Hyppää pääsisältöön

Avaruusohjelmien salaisuudet paljastuvat vanhoista filmeistä

Possulle juotetaan rohkaisua ennen lentoa elokuvassa Ensimmäinen kuunkävijä
Possulle juotetaan rohkaisua ennen koelentoa elokuvassa Ensimmäinen kuunkävijä Possulle juotetaan rohkaisua ennen lentoa elokuvassa Ensimmäinen kuunkävijä Yle Teema,teeman elokuvat

Kaksi elokuvaa avaa venäläisiä ja amerikkalaisia näkökulmia avaruusohjelmien pimeille puolille.
Ensimmäinen kuunkävijä Teemalla keskiviikkona 5.9. Areenassa 90 päivää.
Operaatio Avalanche Teemalla keskiviikkona 12.9. Areenassa 14 päivää.

Muistatteko Hohto-elokuvasta pienen Danny-pojan ja hänen Apollo 11 -villapaitansa? Jos eräisiin on uskominen, tämä oli yksi johtolangoista, joilla Stanley Kubrick kiusoitteli sekä yleisöä että suurten ja pimeiden salaisuuksien vartijoita.

Suuri salaisuus oli nimittäin se, ettei Yhdysvaltain ensimmäinen kuulento ollut totta. Neil Armstrongin ensiaskeleet kuun kamaralla oli kuvattu elokuvastudiossa, tietenkin Stanley Kubrickin avustuksella, olihan hän vakuuttavan trikkikuvan ja avaruusmaisemien mestari.

Mutta ei siinä kaikki. Aleksei Fedortšenkon elokuva Ensimmäinen kuunkävijä paljastaa unohdettua ja salattua historiaa vielä kauempaa menneisyydestä. Nuori Neuvostoliitto oli kunnianhimoinen tieteen ja edistyksen valtakunta, joka lähti jo 1930-luvulla tavoittelemaan kuuta. Kosmonautit valittiin huolellisesti ja he kävivät läpi ankaran harjoitusohjelman.

Hämmästyttävää kyllä tämä kuulento onnistui – mutta mitä sitten tapahtui? Kävikö tosiaan niin, että maailmanhistoriallinen sensaatio, ensimmäinen ihminen kuun kamaralla, hukkui jonnekin Stalinin vainoharhaisten puhdistusten melskeisiin, pakkasen piinaamien ja tuulen pieksämien vankileirien unholaan? Arkistot ovat raottaneet salojaan, mutta koko tarinaa ei ehkä ole vielä kerrottu.

Mutta miten oli USA:n Apollo-ohjelman laita? Harva ulkopuolinen tuntee operaatiota, joka sai koodinimen "Avalanche" eli "Lumivyöry". Matt Johnsonin vuonna 2016 valmistuneessa filmissä seurataan harvinaisella tavalla miltei ensimmäisessä persoonassa tapahtumia, jotka käynnistyivät, kun USA:n avaruusohjelmassa viime hetkellä jouduttiin toteamaan, ettei kuulentoa kyettäisikään suorittamaan aikataulussa. Presidentti John F. Kennedy oli luvannut astronautin kävelevän kuussa vielä 1960-luvun nimissä, ja vuonna 1969 alkoi olla kiire...

Matt Johnson pitelee astronautin kypärää, taustalla kuumoduli ja CIA:n agentteja, elokuvassa Operaatio Avalanche
Matt Johnson studiossa Matt Johnson pitelee astronautin kypärää, taustalla kuumoduli ja CIA:n agentteja, elokuvassa Operaatio Avalanche Operation Avalanche,teeman elokuvat

Nuori CIA:n tehtävää suorittava filmiryhmä sai tuolloin oivalluksen – kun ihminen katsoo tv-ruutua, hän uskoo näkevänsä todellisuutta. Juuri se, että katsoja haluaa uskoa ja siten osallistuu itse itsensä petkuttamiseen, mahdollistaa pienen vilpin. Ja kenelle siitä muka olisi vahinkoa?

Aika monelle ja yllättävin tavoin, kuten osoittautuu.

 • Ensimmäinen kuunkävijä (Pervyje na Lune), Venäjä 2005. O: Aleksei Fedortšenko. N: Aleksei Anisimov, Viktorija Iljinskaja, Viktor Kotov, Andrei Osipov
 • Operaatio Avalanche (Operation Avalanche), Kanada/USA 2016. O: Matt Johnson. N: Matt Johnson, Owen Williams, Andy Appelle
 • Puheet kertovat hetkistä historiassa

  Viisi lyhyttä historiadokumenttia aikansa merkkipuheista.

  Toisen maailmansodan tapahtumista viime vuosien kuumimpiin poliittisiin kiistoihin – viisiosaisessa lyhytdokumenttisarjassa aiheena on viisi eurooppalaista puheenvuoroa, jotka kertovat omasta ajastaan ja herättivät aikanaan keskustelua. Suuret puheet ovat merkillinen historiallisen tapahtuman laji.

 • Pelso muistetaan verisestä vankilapaosta – kirja ja karja auttavat vankeja eteenpäin

  Suomen viimeisessä korpivankilassa on hyvä kirjasto.

  85 kilometriä Oulusta ja 95 kilometriä Kajaanista. Vaalan kunnassa Kainuussa sijaitsee Suomen viimeisen korpivankilan mainetta kantava Pelson vankila. Lyhytdokumentti Kirja ja karja, vankila uskoo sivistykseen kuuluu Yle Areenan Kirjastotarinoita -sarjaan. Pelson vankilassa uskotaan vankeusajan sivistykseen.

 • Neljän kirjailijan herkät hetket kirjastossa – Millainen on sinun kirjastotarinasi?

  Jos rakastat kirjastoa, jaa #kirjastotarina!

  Kirjastoilla on suuri merkitys suomalaisten elämässä! Leena Lehtolainen, Koko Hubara, Juha Itkonen ja Aleksi Delikouras käynnistävät kirjastotarinoiden keräyksen. Jaa sinäkin oma tarinasi hastagillä #kirjastotarina tai artikkelin lopussa olevalla lomakkeella. Artikkelin opusta löytyy koottuna monta sataa kirjastotarinaa. Nyt on kultainen hetki pitää kirjastoista meteliä ja kerätä tarinoita.

Yle Teema

 • Sting! Pitkä ilta Gordon Sumnerin seurassa

  Uusi dokumentti ja konsertti sekä kulttielokuva Dyyni.

  Pyhäinpäivän ilta vietetään Teemalla Stingin eli Gordon Sumnerin, 67, seurassa. Pitkässä Teemalauantaissa nähdään uusi henkilökuva, viimeisimmältä kiertueelta taltioitu Pariisin-konsertti ja David Lynchin scifi-spektaakkeli Dyyni, jossa nuori Sting näyttelee julmuria nimeltä Feyd-Rautha Harkonnen.

 • Janis: Little Girl Blue

  Dokumenttielokuva ainutlaatuisesta Janis Joplinista

  Janis Joplin eli lyhyen, uhmakkaan ja säkenöivän elämän. Hän mursi rajoja niin esiintyjänä kuin naisena: rakasti täysillä, eli täysillä ja lauloi täysillä. Amy J. Bergin dokumenttielokuva kertoo hänen tarinansa.

 • Peggy Guggenheimilla oli paha addiktio – taiteeseen

  Dokumenttielokuva tahtonaisesta ja museon perustajasta.

  Dokumenttielokuva miljonäärisuvun oudosta linnusta, boheemista oman tiensä kulkijasta ja 1900-luvun tärkeimpiin modernin taiteen kerääjiin kuuluneesta Peggy Guggenheimista on täynnä taidetta ja rakkautta.

 • Eurooppalaisen elokuvan mestari Agnès Varda kulkee yhä omia teitään

  Teemalauantaissa kaksi Vardaa: Kasvot, kylät ja Onnen hetket

  Elokuvaohjaaja Agnès Varda on oman tiensä kulkija ja edelläkävijä, jonka visiota ei ikä ole hämärtänyt. Uusi Kasvot, kylät -elokuva seuraa Vardan ja nuoren katutaiteilijan JR:n kiehtovaa yhteisötaiteellista valokuvaprojektia ympäri Ranskaa. Lisäksi Teemalauantaissa esitetään Ranskan uuden aallon merkkiteos Onnen hetket, jonka Varda ohjasi hehkuvissa väreissä vuonna 1965.

