Hyppää pääsisältöön

Liikuntaprofessori ymmärtää väsyneitä vanhempia: moni huokaa helpotuksesta, kun nuori lopettaa urheiluharrastuksen

Kolme uimaria hyppäämässä uima-altaaseen pää edellä.
Kolme uimaria hyppäämässä uima-altaaseen pää edellä. Kuva: Unsplash/ Dylan Nolte uinti,liikuntaharjoitukset

Kun murrosikäinen ilmoittaa keskeyttävänsä pitkäaikaisen liikuntaharrastuksensa, moni vanhempi ja valmentaja hankaa vastaan - mutta monelle perheelle nuoren ilmoitus voi olla suuri helpotus.

Tämän tietää liikuntakasvatuksen professori Pasi Koski Turun yliopistosta.

– Vanhemmat ovat voineet kuskata lasta ja nuorta harrastukseen vaikka seitsemän vuotta muutaman kerran viikossa, ja välillä se on rankkaakin. Kun murrosikäinen ilmoittaa lopettavansa, niin vanhemman voi olla vaikea peittää helpotuksen huokausta, hän kertoo ymmärtäväisesti.

Pasi Koski ymmärtää vanhempien lisäksi myös urheiluharjoitukset päättänyttä nuorta.

Yksi johtopäätös tutkimuksessa, jossa Pasi Koski on ollut mukana, nimittäin oli, että liika kilpailu koululiikunnassa ja urheiluseuroissa saa nuoret lopettamaan liikkumisen. Tutkimuksessa seurattiin 2000 lapsen ja nuoren liikunta-aktiivisuutta 10 vuoden ajan.

Varhainen lajivalinta on liikuntakasvatuksen näkökulmasta kovin hölmö suuntaus― Pasi Koski

Kyselyn mukaan lapset ja nuoret saavat liikuntaharrastuksestaan eniten iloa kivojen kavereiden ja kehittymisen ansiosta. Sen sijaan kilpaileminen on todella tärkeää vain harvalle. Yhdelle viidestä kilpailut ovat tärkeä syy liikuntaharrastukseen, toiselle viidesosalle inhoa herättävä asia, lopuille ei kumpaakaan.

Pasi Koski muistuttaa Radio Suomen Illassa myös, että äkkinäisen innon hiipumiseen syynä voi olla tavoitteellisen liikuntaharrastuksen aikainen aloitusikä.

Hän pohtii, että jos seuratoiminta alkaa jo ennen kouluikää, kuka oikeastaan on valinnut lajin.

– Murrosiän kynnyksellä nuorelle voi tulla mieleen, etten ole tätä itse valinnut.

Suomessa murrosikäinen lopettaa tavoitteellisen urheiluharrastuksen useammin kuin muualla maailmassa. Koski kertoo, että 10-11-vuotiaiden kohdalla keskeyttämisluvut ovat ihan tavanomaisia, mutta tätä vanhempien keskeyttämismäärät ovat Suomessa kansainvälisesti verraten suuria.

Koripallopelin kori.
Koripallopelin kori. Kuva: Unsplash / Markus Spiske liikunta,koripallo

Hän neuvoo vanhempia pitämään liikuntalajien kirjon tarpeeksi laveana.

– Varhainen lajivalinta on liikuntakasvatuksen näkökulmasta kovin hölmö suuntaus. Päälaji valitaan keskimäärin yhdeksän vuoden ikäisenä - sen ikäisestä on vaikea sanoa, mikä olisi hyvä päälaji, Koski sanoo.

– Suurin osa lajeista on sellaisia, että jos hankkii monipuolisen, laajan liikuntapohjan ja kokemuksen, niin voi harrastaa kymmenenvuotiaaksi saakka, ja vasta sen jälkeen ruvettaisiin miettimään, mihin taipumukset ovat parhaimmat.

– Näin ymmärtääkseni tehdään Norjassa, hän heittää toimittaja Maria Jyrkäksen puhelinhaastattelussa.

– Miksi vain aikuiset saavat harrastaa?― Tutkimukseen osallistunut nuori

Pasi Kosken mielestä lapsilla ja nuorilla ei ole riittävästi mahdollisuuksia harrastaa liikuntaa ilman tavoite- ja kilpailutavelvoitteita. Urheiluseuroissa useimmiten tähdätään menestykseen.

Vuonna 2017 julkaistussa tutkimuksessa eräs haastatelluista nuorista ilmaisi Kosken mukaan turhautumisensa tutkijoille näin:

– Miksi vain aikuiset saavat harrastaa?

Radio Suomen Illassa lasten ja nuorten liikuntaharrastuksen vaatimuksista olivat Mari jyrkäksen kanssa keskustelemassa Suomen Jääkiekkoliiton taitovalmentaja Kari "Kapa" Miettinen ja Voimistelu- ja urheiluseura Elisen valmennuspäällikkö Laura Ahonen.

Tutkimus: Liika kilpailu koululiikunnassa ja urheiluseuroissa saa nuoret lopettamaan liikkumisen

Katja Holmström ajoi illassa jopa 200 kilometriä, kunnes nosti kädet pystyyn ja luovutti – perheenäidin 5 vinkkiä, joilla lasten harrastusrumban saa poikki

Uusimmat sisällöt - Yle Radio Suomi

 • Karoliina Luodon lapsi kuoli heti synnyttyään – nyt äiti auttaa muita ymmärtämään miltä lapsen menettäminen tuntuu

  Lapsen kuolema on monelle vieras ja tuntematon asia.

  Myöhäisen keskenmenon kokeneille vanhemmille kokemus hahmottuu odotetun ja rakastetun lapsen menettämisenä, eikä termi usein tunnu sopivalta kuvaamaan menetyksen vakavuutta ja vaikutusta. Karoliina Luoto perusti internetisivuston, johon on koottu tietoa myöhäisestä keskenmenosta vertaistueksi lapsensa menettäneille ja avuksi surevan läheisille kuoleman kohtaamiseen.

 • J. Karjalainen ei ymmärrä, miksi aina pitäisi uudistua

  Rakkaus ja musiikki eivät asu sydämessä vaan aivoissa!

  61-vuotias J. Karjalainen on kertonut tarinoita musiikillaan 1980-luvun alusta lähtien. Hittinikkari kertoo, että tuoreen levyn synnyttämisessa apuna olivat perinteiset keinot kuten muistivihko. Albumin nimibiisi, Sä kuljetat mua, sai alkunsa oikeastaan jo 1960-luvulla, kun radiossa soi pelottava iskelmä.

 • Syksy on suuren hapatuksen aikaa

  Hapattaminen on edullinen säilöntätapa.

  Hapansäilöntä on uudelleen elpynyt säilöntätapa. Eniten hapattamalla säilötään edelleenkin kaalia, mutta myös muiden kasvisten ja muun muassa sienten hapattaminen on nostanut viime vuosina suosiotaan.

 • Ilmastonmuutosrokkia pelottomasti runttaa Toivo Susi - Euroopan syvimmässä kaivoskuilussa äänitetty kappale ponnahti pinnalle Levylautakunnassa

  Alman ja Sannin uutuudet Levylautakunnan kuuntelussa.

  Enemmän kuin ajankohtainen on Toivo Suden uusi kappale. Vaikka teksti on täysin tätä päivää, kappale ei musiikillisesti ole ajan orja. Monta muutakin ajatonta ja historian tunnustavaa biisiä käytiin läpi Levylautakunnassa, jossa viikon uutuuksia kuuntelivat Yona, Pasi Ruohonen ja Susanna Vainiola.

 • Parhaimmillaan vauvaharrastus voi piristää aikuisenkin arkea – juttuseura lieventää äitien ja isien yksinäisyyttä

  Yhdessä tekeminen ja lepo tärkeitä harrastamisessa.

  Pitääkö vauvan tai taaperon harrastaa? Parhaimmillaan vauvan harrastukset piristävät aikuisenkin arkea, mutta pahimmillaan ne kuormittavat jo valmiiksi haasteellista vauva-aikaa. Riittääkö vauvalle täysi vatsa, lämmin syli ja vanhemman seura? Vastaajina ovat Väestöliiton vanhemmuustiimin esimies, psykologi Suvi Laru ja MLL:n suunnittelija Tuulikki Matero.

 • Pelle Miljoona Oy on edelleen yhtä kuuma kuin moottoritie muinoin

  Jukka Takalo ja Timo Koivusalo Levylautakunnan vieraina

  Keskusteluun nousevat nuoruuden sankarit, kierrätyksen tärkeys ja Haukiputaan kotibileiden tytöt, kun ruoditaan uutta musiikkia. Jotenkin raikaalta kuulostaa se, kun vanha bändi on säilyttänyt soundinsa. Ja se, kun muusikko kertoo tarinansa eleettömän rauhallisesti. Levyuutuuksia kuuntelemassa muusikko Jukka Takalo ja elokuvaohjaaja Timo Koivusalo sekä toimittaja Marko Gustafsson.

 • Mitä sinä tiedät Egotripistä?

  Tietovisa - aiheena Egotrippi.

  Mitä sinä tiedät Egotripistä? Seuraavassa on liuta kysymyksiä Egotrip yhtyeestä, jonka kaksi jäsentä eli Knipi ja Mikki Kauste olivat Olga Ketosen vieraana Radio Suomen iltaohjelmassa. Kaikki vastaukset kysymysiin löytyvät Olgan tekemästä haastattelusta. Oletko sinä Egotrippi tietouden: hevari, keskari vai höyhen?

 • Pyörämatkailua ja matkapyöriä

  Pyöräily kasvattaa suosiota - tarjolla mahtavia reittejä.

  On tieteellisesti todistettu, että pyöräily on ympäristöystävällistä, se edistää ihmisten terveyttä ja antaa mahdollisuuden liikkua itsenäisesti pidempiä matkoja kuin jalan. Nämä tosiasiat ovat nostaneet pyöräilyn suosiota viime vuosina ja vaikuttaneet myös siihen, että pyörät ovat kehittyneet huimasti. Peruspyörä on edelleen hyvin pitkälle samanlainen kuluväline kuin 1800 luvun lopulla, mutta polkemisen keveys ja sitä myötä kasvanut nopeus luo polkupyörälle vielä lisää monikäyttöisyyttä, niin harrastus- kuin arkikäytössäkin.

 • Uusi musiikki on vanhoista aineista leivottu - Sam Huberin Prince-pastissi toimii

  Club for Five -yhtyeestä Eeppi Ursin ja Tuukka Haapaniemi

  Joku ammentaa estetiikkansa Motownista ja discosta, toisilla johtolankana 1960-luvun viihdemusiikki tai princemäinen funk. Monta vanhoista laareista ammentavaa uutuuskappaletta on esillä Levylautakunnassa. Viikon levyuutuuksia kuuntelemassa Club for Five -yhtyeestä Eeppi Ursin ja Tuukka Haapaniemi sekä musiikkitoimittaja Josper Knutas.