Hyppää pääsisältöön

Brittibändi 10cc hajosi vain kuukausia superhittinsä jälkeen

10cc-yhtye 1970-luvulla. Kuva dokumentista I'm Not in Love: 10cc:n tarina.
10cc-yhtye 1970-luvulla. Kuva dokumentista I'm Not in Love: 10cc:n tarina. 10cc,rock,rockyhtyeet,dokumenttielokuvat,I'm Not in Love,Kevin Godley,Lol Creme,Graham Gouldman,Eric Stewart,I'm Not in Love: 10cc:n tarina

I'm not in love, so don't forget it... 10cc:n alkuperäisjäsenet kokoontuivat 40 vuotta myöhemmin muistelemaan matkaa maineeseen, levyjen tekoa, kiertueita ja yhtyeen hajoamista
Teema lauantaina 1.9.2018 klo 20.00. Areenassa 30 päivää

Brittiyhtye 10cc julkaisi suurimman hittinsä kesällä 1975. Haikean ironisessa laulussa I'm Not in Love solisti yrittää vakuutella tunteidensa kohteelle, ettei tässä ole mitään vakavaa, mitä kannattaisi kutsua rakkaudeksi. Kappale nousi listaykköseksi 10cc:n kotimaassa, USA:ssa kakkoseksi, ja Suomessakin sen tunnistaa jokainen ensimmäisestä tahdista.

Bändi hajosi sisäisiin ristiriitoihin vain kuukausia myöhemmin vuonna 1976.

Mistään yhden hitin ihmeestä ei ole kysymys, päinvastoin. Yhtyeen menestyksen salaisuus oli sen jäsenten monipuolisuus, joka kuitenkin myös hajotti porukan. Hittinikkarit Eric Stewart ja Graham Gouldman ja toisaalta taiteelliset kokeilijat Lol Creme ja Kevin Godley olivat ilmeisesti liian erilaisia muusikoita voidakseen työskennellä yhdessä pitkiä aikoja esiintyvänä bändinä.

Sen sijaan yhtyeen veteraanit todistavat dokumentissa, että 10cc oli heille kokeellisen popmusiikin laboratorio, jossa kannustettiin tutkimaan kaikkea mahdollista. Siksi he tuottivat niin lyhyessä ajassa niin paljon niin erilaista musiikkia. Riitaa oli myös sopimuksista ja rahasta, jota manageri yritti järjestää yhtyeelle parhaansa mukaan mutta joutui välillä tekemään ratkaisuja omin päin.

10cc:n jäsenillä oli juurensa jo 1960-luvun brittiläisen popin maailmanvalloituksessa; kun he alkoivat toimia nimellä 10cc, heillä oli jo kokemusta superhiteistä – sellaisista kuin Groovy Kind of Love, Bus Stop, No Milk Today – ja ironista etäisyyttä niiden tekemiseen. Kappaleita syntyi päähänpistoista, studiokokeiluiden sivutuotteina, pastisseina ja parodioina, ja kas, ne päätyivät radioon soimaan ja myyntilistoille.

Mutta vuonna 1976, suosionsa huipulla, artistit lähtivät eri teille. 10cc:n toiminta on silti jatkunut myös myöhemmin erilaisilla kokoonpanoilla; viimeiset parikymmentä vuotta yhtye on ollut hyllyllä. BBC:n tilaama dokumentti on valmistunut vuonna 2015, kun kappale I'm Not in Love täytti 40 vuotta.

 • I'm Not in Love: 10cc:n tarina (I'm Not in Love: The Story of 10cc), Britannia 2015. Ohjaus Roger Penny
 • Teidemme levinneimmät ja muuten rakkaimmat autot arkistopaketissa

  1960-luvun autonostalgiaa Mossesta Hillmaniin.

  Elävän arkiston paketissa on autoaiheista ohjelmaa 1960-luvulta. Teema torstaina 20.9. klo 22.30, uusinnat perjantaina 21.9. ja maanantaina 24.9. Neuvostoautojen maahantuoja Konela vietti 20-vuotisjuhlaansa vuonna 1967 Helsingin Messuhallissa, ja tilaisuudessa vieraili myös Neuvostoliiton varaulkomaankauppaministeri Ivan Semitšastnov.

 • Teema ♥ Rakkautta & Anarkiaa 2018

  Syksy on yhteistä ranskalaisen elokuvan juhlaa!

  Helsingin kansainvälinen elokuvafestivaali Rakkautta & Anarkiaa järjestetään 31. kerran 20.–30.9.2018. Intohimoiset elokuvan rakastajat Teema ja R&A juhlivat yhdessä ranskalaista elokuvaa; Teeman ranskalaisen elokuvan syksyä vietetään lokakuun puoliväliin asti.

