Hyppää pääsisältöön

Kumman kaa: Saatanan vai Michael Douglasin?

näyttelijät Hannele Lauri, Alina Tomnikov ja Herra Ylppö
Hannele Lauri, Alina Tomnikov ja Herra Ylppö vuonna 2012 näyttelijät Hannele Lauri, Alina Tomnikov ja Herra Ylppö Kuva: Yle Kuvapalvelu Hannele Lauri,Alina Tomnikov,Herra Ylppö

Laura Gustafssonin kuunnelmasarja Pet Shop vuodelta 2012 uusitaan Areenassa ja Yle Radio 1:ssä alkaen 2.9.2018. Sakari Hokkasen ohjaamassa sarjassa esiintyvät mm. Alina Tomnikov ja Herra Ylppö ensimmäisissä radiorooleissaan sekä kokenut Hannele Lauri.
Radioteatterin tilaus oli ”eroottinen trilleri”. Gustafssonin itsensä mukaan taas hienovaraisuus ei kuulu hänen vahvuuksiinsa. Mitä siis syntyi ja miten? Kirjailija muistelee seuraavassa työtään, jonka tekemistä hän kuvailee termillä ”mikä kiihottaa itseäni” –metodiksi.

olin aiheuttanut meille huonon onnen kirjoittamalla yhdeksi päähenkilöksi Saatanan

Teini-ikäisenä ostin pentagrammiriipuksen. Samana iltana kissamme löytyi naapurin pihalta takertuneena piikkilankaan. Se oli hirveää ja kauheaa ja jollain tavalla minä ja pentagrammini olimme siihen syyllisiä, vaikka oma ajatukseni Saatanasta oli kliseistä käsitystä kissaystävällisempi.
Pet Shop lähetettiin radiosta 2012. Kuunnelmasarjan tekoprosessin aikana siihen osallistuneille sattui kauheita ja surullisia asioita. Jossain taikauskoisessa mieleni kolkassa syytän tapahtumista itseäni: olin aiheuttanut meille huonon onnen kirjoittamalla yhdeksi päähenkilöksi Saatanan.

”Voisitko kirjoittaa eroottisen trillerin radioon?” minulta kysyttiin. Pet Shop oli ensimmäinen oikea tilaustyöni. Pitkään arvelin sen jäävän myös viimeiseksi, koska en täyttänyt tehtävänantoa (puhumattakaan siitä, että koko porukan päälle oli langennut kirous, kiitos minun).
Eroottinen trilleri? Ai siis seksiä ja väkivaltaa?
Ei, ei, ei...
Okei!
Sekä eroottisuus että trilleri vaativat hienovaraisuutta. Ne ovat vihjailun taitoa, annosteltua pihtaamista ja palkitsemista. Ne elävät jännitteestä, ja jännitteen rakentaminen on kuin korttitaloa pystyttäisi. Juuri ennen Pet Shopia olin julkaissut esikoiskirjani Huorasadun. Hienovaraisuus ei ole koskaan kuulunut vahvuuksiini.

kirjailija laura gustafsson
Laura Gustafsson kirjailija laura gustafsson Kuva: Yle Kuvapalvelu Laura Gustafsson

Postimies soittaa aina kahdesti on eroottinen trilleri par excellence, näin opin. En niinkään ylimielisyyttäni kuin tylsistymisen pelosta välttelin sen katsomista. Mutta Vaarallisen suhteen olin lapsena nähnyt lukuisia kertoja. Seksikohtaukset eritoten. (Kanikohtauksen yli pikakelasin.) En mitenkään pysty samaistumaan naisiin, jotka tappavat Michael Douglasin vuoksi.
Eroottinen on sitä, että panettaa

Eroottisessa trillerissä uhan ja seksin mahdollisuuksien on oltava tasavahvasti läsnä. Kielletty seksi on hyvää matskua. Mutta ajatukset kielletystä seksistä ovat yleensä joko konservatiivisia (pettäminen) tai oikeasti sellaisia, joiden alueelle ei tee mieli mennä (lajienvälinen sekaantuminen). Juonin Pet Shopiin kolmiodraamoja (jotka laajentuivat vähintään kuusiodraamoiksi). Koetin keksiä seksiin liittyviä kohtauksia, jotka eivät olisi irrallisia, vaan veisivät juonta eteenpäin. Eroottinen on sitä, että panettaa. Lähestyin tehtävää ”mikä kiihottaa itseäni” -metodilla.
Kaupungin rakenteissa uinuva hirviö. Hallitsematon luonto ja sitäkin hallitsemattomampi kaupunki.

Trilleriin ei määritelmällisesti kuulu väkivalta, mutta väkivallan uhka on helpompi jännitteen luoja kuin esim. leivän leikkaaminen (ellei leipä ole tosi kovaa). Hain Pet Shopiin painostavuuden tuntua loppukesän säästä, joka roikkuu ukonilman kynnyksellä mutta ei osaa purkautua. Ilmastonmuutoskesä. Kaupungin rakenteissa uinuva hirviö. Hallitsematon luonto ja sitäkin hallitsemattomampi kaupunki. Ihmisten purkautuvat pidäkkeet, romahtava sähköverkko.
herra ylppö tuijottaa saatanan roolissa kameraan
Herra Ylppö herra ylppö tuijottaa saatanan roolissa kameraan Kuva: Yle Kuvapalvelu Herra Ylppö

Mielestäni seksuaalisen väkivallan kuvauksista ei tarvitse tyystin luopua, mutta niistä pitää kirjoittaa paremmin. Niin kauan kuin niistä kirjoitetaan yhtä huonosti kuin tähän asti, poliisi ei usko uhrien kertomuksia, koska ne eivät vastaa fiktiota.

Miten olla erotisoimatta naisiin kohdistuvaa väkivaltaa kulttuurissa, jonka peruskuvastoon kuuluvat kauniit alastomat kuolleet naiset? Seksin ja väkivallan yhdistelmä on vähän limainen. En selvinnyt Pet Shopista limaistumatta. Jos kirjoittaisin sarjan nyt, säästäisin henkilöhahmot kokonaan seksuaaliselta väkivallalta, kuvittelisin paremmin. Vaikka ei Pet Shop mikään raiskaussaaga ole, ja radio on radikaalisti eri väline kuin visuaalinen media. Eikä ketään tungeta uhrin asemaan. Se on nimittäin vielä ärsyttävämpää kuin tapa, jolla raiskausta joskus fiktiossa käytetään henkilöhahmojen toiminnan motivoijana tai sitten ihan vaan sivujuonteena. Mielestäni seksuaalisen väkivallan kuvauksista ei tarvitse tyystin luopua, mutta niistä pitää kirjoittaa paremmin. Niin kauan kuin niistä kirjoitetaan yhtä huonosti kuin tähän asti, poliisi ei usko uhrien kertomuksia, koska ne eivät vastaa fiktiota.

Jo käsikirjoittamisen aikaan minua varoiteltiin siitä, ettei kahta nuorta naishenkilöä erota toisistaan. Omiin korviini Mirjami Heikkinen ja Alina Tomnikov kuulostavat aivan erilaisilta, mutta (äidiltä saamani) palautteen perusteella tällainen riski on. Kirjoitusprosessin loppuvaiheessa sain sinänsä sympaattisen neuvon muuttaa Villikissan puhe murteelliseksi. On omaa ammattitaidottomuuttani, että koin ehdotuksen luomusta aliarvioivana. Kuulijalla saattaa välillä olla vaikeuksia tietää, puhuuko nyt Villikissa vai Kultakutri. Pahoittelut siitä. Itsekin jouduin katsomaan ainakin kaksi kautta Game of Thronesia ennen kuin tunnistin yhtäkään mieshahmoa. Henkilöepäselvyyksien kohdalla toivon kuulijan antavan itsensä upota teoksen maailmaan, antautuvan buddhistiselle ajatukselle, että kaikki on yhtä.

näyttelijä alina tomnikov
Alina Tomnikov näyttelijä alina tomnikov Kuva: Yle Kuvapalvelu Alina Tomnikov

Pet Shop on konkretiassa kiinni kuin purukumi

Saatana, Buddha, Michael Douglas... Kuulostaa hieman. Noh...
Päinvastoin. Pet Shop on konkretiassa kiinni kuin purukumi. Kultakutri kulkee metrolla palvelemaan asiakkaita eläinkauppaan Itäkeskuksen Tallinnanaukiolla ja hänen poikakaverinsa vartioi työkseen metroaseman seutua. Kultakutrin lenkkimaasto on pururata Laajasalossa. Sieltä näkee Saatanan kodin – Vuosaaren fallisen Cirruksen, joka pian menettää tittelinsä kaupungin korkeimpana asuintalona. Aurinkolahdessa Villikissa tuijottaa korkeapaineessa leijuvia lokkeja. Itämeri kiehuu.

Pet Shopiin liittyy ristiriitaisia muistoja. Vähän ennen käsikirjoituksen valmistumista sain Yleltä läksytyksen siitä, että olin kirjoittanut kertomuksen enkä draamaa. Että draama on sitä, kun henkilöhahmot pyrkivät johonkin ja heidän pyrintönsä ovat ristiriitaisia. Mutta miten kirjoittaa henkilöitä, jotka tietävät, mitä haluavat ja pyrkivät sitä kohti, jos ei itse ole sellainen eikä oikein edes tunnista koko ilmiötä. Koin epäonnistumista draaman kirjoittajana ja ihmisenä, ajattelin tuhlanneeni verorahoja ensin Teatterikorkeakoulussa ja nyt vielä Ylessä (eikä unohdeta kirousta).
Vasta jälkeenpäin sain kuulla, että monet olivat todella pitäneet sarjasta. Jokin sen tunnelmassa, maailmassa ja henkilöissä vetää puoleensa. Tunnen ylpeyttä ja iloa kun ensisoinnut Tiina Luoman maagisesta äänimaailmasta käynnistyvät. Niskassani kihelmöi kun Hannele Laurin Femme Fatale puhuu. