Hyppää pääsisältöön

Tunnetko Koraania?

Avonainen Koraani
Avonainen Koraani Kuva: Yle Koraani,uskonto (uskominen),islam

Yle Radio 1 lähetti Koraanin 60-osaisena luentana lauantaisin ja sunnuntaisin 7.3. - 27.9.2015. Jokaista luentajaksoa edeltää keskustelu, jossa kulloinkin kuultava Koraanin katkelma asetettiin uskonnolliseen ja yhteiskunnalliseen asiayhteyteensä. Luennat ja keskustelut löytyvät Yle Areenasta.

Kyseessä on yleissivistävä kulttuurisarja, joka pyrkii lisäämään tietoa ja kulttuurisen monimuotoisuuden ymmärrystä moniarvoistuvassa maailmassa. Luentasarja on tarkoitettu kaikille, joita uskonnot, kulttuuri ja uskontojen historia kiinnostavat. Jaakko Hämeen-Anttilan tieteellisesti täsmällinen Koraanin suomennos sisältää myös merkittäviä kaunokirjallisia arvoja.

Koraania lukee Pekka Savolainen. Luennassa käytetään professori Jaakko Hämeen-Anttilan vuonna 2013 valmistunutta suomennosta. Koraani luetaan osissa, jotka noudattavat islamilaisen perinteen rukouskäytännöissä vakiintunutta jakoa.

Jokaisen jakson yhteydessä kuultavassa taustoittavassa keskustelussa ovat äänessä Suomen Islamilaisen Yhdyskunnan imaami ja Suomen islamilaisen neuvoston puheenjohtaja Anas Hajjar ja professori Jaakko Hämeen-Anttila. Keskustelut toimittaa Juha-Pekka Hotinen. Koraani-sarjan tuottaa Erja Manto.

Koraani koostuu 114 luvusta eli suurasta. Koraani sisältää profeetta Muhammedin Jumalalta saamat ilmestykset. Koraani esittää eettisiä sääntöjä ja ohjeita niin yksityisen ihmisen elämään kuin yhteiskunnalliseen elämään. Koraanin merkitys on islamilaisissa yhteiskunnissa ja kulttuureissa keskeinen.

Ennen sarjan alkua kuultiin kolme alustavaa keskusteluohjelmaa. Myös ne löytyvät Yle Areenasta.

Koraani-sarjan sivut: Koraani-ohjelman jaksot ja Koraanin suurat Yle Areenassa.

Koraanin luentaa alustavat keskustelut:
Koraani-luentasarjaa alustava keskustelu, osa 1/3
Koraani-luentasarjaa alustava keskustelu, osa 2/3
Koraani-luentasarjaa alustava keskustelu, osa 3/3

Linkkejä:

Koraaniin liittyvää sanastoa
Helsingin Sanomat: Jos et tiedä Koraanista mitään, opettele edes tämä

Anna Simojoki: Radiosarja Koraanista aiheutti palautetulvan
Kaj Färm: Hyvä, paha Koraani
Kultakuume 23.2.2015: Koraani-luenta alkaa Yle Radio 1:ssä

Ylex: Koraani-ohjelma huolestuttaa: "Kehottaako Yle terrorismiin" – nyt puhuu ohjelmapäällikkö
Roman Schatzin Maamme-kirja: Mitä yhteistä on kristinuskolla ja islamilla?
Roman Schatzin Maamme-kirja: Suomalainen islam ja islamilainen Suomi
Horisontti: Islam ja maahanmuutto

Yle Uutiset 23.2.2015: Koraani luetaan kannesta kanteen Ylen kanavilla
Yle: Yle to read The Koran cover to cover on radio series
BBC News: Finland: National radio to read Koran 'cover to cover'
DR: Finsk radio læser Koranen op i sin helhed
SVT: Koranen ska läsas upp i finsk radio
Koranen från pärm till pärm på Yle

Elävä arkisto: Islamin lähteillä ja valtavirroilla

 • Laulun voima -yhteislauluillassa valon ja varjon lauluja - suora radiolähetys Oulun tuomiokirkosta maanantaina 8.4.

  Tilaisuuteen on vapaa pääsy, ja kaikki ovat tervetulleita!

  Maanantai-iltana 8.4.2019 Oulun tuomiokirkossa ja Yle Radio 1:ssä lauletaan yhdessä reilun tunnin ajan lauluja, jotka kertovat elämisen iloista, peloista ja vaivoista, rakkaudesta, askelten horjumisesta, valosta ja toivosta. Laulun voima -yhteislauluilta alkaa klo 18.00. Yle Radio 1 lähettää tapahtuman suorana lähetyksenä. Tilaisuuteen on vapaa pääsy, ja kaikki ovat tervetulleita!

 • Hartauspuhujat toukokuussa

  Yle Radio 1:n hartauspuhujat toukokuussa 2019

  Aamuhartaus ma-la klo 6.15 ja 7.15 (uusinta) Iltahartaus ma-pe klo 18.50, ehtookellot ja iltahartaus la klo 18.00. Iltahartauden uusinta ma-la klo 23.00.

 • Mikä on sinulle pyhää? Miksi?

  Pyhä on jotain muuta kuin perinteiset arvot.

  Mikä on sinulle pyhää ja miksi? Miten pyhänä pitämäsi asiat vaikuttavat identiteettiisi ja käyttäytymiseesi? Mitä pyhyys tai hengellisyys merkitsevät sinulle? Oletko joutunut riitaan tai konfliktiin keskusteluissa pyhinä pitämiesi asioiden vuoksi? Miten ne ovat ratkenneet? Vai koetko, että mikään ei ole sinulle pyhää? “Pyhä on jotain muuta kuin perinteiset arvot.

 • "Todella moni haluaa töihin, mutta esimerkiksi fysiikka ei kestä tai taidot eivät riitä"

  Meillä on olemassa myytti työhaluttomuudesta.

  Nimimerkki Helenalla on kuuden vuoden kokemus omasta ja muiden työttömyydestä. Hän on toiminut työttömien ohjaaja-valmentajana yli kaksi vuotta ja auttanut muita hakemaan työtä ja uskomaan tulevaisuuteen. Helena vastasi Havaintoja ihmisestä -ohjelman kyselyyn työttömyydestä. "Todella moni haluaa töihin, mutta esimerkiksi fysiikka ei kestä tai taidot eivät riitä.