Hyppää pääsisältöön

Poimi tästä talteen Strömsön neulemallit ja neulontavinkit

Erilaisia ​​neulontaprojekteja Strömsössä
Lee rakastaa neulomista ja jakaa mielellään ohjeita ja vinkkejä. Erilaisia ​​neulontaprojekteja Strömsössä Kuva: Lee Esselström/Yle, Bildcollage Marika Lytts-Råholm Strömsövillapaita,Strömsö,Lee Esselström,neulonta

Pidätkö neulomisesta? Tai haluatko oppia neulomaan? Olen koonnut tähän kaikki Strömsössä tähän mennessä ilmestyneet neuleohjeet ja neulomiseen liittyvät artikkelit. Vinkkejä on niin aloittelijoille kuin muillekin.

Tästä löydät ohjeet niin hyötyyn kuin huviinkin. Monia erilaisia vaatteita, sisustusta ja leikkikaluja.

Löydät myös konkreettisia neulevinkkejä, neulekoulun aloittelijoille, neulomista neulerenkaalla, neulemallien kuviopankin ja monia videoita, joilla näytetään muun muassa, miten neulotaan latvialaista palmikkoa ja miten neulotaan tavallista palmikkoneuletta.

Neuletut eläinhahmot vierekkäin
Eläinten neulominen on hyvä projekti aloittelijalle. Neuletut eläinhahmot vierekkäin Kuva: Lee Esselström /YLE neulonta,eläimet,nallet,Strömsö

Ehkä olet niin kuin minä, joka haluan pitää vireillä useampaa projektia yhtä aikaa? Jotain tosi helppoa väsyneille aivoille ja jotain haastavampaa, joka vaatii välillä keskittymistä. Ja haluan mielellään kokeilla jotain uutta tekniikka, josta voin tehdä osan jotain ihan omaa uutta mallia. Täältä löydät vinkkejä yhteen sun toiseenkin.

Klikkaa värillisiä linkkejä tekstissä, niin pääset eri artikkeleihin ja kuvauksiin.

Leen pieni neulekoulu aloittelijoille

Etkö ole neulonut koskaan ennen? Silloin voit aloittaa katsomalla Leen pienen neulekoulun videoita (ruotsinkielinen versio). Voit katsoa 7 lyhyttä videota, joista opit neulomisen alkeet.

Jos olet aloittelija, suosittelen, että tutustut artikkeliin, jossa kerron langoista, puikoista, neuletiheydestä ja kostutuksesta.

Katso artikkeli siitä, miten voit vaihdella ja neuloa erilaisia pintakuvioita pelkästään oikeilla ja nurjilla silmukoilla. Näin voit helposti neuloa erilaisia kuvioita vaikkapa ponchoon, säärenlämmittimiin tai ranteenlämmittimiin.

Smalrandig stickning
Kapearaitainen spiraalimaisesti neulottu malli. Smalrandig stickning Kuva: Yle/Lee Esselström langat,Strömsö,kudonta

Neulekikkoja

Artikkelista Kuusi neulevinkkiä - iloa neulontaan pienillä hienosäädöillä saat erilaisia vinkkejä siitä, miten voit neuloa raidallista ja pitää puikot ja langat järjestyksessä. Käytätkö jo kaikkia kikkoja?

Helppoja neuleita

Neulo ja huovuta trendikäs patalappu. Patalappu neulotaan aina oikein täysvillalangasta ja huovutetaan pesukoneessa.

neulottu ja huovattu patalappu roikkuu seinällä
neulottu ja huovattu patalappu roikkuu seinällä Kuva: Yle/ Lee Esselström Strömsö,patalaput (kodintekstiilit),neulonta,huovutus

Pienten eläinten neulominen jäännöslangoista on hyvä projekti aloittelijalle. Toinen hyvä vinkki aloittelijalle on neuloa otsapanta paksummasta langasta, poncho tai kauluri ja ranteenlämmittimet.

poncho
Helmineuleponcho poncho Kuva: Yle/Monica Storm Strömsö

Poncho

Helppotekoinen helmineuleponcho on malli sinulle, joka pidät paksulla langalla neulomisesta ja nopeasta tuloksesta. Tämän ponchon neuloo parissa illassa.

Yksinkertainen hartiahuivi, jonka vaikeusaste vaihtelee

Ohut neulottu huivi
Ohut neulottu huivi Kuva: Yle/ Esa Saari neulonta,Saali,Strömsö

Hartiahuivin neulominen on leppoisa projekti. Jos neulot sen huippuohuesta langasta, kuten minä tein, voi olla haastavaa olla pudottamatta silmukoita. On helpompaa käyttää paksumpaa lankaa ja paksumpia puikkoja kuin suositus on. Silloin saat edelleen ilmavan hartiahuivin, mutta lopputulos on hiukan erilainen.

Samaan huippuyksinkertaiseen malliin voi siis käyttää erilaista lankaa ja eripaksuisia puikkoja. Mallin löydät artikkelista Neulo yksinkertainen ja ilmava hartiahuivi.

Neulonta ja meri taustana
Neulonta ja meri taustana Kuva: Yle/ Lee Esselström Strömsö,neulonta

Kuvioneulonta useammalla värillä tai apupuikon avulla

Sinulle, joka haluat lisää haastetta ilman että työ menee liian vaikeaksi tai kestää liian kauan, tässä on joukko ohjeita sekä kirjoneuleisiin että apupuikolla neulomisen.

Myssy

Henkilö kuvattuna käsin neulottu lehtikuvioinen myssy päässään.
Lehtikuvioinen myssy. Henkilö kuvattuna käsin neulottu lehtikuvioinen myssy päässään. Kuva: Yle/Esa Saari Strömsö,neulonta,Pipo

Artikkelista Neulottu lehtikuvioinen myssy löydät kuvauksen kauniista alpakkamyssystä. Jos olet tottunut neulomaan apupuikon avulla, neulot myssyn parissa illassa.

Lapaset

vantar
vantar Kuva: YLE/Strömsö

Malli näihin lapasiin on kuistin puuleikkausten inspiroima ja löytyy artikkelista Neulo Strömsö-lapaset.

Käsialani on aika löyhä, joten jos neulot tiukempaa, suosittelen, että käytät paksumpaa lankaa ja paksumpia puikkoja kuin mallissa kerrotut, muuten lapasista tulee vain lasten tai teinien käsiin sopivat.

Juuri se vuoksi on tärkeää tarkistaa joka mallissa neuletiheys ennen kuin ryhtyy töihin.

Säärenlämmittimet

benvärmare
Leen säärenlämmittimissä on sydämiä sateenkaaren väreissä. benvärmare Kuva: Yle/Lee Esselström Strömsö

Nämä säärenlämmittimet on neulottu niin ohuesta langasta ja niin ohuilla puikoilla, että niiden valmistumiseen meni noin kaksi kuukautta. Koska niistä tuli niin monia kyselyjä, kirjoitin ohjeen säärenlämmittimille.

Sukat

Jos haluat oppia neulomaan sukkia vaihe vaiheelta, löydät avuksi tekemäni videot.

Voit neuloa 36–41-kokoisia yksinkertaisia sukkia, joissa on vahvistetut kantapäät, tai sukat, joissa on Strömsö-kuvio, jotka suunnittelin Nenäpäivän 2020 hyväksi.

Suomi 100 vuotta mallit

Katsojien avustuksella loin satavuotiaan Suomen kunniaksi kolme neuleohjetta, jotka eivät mene koskaan muodista, sillä meri, joutsenet ja metsä ovat ajattomia aiheita.

Jalat joissa villasukat.
Neulotut Suomi 100 -aiheiset sukat. Jalat joissa villasukat. Kuva: Yle/Lee Esselström Strömsö,kirjoneuleet,sukat

Jos pidät sukkien neulomisesta, voit kokeilla ohjetta Neulo Suomi 100 -aiheiset sukat.
Kvinna med stickad halsvärmare och stickade handledsvärmare.
Lee Suomi 100 -aiheisessa tuubihuivissa ja ranteenlämmittimissä. Kvinna med stickad halsvärmare och stickade handledsvärmare. Kuva: Yle/Carina Ahlskog Strömsö,Lee Esselström,neulonta

Jos haluat mieluimmin neuloa tuubihuivin, löydät ohjeen artikkelista Neulo tuubihuivi ja Neulo ranteenlämmittimet, joiden samanlaiset mallit sopivat yhteen.

Otsapanta

En kvinna, Elin Skagersten-Ström, som är fotograferad i profil i ett vardagsrum. Hon småler lite och bär ett stickat pannband med gråa lador på.
Elin ja latoaiheinen otsapanta. En kvinna, Elin Skagersten-Ström, som är fotograferad i profil i ett vardagsrum. Hon småler lite och bär ett stickat pannband med gråa lador på. Kuva: Yle/Carina Ahlskog Strömsö,hiuspanta,neuletyöt,neulonta,Elin Skagersten-Ström,kirjoneuleet

Latokuvioinen otsapanta on työ, joka ei vie paljon aikaa, ja siihen voi käyttää myös kaunista latvialaista palmikkoa.
Lee Esselström ja eriväriset neuletut strömsövillapaidat
Lee Esselström ja eriväriset neuletut strömsövillapaidat Kuva: Monica Storm/Yle Strömsö,villapaita,neulonta,Lee Esselström,Strömsövillapaita

Neulo villapaitoja

Neulo Strömsö-villapaita, jonka kaarrokkeessa on kuvio, jonka suunnittelin Strömsön kuistin innoittamana. Ohjeista löytyy koot XS–XXXL ja lasten villapaitoihin koot 1–8 vuotta. Jos haluat neuloa 10-vuotiaalle, käytä kokoa XS.

Lapset istuvat penkillä, strömsöpuserot lastenmallina päällä.
Strömsön lastenneule kokoa 8, 2 ja 4 vuotta. Lapset istuvat penkillä, strömsöpuserot lastenmallina päällä. Kuva: Juha Leskelä /Yle Strömsö,children's clothing,Strömsövillapaita,neulonta,Strömsöbarntröjan

Neulo erilaisia palmikoita

Latvialainen palmikko

Jos sinua kiinnostaa kaunis reunus, jota on käytetty kolmessa edellä olevassa mallissa, löydät videon ohjeineen Areenasta.

Ranteenlämmittimet kukka-, joutsen- ja kuusikuivioilla.
Suomi 100 -aiheiset latvialaisin palmikoin koristellut ranteenlämmittimet. Ranteenlämmittimet kukka-, joutsen- ja kuusikuivioilla. Kuva: Yle/Lee Esselström neulonta,Strömsö
Neuletut rannekkeet
Neuletut rannekkeet Kuva: Yle/ Lee Esselström neuletyöt,neulonta,Strömsö

Kiertyvä palmikko

Jos haluat oppia neulomaan palmikoita, löydät videon ja kuvauksen vasemmalle kiertyvästä yksinkertaisesta palmikosta linkin kautta.

Neulotuilla palmikoilla voi esimerkiksi koristaa ranteenlämmittimet, myssyn, sukat, lapaset tai neulepaidan. Tällaisia palmikoita ei ole vaikeaa tehdä, mutta ne ovat hyvin koristeellisia.

Neulotut saapasvarret

Kumisaappaat joilla on neuletut uudet varret.
Kumisaappaat joilla on neuletut uudet varret. Kuva: Yle/ Lee Esselström neulonta,neuletyöt,saappaat,Strömsö

Tässä on vinkki sinulle, joka olet jo neulonut melkein kaikkea. Voit neuloa uudet varret kumisaappaisiin, kun ne ovat murtuneet nilkan kohdalta. Mukava tapa piristää vanhoja kumisaappaita ja tehdä niistä samalla lämpöisemmät.

Patenttineuletta

Opi neulomaan
kaksiväristä patenttineuletta niin kutsuttua briossia Leen pienen videokoulun avulla.

Omat mallit

Jos teet mielelläsi omia neulemalleja, voit katsoa, millaista satoa tuotti haasteemme katsojille 100-vuotiaan Suomen juhlistamiseksi neulemallein.

Valitse katsojien kuviomalleista ja luo oma neuleesi.

Tyynyllä oleva neulettu villasukka
Tanja Majavan sukka. Tyynyllä oleva neulettu villasukka Kuva: Yle/ Lee Esselström Strömsö,sukat

Tanja Majava teki juuri niin ja sommitteli herkullisen kokonaisuuden pitkävartisiin sukkiinsa. Malli on artikkelissa Neulo Tanja Majavan Suomi-sukat.

Neulerengas

Jos neulominen on sinusta vaikeaa, on olemassa apuväline, neulerengas. Sen käyttäminen muistuttaa minusta virkkaamista.

Neulerenkaalla neulottaessa silmukoita nostellaan toistensa yli ja näin syntyy neulottu pinta, joka näyttää ihan tavallisesti neulotulta.

Neulettu kauluri
Neulettu kauluri Kuva: Yle/ Lee Esselström neulonta,Strömsö,neuletyöt

Tämä on myös tekniikka, joka sopii ranteiden kulumavaurioista tai liikuntarajoitteista kärsiville. Olen tehnyt neulotun kaulurin ja ranteenlämmittimet neulerenkaalla (ruotsinkielinen versio).

Neulerengas voi sopia myös sinulle, joka haluat kokeilla erilaista neulomistekniikkaa ja oppia jotain uutta.