Hyppää pääsisältöön

Brittibändi 10cc hajosi vain kuukausia superhittinsä jälkeen

10cc-yhtye 1970-luvulla. Kuva dokumentista I'm Not in Love: 10cc:n tarina.
10cc-yhtye 1970-luvulla. Kuva dokumentista I'm Not in Love: 10cc:n tarina. 10cc,rock,rockyhtyeet,dokumenttielokuvat,I'm Not in Love,Kevin Godley,Lol Creme,Graham Gouldman,Eric Stewart,I'm Not in Love: 10cc:n tarina

I'm not in love, so don't forget it... 10cc:n alkuperäisjäsenet kokoontuivat 40 vuotta myöhemmin muistelemaan matkaa maineeseen, levyjen tekoa, kiertueita ja yhtyeen hajoamista
Teema lauantaina 1.9.2018 klo 20.00. Areenassa 30 päivää

Brittiyhtye 10cc julkaisi suurimman hittinsä kesällä 1975. Haikean ironisessa laulussa I'm Not in Love solisti yrittää vakuutella tunteidensa kohteelle, ettei tässä ole mitään vakavaa, mitä kannattaisi kutsua rakkaudeksi. Kappale nousi listaykköseksi 10cc:n kotimaassa, USA:ssa kakkoseksi, ja Suomessakin sen tunnistaa jokainen ensimmäisestä tahdista.

Bändi hajosi sisäisiin ristiriitoihin vain kuukausia myöhemmin vuonna 1976.

Mistään yhden hitin ihmeestä ei ole kysymys, päinvastoin. Yhtyeen menestyksen salaisuus oli sen jäsenten monipuolisuus, joka kuitenkin myös hajotti porukan. Hittinikkarit Eric Stewart ja Graham Gouldman ja toisaalta taiteelliset kokeilijat Lol Creme ja Kevin Godley olivat ilmeisesti liian erilaisia muusikoita voidakseen työskennellä yhdessä pitkiä aikoja esiintyvänä bändinä.

Sen sijaan yhtyeen veteraanit todistavat dokumentissa, että 10cc oli heille kokeellisen popmusiikin laboratorio, jossa kannustettiin tutkimaan kaikkea mahdollista. Siksi he tuottivat niin lyhyessä ajassa niin paljon niin erilaista musiikkia. Riitaa oli myös sopimuksista ja rahasta, jota manageri yritti järjestää yhtyeelle parhaansa mukaan mutta joutui välillä tekemään ratkaisuja omin päin.

10cc:n jäsenillä oli juurensa jo 1960-luvun brittiläisen popin maailmanvalloituksessa; kun he alkoivat toimia nimellä 10cc, heillä oli jo kokemusta superhiteistä – sellaisista kuin Groovy Kind of Love, Bus Stop, No Milk Today – ja ironista etäisyyttä niiden tekemiseen. Kappaleita syntyi päähänpistoista, studiokokeiluiden sivutuotteina, pastisseina ja parodioina, ja kas, ne päätyivät radioon soimaan ja myyntilistoille.

Mutta vuonna 1976, suosionsa huipulla, artistit lähtivät eri teille. 10cc:n toiminta on silti jatkunut myös myöhemmin erilaisilla kokoonpanoilla; viimeiset parikymmentä vuotta yhtye on ollut hyllyllä. BBC:n tilaama dokumentti on valmistunut vuonna 2015, kun kappale I'm Not in Love täytti 40 vuotta.

 • I'm Not in Love: 10cc:n tarina (I'm Not in Love: The Story of 10cc), Britannia 2015. Ohjaus Roger Penny
 • Tarinoita korville – radiokuunnelma elää uutta nousukautta

  Tarinoita korville - radiodraaman uusi nousu

  Mobiilikuuntelun aikakautena radiodraama antaa kuulijalle oman tilan, mahdollistaa omat ajatukset ja mielikuvituksen käytön. Kuunnelma on kulkenut pitkän tien mm. Pekka Lipposen, Knallin ja sateenvarjon, Elmon ja Koe-eläinpuiston kautta nykypäivään. Radio oli ennen medioiden valtias. Se toi koteihin kuultavaksi koko maailman.

 • Parasta sirkuksessa on kaikki

  Taina Kopralle ja Jouni Kivimäelle sirkus on päivätyö.

  “Mun elämä on yhtä sirkusta", sanoo Sorin sirkuksen sirkustirehtööri Taina Kopra. Hän ja puolisonsa Jouni Kivimäki perustivat 80-luvulla pienen sirkuskerhon, joka on vuosikymmenten varrella kasvanut monipuoliseksi sirkuskouluksi. Tänä päivänä se tarjoaa sadoille lapsille ja nuorille taiteen perusopetusta. Teemalla nähdään Sorin sirkuksen upea joulushow 2018.

Yle Teema