Hyppää pääsisältöön

Kuusi neulevinkkiä - iloa neulontaan pienillä hienosäädöillä

Täällä Suomessa olemme hyvin taitavia neulojia. Usein neulotaan sukkia, joihin tulee raita tai pari. Tässä tulee muutama vinkki sinulle, joka haluat pitää välineet järjestyksessä ja pari vinkkiä sinulle, joka haluat hienosäätää raidoitusta.

Vinkki n:o 1

Ota langanpää kerän keskeltä, niin lankakerä pysyy paikoillaan, kun neulot.

Vinkki n:o 2

Pyöreää kerää voit pitää paikoillaan käyttämällä kahvi- tai teepannua, jonka nokasta otat langanpään ulos.

Tekanna som garnförvaring
Teekannu lankakeränpidikkeenä. Tekanna som garnförvaring Kuva: Yle/Lee Esselström langat,Strömsö,kudonta

Vinkki n:o 3

Yhtä hyvin voit käyttää kulhoa ja sen reunaan napsautettua paperiklipsiä lankakerän hallitsemiseen.

Vinkki n:o 4
Kun neulot raidallista pyöröpuikoilla tai neljällä puikolla (esimerkiksi sukkia), niin värinvaihto näkyy pienenä hyppäyksenä lopputuloksessa. Värinvaihdon sijoittaa mielellään sukan alle, mistä se näkyy vähiten, mutta on myös muutamia vinkkejä siihen, miten ”värihypyn” voi välttää. Yksi yksinkertainen vinkki on tehdä näin:

Kerros 1. Vaihda lanka sen väriseksi, kun kerros on tarkoitettu ja neulo kerros normaalisti.
Kerros 2. Nosta ensimmäinen silmukka neulomatta ja neulo kerros loppuun. Neulo nostettu silmukka viimeisenä.
Jos neulot raidallista kaksi kerrosta yhdellä värillä, vaihda nyt taas väriä ja jatka ja toista taas kerros 1. Jos neulot leveämpiä raitoja, neulo normaalisti, kunnes on aika vaihtaa väriä ja neulo silloin kerroksen 1 mukaan. Näin värinvaihto siirtyy joka kerralla yhden silmukan eteenpäin. Näin saat tasaisemman raidoituksen, jossa värinvaihto ei näy. Minun kokemukseni on, että se ei suuremmin vaikuta neulomiseen, mutta riippuen siitä, mitä neuloo, mallia on ehkä hiukan säädettävä.

Randiga stickade strumpor
Vasemmalla tavallisesti neulottu sukka ja oikealla sukka, joka on neulottu käyttäen vinkkiä, jolla värinvaihto ei näy. Randiga stickade strumpor Kuva: Yle/Lee Esselström kudonta,Strömsö,sukat

Vinkki n:o 5

Jos haluat neuloa kapearaitaista, voit jakaa silmukkamäärän tasan yhtä monelle puikolle kuin käyttämiäsi värejä on. Huomaa, että silmukoiden kokonaismäärän on mentävä tasan käyttämiesi värien määrän kanssa. Käytin kolme puikkoa, joilla kullakin oli 11 silmukkaa, koska halusin käyttää kolmea väriä kapearaitaiseen ranteenlämmittimeeni. Aloitin raidoituksen sileässä neuleessa yksivärisen resorin jälkeen.

Kerros 1. Neulo ensimmäisellä värillä ensimmäinen puikko, jätä lanka puikon loppuun ja neulo seuraava puikko seuraavalla värillä. Jätä lanka taas puikon loppuun. Kolmas puikko neulotaan kolmannella värillä. Nyt kullakin puikolla on yksi väri ja lanka on odottamassa jokaisen puikon päässä.
Kerros 2. Ensimmäisen puikon alussa ei ole odottamassa lankaa, joten se tarkoittaa, että jatkat puikon neulomista edellisen puikon värillä, kunnes vastaan tulee seuraava väri. Kun odottamassa on lanka, vaihdat siihen väriin ja jätät edellisen langan odottamaan. Neulo uudella värillä, aina kun puikon alussa on odottamassa uusi väri. Jatka samaan tapaan, kunnes työ on tarpeeksi pitkä.

Tällä tavalla saat raidoituksen, joka on spiraalimainen kuin piparminttutanko, eikä värien vaihtumiskohtaa näe. Näin voi hyvin tehdä esimerkiksi myssyn, lapaset, sukat, säärenlämmittimet tai ranteenlämmittimet.

Smalrandig stickning
Kapearaitainen spiraalimaisesti neulottu malli. Smalrandig stickning Kuva: Yle/Lee Esselström langat,Strömsö,kudonta

Vinkki n:o 6

Sukkapuikot haluaa mielellään pitää yhdessä niin että saman paksuiset puikot ovat yhdessä seuraavaa käyttökertaa varten. Silloin niitä varten voi ommella kätevän säilytyskotelon. Tarvitaan leveä kuminauha ja pieni kangastasku sen molempiin päihin niin, että puikot on kätevää sujauttaa niihin käytön jälkeen. Mittasin puikkojen pituuden ja leikkasin kuminauhan hiukan lyhyemmäksi, niin että se venyy hiukan, kun puikot panee paikoilleen. Taskujen koon sopeutin rinnakkain olevien puikkojen leveyteen.

Förvaring av strumpstickor
Sukkapuikkojen säilytys. Förvaring av strumpstickor Kuva: Yle/Lee Esselström Strömsö,kudonta,käsityöt (tuote)

Randiga stickningar och förvaring av garn i matkärl
Randiga stickningar och förvaring av garn i matkärl Kuva: Yle/Lee Esselström langat,Strömsö,kudonta