Hyppää pääsisältöön

Avaruusohjelmien salaisuudet paljastuvat vanhoista filmeistä

Possulle juotetaan rohkaisua ennen lentoa elokuvassa Ensimmäinen kuunkävijä
Possulle juotetaan rohkaisua ennen koelentoa elokuvassa Ensimmäinen kuunkävijä Possulle juotetaan rohkaisua ennen lentoa elokuvassa Ensimmäinen kuunkävijä Yle Teema,teeman elokuvat

Kaksi elokuvaa avaa venäläisiä ja amerikkalaisia näkökulmia avaruusohjelmien pimeille puolille.
Ensimmäinen kuunkävijä Teemalla keskiviikkona 5.9. Areenassa 90 päivää.
Operaatio Avalanche Teemalla keskiviikkona 12.9. Areenassa 14 päivää.

Muistatteko Hohto-elokuvasta pienen Danny-pojan ja hänen Apollo 11 -villapaitansa? Jos eräisiin on uskominen, tämä oli yksi johtolangoista, joilla Stanley Kubrick kiusoitteli sekä yleisöä että suurten ja pimeiden salaisuuksien vartijoita.

Suuri salaisuus oli nimittäin se, ettei Yhdysvaltain ensimmäinen kuulento ollut totta. Neil Armstrongin ensiaskeleet kuun kamaralla oli kuvattu elokuvastudiossa, tietenkin Stanley Kubrickin avustuksella, olihan hän vakuuttavan trikkikuvan ja avaruusmaisemien mestari.

Mutta ei siinä kaikki. Aleksei Fedortšenkon elokuva Ensimmäinen kuunkävijä paljastaa unohdettua ja salattua historiaa vielä kauempaa menneisyydestä. Nuori Neuvostoliitto oli kunnianhimoinen tieteen ja edistyksen valtakunta, joka lähti jo 1930-luvulla tavoittelemaan kuuta. Kosmonautit valittiin huolellisesti ja he kävivät läpi ankaran harjoitusohjelman.

Hämmästyttävää kyllä tämä kuulento onnistui – mutta mitä sitten tapahtui? Kävikö tosiaan niin, että maailmanhistoriallinen sensaatio, ensimmäinen ihminen kuun kamaralla, hukkui jonnekin Stalinin vainoharhaisten puhdistusten melskeisiin, pakkasen piinaamien ja tuulen pieksämien vankileirien unholaan? Arkistot ovat raottaneet salojaan, mutta koko tarinaa ei ehkä ole vielä kerrottu.

Mutta miten oli USA:n Apollo-ohjelman laita? Harva ulkopuolinen tuntee operaatiota, joka sai koodinimen "Avalanche" eli "Lumivyöry". Matt Johnsonin vuonna 2016 valmistuneessa filmissä seurataan harvinaisella tavalla miltei ensimmäisessä persoonassa tapahtumia, jotka käynnistyivät, kun USA:n avaruusohjelmassa viime hetkellä jouduttiin toteamaan, ettei kuulentoa kyettäisikään suorittamaan aikataulussa. Presidentti John F. Kennedy oli luvannut astronautin kävelevän kuussa vielä 1960-luvun nimissä, ja vuonna 1969 alkoi olla kiire...

Matt Johnson pitelee astronautin kypärää, taustalla kuumoduli ja CIA:n agentteja, elokuvassa Operaatio Avalanche
Matt Johnson studiossa Matt Johnson pitelee astronautin kypärää, taustalla kuumoduli ja CIA:n agentteja, elokuvassa Operaatio Avalanche Operation Avalanche,teeman elokuvat

Nuori CIA:n tehtävää suorittava filmiryhmä sai tuolloin oivalluksen – kun ihminen katsoo tv-ruutua, hän uskoo näkevänsä todellisuutta. Juuri se, että katsoja haluaa uskoa ja siten osallistuu itse itsensä petkuttamiseen, mahdollistaa pienen vilpin. Ja kenelle siitä muka olisi vahinkoa?

Aika monelle ja yllättävin tavoin, kuten osoittautuu.

  • Ensimmäinen kuunkävijä (Pervyje na Lune), Venäjä 2005. O: Aleksei Fedortšenko. N: Aleksei Anisimov, Viktorija Iljinskaja, Viktor Kotov, Andrei Osipov
  • Operaatio Avalanche (Operation Avalanche), Kanada/USA 2016. O: Matt Johnson. N: Matt Johnson, Owen Williams, Andy Appelle

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa