gilbert Grape,Teemalauantai,teeman elokuvat

Syyskuun avaava teemailta on omistettu sosiaalisen vuorovaikutuksen haasteille ja yrityksille ratkaista niitä. Illan aikana nähdään uniikki dokumentti autistisen pojan elämästä sekä 1990-luvun menestyselokuva Gilbert Grape.

Illan aloittava Animoitu elämä kertoo Owen Suskindin ja hänen perheensä koskettavan ja omalaatuisen tarinan; Oscar-ehdokkaan ollut dokumentti perustuu Owenin isän Ron Suskindin kirjoittamaan kirjaan.

Kolmevuotiaana Owen lakkasi yhtäkkiä puhumasta. Ennen hyväntuulinen lapsi lakkasi kommunikoimasta eikä osannut vuosiin viestiä omista ajatuksistaan, tunteistaan ja tarpeistaan.

Muutos Owenin ja perheen elämään tuli yllättävältä suunnalta. Vuosien mittaan Owen katsoi yhä uudestaan ja uudestaan suosikkielokuviaan: Disneyn animaatioita kuten Pieni merenneito ja Leijonakuningas. Näistä elokuvista ja niiden hahmoista hän löysi itselleen työkaluja itsensä ja muiden ihmisten sekä sosiaalisen vuorovaikutuksen ymmärtämiseen ja alkoi taas ottaa yhteyttä ympäröivään maailmaan.

Animoitu elämä yhdistelee materiaalia Suskindin perheen arjesta, otteita Disneyn filmeistä sekä alkuperäisiä animaatioita, jotka luovat mielikuvaa Owenin mielikuvituselämästä osana sankarillista hahmogalleriaa.

Elokuvan ohjaaja Roger Ross Williams on aiemmin palkittu lyhytdokumentin Oscarilla vuonna 2011 elokuvasta Music by Prudence.

Lasse Hallströmin vuonna 1993 ohjaama Gilbert Grape oli vuosikymmenensä tärkeitä amerikkalaisen art house -elokuvan onnistumisia, vaikka sen ohjaaja toki on ruotsalainen. Se perustuu kirjailija Peter Hedgesin vuonna 1991 julkaistuun esikoisromaaniin ja kirjailijan itse tekemään käsikirjoitukseen.

Gilbert Grape oli erityisesti iso askel kolmelle nuorelle näyttelijälle: Johnny Depp ja Juliette Lewis paitsi nousivat tähteyteen myös vakiinnuttivat asemansa vakavasti otettavina näyttelijöinä, mutta Leonardo DiCaprio oikeastaan varastaa shown nimihenkilön autistisena pikkuveljenä Arniena.

Pikkuveli Arnie on yksi niistä asioista, jotka elokuvan englanninkielisen alkuperäisnimen mukaisesti pännivät Gilbertiä, perheensä elättäjäksi joutunutta parikymppistä poikaa. Isä on kuollut oman käden kautta ja äiti juuttunut pysyvästi sohvalle depression ja ylipainon takia. Hyväsydäminen Gilbert antaa toisten ihmisten tarpeiden venyttää itseään liian moneen suuntaan. Eniten häntä tarvitsee Arnie, jonka suhteen Gilbertillä ei yksinkertaisesti ole harkinnan varaa. Pikkuveljen tarpeet ovat ehdottomia ja niiden priorisointi on selviö. Mutta kun vastaan tulee uusi kasvo, kaupunkiin hetkeksi pysähtynyt Becky, Gilbert alkaa tuntea olonsa levottomaksi.

Kuten brittiläinen autismitutkija Simon Baron-Cohen sanoo, elokuva kysyy, kenelle Arnien autismi oikeastaan on ongelma tai vamma: hänelle itselleen vai hänen perheelleen? Arnie itse ei mitenkään kärsi, mutta Gilbert joutuu päivystämään veljensä vartijana kellon ympäri; isän hyssytelty kuolema ja äidin krooninen masennus saattavat nekin liittyä erityislapsen kanssa elämiseen pienellä maalaispaikkakunnalla vailla tukea.

Leonardo DiCaprio oli Oscar-ehdokkaana mutta jäi ilman palkintoa, jonka hän olisi monen mielestä helposti ansainnut häkellyttävän vakuuttavalla suorituksellaan.

Teemalauantai: Autismia ja aikuistumista 1.9.2018

klo 21.00 Animoitu elämä (Life, Animated), dokumenttielokuva, USA 2016. O: Roger Ross Williams (Areenassa 90 vrk)
Klo 22.30 Gilbert Grape (What's Eating Gilbert Grape), USA 1993. O: Lasse Hallström. N: Johnny Depp, Juliette Lewis, Leonardo DiCaprio, Mary Steenburgen (Areenassa 30 vrk)

Yle Teema

 • Sting! Pitkä ilta Gordon Sumnerin seurassa

  Uusi dokumentti ja konsertti sekä kulttielokuva Dyyni.

  Pyhäinpäivän ilta vietetään Teemalla Stingin eli Gordon Sumnerin, 67, seurassa. Pitkässä Teemalauantaissa nähdään uusi henkilökuva, viimeisimmältä kiertueelta taltioitu Pariisin-konsertti ja David Lynchin scifi-spektaakkeli Dyyni, jossa nuori Sting näyttelee julmuria nimeltä Feyd-Rautha Harkonnen.

 • Janis: Little Girl Blue

  Dokumenttielokuva ainutlaatuisesta Janis Joplinista

  Janis Joplin eli lyhyen, uhmakkaan ja säkenöivän elämän. Hän mursi rajoja niin esiintyjänä kuin naisena: rakasti täysillä, eli täysillä ja lauloi täysillä. Amy J. Bergin dokumenttielokuva kertoo hänen tarinansa.

 • Peggy Guggenheimilla oli paha addiktio – taiteeseen

  Dokumenttielokuva tahtonaisesta ja museon perustajasta.

  Dokumenttielokuva miljonäärisuvun oudosta linnusta, boheemista oman tiensä kulkijasta ja 1900-luvun tärkeimpiin modernin taiteen kerääjiin kuuluneesta Peggy Guggenheimista on täynnä taidetta ja rakkautta.

 • Eurooppalaisen elokuvan mestari Agnès Varda kulkee yhä omia teitään

  Teemalauantaissa kaksi Vardaa: Kasvot, kylät ja Onnen hetket

  Elokuvaohjaaja Agnès Varda on oman tiensä kulkija ja edelläkävijä, jonka visiota ei ikä ole hämärtänyt. Uusi Kasvot, kylät -elokuva seuraa Vardan ja nuoren katutaiteilijan JR:n kiehtovaa yhteisötaiteellista valokuvaprojektia ympäri Ranskaa. Lisäksi Teemalauantaissa esitetään Ranskan uuden aallon merkkiteos Onnen hetket, jonka Varda ohjasi hehkuvissa väreissä vuonna 1965.

 • Marianne Faithfullilla on ääni, jollaista kukaan ei saa ilmaiseksi

  Uusi dokumenttielokuva kertoo laulajan elämästä ja urasta.

  Marianne Faithfull on kokenut paljon, ja se kuuluu hänen äänessään. Dokumenttielokuvan upean laulajan tapahtumarikkaasta elämästä ja hienosta musiikillisesta urasta on ohjannut näyttelijä Sandrine Bonnaire. Suomen-ensi-ilta Teemalla 29.9.

 • You're So Vain – Rockin klassikkolevyt: Carly Simon

  Laulaja-lauluntekijä kertoo levynteosta ja elämästään.

  No Secrets -albumin tarina, pääkertojana avomielinen Carly Simon itse. Albumi ja siltä lohkaistu single You're So Vain tekivät laulaja-lauluntekijä Carly Simonista maailmanlaajuisen tähden.

 • Musiikkia, elokuvaa, dokumentteja, kissoja: Teeman lauantai-illat syksyllä 2018

  Musiikkidokumenteissa on naisten vuoro.

  Teeman lauantai-illoissa tarjotaan syksyllä tuhti annos musiikkia. Musiikkidokumenteissa alkaa syyskuussa naisten vuoro: juhlimme omaperäisiä ääniä Marianne Faithfullista funkin kuningattareen Betty Davisiin ja grungepunkbändiin L7. Syksyn teemailtojen tähtiä ovat muun muassa Iggy Pop, Sting, Danny, Agnès Varda, Ryhmäteatterin väki, Peggy Guggenheim, Samuel Fuller ja Istanbulin kissat.

 • Teeman syksyn 2018 elokuvat ja Teemalauantait

  Ranskalaista elokuvaa, rikosta, kuulentoja, Kurosawaa...

  Teemalla vietetään ranskalaisen elokuvan syksyä, erityisesti Kino Klassikossa. Loppusyksystä nähdään Kurosawan samuraielokuvia. Ensi-illoissa muun muassa salaisuuksia kuulennoista ja uutta elokuvaa Ranskasta. Teeman elokuvafestivaali valtaa kanavan 28.12.–2.12.

 • Ryhmäteatterin puoli vuosisataa ja kolme kautta

  Mika Kaurismäen dokumentin ensiesitys Teemalla 13.10.

  ”Se oli perhe, se oli bändi, se oli yhteisö. Koskaan ei keskusteltu rahasta.” Mika Kaurismäen dokumenttielokuva kertoo legendaarisen Ryhmiksen tarinan. Ensiesitys Teemalauantaissa 13.10.

 • Klassinen musiikki Teemalla ja Areenassa lokakuussa 2018

  Kohokohtina Pikaparantola, Tosca ja Paulon sellokilpailu.

  Lokakuun klassisen musiikin kohokohtia Teeman ja Areenan ohjelmissa ovat mm. Kansallisoopperan Pikaparantola ja Tosca suorina sekä kansainvälinen Paulon sellokilpailu. Ohjelmassa myös mm. RSO:n ja HKO:n konsertteja, Brahmsia ja Bernsteiniä... Suorat Areena-lähetykset katsottavina Teeman Areena-kanavalla tiistai 2.10.

 • Koko maailman taiteen historia BBC:n uudessa suursarjassa

  Luovuuden katkeamaton ketju ulottuu vuosituhansien taakse

  Kulttuurien juurilla on BBC:n uusi yhdeksänosainen suursarja koko maailman kuvataiteen historiasta varhaisimmista luolamaalauksista nykypäivään – ja tulevaisuuteenkin. Teema tiistaisin 21.8. – 19.10.

 • Tilaa itsellesi Teeman Areena-poiminnat

  Näin tilaat itsellesi Teeman kirjeen ja muuta Areena-infoa

  Teeman kirje tuo sähköpostiisi säännöllisesti parhaita poimintoja Teeman tarjonnasta Areenassa, myös vain Areenassa katsottavia ohjelmia. Sen voit tilata helposti Yle Tunnuksen avulla. Tässä ohjeet!