Hyppää pääsisältöön

Autismia ja aikuistumista Teemalauantaissa

Arnie (Leonardo DiCaprio), Gilbert (Johnny Depp) ja Becky (Juliette Lewis) elokuvassa Gilbert Grape
Arnie (Leonardo DiCaprio), Gilbert (Johnny Depp) ja Becky (Juliette Lewis) elokuvassa Gilbert Grape Arnie (Leonardo DiCaprio), Gilbert (Johnny Depp) ja Becky (Juliette Lewis) elokuvassa Gilbert Grape Gilbert Grape,Teemalauantai,teeman elokuvat

Syyskuun avaava teemailta on omistettu sosiaalisen vuorovaikutuksen haasteille ja yrityksille ratkaista niitä. Illan aikana nähdään uniikki dokumentti autistisen pojan elämästä sekä 1990-luvun menestyselokuva Gilbert Grape.

Illan aloittava Animoitu elämä kertoo Owen Suskindin ja hänen perheensä koskettavan ja omalaatuisen tarinan; Oscar-ehdokkaan ollut dokumentti perustuu Owenin isän Ron Suskindin kirjoittamaan kirjaan.

Kolmevuotiaana Owen lakkasi yhtäkkiä puhumasta. Ennen hyväntuulinen lapsi lakkasi kommunikoimasta eikä osannut vuosiin viestiä omista ajatuksistaan, tunteistaan ja tarpeistaan.

Muutos Owenin ja perheen elämään tuli yllättävältä suunnalta. Vuosien mittaan Owen katsoi yhä uudestaan ja uudestaan suosikkielokuviaan: Disneyn animaatioita kuten Pieni merenneito ja Leijonakuningas. Näistä elokuvista ja niiden hahmoista hän löysi itselleen työkaluja itsensä ja muiden ihmisten sekä sosiaalisen vuorovaikutuksen ymmärtämiseen ja alkoi taas ottaa yhteyttä ympäröivään maailmaan.

Animoitu elämä yhdistelee materiaalia Suskindin perheen arjesta, otteita Disneyn filmeistä sekä alkuperäisiä animaatioita, jotka luovat mielikuvaa Owenin mielikuvituselämästä osana sankarillista hahmogalleriaa.

Elokuvan ohjaaja Roger Ross Williams on aiemmin palkittu lyhytdokumentin Oscarilla vuonna 2011 elokuvasta Music by Prudence.

Lasse Hallströmin vuonna 1993 ohjaama Gilbert Grape oli vuosikymmenensä tärkeitä amerikkalaisen art house -elokuvan onnistumisia, vaikka sen ohjaaja toki on ruotsalainen. Se perustuu kirjailija Peter Hedgesin vuonna 1991 julkaistuun esikoisromaaniin ja kirjailijan itse tekemään käsikirjoitukseen.

Gilbert Grape oli erityisesti iso askel kolmelle nuorelle näyttelijälle: Johnny Depp ja Juliette Lewis paitsi nousivat tähteyteen myös vakiinnuttivat asemansa vakavasti otettavina näyttelijöinä, mutta Leonardo DiCaprio oikeastaan varastaa shown nimihenkilön autistisena pikkuveljenä Arniena.

Pikkuveli Arnie on yksi niistä asioista, jotka elokuvan englanninkielisen alkuperäisnimen mukaisesti pännivät Gilbertiä, perheensä elättäjäksi joutunutta parikymppistä poikaa. Isä on kuollut oman käden kautta ja äiti juuttunut pysyvästi sohvalle depression ja ylipainon takia. Hyväsydäminen Gilbert antaa toisten ihmisten tarpeiden venyttää itseään liian moneen suuntaan. Eniten häntä tarvitsee Arnie, jonka suhteen Gilbertillä ei yksinkertaisesti ole harkinnan varaa. Pikkuveljen tarpeet ovat ehdottomia ja niiden priorisointi on selviö. Mutta kun vastaan tulee uusi kasvo, kaupunkiin hetkeksi pysähtynyt Becky, Gilbert alkaa tuntea olonsa levottomaksi.

Kuten brittiläinen autismitutkija Simon Baron-Cohen sanoo, elokuva kysyy, kenelle Arnien autismi oikeastaan on ongelma tai vamma: hänelle itselleen vai hänen perheelleen? Arnie itse ei mitenkään kärsi, mutta Gilbert joutuu päivystämään veljensä vartijana kellon ympäri; isän hyssytelty kuolema ja äidin krooninen masennus saattavat nekin liittyä erityislapsen kanssa elämiseen pienellä maalaispaikkakunnalla vailla tukea.

Leonardo DiCaprio oli Oscar-ehdokkaana mutta jäi ilman palkintoa, jonka hän olisi monen mielestä helposti ansainnut häkellyttävän vakuuttavalla suorituksellaan.

Teemalauantai: Autismia ja aikuistumista 1.9.2018

klo 21.00 Animoitu elämä (Life, Animated), dokumenttielokuva, USA 2016. O: Roger Ross Williams (Areenassa 90 vrk)
Klo 22.30 Gilbert Grape (What's Eating Gilbert Grape), USA 1993. O: Lasse Hallström. N: Johnny Depp, Juliette Lewis, Leonardo DiCaprio, Mary Steenburgen (Areenassa 30 vrk)

 • Teidemme levinneimmät ja muuten rakkaimmat autot arkistopaketissa

  1960-luvun autonostalgiaa Mossesta Hillmaniin.

  Elävän arkiston paketissa on autoaiheista ohjelmaa 1960-luvulta. Teema torstaina 20.9. klo 22.30, uusinnat perjantaina 21.9. ja maanantaina 24.9. Neuvostoautojen maahantuoja Konela vietti 20-vuotisjuhlaansa vuonna 1967 Helsingin Messuhallissa, ja tilaisuudessa vieraili myös Neuvostoliiton varaulkomaankauppaministeri Ivan Semitšastnov.

 • Teema ♥ Rakkautta & Anarkiaa 2018

  Syksy on yhteistä ranskalaisen elokuvan juhlaa!

  Helsingin kansainvälinen elokuvafestivaali Rakkautta & Anarkiaa järjestetään 31. kerran 20.–30.9.2018. Intohimoiset elokuvan rakastajat Teema ja R&A juhlivat yhdessä ranskalaista elokuvaa; Teeman ranskalaisen elokuvan syksyä vietetään lokakuun puoliväliin asti.

 • Eurooppalaisen elokuvan mestari Agnès Varda kulkee yhä omia teitään

  Teemalauantaissa kaksi Vardaa: Kasvot, kylät ja Onnen hetket

  Elokuvaohjaaja Agnès Varda on oman tiensä kulkija ja edelläkävijä, jonka visiota ei ikä ole hämärtänyt. Uusi Kasvot, kylät -elokuva seuraa Vardan ja nuoren katutaiteilijan JR:n kiehtovaa yhteisötaiteellista valokuvaprojektia ympäri Ranskaa. Lisäksi Teemalauantaissa esitetään Ranskan uuden aallon merkkiteos Onnen hetket, jonka Varda ohjasi hehkuvissa väreissä vuonna 1965.

Yle Teema

 • Musiikkia, elokuvaa, dokumentteja, kissoja: Teeman lauantai-illat syksyllä 2018

  Musiikkidokumenteissa on naisten vuoro.

  Teeman lauantai-illoissa tarjotaan syksyllä tuhti annos musiikkia. Musiikkidokumenteissa alkaa syyskuussa naisten vuoro: juhlimme omaperäisiä ääniä Marianne Faithfullista funkin kuningattareen Betty Davisiin ja grungepunkbändiin L7. Syksyn teemailtojen tähtiä ovat muun muassa Iggy Pop, Sting, Danny, Agnès Varda, Ryhmäteatterin väki, Peggy Guggenheim, Samuel Fuller ja Istanbulin kissat.

 • Teemalauantai juhlii Leonard Bernsteinin satavuotispäivää

  Koko ilta on omistettu suurelle amerikkalaiselle maestrolle.

  Leonard Bernsteinin syntymästä tulee kuluneeksi tasan sata vuotta lauantaina 25.8.2018. Syyskauden ensimmäinen Teemalauantai juhlii suurta amerikkalaista maestroa koko illan ohjelmalla. Illan ohjelmassa on säveltäjän henkilökuva sekä Jean Sibeliukselle omistettu Bernsteinin johtama nuorisokonsertti.

 • Autismia ja aikuistumista Teemalauantaissa

  Uniikki dokumentti autistisesta pojasta sekä Gilbert Grape.

  Syyskuun avaava teemailta on omistettu sosiaalisen vuorovaikutuksen haasteille ja yrityksille ratkaista niitä. Illan aikana nähdään uniikki dokumentti autistisen pojan elämästä sekä 1990-luvun menestyselokuva Gilbert Grape.

 • Teeman syksyn 2018 elokuvat ja Teemalauantait

  Ranskalaista elokuvaa, rikosta, kuulentoja, Kurosawaa...

  Teemalla vietetään ranskalaisen elokuvan syksyä, erityisesti Kino Klassikossa. Loppusyksystä nähdään myös Kurosawan samuraielokuvia. Kino Suomen teemana ovat Tallinna ja rikos. Ensi-illoissa muun muassa salaisuuksia kuulennoista ja uutta elokuvaa Ranskasta. Elokuvafestivaalia vietetään marras–joulukuun vaihteessa.

 • Brittibändi 10cc hajosi vain kuukausia superhittinsä jälkeen

  Jäsenet muistelevat huippuaikoja 40 vuotta myöhemmin.

  I'm not in love, so don't forget it... 10cc:n alkuperäisjäsenet kokoontuivat 40 vuotta myöhemmin muistelemaan matkaa maineeseen, levyjen tekoa, kiertueita ja yhtyeen hajoamista Teema lauantaina 1.9.2018 klo 20.00. Areenassa 30 päivää Brittiyhtye 10cc julkaisi suurimman hittinsä kesällä 1975.

 • Klassinen musiikki Teemalla ja Areenassa lokakuussa 2018

  Kohokohtina Pikaparantola, Tosca ja Paulon sellokilpailu.

  Lokakuun klassisen musiikin kohokohtia Teeman ja Areenan ohjelmissa ovat mm. Kansallisoopperan Pikaparantola ja Tosca suorina sekä kansainvälinen Paulon sellokilpailu. Ohjelmassa myös mm. RSO:n ja HKO:n konsertteja, Brahmsia ja Bernsteiniä... Suorat Areena-lähetykset katsottavina Teeman Areena-kanavalla tiistai 2.10.

 • Koko maailman taiteen historia BBC:n uudessa suursarjassa

  Luovuuden katkeamaton ketju ulottuu vuosituhansien taakse

  Kulttuurien juurilla on BBC:n uusi yhdeksänosainen suursarja koko maailman kuvataiteen historiasta varhaisimmista luolamaalauksista nykypäivään – ja tulevaisuuteenkin. Teema tiistaisin 21.8. – 19.10.

 • Tilaa itsellesi Teeman Areena-poiminnat

  Näin tilaat itsellesi Teeman kirjeen ja muuta Areena-infoa

  Teeman kirje tuo sähköpostiisi säännöllisesti parhaita poimintoja Teeman tarjonnasta Areenassa, myös vain Areenassa katsottavia ohjelmia. Sen voit tilata helposti Yle Tunnuksen avulla. Tässä ohjeet!