Hyppää pääsisältöön

Brittibändi 10cc hajosi vain kuukausia superhittinsä jälkeen

10cc-yhtye 1970-luvulla. Kuva dokumentista I'm Not in Love: 10cc:n tarina.
10cc-yhtye 1970-luvulla. Kuva dokumentista I'm Not in Love: 10cc:n tarina. 10cc,rock,rockyhtyeet,dokumenttielokuvat,I'm Not in Love,Kevin Godley,Lol Creme,Graham Gouldman,Eric Stewart,I'm Not in Love: 10cc:n tarina

I'm not in love, so don't forget it... 10cc:n alkuperäisjäsenet kokoontuivat 40 vuotta myöhemmin muistelemaan matkaa maineeseen, levyjen tekoa, kiertueita ja yhtyeen hajoamista
Teema lauantaina 1.9.2018 klo 20.00. Areenassa 30 päivää

Brittiyhtye 10cc julkaisi suurimman hittinsä kesällä 1975. Haikean ironisessa laulussa I'm Not in Love solisti yrittää vakuutella tunteidensa kohteelle, ettei tässä ole mitään vakavaa, mitä kannattaisi kutsua rakkaudeksi. Kappale nousi listaykköseksi 10cc:n kotimaassa, USA:ssa kakkoseksi, ja Suomessakin sen tunnistaa jokainen ensimmäisestä tahdista.

Bändi hajosi sisäisiin ristiriitoihin vain kuukausia myöhemmin vuonna 1976.

Mistään yhden hitin ihmeestä ei ole kysymys, päinvastoin. Yhtyeen menestyksen salaisuus oli sen jäsenten monipuolisuus, joka kuitenkin myös hajotti porukan. Hittinikkarit Eric Stewart ja Graham Gouldman ja toisaalta taiteelliset kokeilijat Lol Creme ja Kevin Godley olivat ilmeisesti liian erilaisia muusikoita voidakseen työskennellä yhdessä pitkiä aikoja esiintyvänä bändinä.

Sen sijaan yhtyeen veteraanit todistavat dokumentissa, että 10cc oli heille kokeellisen popmusiikin laboratorio, jossa kannustettiin tutkimaan kaikkea mahdollista. Siksi he tuottivat niin lyhyessä ajassa niin paljon niin erilaista musiikkia. Riitaa oli myös sopimuksista ja rahasta, jota manageri yritti järjestää yhtyeelle parhaansa mukaan mutta joutui välillä tekemään ratkaisuja omin päin.

10cc:n jäsenillä oli juurensa jo 1960-luvun brittiläisen popin maailmanvalloituksessa; kun he alkoivat toimia nimellä 10cc, heillä oli jo kokemusta superhiteistä – sellaisista kuin Groovy Kind of Love, Bus Stop, No Milk Today – ja ironista etäisyyttä niiden tekemiseen. Kappaleita syntyi päähänpistoista, studiokokeiluiden sivutuotteina, pastisseina ja parodioina, ja kas, ne päätyivät radioon soimaan ja myyntilistoille.

Mutta vuonna 1976, suosionsa huipulla, artistit lähtivät eri teille. 10cc:n toiminta on silti jatkunut myös myöhemmin erilaisilla kokoonpanoilla; viimeiset parikymmentä vuotta yhtye on ollut hyllyllä. BBC:n tilaama dokumentti on valmistunut vuonna 2015, kun kappale I'm Not in Love täytti 40 vuotta.

 • I'm Not in Love: 10cc:n tarina (I'm Not in Love: The Story of 10cc), Britannia 2015. Ohjaus Roger Penny
 • Taidetta vai mainostemppuja? Banksy valtasi New Yorkin kuukaudeksi

  Dokumentti seuraa salaperäisen taiteilijan happeningia.

  Teeman kuukauden dokumentti seuraa salaperäisen katutaiteilijan kuukauden mittaista vierailua New Yorkissa vuonna 2013. Teemalla sunnuntaina 20.1. klo 12.00, Areenassa 70 päivää Banksy on taiteilija, joka eräiden mielestä ei ole taiteilija; graffitimaalari, joka joidenkin mielestä on myynyt koko aatteen; outsider, joka on tehnyt seinämaalauksista salonkikelpoisia.

 • Uuden Kinon kevät 2019

  Lyhytelokuvia, joita näet televisiosta vain Yleltä.

  Uuden Kinon kevään pääteema on luopuminen. Useassa elokuvassa jokin asia päättyy: nuoruus, tv-sarja, elämä itse, ilkeä kiusaaminen, ystävyys, viattomuus ja lemmikkieläimestäkin täytyy luopua. Toisissa asiat päättyvät onnellisesti ja toisissa huonosti.

 • Olisiko teillä hetki aikaa keskustella Elviksestä?

  "Aika kiehtovan oloinen tyyppi. Kuka hän oli? Oikeasti."

  "Aika kiehtovan oloinen tyyppi. Kuka hän oli? Oikeasti." Elvis Presleylle omistetun Teemalauantain pitkä dokumentti saa Pekka Laineen – sittenkin – innostumaan.

Yle Teema