 • Eurooppalaisen elokuvan mestari Agnès Varda kulkee yhä omia teitään

  Teemalauantaissa kaksi Vardaa: Kasvot, kylät ja Onnen hetket

  Elokuvaohjaaja Agnès Varda on oman tiensä kulkija ja edelläkävijä, jonka visiota ei ikä ole hämärtänyt. Uusi Kasvot, kylät -elokuva seuraa Vardan ja nuoren katutaiteilijan JR:n kiehtovaa yhteisötaiteellista valokuvaprojektia ympäri Ranskaa. Lisäksi Teemalauantaissa esitetään Ranskan uuden aallon merkkiteos Onnen hetket, jonka Varda ohjasi hehkuvissa väreissä vuonna 1965.

Yle Teema

 • Musiikkia, elokuvaa, dokumentteja, kissoja: Teeman lauantai-illat syksyllä 2018

  Musiikkidokumenteissa on naisten vuoro.

  Teeman lauantai-illoissa tarjotaan syksyllä tuhti annos musiikkia. Musiikkidokumenteissa alkaa syyskuussa naisten vuoro: juhlimme omaperäisiä ääniä Marianne Faithfullista funkin kuningattareen Betty Davisiin ja grungepunkbändiin L7. Syksyn teemailtojen tähtiä ovat muun muassa Iggy Pop, Sting, Danny, Agnès Varda, Ryhmäteatterin väki, Peggy Guggenheim, Samuel Fuller ja Istanbulin kissat.

 • Teemalauantai juhlii Leonard Bernsteinin satavuotispäivää

  Koko ilta on omistettu suurelle amerikkalaiselle maestrolle.

  Leonard Bernsteinin syntymästä tulee kuluneeksi tasan sata vuotta lauantaina 25.8.2018. Syyskauden ensimmäinen Teemalauantai juhlii suurta amerikkalaista maestroa koko illan ohjelmalla. Illan ohjelmassa on säveltäjän henkilökuva sekä Jean Sibeliukselle omistettu Bernsteinin johtama nuorisokonsertti.

 • Autismia ja aikuistumista Teemalauantaissa

  Uniikki dokumentti autistisesta pojasta sekä Gilbert Grape.

  Syyskuun avaava teemailta on omistettu sosiaalisen vuorovaikutuksen haasteille ja yrityksille ratkaista niitä. Illan aikana nähdään uniikki dokumentti autistisen pojan elämästä sekä 1990-luvun menestyselokuva Gilbert Grape.

 • Teeman syksyn 2018 elokuvat ja Teemalauantait

  Ranskalaista elokuvaa, rikosta, kuulentoja, Kurosawaa...

  Teemalla vietetään ranskalaisen elokuvan syksyä, erityisesti Kino Klassikossa. Loppusyksystä nähdään myös Kurosawan samuraielokuvia. Kino Suomen teemana ovat Tallinna ja rikos. Ensi-illoissa muun muassa salaisuuksia kuulennoista ja uutta elokuvaa Ranskasta. Elokuvafestivaalia vietetään marras–joulukuun vaihteessa.

 • Brittibändi 10cc hajosi vain kuukausia superhittinsä jälkeen

  Jäsenet muistelevat huippuaikoja 40 vuotta myöhemmin.

  I'm not in love, so don't forget it... 10cc:n alkuperäisjäsenet kokoontuivat 40 vuotta myöhemmin muistelemaan matkaa maineeseen, levyjen tekoa, kiertueita ja yhtyeen hajoamista Teema lauantaina 1.9.2018 klo 20.00. Areenassa 30 päivää Brittiyhtye 10cc julkaisi suurimman hittinsä kesällä 1975.

 • Klassinen musiikki Teemalla ja Areenassa lokakuussa 2018

  Kohokohtina Pikaparantola, Tosca ja Paulon sellokilpailu.

  Lokakuun klassisen musiikin kohokohtia Teeman ja Areenan ohjelmissa ovat mm. Kansallisoopperan Pikaparantola ja Tosca suorina sekä kansainvälinen Paulon sellokilpailu. Ohjelmassa myös mm. RSO:n ja HKO:n konsertteja, Brahmsia ja Bernsteiniä... Suorat Areena-lähetykset katsottavina Teeman Areena-kanavalla tiistai 2.10.

 • Koko maailman taiteen historia BBC:n uudessa suursarjassa

  Luovuuden katkeamaton ketju ulottuu vuosituhansien taakse

  Kulttuurien juurilla on BBC:n uusi yhdeksänosainen suursarja koko maailman kuvataiteen historiasta varhaisimmista luolamaalauksista nykypäivään – ja tulevaisuuteenkin. Teema tiistaisin 21.8. – 19.10.

 • Tilaa itsellesi Teeman Areena-poiminnat

  Näin tilaat itsellesi Teeman kirjeen ja muuta Areena-infoa

  Teeman kirje tuo sähköpostiisi säännöllisesti parhaita poimintoja Teeman tarjonnasta Areenassa, myös vain Areenassa katsottavia ohjelmia. Sen voit tilata helposti Yle Tunnuksen avulla. Tässä ohjeet!