Hyppää pääsisältöön

Poimi tästä talteen Strömsön neulemallit ja neulontavinkit

Neulonta ja Strömsön huvila taustana
Neulonta ja Strömsön huvila taustana Kuva: Yle/ Lee Esselström Strömsö (tv-ohjelma),neulonta

Pidätkö neulomisesta? Tai haluatko oppia neulomaan? Olen koonnut tähän kaikki Strömsössä tähän mennessä ilmestyneet neuleohjeet ja neulomiseen liittyvät artikkelit. Vinkkejä on niin aloittelijoille kuin muillekin.

Tästä löydät ohjeen ponchoon, hartiahuiviin, sukkiin, ranteenlämmittimiin, tuubihuiviin, säärenlämmittimiin, otsapantaan ja myssyyn.

Löydät myös konkreettisia neulevinkkejä, neulekoulun aloittelijoille, neulomista neulerenkaalla, neulemallien kuviopankin ja monia videoita, joilla näytetään muun muassa, miten neulotaan latvialaista palmikkoa ja miten neulotaan tavallista palmikkoneuletta.

Paljon erilaisia neulottuja tuotteita.
Paljon erilaisia neulottuja tuotteita. Kuva: Yle/ Lee Esselström neuletyöt,neulonta,Strömsö (tv-ohjelma)

Ehkä olet niin kuin minä, joka haluan pitää vireillä useampaa projektia yhtä aikaa? Jotain tosi helppoa väsyneille aivoille ja jotain haastavampaa, joka vaatii välillä keskittymistä.

Ja haluan mielellään kokeilla jotain uutta tekniikka, josta voin tehdä osan jotain ihan omaa uutta mallia. Täältä löydät vinkkejä yhteen sun toiseenkin.

Neulontakori, meri ja taivas taustana
Neulontakori, meri ja taivas taustana Kuva: Yle/ Lee Esselström Strömsö (tv-ohjelma),neulonta

Klikkaa värillisiä linkkejä tekstissä, niin pääset eri artikkeleihin ja kuvauksiin.

Leen pieni neulekoulu aloittelijoille

Etkö ole neulonut koskaan ennen? Silloin voit aloittaa katsomalla Leen pienen neulekoulun videoita (ruotsinkielinen versio). Voit katsoa 7 lyhyttä videota, joista opit neulomisen alkeet.

Smalrandig stickning
Kapearaitainen spiraalimaisesti neulottu malli. Smalrandig stickning Kuva: Yle/Lee Esselström langat,Strömsö (tv-ohjelma),Kutominen & neulominen

Neulekikkoja

Artikkelista Kuusi neulevinkkiä - iloa neulontaan pienillä hienosäädöillä saat erilaisia vinkkejä siitä, miten voit neuloa raidallista ja pitää puikot ja langat järjestyksessä. Käytätkö jo kaikkia kikkoja?

Helppoja neuleita

Aloittelijoille ja sinulle, joka haluat neuloessa samalla seurustella tai katsoa televisiota, suosittelen esimerkiksi ponchoa tai tuubihuivia tai ranteenlämmittimiä.

poncho
Helmineuleponcho poncho Kuva: Yle/Monica Storm Strömsö (tv-ohjelma)

Poncho

Helppotekoinen helmineuleponcho on malli sinulle, joka pidät paksulla langalla neulomisesta ja nopeasta tuloksesta. Tämän ponchon neuloo parissa illassa.

Neulerengas

Jos neulominen on sinusta vaikeaa, on olemassa apuväline, neulerengas. Sen käyttäminen muistuttaa minusta virkkaamista.

Neulerenkaalla neulottaessa silmukoita nostellaan toistensa yli ja näin syntyy neulottu pinta, joka näyttää ihan tavallisesti neulotulta.

Neulettu kauluri
Neulettu kauluri Kuva: Yle/ Lee Esselström Neulonta,Strömsö (tv-ohjelma),neuletyöt

Tämä on myös tekniikka, joka sopii ranteiden kulumavaurioista tai liikuntarajoitteista kärsiville. Olen tehnyt neulotun kaulurin ja ranteenlämmittimet neulerenkaalla (ruotsinkielinen versio).

Neulerengas voi sopia myös sinulle, joka haluat kokeilla erilaista neulomistekniikkaa ja oppia jotain uutta.

Yksinkertainen hartiahuivi, jonka vaikeusaste vaihtelee

Ohut neulottu huivi
Ohut neulottu huivi Kuva: Yle/ Esa Saari neulonta,Saali,Strömsö (tv-ohjelma)

Neulehuivi on levollinen projekti. Jos neulot huippuohuesta langasta, kuten minä tein, työ on hiukan vaativampaa, sillä silmukoita putoaa helposti.

Paksut puikot ja ohut lanka vaativat tarkkaavaisuutta.

Paksummalla langalla ja vain hiukan suositeltua paksummilla puikoilla työ on helpompaa. Silloin saat edelleen kuohkean huivin, lopputulos on vain hiukan erilainen.

Samaan huippuyksinkertaiseen malliin voi käyttää erilaista lankaa ja eripaksuisia puikkoja. Mallin löydät artikkelista Neulo yksinkertainen ja ilmava hartiahuivi.

Neulonta ja meri taustana
Neulonta ja meri taustana Kuva: Yle/ Lee Esselström Strömsö (tv-ohjelma),neulonta

Kuvioneulonta useammalla värillä tai apupuikon avulla

Sinulle, joka haluat lisää haastetta ilman että työ menee liian vaikeaksi tai kestää liian kauan, tässä on joukko ohjeita sekä kirjoneuleisiin että apupuikolla neulomisen.

Myssy

Henkilö kuvattuna käsin neulottu lehtikuvioinen myssy päässään.
Lehtikuvioinen myssy. Henkilö kuvattuna käsin neulottu lehtikuvioinen myssy päässään. Kuva: Yle/Esa Saari Strömsö (tv-ohjelma),neulonta,Pipo

Artikkelista Neulottu lehtikuvioinen myssy löydät kuvauksen kauniista alpakkamyssystä. Jos olet tottunut neulomaan apupuikon avulla, neulot myssyn parissa illassa.

Lapaset

vantar
vantar Kuva: YLE/Strömsö

Malli näihin lapasiin on kuistin puuleikkausten inspiroima ja löytyy artikkelista Neulo Strömsö-lapaset.

Käsialani on aika löyhä, joten jos neulot tiukempaa, suosittelen, että käytät paksumpaa lankaa ja paksumpia puikkoja kuin mallissa kerrotut, muuten lapasista tulee vain lasten tai teinien käsiin sopivat.

Juuri se vuoksi on tärkeää tarkistaa joka mallissa neuletiheys ennen kuin ryhtyy töihin.

Säärenlämmittimet

benvärmare
Leen säärenlämmittimissä on sydämiä sateenkaaren väreissä. benvärmare Kuva: Yle/Lee Esselström Strömsö (tv-ohjelma)

Nämä säärenlämmittimet on neulottu niin ohuesta langasta ja niin ohuilla puikoilla, että niiden valmistumiseen meni noin kaksi kuukautta. Niitä ei ole tehty Strömsössä, mutta ne vilahtivat reportaasissa neuleleiriltä (ruotsinkielisen versio).

Koska niistä tuli niin monia kyselyjä, kirjoitin ohjeen säärenlämmittimille.

Suomi 100 vuotta mallit

Katsojien avustuksella loin satavuotiaan Suomen kunniaksi kolme neuleohjetta, jotka eivät mene koskaan muodista, sillä meri, joutsenet ja metsä ovat ajattomia aiheita.

Sukat

Jalat joissa villasukat.
Neulotut Suomi 100 -aiheiset sukat. Jalat joissa villasukat. Kuva: Yle/Lee Esselström Strömsö (tv-ohjelma),kirjoneuleet,Sukka

Jos pidät sukkien neulomisesta, voit kokeilla ohjetta Neulo Suomi 100 -aiheiset sukat.
Kvinna med stickad halsvärmare och stickade handledsvärmare.
Lee Suomi 100 -aiheisessa tuubihuivissa ja ranteenlämmittimissä. Kvinna med stickad halsvärmare och stickade handledsvärmare. Kuva: Yle/Carina Ahlskog Strömsö (tv-ohjelma),Lee Esselström,neulonta

Jos haluat mieluimmin neuloa tuubihuivin, löydät ohjeen artikkelista Neulo tuubihuivi ja Neulo ranteenlämmittimet, joiden samanlaiset mallit sopivat yhteen.

Otsapanta

En kvinna, Elin Skagersten-Ström, som är fotograferad i profil i ett vardagsrum. Hon småler lite och bär ett stickat pannband med gråa lador på.
Elin ja latoaiheinen otsapanta. En kvinna, Elin Skagersten-Ström, som är fotograferad i profil i ett vardagsrum. Hon småler lite och bär ett stickat pannband med gråa lador på. Kuva: Yle/Carina Ahlskog Strömsö (tv-ohjelma),Hiuspanta,neuletyöt,neulonta,Elin Skagersten-Ström,kirjoneuleet

Latokuvioinen otsapanta on työ, joka ei vie paljon aikaa, ja siihen voi käyttää myös kaunista latvialaista palmikkoa.

Neulo erilaisia palmikoita

Latvialainen palmikko

Jos sinua kiinnostaa kaunis reunus, jota on käytetty kolmessa edellä olevassa mallissa, löydät videon ohjeineen Areenasta.

Ranteenlämmittimet kukka-, joutsen- ja kuusikuivioilla.
Suomi 100 -aiheiset latvialaisin palmikoin koristellut ranteenlämmittimet. Ranteenlämmittimet kukka-, joutsen- ja kuusikuivioilla. Kuva: Yle/Lee Esselström neulonta,Strömsö (tv-ohjelma)
Neuletut rannekkeet
Neuletut rannekkeet Kuva: Yle/ Lee Esselström neuletyöt,neulonta,Strömsö (tv-ohjelma)

Kiertyvä palmikko

Jos haluat oppia neulomaan palmikoita, löydät videon ja kuvauksen vasemmalle kiertyvästä yksinkertaisesta palmikosta linkin kautta.

Neulotuilla palmikoilla voi esimerkiksi koristaa ranteenlämmittimet, myssyn, sukat, lapaset tai neulepaidan. Tällaisia palmikoita ei ole vaikeaa tehdä, mutta ne ovat hyvin koristeellisia.

Neulotut saapasvarret

Kumisaappaat joilla on neuletut uudet varret.
Kumisaappaat joilla on neuletut uudet varret. Kuva: Yle/ Lee Esselström neulonta,neuletyöt,Saapas,Strömsö (tv-ohjelma)

Tässä on vinkki sinulle, joka olet jo neulonut melkein kaikkea. Voit neuloa uudet varret kumisaappaisiin, kun ne ovat murtuneet nilkan kohdalta. Mukava tapa piristää vanhoja kumisaappaita ja tehdä niistä samalla lämpöisemmät.

Omat mallit

Jos teet mielelläsi omia neulemalleja, voit katsoa, millaista satoa tuotti haasteemme katsojille 100-vuotiaan Suomen juhlistamiseksi neulemallein.

Valitse katsojien kuviomalleista ja luo oma neuleesi.

Tyynyllä oleva neulettu villasukka
Tanja Majavan sukka. Tyynyllä oleva neulettu villasukka Kuva: Yle/ Lee Esselström Strömsö (tv-ohjelma),Sukka

Tanja Majava teki juuri niin ja sommitteli herkullisen kokonaisuuden pitkävartisiin sukkiinsa. Malli on artikkelissa Neulo Tanja Majavan Suomi-sukat.

Strömsö

Strömsö Instagramissa

Ruudussa