Hyppää pääsisältöön

Ekoterroristit aiheuttavat junaonnettomuuden trillerissä Yöjuna

Santeri Kinnunen elokuvassa Yöjuna.
Santeri Kinnunen on tutkintalautakunnan epävirallinen sihteeri. Santeri Kinnunen elokuvassa Yöjuna. Kuva: Yle Kuvapalvelu Santeri Kinnunen,Yöjuna,Arto Lehkamo

Vaarallinen junalasti, ekoterrorismi ja poliittinen korruptio! Harvoin esitetty jännityselokuva liikkuu nordic noirin mielenmaisemissa jo vuonna 1996.
Teema tiistaina 25.9. klo 21.55. Areenassa 7 päivää

Rajamäellä sattuu erikoinen junaonnettomuus, kun tavarajuna törmää yöllä kiskoille pysäköityyn rekkaan. Alkaa vaikuttaa siltä, että onnettomuus ei ehkä ollutkaan onnettomuus, eikä tavallinen tavarajuna ehkä ollutkaan ihan tavallinen. Kun vyyhti alkaa purkautua, jäljet johtavat sikariportaita ylöspäin.

Arto Lehkamo ohjasi vajaan kymmenen vuoden aikana kolme pitkää teatterielokuvaa: Ristilukki (1993), Yöjuna (1996) ja Young Love (2001). Näistä Yöjuna on varmasti kiinnostavin, sillä se peilailee monia aihepiirejä, jotka ovat toistuneet 2010-luvun skandinaavisissa jännityssarjoissa ja -elokuvissa. Myös elokuvan tunnelmassa on hiukan samaa vainoharhaisuutta kuin nordic noir -maailmoissa.

Liikaa juonta paljastamatta voi kertoa, että elokuvan käynnistävä junaonnettomuus ei todellakaan ole ihan niin viaton, miltä näyttää. Tutkijalautakunnan sihteerinä totuutta janoava nuori Ari Nykänen törmää vanhemman sukupolven käytäntöihin ja jähmeyteen, eikä tilannetta helpota se, että vaimon isä on suuren valtionyhtiön johtaja.

Elokuvassa uuden ja vanhan maailman raja on piirretty näyttelijävalintoja myöten kiinnostavan jyrkästi. Nuorta kaartia edustavat Santeri Kinnunen, Minna Sinisalo ja Vera Kiiskinen, vanhaa sukupolvea tulkitsevat kokeneet konkarit Aarre Karén ja Åke Lindman, joista jälkimmäinen ehti aloittaa filmitähden uransa jo 1940-luvun lopulla.

Vera Kiiskinen elokuvassa Yöjuna.
Vera Kiiskinen. Vera Kiiskinen elokuvassa Yöjuna. Kuva: Yle Kuvapalvelu Yöjuna,Arto Lehkamo,Vera Kiiskinen
Åke Lindman elokuvassa Yöjuna.
Åke Lindman. Åke Lindman elokuvassa Yöjuna. Kuva: Yle Kuvapalvelu Åke Lindman,Yöjuna,Arto Lehkamo

Nuorison edustajat tekevät rentoa työtä, joka luo kivan kontrastin konkareitten jäykähkön artikuloinnin rinnalle. 25-vuotias Santeri Kinnunen oli jo filmitähti, yleisösuosikki elokuvista Veturimiehet heiluttaa (1992) ja Romanovin kivet (1993). Minna Soisalon ilahduttava valkokangaspaluu Klaanin (1984) ja Paperitähden (1989) jälkeen jäi valitettavasti toistaiseksi tähän elokuvaan. Toimittaja Ninaa esittää juuri Teatterikorkeasta valmistunut Vera Kiiskinen ensimmäisessä elokuvaroolissaan.

Elokuvan käsikirjoitukselle lähkökohtana on toiminut Markku Niinivaaran dekkari Pimeä vuodenaika vuodelta 1991. Tunnuslaulun esittää Samuli Edelmann, Santeri Kinnusen sidekick monista ajan elokuvista.

  • Yöjuna (1996) Rooleissa Santeri Kinnunen, Vera Kiiskinen, Minna Soisalo, Aarre Karén, Åke Lindman, Pirkko Mannola, Oskari Katajisto, Petri Liski, Timo Torikka, Martti Suosalo. Käsikirjoitus Markku Niinivaara ja Arto Lehkamo. Ohjaus Arto Lehkamo. Tuotanto Talent House.

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa