Hyppää pääsisältöön

Avaruusohjelmien salaisuudet paljastuvat vanhoista filmeistä

Possulle juotetaan rohkaisua ennen lentoa elokuvassa Ensimmäinen kuunkävijä
Possulle juotetaan rohkaisua ennen koelentoa elokuvassa Ensimmäinen kuunkävijä Possulle juotetaan rohkaisua ennen lentoa elokuvassa Ensimmäinen kuunkävijä Yle Teema,teeman elokuvat

Kaksi elokuvaa avaa venäläisiä ja amerikkalaisia näkökulmia avaruusohjelmien pimeille puolille.
Ensimmäinen kuunkävijä Teemalla keskiviikkona 5.9. Areenassa 90 päivää.
Operaatio Avalanche Teemalla keskiviikkona 12.9. Areenassa 14 päivää.

Muistatteko Hohto-elokuvasta pienen Danny-pojan ja hänen Apollo 11 -villapaitansa? Jos eräisiin on uskominen, tämä oli yksi johtolangoista, joilla Stanley Kubrick kiusoitteli sekä yleisöä että suurten ja pimeiden salaisuuksien vartijoita.

Suuri salaisuus oli nimittäin se, ettei Yhdysvaltain ensimmäinen kuulento ollut totta. Neil Armstrongin ensiaskeleet kuun kamaralla oli kuvattu elokuvastudiossa, tietenkin Stanley Kubrickin avustuksella, olihan hän vakuuttavan trikkikuvan ja avaruusmaisemien mestari.

Mutta ei siinä kaikki. Aleksei Fedortšenkon elokuva Ensimmäinen kuunkävijä paljastaa unohdettua ja salattua historiaa vielä kauempaa menneisyydestä. Nuori Neuvostoliitto oli kunnianhimoinen tieteen ja edistyksen valtakunta, joka lähti jo 1930-luvulla tavoittelemaan kuuta. Kosmonautit valittiin huolellisesti ja he kävivät läpi ankaran harjoitusohjelman.

Hämmästyttävää kyllä tämä kuulento onnistui – mutta mitä sitten tapahtui? Kävikö tosiaan niin, että maailmanhistoriallinen sensaatio, ensimmäinen ihminen kuun kamaralla, hukkui jonnekin Stalinin vainoharhaisten puhdistusten melskeisiin, pakkasen piinaamien ja tuulen pieksämien vankileirien unholaan? Arkistot ovat raottaneet salojaan, mutta koko tarinaa ei ehkä ole vielä kerrottu.

Mutta miten oli USA:n Apollo-ohjelman laita? Harva ulkopuolinen tuntee operaatiota, joka sai koodinimen "Avalanche" eli "Lumivyöry". Matt Johnsonin vuonna 2016 valmistuneessa filmissä seurataan harvinaisella tavalla miltei ensimmäisessä persoonassa tapahtumia, jotka käynnistyivät, kun USA:n avaruusohjelmassa viime hetkellä jouduttiin toteamaan, ettei kuulentoa kyettäisikään suorittamaan aikataulussa. Presidentti John F. Kennedy oli luvannut astronautin kävelevän kuussa vielä 1960-luvun nimissä, ja vuonna 1969 alkoi olla kiire...

Matt Johnson pitelee astronautin kypärää, taustalla kuumoduli ja CIA:n agentteja, elokuvassa Operaatio Avalanche
Matt Johnson studiossa Matt Johnson pitelee astronautin kypärää, taustalla kuumoduli ja CIA:n agentteja, elokuvassa Operaatio Avalanche Operation Avalanche,teeman elokuvat

Nuori CIA:n tehtävää suorittava filmiryhmä sai tuolloin oivalluksen – kun ihminen katsoo tv-ruutua, hän uskoo näkevänsä todellisuutta. Juuri se, että katsoja haluaa uskoa ja siten osallistuu itse itsensä petkuttamiseen, mahdollistaa pienen vilpin. Ja kenelle siitä muka olisi vahinkoa?

Aika monelle ja yllättävin tavoin, kuten osoittautuu.

 • Ensimmäinen kuunkävijä (Pervyje na Lune), Venäjä 2005. O: Aleksei Fedortšenko. N: Aleksei Anisimov, Viktorija Iljinskaja, Viktor Kotov, Andrei Osipov
 • Operaatio Avalanche (Operation Avalanche), Kanada/USA 2016. O: Matt Johnson. N: Matt Johnson, Owen Williams, Andy Appelle
 • Teidemme levinneimmät ja muuten rakkaimmat autot arkistopaketissa

  1960-luvun autonostalgiaa Mossesta Hillmaniin.

  Elävän arkiston paketissa on autoaiheista ohjelmaa 1960-luvulta. Teema torstaina 20.9. klo 22.30, uusinnat perjantaina 21.9. ja maanantaina 24.9. Neuvostoautojen maahantuoja Konela vietti 20-vuotisjuhlaansa vuonna 1967 Helsingin Messuhallissa, ja tilaisuudessa vieraili myös Neuvostoliiton varaulkomaankauppaministeri Ivan Semitšastnov.

 • Teema ♥ Rakkautta & Anarkiaa 2018

  Syksy on yhteistä ranskalaisen elokuvan juhlaa!

