Hyppää pääsisältöön

Taviksesta tulee tappaja Tallinnassa – Marraskuun harmaa valo pyörii itämafian liepeillä

Esko Salminen elokuvassa Marraskuun harmaa valo
Esko Salminen esittää murhaan sotkeutuvaa liikemiestä. Esko Salminen elokuvassa Marraskuun harmaa valo Kuva: Yle Kuvapalvelu Esko Salminen,Marraskuun harmaa valo,Anssi Mänttäri

Anssi Mänttärin kiinnostavimpiin lukeutuvassa elokuvassa suomalainen keski-ikäinen liikemies Kari Syysmäki tekee kuin sattumalta henkirikoksen Tallinnassa, ja jää fasinoituneena seuraamaan tutkinnan etenemistä.
Teema tiistaina 11.9. klo 21.55. Areenassa 30 päivää

Mänttärille luonteenomainen ikääntyvän miehen eksistentiaalinen kriisi synnyttää Marraskuun harmaassa valossa (1993) eteen päin rullaavan juonikuvion, jossa tapahtumat ryöpsähtelevät yllätyksellisinä ja pitävät katsojan mielenkiinnon vireillä. Tunnelmassa on hetkittäin jopa kutkuttavia film noirin sävyjä.

Elokuvan uskottavuudesta iso osa menee Karia esittävän Esko Salmisen tiliin, sillä hän onnistuu vähäeleisyydellään esittelemään Karin arvoitukselliset sisäiset maailmat. Voiko tilaisuus tehdä kenestä tahansa tappajan? Houkuttaako henkirikoksen jännitys täyttämään elämän tyhjyyttä ja merkityksettömyyttä? Kyllähän kissa ja hiiri -leikki tuo kaivattua kihelmöintiä harmaan arjen tilalle.

Salmisen vaimona pienessä roolissa nähdään Hannele Lauri, mutta muuten elokuvan roolitus on virolaisnäyttelijöiden käsissä. Pankkiryöstäjänä nähdään Elmo Nüganen, jonka suurin meriitti on Nimet marmoritaulussa -elokuvan ohjaus. Artur Talvik, joka on ollut sekä tässä että Tallinnan pimeydessä (1993) paikallisena apulaisohjaajana, esittää toista Karia seuraavista etsivistä.

Iäkästä mafiosoa esittävä Lembit Ulfsak esiintyi jo 1970-luvulla meilläkin esitetyssä neuvostoelokuvassa Till Eulenspiegel (1976), ja viime vuosina hänet on voinut nähdä mm. elokuvissa Mandariinit (2013), Miekkailija (2015) ja Ikitie (2017). Kahdessa jälkimmäisessä esiintyy myös Hendrik Toompere, Mänttärin elokuvan mafiapomo.

  • Marraskuun harmaa valo (1993). Rooleissa Esko Salminen, Madis Kalmet, Artur Talvik, Jelena Kostina, Elmo Nüganen, Hannele Lauri, Lembit Ulfsak, Hendrik Toompere, Rein Oja, Jüri Järvet. Käsikirjoitus ja ohjaus Anssi Mänttäri. Tuotanto Reppufilmi Oy.

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa