Hyppää pääsisältöön

Elokuvia Tallinnasta ja rikoksista Teeman Kino Suomessa syksyllä 2018

Kino Suomen syksyn 2018 ohjelmistoa
Kino Suomen syksyn 2018 ohjelmistoa Kuva: Yle elokuvat,Yle Teema,kino suomi

Syksyllä Teeman Kino Suomessa palataan 1990-luvun Tallinnaan ja kurkataan menneiden vuosikymmenten rikoselokuviin nordic noirin hengessä.

Syyskuussa Kino Suomi vie katsojat vastaitsenäistyneeseen Viroon.

Viro itsenäistyi hajoavasta Neuvostoliitosta vuonna 1991, mikä merkitsi monenlaisten suomalais-virolaisten yhteistyösuhteiden kehittelyä. Tallinna, joka oli aiemmin esiintynyt hiukan ironisena ja nostalgisena toivekohteena Aki Kaurismäen elokuvien Calamari Union ja Varjoja paratiisissa loppukohtauksissa, oli yhtäkkiä suomalaisten elokuvien estetisoitu kuvauspaikka, samanaikaisesti eskapistinen ja rähjäromanttinen.

Vuonna 1993 meillä sai ensi-iltansa peräti kolme ainakin osittain Tallinnaan sijoittuvaa elokuvaa, joista kahta yhdisti kuvauspaikan lisäksi vielä näyttävä ja silmiähivelevä mustavalkokuvaus. Pekka Karjalaisen Tallinnasta alkava Hysteria (1993) kiertää Baltiaa laajemminkin, Anssi Mänttärin Marraskuun harmaa valo (1993) ja Ilkka Järvi-Laturin Tallinnan pimeys (1993) setvivät rikosten maailmaa Tallinnassa. Viro-sarjan avaava Pekka Lehdon dokumentaarinen V.O.I.T.K.A. – metsän veljet (2004) kertoo virolaisveljeksistä, jotka pakoilivat Etelä-Viron metsissä vuodesta 1986 lähtien neuvostokutsuntoja – ja lopulta Viron itsenäistyttyä myös poliisia – aina vuoteen 2000 saakka.

Tallinna-elokuvista kahdessa liikutaan rikoksen maailmassa, ja rikoselokuvat jatkuvat lokakuussakin. Arto Lehkamon harvoin nähty Yöjuna (1996) kertoo hengenvaarallisesta junaonnettomuudesta, joka ei ehkä olekaan onnettomuus, ja ruotsalaisen Jan Troellin ohjaama Il Capitano (1991) näyttää tositarinan rikollisista suomalaisnuorista, joiden pakoretki Ruotsissa saa väkivaltaisen lopun. Mika Kaurismäen Paperitähdessä (1989) kohumissi ajautuu rikolliselle polulle ja Lauri Törhösen Insidersissa (1989) rikos houkuttaa äkkirikkaita juppinuoria.

Varaslähdön Kino Suomi ottaa jo elokuussa näyttämällä Rauni Mollbergin toivotun Aika hyvä ihmiseksi -elokuvan, joka on palautettu ohjaajan aikoimaan toivomaan tv-version muotoon. Loppusyksyn ajan Kino Suomen esityspaikan täyttää musiikkiohjelma Timanttinen keikka.

KINO SUOMEN ELOKUVAT

21.8. ​Rauni Mollberg: Aika hyvä ihmiseksi (1977)

VIRO

28.8. Pekka Lehto: V.O.I.T.K.A. - metsän veljet (2004)
4.9. Pekka Karjalainen: Hysteria (1993)
11.9. Anssi Mänttäri: Marraskuu harmaa valo (1993)
18.9. Ilkka Järvi-Laturi: Tallinnan pimeys (1993)

RIKOS

25.9. Arto Lehkamo: Yöjuna (1991)
2.10. Lauri Törhönen: Insiders (1989)
9.10. Jan Troell: Il Capitano (1991)
16.10.Mika Kaurismäki: Paperitähti (1989)

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa