Hyppää pääsisältöön

Digipapat koodaavat ja digimummot tubettavat – perinteiset käsitykset vanhuksista joutavat romukoppaan

Kuvassa mummo makaa sohvalla ja katsoo ohjelmaa tabletilla
Netistä on iloa kaikenikäisille! Kuvassa mummo makaa sohvalla ja katsoo ohjelmaa tabletilla Kuva: Ilmari Fabritius / Yle Nettiä ikä kaikki,vanhuus,iPad,Yle Areena,taulutietokoneet

Nettiä ikä kaikki -kampanjan haastamina me suomalaiset opetimme senioreille yli 5000 digitaitoa. Joukossa on yllättäviäkin asioita: Miksei vanhuskin haluaisi deittailla tai pelata mobiilipelejä?

Naapurin Liisalla, 85, on uusi miesystävä Erkki. Liisa ja Erkki, 84, eivät ole tavanneet Tinderissä tai somessa, mutta viettävät muuten hyvin aktiivista elämää. Kiikkustuolia ei kummankaan kotoa löydy. Sen sijaan pariskunnan voi bongata lenkkipolulta tai kahvilan terassilta.

Onkin aika heittää romukoppaan stereotypia mummosta, joka istuu pelargonian vieressä kutomassa sukkaa ja muistelee menneitä. Nykymummo katsoo lempisarjojaan Areenasta, tilaa ruokaa netistä ja whatsappailee lastenlasten kanssa. Innokkaimmat tubettavat ja koodaavat. Kyky innostua ja oppia ei katoa mihinkään, vaikka ikävuosia mittariin kertyykin.

Senioreiden digitaidoissa on isoja eroja

Senioreista onkin moneksi. Nettiä ikä kaikki -kampanjan haasteessa opetettiin senioreille uusia digitaitoja. Moni opetti läheiselleen tuiki tarpeellisia asioita, kuten verkkopankin käyttöä ja yhteydenpitoa ystäviin ja sukulaisiin. Näitä perustaitoja tarvitsevat kipeästi ne lähes 500 000 yli 65-vuotiasta, jotka eivät käytä tietotekniikkaa arjessaan.

Helposti unohtuu se aktiivinen digimummojen ja -pappojen joukko, jotka ovat innolla ottaneet digiä haltuun. Kuten netissä iPadkoulua pitävä digimummo Liisa Ruusila rohkaisee:

– Pysyvätkö aivomme perässä? Kyllä ne pysyvät, jos vain uskomme niin ja tartumme uusiin haasteisiin maltillisesti ja pienin askelin. Lähdemme yhdessä liikkeelle, kimpassa mennään. Muistutan jo nyt, että tietokone on vain yksi apuväline elämässä.

Kuvassa vanhus on metsässä ja avaa kännykästä 112-sovelluksen
112 Suomi -sovellus kannattaa jokaisen - iästä riippumatta - asentaa kännykkään. Kuvassa vanhus on metsässä ja avaa kännykästä 112-sovelluksen Kuva: Yle/Ilmari Fabritius Nettiä ikä kaikki,112,vanhuus,diplomi-insinöörit,eksyminen

Elefantin syöminen onnistuu parhaiten pala kerrallaan, eikä digiin pidä suhtautua kuin elämää suurempaan kysymykseen. Kannattaa aloittaa käytännöllisistä arkea helpottavista taidoista. Verkkopankki ja WhatsApp esimerkiksi helpottavat arkea huomattavasti. Ja jokaisen meistä – iästä riippumatta – kannattaa asentaa puhelimeen 112 Suomi -sovellus.

Seniorit surffaa kuten nuoremmatkin

Kun perustaidot on otettu haltuun, haluavat seniorit tehdä netissä ihan samoja asioita kuin nuoremmatkin.

Matkalippujen ostaminen verkossa helpottaa seniorinkin elämää. VR:n lippukauppa on tullut monelle tutuksi. Golffaava mummo on opetellut tiiausajan varaamisen verkossa ja teatteria rakavasta seniori osaa nyt hankkia teatteriliput netistä.

Nettiä ikä kaikki -haasteen aikana monille opastettiin kuvaamista ja kuvien käsittelyä. Kuvien tallennus ja siirto laitteelta toiselle askarruttivat myös.

YouTube ei maineestaan huolimatta ole vain nuoria varten. Sieltä etsittiin ravivideoita ja opastusta kitaransoittoon. Ja tietysti niitä neulontaohjeita. Termi aikuistubettaja on jo vakiintunut somekieleen. YouTubessa videoita julkaisevat muutkin kuin teinit.

Ja koska kaikki eivät ole yhtä onnekkaita kuin naapurin Liisa, joka on jo löytänyt Erkkinsä, jokunen seniori sai apuja myös Tinder-profiilin perustamisessa ja sovelluksen käytössä. Sitä omaa erkkiä odotellessa monet opiskelivat erilaisten kännykkäpelien pelaamista. Tietokilpailut, sananhoksaamispelit ja sudokut koukuttavat kaikenikäisiä.

Nettiä ikä kaikki -kampanjassa suomalaiset opettivat läheisilleen yli 5000 digitaitoa. Auttaminen tietenkin jatkuu!

Tarvitseko apua digiasioissa? Liity Digitreenien Facebook-ryhmään!

Muokkaukset: 13.9.18: Haasteen lopullinen osallistujamäärä lisätty.
9.11.18 Aikamuotoja päivitetty.

Keskustele