 • Marianne Faithfullilla on ääni, jollaista kukaan ei saa ilmaiseksi

  Uusi dokumenttielokuva kertoo laulajan elämästä ja urasta.

  Marianne Faithfull on kokenut paljon, ja se kuuluu hänen äänessään. Dokumenttielokuvan upean laulajan tapahtumarikkaasta elämästä ja hienosta musiikillisesta urasta on ohjannut näyttelijä Sandrine Bonnaire. Suomen-ensi-ilta Teemalla 29.9.

 • You're So Vain – Rockin klassikkolevyt: Carly Simon

  Laulaja-lauluntekijä kertoo levynteosta ja elämästään.

  No Secrets -albumin tarina, pääkertojana avomielinen Carly Simon itse. Albumi ja siltä lohkaistu single You're So Vain tekivät laulaja-lauluntekijä Carly Simonista maailmanlaajuisen tähden.

 • Musiikkia, elokuvaa, dokumentteja, kissoja: Teeman lauantai-illat syksyllä 2018

  Musiikkidokumenteissa on naisten vuoro.

  Teeman lauantai-illoissa tarjotaan syksyllä tuhti annos musiikkia. Musiikkidokumenteissa alkaa syyskuussa naisten vuoro: juhlimme omaperäisiä ääniä Marianne Faithfullista funkin kuningattareen Betty Davisiin ja grungepunkbändiin L7. Syksyn teemailtojen tähtiä ovat muun muassa Iggy Pop, Sting, Danny, Agnès Varda, Ryhmäteatterin väki, Peggy Guggenheim, Samuel Fuller ja Istanbulin kissat.

 • Teeman syksyn 2018 elokuvat ja Teemalauantait

  Ranskalaista elokuvaa, rikosta, kuulentoja, Kurosawaa...

  Teemalla vietetään ranskalaisen elokuvan syksyä, erityisesti Kino Klassikossa. Loppusyksystä nähdään Kurosawan samuraielokuvia. Ensi-illoissa muun muassa salaisuuksia kuulennoista ja uutta elokuvaa Ranskasta. Teeman elokuvafestivaali valtaa kanavan 28.12.–2.12.

 • Ryhmäteatterin puoli vuosisataa ja kolme kautta

  Mika Kaurismäen dokumentin ensiesitys Teemalla 13.10.

  ”Se oli perhe, se oli bändi, se oli yhteisö. Koskaan ei keskusteltu rahasta.” Mika Kaurismäen dokumenttielokuva kertoo legendaarisen Ryhmiksen tarinan. Ensiesitys Teemalauantaissa 13.10.

 • Klassinen musiikki Teemalla ja Areenassa lokakuussa 2018

  Kohokohtina Pikaparantola, Tosca ja Paulon sellokilpailu.

  Lokakuun klassisen musiikin kohokohtia Teeman ja Areenan ohjelmissa ovat mm. Kansallisoopperan Pikaparantola ja Tosca suorina sekä kansainvälinen Paulon sellokilpailu. Ohjelmassa myös mm. RSO:n ja HKO:n konsertteja, Brahmsia ja Bernsteiniä... Suorat Areena-lähetykset katsottavina Teeman Areena-kanavalla tiistai 2.10.

 • Koko maailman taiteen historia BBC:n uudessa suursarjassa

  Luovuuden katkeamaton ketju ulottuu vuosituhansien taakse

  Kulttuurien juurilla on BBC:n uusi yhdeksänosainen suursarja koko maailman kuvataiteen historiasta varhaisimmista luolamaalauksista nykypäivään – ja tulevaisuuteenkin. Teema tiistaisin 21.8. – 19.10.

 • Tilaa itsellesi Teeman Areena-poiminnat

  Näin tilaat itsellesi Teeman kirjeen ja muuta Areena-infoa

  Teeman kirje tuo sähköpostiisi säännöllisesti parhaita poimintoja Teeman tarjonnasta Areenassa, myös vain Areenassa katsottavia ohjelmia. Sen voit tilata helposti Yle Tunnuksen avulla. Tässä ohjeet!