  Helsingin kansainvälinen elokuvafestivaali Rakkautta & Anarkiaa järjestetään 31. kerran 20.–30.9.2018. Intohimoiset elokuvan rakastajat Teema ja R&A juhlivat yhdessä ranskalaista elokuvaa; Teeman ranskalaisen elokuvan syksyä vietetään lokakuun puoliväliin asti.

 • Eurooppalaisen elokuvan mestari Agnès Varda kulkee yhä omia teitään

  Teemalauantaissa kaksi Vardaa: Kasvot, kylät ja Onnen hetket

  Elokuvaohjaaja Agnès Varda on oman tiensä kulkija ja edelläkävijä, jonka visiota ei ikä ole hämärtänyt. Uusi Kasvot, kylät -elokuva seuraa Vardan ja nuoren katutaiteilijan JR:n kiehtovaa yhteisötaiteellista valokuvaprojektia ympäri Ranskaa. Lisäksi Teemalauantaissa esitetään Ranskan uuden aallon merkkiteos Onnen hetket, jonka Varda ohjasi hehkuvissa väreissä vuonna 1965.

Yle Teema

 • Musiikkia, elokuvaa, dokumentteja, kissoja: Teeman lauantai-illat syksyllä 2018

  Musiikkidokumenteissa on naisten vuoro.

  Teeman lauantai-illoissa tarjotaan syksyllä tuhti annos musiikkia. Musiikkidokumenteissa alkaa syyskuussa naisten vuoro: juhlimme omaperäisiä ääniä Marianne Faithfullista funkin kuningattareen Betty Davisiin ja grungepunkbändiin L7. Syksyn teemailtojen tähtiä ovat muun muassa Iggy Pop, Sting, Danny, Agnès Varda, Ryhmäteatterin väki, Peggy Guggenheim, Samuel Fuller ja Istanbulin kissat.

 • Teemalauantai juhlii Leonard Bernsteinin satavuotispäivää

  Koko ilta on omistettu suurelle amerikkalaiselle maestrolle.

  Leonard Bernsteinin syntymästä tulee kuluneeksi tasan sata vuotta lauantaina 25.8.2018. Syyskauden ensimmäinen Teemalauantai juhlii suurta amerikkalaista maestroa koko illan ohjelmalla. Illan ohjelmassa on säveltäjän henkilökuva sekä Jean Sibeliukselle omistettu Bernsteinin johtama nuorisokonsertti.

 • Autismia ja aikuistumista Teemalauantaissa

  Uniikki dokumentti autistisesta pojasta sekä Gilbert Grape.

  Syyskuun avaava teemailta on omistettu sosiaalisen vuorovaikutuksen haasteille ja yrityksille ratkaista niitä. Illan aikana nähdään uniikki dokumentti autistisen pojan elämästä sekä 1990-luvun menestyselokuva Gilbert Grape.

 • Teeman syksyn 2018 elokuvat ja Teemalauantait

  Ranskalaista elokuvaa, rikosta, kuulentoja, Kurosawaa...

  Teemalla vietetään ranskalaisen elokuvan syksyä, erityisesti Kino Klassikossa. Loppusyksystä nähdään myös Kurosawan samuraielokuvia. Kino Suomen teemana ovat Tallinna ja rikos. Ensi-illoissa muun muassa salaisuuksia kuulennoista ja uutta elokuvaa Ranskasta. Elokuvafestivaalia vietetään marras–joulukuun vaihteessa.

 • Brittibändi 10cc hajosi vain kuukausia superhittinsä jälkeen

  Jäsenet muistelevat huippuaikoja 40 vuotta myöhemmin.

  I'm not in love, so don't forget it... 10cc:n alkuperäisjäsenet kokoontuivat 40 vuotta myöhemmin muistelemaan matkaa maineeseen, levyjen tekoa, kiertueita ja yhtyeen hajoamista Teema lauantaina 1.9.2018 klo 20.00. Areenassa 30 päivää Brittiyhtye 10cc julkaisi suurimman hittinsä kesällä 1975.

 • Klassinen musiikki Teemalla ja Areenassa lokakuussa 2018

  Kohokohtina Pikaparantola, Tosca ja Paulon sellokilpailu.

  Lokakuun klassisen musiikin kohokohtia Teeman ja Areenan ohjelmissa ovat mm. Kansallisoopperan Pikaparantola ja Tosca suorina sekä kansainvälinen Paulon sellokilpailu. Ohjelmassa myös mm. RSO:n ja HKO:n konsertteja, Brahmsia ja Bernsteiniä... Suorat Areena-lähetykset katsottavina Teeman Areena-kanavalla tiistai 2.10.

 • Koko maailman taiteen historia BBC:n uudessa suursarjassa

  Luovuuden katkeamaton ketju ulottuu vuosituhansien taakse

  Kulttuurien juurilla on BBC:n uusi yhdeksänosainen suursarja koko maailman kuvataiteen historiasta varhaisimmista luolamaalauksista nykypäivään – ja tulevaisuuteenkin. Teema tiistaisin 21.8. – 19.10.

 • Tilaa itsellesi Teeman Areena-poiminnat

  Näin tilaat itsellesi Teeman kirjeen ja muuta Areena-infoa

  Teeman kirje tuo sähköpostiisi säännöllisesti parhaita poimintoja Teeman tarjonnasta Areenassa, myös vain Areenassa katsottavia ohjelmia. Sen voit tilata helposti Yle Tunnuksen avulla. Tässä ohjeet!