Hyppää pääsisältöön

Hysteriaa Baltiassa – suomalaiskomedia kulkee tien päällä Tallinnasta etelään

Carmen Mikiver ja Sam Huber elokuvassa Hysteria
Carmen Mikiver ja Sam Huber elokuvassa Hysteria. Carmen Mikiver ja Sam Huber elokuvassa Hysteria Kuva: Yle Kuvapalvelu Sam Huber,Pekka Karjalainen,Hysteria,Carmen Mikiver

Tallinnalaisen Marin elokuvatuotanto menee teknisen vian vuoksi uusiksi juuri, kun pitäisi aloittaa loma Suomesta saapuvan Samin kanssa. Paikkaavan filmimateriaalin työstäminen vie pariskunnan absurdille road tripille Liettuaan asti. Pekka Karjalaisen esikoiselokuva on mustavalkoinen komedia, joka rullaa pitkin Baltiaa ketterästi ja höpsösti.
Teema tiistaina 4.9. klo 21.55. Areenassa 30 päivää

Hysteria (1993) kertoo hysteerisen rennosti elokuvan tekemisestä neuvostoajan jälkeisessä Virossa: filmimateriaali on kiven alla, mafia jyllää ja ryhmän motivaatio tipotiessään. Vapaa kulku Riikaan ja Vilnaan on yhtä seikkailua.

Elokuvan sivuroolit on miehitetty lähes täysin virolaisvoimin, ja matkan varrella nähdäänkin persoonallisia ja raikkaita esiintyjiä. Marin roolissa esiintyvä Carmen Mikiver on kotimaassaan arvostettu teatterinäyttelijä, ja hän vilahtaa myös Rauni Mollbergin elokuvassa Ystävät, toverit (1990), jonka pääroolissa nähdään hänen aviomiehensä Mikk Mikiver.

Sam Huber elokuvassa Hysteria
Sam Huber. Sam Huber elokuvassa Hysteria Kuva: Yle Kuvapalvelu Hysteria,Sam Huber,Pekka Karjalainen
Carmen Mikiver elokuvassa Hysteria
Carmen Mikiver. Carmen Mikiver elokuvassa Hysteria Kuva: Yle Kuvapalvelu Hysteria,Pekka Karjalainen,Carmen Mikiver

Miespääosassa on suomalainen näyttelijä-muusikko Sam Huber. Teatterikorkeakoulun ruotsinkieliseltä puolelta valmistunut Huber debytoi samana vuonna kahden elokuvan päärooleissa: Hysteriaa ennen valkokankaalle ehätti Christian Lindbladin Ripa ruostuu (1993), joka myös on mustavalkoinen absurdi komedia. Luonteva ja koominen Huber sai esikoisrooleistaan debytantti-Jussin, mutta on sittemmin pysytellyt enimmäkseen ääninäyttelijänä sekä bändinsä Eternal Erection keulahahmona.

Onnistuneimmillaan Hysteria on nokkela ja mukaansatempaava, mutta näyttelijäohjaukselta olisi ehkä voinut toivoa jämerämpää otetta. Virolaiset kuvaajat Tõnis Lepik ja Ago Ruus ovat tehneet kaunista ja kekseliästä kuvaa, joka olisi monessa kohdassa toiminut myös ilman dialogia.

Karjalainen on 1980-luvun puolivälistä saakka tehnyt mittavan uran äänisuunnittelijana kaikentyyppisissä elokuvissa pitkistä draamoista taidelyhäreihin ja dokumentteihin.

Ohjaajan roolissa hän oli ennen Hysteriaa pysytellyt lyhyissä musiikkituotannoissa, joten elokuva oli hänen ensimmäinen loikkansa draamaohjaajan pallille, ja kunnon auteurin tavoin hän osallistui myös elokuvansa äänisuunnitteluun ja musiikin säveltämiseen. Käsikirjoituksen hän teki Rosa Liksomin ja Kari Pullisen tekstistä mukaellen.

2000-luvulla Karjalainen on ohjannut komediat Kummelin Jackpot (2006) ja Vähän kunnioitusta (2010) sekä lastenelokuvat Herra Heinämäki ja Leijonatuuliviiri (2011) ja Hevisaurus-elokuva (2014). Uran pääpaino on kuitenkin pysynyt äänityön puolella, ja työ äänisuunnittelijana on tuonut hänelle kaksi Jussi-palkintoa, elokuvista Tulennielijä(1998) ja Joki(2002).

 • Hysteria (1993). Rooleissa Carmen Mikiver, Sam Huber, Elmar Trink, Tõnu Aav, Anne Paluver, Sulev Luik, Kauko Lindfors, Rein Oja, Egon Nuter, Mihkel Smeljanski, Hendrik Toompere, Piret Kalda, Rita Rätsepp, Marika Karolev, Külli Palmsaar. Käsikirjoitus Rosa Liksom, Kari Pullinen ja Pekka Karjalainen. Ohjaus Pekka Karjalainen. Tuotanto Fantasiafilmi Oy.
 • Suomalainen tutkimusmatkailija pääsi Japanin keisarinnan suosioon

  G. J. Ramstedt teki kaksi suurmiehen mittaista uraa.

  Tutkimusmatkailija ja diplomaatti, joka tunnetaan Mongoliassa paremmin kuin kotimaassaan Suomessa – Gustaf John Ramstedt teki kaksi suurmiehen mittaista uraa, kirjoittaa Janne Saarikivi. G. J. Ramstedtin maailma on Teeman kuukauden dokumentti sunnuntaina 21.10. klo 12.00. Areenassa 6 kuukautta. Suomalainen tutkimusmatkailija ja kielitieteilijä G.J.

 • Kurosawan samurait Kino Klassikossa

  Kuusi Akira Kurosawan klassikkoa Teemalla syksyllä 2018.

  Kuusi Akira Kurosawan mustavalkoista samuraiklassikkoa nähdään Teemalla syksyllä 2018. Kino Klassikko torstaisin 18.10. – 22.11. noin klo 21. Elokuvat myös Areenassa 14 päivää. 18.10. Rashomon – paholaisen temppeli (1950) Rashomon – paholaisen temppeli on yhä edelleen yksi kuuluisimpia japanilaisen elokuvan klassikkoja.

 • You're So Vain – Rockin klassikkolevyt: Carly Simon

  Laulaja-lauluntekijä kertoo levynteosta ja elämästään.

  No Secrets -albumin tarina, pääkertojana avomielinen Carly Simon itse. Albumi ja siltä lohkaistu single You're So Vain tekivät laulaja-lauluntekijä Carly Simonista maailmanlaajuisen tähden.

Yle Teema

 • Peggy Guggenheimilla oli paha addiktio – taiteeseen

  Dokumenttielokuva tahtonaisesta ja museon perustajasta.

  Dokumenttielokuva miljonäärisuvun oudosta linnusta, boheemista oman tiensä kulkijasta ja 1900-luvun tärkeimpiin modernin taiteen kerääjiin kuuluneesta Peggy Guggenheimista on täynnä taidetta ja rakkautta.

 • Eurooppalaisen elokuvan mestari Agnès Varda kulkee yhä omia teitään

  Teemalauantaissa kaksi Vardaa: Kasvot, kylät ja Onnen hetket

  Elokuvaohjaaja Agnès Varda on oman tiensä kulkija ja edelläkävijä, jonka visiota ei ikä ole hämärtänyt. Uusi Kasvot, kylät -elokuva seuraa Vardan ja nuoren katutaiteilijan JR:n kiehtovaa yhteisötaiteellista valokuvaprojektia ympäri Ranskaa. Lisäksi Teemalauantaissa esitetään Ranskan uuden aallon merkkiteos Onnen hetket, jonka Varda ohjasi hehkuvissa väreissä vuonna 1965.

 • Marianne Faithfullilla on ääni, jollaista kukaan ei saa ilmaiseksi

  Uusi dokumenttielokuva kertoo laulajan elämästä ja urasta.

  Marianne Faithfull on kokenut paljon, ja se kuuluu hänen äänessään. Dokumenttielokuvan upean laulajan tapahtumarikkaasta elämästä ja hienosta musiikillisesta urasta on ohjannut näyttelijä Sandrine Bonnaire. Suomen-ensi-ilta Teemalla 29.9.

 • You're So Vain – Rockin klassikkolevyt: Carly Simon

  Laulaja-lauluntekijä kertoo levynteosta ja elämästään.

  No Secrets -albumin tarina, pääkertojana avomielinen Carly Simon itse. Albumi ja siltä lohkaistu single You're So Vain tekivät laulaja-lauluntekijä Carly Simonista maailmanlaajuisen tähden.

 • Musiikkia, elokuvaa, dokumentteja, kissoja: Teeman lauantai-illat syksyllä 2018

  Musiikkidokumenteissa on naisten vuoro.

  Teeman lauantai-illoissa tarjotaan syksyllä tuhti annos musiikkia. Musiikkidokumenteissa alkaa syyskuussa naisten vuoro: juhlimme omaperäisiä ääniä Marianne Faithfullista funkin kuningattareen Betty Davisiin ja grungepunkbändiin L7. Syksyn teemailtojen tähtiä ovat muun muassa Iggy Pop, Sting, Danny, Agnès Varda, Ryhmäteatterin väki, Peggy Guggenheim, Samuel Fuller ja Istanbulin kissat.

 • Teeman syksyn 2018 elokuvat ja Teemalauantait

  Ranskalaista elokuvaa, rikosta, kuulentoja, Kurosawaa...

  Teemalla vietetään ranskalaisen elokuvan syksyä, erityisesti Kino Klassikossa. Loppusyksystä nähdään myös Kurosawan samuraielokuvia. Kino Suomen teemana ovat Tallinna ja rikos. Ensi-illoissa muun muassa salaisuuksia kuulennoista ja uutta elokuvaa Ranskasta. Elokuvafestivaalia vietetään marras–joulukuun vaihteessa.

 • Ryhmäteatterin puoli vuosisataa ja kolme kautta

  Mika Kaurismäen dokumentin ensiesitys Teemalla 13.10.

  ”Se oli perhe, se oli bändi, se oli yhteisö. Koskaan ei keskusteltu rahasta.” Mika Kaurismäen dokumenttielokuva kertoo legendaarisen Ryhmiksen tarinan. Ensiesitys Teemalauantaissa 13.10.

 • Klassinen musiikki Teemalla ja Areenassa lokakuussa 2018

  Kohokohtina Pikaparantola, Tosca ja Paulon sellokilpailu.

  Lokakuun klassisen musiikin kohokohtia Teeman ja Areenan ohjelmissa ovat mm. Kansallisoopperan Pikaparantola ja Tosca suorina sekä kansainvälinen Paulon sellokilpailu. Ohjelmassa myös mm. RSO:n ja HKO:n konsertteja, Brahmsia ja Bernsteiniä... Suorat Areena-lähetykset katsottavina Teeman Areena-kanavalla tiistai 2.10.

 • Koko maailman taiteen historia BBC:n uudessa suursarjassa

  Luovuuden katkeamaton ketju ulottuu vuosituhansien taakse

  Kulttuurien juurilla on BBC:n uusi yhdeksänosainen suursarja koko maailman kuvataiteen historiasta varhaisimmista luolamaalauksista nykypäivään – ja tulevaisuuteenkin. Teema tiistaisin 21.8. – 19.10.

 • Tilaa itsellesi Teeman Areena-poiminnat

  Näin tilaat itsellesi Teeman kirjeen ja muuta Areena-infoa

  Teeman kirje tuo sähköpostiisi säännöllisesti parhaita poimintoja Teeman tarjonnasta Areenassa, myös vain Areenassa katsottavia ohjelmia. Sen voit tilata helposti Yle Tunnuksen avulla. Tässä ohjeet!