Hyppää pääsisältöön

Hysteriaa Baltiassa – suomalaiskomedia kulkee tien päällä Tallinnasta etelään

Carmen Mikiver ja Sam Huber elokuvassa Hysteria
Carmen Mikiver ja Sam Huber elokuvassa Hysteria. Carmen Mikiver ja Sam Huber elokuvassa Hysteria Kuva: Yle Kuvapalvelu Sam Huber,Pekka Karjalainen,Hysteria,Carmen Mikiver

Tallinnalaisen Marin elokuvatuotanto menee teknisen vian vuoksi uusiksi juuri, kun pitäisi aloittaa loma Suomesta saapuvan Samin kanssa. Paikkaavan filmimateriaalin työstäminen vie pariskunnan absurdille road tripille Liettuaan asti. Pekka Karjalaisen esikoiselokuva on mustavalkoinen komedia, joka rullaa pitkin Baltiaa ketterästi ja höpsösti.

Hysteria (1993) kertoo hysteerisen rennosti elokuvan tekemisestä neuvostoajan jälkeisessä Virossa: filmimateriaali on kiven alla, mafia jyllää ja ryhmän motivaatio tipotiessään. Vapaa kulku Riikaan ja Vilnaan on yhtä seikkailua.

Elokuvan sivuroolit on miehitetty lähes täysin virolaisvoimin, ja matkan varrella nähdäänkin persoonallisia ja raikkaita esiintyjiä. Marin roolissa esiintyvä Carmen Mikiver on kotimaassaan arvostettu teatterinäyttelijä, ja hän vilahtaa myös Rauni Mollbergin elokuvassa Ystävät, toverit (1990), jonka pääroolissa nähdään hänen aviomiehensä Mikk Mikiver.

Sam Huber elokuvassa Hysteria
Sam Huber. Sam Huber elokuvassa Hysteria Kuva: Yle Kuvapalvelu Hysteria,Sam Huber,Pekka Karjalainen
Carmen Mikiver elokuvassa Hysteria
Carmen Mikiver. Carmen Mikiver elokuvassa Hysteria Kuva: Yle Kuvapalvelu Hysteria,Pekka Karjalainen,Carmen Mikiver

Miespääosassa on suomalainen näyttelijä-muusikko Sam Huber. Teatterikorkeakoulun ruotsinkieliseltä puolelta valmistunut Huber debytoi samana vuonna kahden elokuvan päärooleissa: Hysteriaa ennen valkokankaalle ehätti Christian Lindbladin Ripa ruostuu (1993), joka myös on mustavalkoinen absurdi komedia. Luonteva ja koominen Huber sai esikoisrooleistaan debytantti-Jussin, mutta on sittemmin pysytellyt enimmäkseen ääninäyttelijänä sekä bändinsä Eternal Erection keulahahmona.

Onnistuneimmillaan Hysteria on nokkela ja mukaansatempaava, mutta näyttelijäohjaukselta olisi ehkä voinut toivoa jämerämpää otetta. Virolaiset kuvaajat Tõnis Lepik ja Ago Ruus ovat tehneet kaunista ja kekseliästä kuvaa, joka olisi monessa kohdassa toiminut myös ilman dialogia.

Karjalainen on 1980-luvun puolivälistä saakka tehnyt mittavan uran äänisuunnittelijana kaikentyyppisissä elokuvissa pitkistä draamoista taidelyhäreihin ja dokumentteihin.

Ohjaajan roolissa hän oli ennen Hysteriaa pysytellyt lyhyissä musiikkituotannoissa, joten elokuva oli hänen ensimmäinen loikkansa draamaohjaajan pallille, ja kunnon auteurin tavoin hän osallistui myös elokuvansa äänisuunnitteluun ja musiikin säveltämiseen. Käsikirjoituksen hän teki Rosa Liksomin ja Kari Pullisen tekstistä mukaellen.

2000-luvulla Karjalainen on ohjannut komediat Kummelin Jackpot (2006) ja Vähän kunnioitusta (2010) sekä lastenelokuvat Herra Heinämäki ja Leijonatuuliviiri (2011) ja Hevisaurus-elokuva (2014). Uran pääpaino on kuitenkin pysynyt äänityön puolella, ja työ äänisuunnittelijana on tuonut hänelle kaksi Jussi-palkintoa, elokuvista Tulennielijä(1998) ja Joki(2002).

  • Hysteria (1993). Rooleissa Carmen Mikiver, Sam Huber, Elmar Trink, Tõnu Aav, Anne Paluver, Sulev Luik, Kauko Lindfors, Rein Oja, Egon Nuter, Mihkel Smeljanski, Hendrik Toompere, Piret Kalda, Rita Rätsepp, Marika Karolev, Külli Palmsaar. Käsikirjoitus Rosa Liksom, Kari Pullinen ja Pekka Karjalainen. Ohjaus Pekka Karjalainen. Tuotanto Fantasiafilmi Oy.

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa