Hyppää pääsisältöön

Ylen syksyn 2018 ohjelmisto tarjoaa valinnanvaraa!

Kuvassa vasemmalta : Katia Jaakkola (Lenita Susi) Kari Sorjonen (Ville Virtanen), Lena Jaakkola (Anu Sinisalo) ja Janina Sorjonen (Olivia Ainali). Sarjan yleiskuva.
Sorjosen odotettu toinen tuotantokausi alkaa 7.10.2018. Kuvassa vasemmalta : Katia Jaakkola (Lenita Susi) Kari Sorjonen (Ville Virtanen), Lena Jaakkola (Anu Sinisalo) ja Janina Sorjonen (Olivia Ainali). Sarjan yleiskuva. Kuva: Fisher King / Yle Kuvapalvelu Sorjonen

Bjurström, Sorjonen, Sannikka & Ukkola vai Dragonslayer666? Ylen syysohjelmisto pursuaa draamaa, viihdettä, asiaa ja urheilua. Hyvät katsojat, saammeko esitellä: ohjelmatärpit syksylle 2018!

Viihdettä ja naurua!

Marco Bjurström poseeraa Hyvät katsojat -studiossa.
Marco Bjurström luotsaa Hyvät katsojat -ohjelmaa. Marco Bjurström poseeraa Hyvät katsojat -studiossa. Kuva: Numi Nummelin / Yle Kuvapalvelu. Marco Bjurström,Hyvät katsojat

Syksyn viihdyttävin show on 1.9. alkava Hyvät katsojat, tietokilpailu television maailmasta: sen rakastetuista ohjelmista, esiintyjistä ja tietenkin katsojista. Uutuusohjelmaa luotsaa paluun tv:hen tekevä Marco Bjurström ja visailuun voi osallistua myös kotisohvalta Hyvät katsojat -kotipelin avulla.

Elo-syyskuussa jatkuvat kestosuosikki Sohvaperunat (Yle TV2 31.8.), ajankohtaissatiiri Noin viikon studio (Yle TV2 13.9.) ja urheilun viihdeohjelma Villi kortti (Yle TV2 30.8.). Suositun maalaiskomedian Korpelan kujanjuoksun viimeinen kausi starttasi Ykkösellä 26.8. Kamppailut suon kohtalosta ja Temosen rahasalkuista kietoutuvat yhteen Korpelan kujanjuoksun finaalissa. Päästäänkö lopussa viettämään yhteistä ilon juhlaa?

Sarjan yleiskuva. Kuvassa Tommi (Antti Luusuaniemi) ja Juhis (Kari Ketonen)  Yle Kuvapalvelu
Tommi (Antti Luusuaniemi) ja Juhis (Kari Ketonen) ovat täällä taas - uudet jaksot Yle Areenassa 15.11.2018. Sarjan yleiskuva. Kuvassa Tommi (Antti Luusuaniemi) ja Juhis (Kari Ketonen) Yle Kuvapalvelu Kuva: Johanna Kannasmaa / Yle Kuvapalvelu. Luottomies

Kiusallisen hauskan Luottomies-komedian toisella tuotantokaudella Antti Luusuaniemen ja Kari Ketosen näyttelemät Tommi ja Juhis ajautuvat taas noloihin tilanteisiin, joissa he joutuvat valitsemaan toisen kahdesta huonosta vaihtoehdosta. (Yle Areena 15.11.) Myös Pirjo Heikkilän Pirjo-sarja jatkoa: odotetut uudet jaksot julkaistaan Areenassa 15.9.

Netissä suosittu peliohjelma FTW valloittaa 12.10. alkaen myös Yle TV2:n! FTW Live on kilpailullinen, viihteellinen sekä yhteisöllistävä peliohjelma, jota juontaa Aleksi " MrJallu101" Koli.

Kuvassa: Abdi (Matti Leino), Ellu (Anna-Riikka Rajanen), Janika (Pilvi Hämäläinen) ja Marko (Jussi Puhakka).
Kuvassa Härölän keskeiset asukkaat Abdi (Matti Leino), Ellu (Anna-Riikka Rajanen), Janika (Pilvi Hämäläinen) ja Marko (Jussi Puhakka). Kuvassa: Abdi (Matti Leino), Ellu (Anna-Riikka Rajanen), Janika (Pilvi Hämäläinen) ja Marko (Jussi Puhakka). Pilvi Hämäläinen,Härölä

Uutuuskomedia Härölä (Yle Areena ja Yle TV2 22.10.) tutkii suomalaista yhteiskuntaa yhden kerrostalon ja asuinalueen kautta. Härölä on sitcomia ja sketsiä yhdistelevä viihdesarja, jonka kaikki hahmot asuvat samassa kerrostalossa ja elävät omaa supermarket-unelmaansa keskellä suomalaista arkea. Koko Suomi yhdellä pihalla – kaikki yhtä pihalla.

Nenäpäivää vietetään marraskuussa YleX Naurumaratonin, Nenäsirkuksen ja Nenäshow'n ja Nenäkonsertin merkeissä. Ilta on täynnä huumoria, tunnetta ja halua auttaa maailman lapsia.

Asiaa ja ajankohtaista!

Sarasvuo katsoo kameraan ja hymyilee vienosti.
Jari Sarasvuo palaa Yle Puheelle 3.9. alkaen. Sarasvuo katsoo kameraan ja hymyilee vienosti. Kuva: Jukka Lintinen / Yle Kuvapalvelu Jari Sarasvuo

Jari Sarasvuo tekee paluun Yle Puheelle. Viikoittaisessa ohjelmassa ollaan jälleen syvien mietteiden ja kriittisen ajattelun äärellä maanantaisin 3.9. alkaen.

Marja Sannikan ja Sanna Ukkolan häpeilemätön ajankohtainen talkshow Sannikka & Ukkola haastaa ajattelemaan maailmaa uudesta vinkkelistä perjantaisin 14.9. alkaen Ykkösellä. Suorassa lähetyksessä luvassa kiivasta väittelyä, mutta tarkoitus on aina myös kuunnella, oppia ja ymmärtää.

Sanna Ukkola ja Marja Sannikka ottavat selfietä ja hymyilevät
Sannikka & Ukkola alkaa Ykkösellä 14.9. klo 20. Sanna Ukkola ja Marja Sannikka ottavat selfietä ja hymyilevät Kuva: Yle Kuvapalvelu Marja Sannikka,Sanna Ukkola,Sannikka & Ukkola

Jenny+ kolmannella ja viimeisellä kaudella (Yle TV2 29.10.) mennään entistä syvemmälle mielen sopukoihin ja puhutaan vaikeista aiheista kuten mielenterveysongelmat, normaalin kapeat rajat, diagnoosien kanssa eläminen, lapsettomuus tai ongelmallinen ruokasuhde.

Nettiä ikä kaikki -kampanja haastaa jokaisen meistä opettamaan digitaitoja heille, jotka eivät ole digimaailmaan vielä uskaltautuneet. Lue ja katso lisää ja osallistu 9.9. mennessä!

Mennään metsään ja luontoon

Nainen istuu mäen päällä ja katselee kaunista ruskamaisemaa.
Mennään metsään huipentuu syksyllä. Nainen istuu mäen päällä ja katselee kaunista ruskamaisemaa. Kuva: Mylene van der Donk / Metsähallitus Mennään metsään (kampanja)

Mennään metsään on Ylen monimuotoinen kampanja, jonka yhtenä tavoitteena on saada jokamiehenoikeudet Unescon aineettoman kulttuuriperinnön listalle. Tätä varten Mennään metsään -kampanjan sivuilla on 24.9.–7.10. laskuri, jonne jokainen voi käydä merkitsemässä omat luontokäyntinsä. Kampanjaan kuuluu muun muassa upeasti kuvattu Elävät puut (Yle TV1 9.9.), joka avaa uuden näkökulman puiden elämään – niiden aisteihin, evoluutioon, ekologiaan ja käyttäytymiseen. Kampanja huipentuu lokakuun alussa Mennään metsään -viikkoon, jolloin luvassa on suoria lähetyksiä Evolta, eteläisen Suomen suurimmista metsistä. Esimerkiksi Radio Suomen rakastettu Luonto-Suomi paitsi kuullaan radiosta myös nähdään Yle Areenassa.

Eränkävijöiden kolmas tuotantokausi (Yle TV1 14.10.) syventää käsitystä luontoa kunnioittavista elämäntavoista sekä arvoista murtaen ennakkoluuloja ja stereotypioita. Pitkän maamme luonnon monimuotoisuus korostuu, kun päähenkilöt seikkailevat ympäri Suomea käsivarren syrjäisimpiä kolkkia myöten.

Metsien kätkemä-sarjan yleiskuva kuvassa Reetta Ranta ja Antti Huttunen metsässä.
Metsien kätkemän toinen kausi alkaa 25.10. Metsien kätkemä-sarjan yleiskuva kuvassa Reetta Ranta ja Antti Huttunen metsässä. Kuva: Yle Kuvapalvelu Antti Huttunen,reetta ranta

Metsien kätkemä (Yle TV1 25.10.) vie katsojat upeisiin ja mielikuvitusta kutkuttaviin luontokohteisiin. Luontomatkailusarjan toisen tuotantokauden teemana on eri aikakausien kulkuväylät.

Peltsin kova vuosi huipentuu viimeiseen haasteeseen (Yle TV2 23.9.), joka on viiden fyysisesti kovan haasteen jälkeen henkisesti kova. Luvassa on ainakin korkeita ja ahtaita paikkoja, joissa kenen tahansa kantti joutuu koetukselle. Eikä fyysisiä haasteitakaan unohdeta!

Dokumentteja ja realityä

Sona-pentu ihmeissään tötterö päässä.
Yliopistollinen eläinsairaala alkaa 20.9. Sona-pentu ihmeissään tötterö päässä. Kuva: Yle Kuvapalvelu koira

Yliopistollinen eläinsairaala (Yle TV2 20.9.) on viihdyttävä, liikuttava ja koskettava realitysarja, jossa seurataan lemmikkieläimiä, niiden omistajia ja hoitohenkilökuntaa sekä eläinlääkäriopiskelijoita Viikin Yliopistollisessa eläinsairaalassa.

Docventures (Yle TV2 11.9.) palaa vahvempana kuin koskaan ennen. Luvassa on kuusi dokumenttielokuvaa vallan teeman ympärillä.

Autotyöläinen Tanja Leino tehtaalla taskulampun kanssa.
Autotyöläinen Tanja Leino sarjassa Tehtaan sankarit. Autotyöläinen Tanja Leino tehtaalla taskulampun kanssa. Kuva: Petri Kuokka / Yle Kuvapalvelu Automekaanikko,Tehtaan sankarit

Tehtaan sankarit (Yle TV1 25.9.) on dokumenttisarja Uudenkaupungin autotehtaan työntekijöistä. Sarjassa kuvataan, mitä työn perässä muuttamisen aiheuttama elämänmuutos konkreettisesti tarkoittaa päähenkilöille ja heidän läheisilleen, lemmikkieläimiäkään unohtamatta.

Kulttuuridokumentti Rikoksen musta pohjoinen (Yle Teema 9.10.) seuraa uusien rikossarjojen tekoa Suomessa ja selvittää, mistä nordic noir -ilmiöstä on kyse. Mistä tulevat huippusuositut tarinat, joissa pohjoisen hyvinvointivaltion pinnan alta nousevat murhat, ruumiit ja synkät salaisuudet?

Away - Bali (Yle Areena 22.10. ja Yle TV2 28.10.) seuraa pari-kolmekymppisten suomalaisten erilaista arkea ja elämänmenoa trooppisella Balin saarella. Nuoret aikuiset elävät unelmaansa siellä, missä sinäkin haluaisit olla, kun syksy koittaa ja elohopea tippuu miinuksen puolelle.

Dokumenttiprojektissa käsitellään syksyn aikana mm. tasemummoja ja Ulkolinjassa aiheena mm. huumeet ja Espanjan kosto.

Musiikkia!

Bo Kaspers Orkerster Kansallisteatterin lavalla.
Bo Kaspers Orkester Melkein unplugged -sarjassa syksyllä 2018. Bo Kaspers Orkerster Kansallisteatterin lavalla. Kuva: Niklas Rosström / Yle Kuvapalvelu. Bo Kaspers Orkester,melkein unplugged

Melkein unplugged -sarjassa (Yle Fem 14.9.) syvennytään kolmen suomalaisen ja kolmen ruotsalaismuusikon elämään sekä kuullaan heidän musiikkiaan – melkein unpluggedina.

Timanttinen keikka (Yle Teema 23.10.) on musiikkiohjelma, jossa nähdään mielenkiintoisia kotimaisia artisteja sisällöltään ja toteutukseltaan ainutlaatuisella klubikeikalla. Taiteilijoiden ääni pääsee vahvasti esiin, jolloin musiikintekijöiden ja -esittäjien maailma avautuu uudella tavalla.

Mullan alta - ohjelmassa (Yle TV2 7.1.2019 - huom, ohjelman esitysaika vaihtunut) kaksitoista artistia – Vilma Alina, Shiraz Lane -yhtyeen Hannes, Mira Luoti, Tiisu-yhtyeen Henrik Illikainen, Heikki Kuula, Yona, Karri "Paleface" Miettinen, Milla Rumi, Janna, Kevin Tandu, Litku Klemetti ja Nelli Milan – tarttuu edesmenneiden suomalaisten runoilijoiden runoihin. Biisit esitetään yleisölle, joka koostuu artistien ja runoilijoiden läheisistä. Ympyrä sulkeutuu ja mullan alta kaivetut runot nousevat uuteen elämään, hengittäen tämän päivän musiikin kautta.

Jännitystä ja draamaa!

Kuusiosainen brittisarja kertoo köyhän kaupunkiseurakunnan papista ja hänen seurakuntalaisistaan.
Särkynyt enkeli alkaa 5.9. Ykkösellä. Kuusiosainen brittisarja kertoo köyhän kaupunkiseurakunnan papista ja hänen seurakuntalaisistaan. Kuva: LA Productions 2016 Yle TV1,Sean Bean,Särkynyt enkeli

Uutta brittidraamaa tarjoaa Särkynyt enkeli (Yle TV1 5.9.), jonka pääosassa on pappi, isä Michael Kerrigan. Hän kohtaa työssään ihmiselämän koko kirjon, harvoista ilonhetkistä suureen kärsimykseen ja taloudelliseen kurjuuteen, joka voi ajaa epätoivoisiin tekoihin.

Sorjosen toisella kaudella (Yle TV1 7.10.) Sorjonen kollegoineen Vakavien rikosten erikoisyksikössä VARE:ssa saavat tutkittavakseen viisi uutta rikosta (Viiden sormen harjoitus, Kevätuhri, Kissan kehto, Verenneito ja Varjoa vailla) ja rajaseudun tapahtumia seurataan kahden perheen näkökulmasta: Sorjosten ja Jaakkoloiden.

Nainen ja mies katsovat toisiaan.
Krista ja Oskari palaavat Koukussa-sarjan toisella kaudella. Nainen ja mies katsovat toisiaan. Kuva: Dan Castledine / Yle Kuvapalvelu. Koukussa

Palkitun Koukussa-draaman toisella, sarjan päättävällä kaudella rikostutkija Oskari Autio (Tommi Eronen) on menettänyt työnsä ja päätynyt lain pimeälle puolelle (19.12. Yle TV2). Hänen rikosmaailman tietolähteenään toiminut nuoruudenrakastettunsa Krista (Matleena Kuusniemi) taas on onnistunut pakenemaan ja rakentamaan itselleen uuden elämän.

Saksalaista rikosdraamaa tarjoaa Babylon Berlin (Yle TV1 10.11.), joka sijoittuu Weimarin tasavallan aikaan. 16-osainen sarja perustuu Volker Kutscherin romaaneihin.

Etsiväkaksikko istuu autossa.
Etsiväkaksikko Shakespeare & Hathaway maanantaisin Ykkösellä 17.9. alkaen. Etsiväkaksikko istuu autossa. Kuva: BBC/ Yle Kuvapalvelu. Mark Benton,Jo Joyner,Etsiväpari Hathaway & Shakespeare

Uuden, nokkelan rikoskomedian Etsiväpari Shakespeare & Hathaway (Yle TV1 17.9.) tapahtumapaikkana on Stratford-upon-Avon. Yksityisetsivä Frank Hathawayn yhdenmiehen firma pyörii huonosti ja käteiskassa on aina tyhjä, mutta muuttuuko kurssi kun hän saa yllättäen parikseen Luella Shakespearen?

Lempeän ironinen brittisarja Ordinary Lies (Yle TV1 14.12.) kuvaa herkullisesti tavallisia ihmisiä, jotka yrittävät luovia irti tukalasta paikasta möläyttämällä hätävalheen. Pinteestä voi kyllä päästä hetkellisesti, mutta sen jälkeen voi joutua ojasta allikkoon.

Kuvassa sarjan päähenkilöt autokorjaamossa MARIANNE (Manjinder Virk), GRACE (Rebecca Callard), VIV (Cherrelle Skeeete), Tracy (Michelle Keegan), BETH (Jo Joyner), MIKE (Max Beesley), KATHY (Sally Lindsay), RICK (Shazad Latif), JASON (George Bukhari) jne.
Ordinary Lies viihdyttää Ykkösellä perjantaisin 14.12. alkaen. Kuvassa sarjan päähenkilöt autokorjaamossa MARIANNE (Manjinder Virk), GRACE (Rebecca Callard), VIV (Cherrelle Skeeete), Tracy (Michelle Keegan), BETH (Jo Joyner), MIKE (Max Beesley), KATHY (Sally Lindsay), RICK (Shazad Latif), JASON (George Bukhari) jne. Kuva: Red Production Company Limited / Yle Kuvapalvelu. Ordinary Lies

Menestyssarjan Sekasin (Yle Areena 2.11.) uusissa jaksoissa Papillon, Lumikki, Satakieli ja Hyde ovat jättäneet psykiatrisen sairaalan suljetun osaston taakseen ja nuoret joutuvat huomaamaan, että itsenäistyminen ja elämän syrjästä kiinni pitäminen ei olekaan niin helppoa.

Kultaisella Venlalla palkittu, supersuosittu Nörtti: Dragonslayer666 tekee paluun toiselle kaudelle lokakuussa. E-urheilumaailman suorapuheisin virtuaalisoturi on tyylilleen uskollisena hyvin sekavissa tunnelmissa.

Uuden Päivän viimeinen kausi on jo käynnistynyt ja luvassa on kuolemanvaaroja, mahtihäät ja yllätysraskaus.

Marraskuussa Yle Radio 1:n maanantai-illat valtaa improvisoitu kuunnelma, kun Stella Polaris palaa eetteriin. Neljänä peräkkäisenä maanantai-iltana 5.–26.11. kuullaan radiodraamaa, joka syntyy vailla käsikirjoitusta suorassa lähetyksessä.

Pohjoismaisia laatusarjoja

Ruotsalainen rikosdraama Nousuvesi (16.9. Yle TV1) palaa uusin jaksoin pääosarooleissaan Julia Ragnarsson ja Kjell Bergqvist. Toisella tuotantokaudella heidän tiensä risteävät taas, kun sirkustaiteilijan murha Marseillessa ja poliisin aluksi itsemurhana pitämä tullimiehen kuolema näyttävät liittyvän toisiinsa.

Lokakuussa hemmotellaan toisen ruotsalaisen laatusarjan faneja: Aika on meidän jatkuu odotetuin uusin jaksoin Yle Femillä 7.10. Uusia rakkaustarinoita syntyy, vaarallisiin suhteisiin ryhdytään ja synkät salaisuudet paljastuvat. Myös kehuttu tanskalaisdraama Huuto syvyydestä jatkuu toisen tuotantokauden jaksoin (Yle TV1 17.10.).

Urheilua ja elokuvia

Hiihtäjiä ylämäessä.
Ristomatti Hakola ja muut suomalaisnimet kisaavat Ylen talvilajien lähetyksissä. Hiihtäjiä ylämäessä. Kuva: Tomi Hänninen / Yle Kuvapalvelu. Maastohiihdon maailmancup

Suomalaisten rakastamat talvilajien maailmancup-kilpailut palaavat vuosien tauon jälkeen Ylen kanaville. Luvassa on yli 200 maailmancupin kilpailua sekä MM-kisat alppihiihdosta, ampumahiihdosta, freestylestä, lumilautailusta, maastohiihdosta, mäkihypystä ja yhdistetystä. Kattavan kisatarjonnan lisäksi etenkin viikonloput ovat täynnä tarinoita, tunteita, analyyseja ja asiantuntijahaastatteluita talvilajien maailmasta.

Teeman elokuvafestivaali palaa vanhaan ajankohtaansa marras-joulukuun vaihteeseen, tuomaan valoa keskelle kaamosta. Luvassa muun muassa legendaarista elokuvamusiikkia, upeita musiikkidokumentteja ja uutta, outoa kreikkalaista elokuvaa. Ohjelmisto julkistetaan lokakuun lopulla.

Artikkelia päivitetty 4.10.2018: Mullan alta -sarjan aloituspäivämäärä päivitetty.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua