Hyppää pääsisältöön

Koraaniin liittyvää sanastoa

Avonainen Koraani
Avonainen Koraani Kuva: Yle Koraani,uskonto,islam

Koraani 60-osaisena luentana Yle Areenassa. Jokaista luentaa edeltää taustoittava keskustelu. Sarja kuultiin Yle Radio 1:ssä vuonn 2015.

Koraaniin liittyvää sanastoa:

Islam

Maailman toiseksi suurin uskonto kristinuskon jälkeen. Islam sai alkunsa Arabian niemimaalla profeetta Muhammadin ilmestyksien pohjalta vuonna 610. Muslimit uskovat, että Islam on kaikkien profeettojen sanoma Aatamista lähtien.

Muhammad

Islamin profeetta, joka syntyi n. 570 Mekassa ja kuoli Medinassa v. 632. Vuosina 610 - 632 Muhammad sai Jumalalta ilmoituksia asteittain. Koraani säilytettiin Profeetan talossa järjestettyinä, mutta irrallisina lehtisinä ja jakeina, joita koottiin kannelliseen kirjamuotoon Muhammadin kuoleman jälkeen.

Profeetta

Muhammad

Muslimi

Islamin tunnustaja

Koraani

Arabiankielinen Koraani on islamin pyhä kirja. Muunkieliset käännökset ovat islamin mukaan tulkintoja. Muslimien mukaan Jumala välitti Koraanin Enkeli Gabrielin kautta profeetta Muhammadille.

Suura

Koraani jakautuu 114 suuraan eli lukuun. Suurat vastaavasti jakautuvat jakeisiin.

Jihad

Islamin keskeinen käsite. Sananmukaisesti 'kamppailu' tai 'kilvoittelu', joka kuvaa uskonnon varhaisvaiheen selviytymisvaihetta ja jokapäiväistä kamppailua omia haluja vastaan. Virheellisesti historiallisesta asiayhteydestään irroitettuna käsitettä käytetään kuvaamaan myös väkivaltaista aseellista taistelua.

Imaami

Islamilainen uskonoppinut ja johtaja

Mekka

Läntisessä Saudi-Arabiassa sijaitseva kaupunki, jossa 500-luvulla syntyi profeetta Muhammad. Mekka on islamin pyhin paikka.

Medina

Kaupunki Saudi-Arabiassa ja islamin toiseksi pyhin kaupunki. Profeetta Muhammad muutti Mekkaan v. 622, ja siitä alkaa myös islamilainen ajanlasku. Muhammad kuoli Medinassa v. 632.

Muhamettilaisuus

Vanha ja nykyään virheellinen islamin nimitys

Sunna

Koraanin ohella toinen islamilaisen lain lähde. Sen velvoittavuus perustuu Koraanin käskyihin Profeetan tottelemisesta, sunnan tekstien velvoittavuus on riippuvainen näiden luotettavuustasosta.

Koraani 60-osaisena luentana Yle Areenassa.

Lisää ohjelmasta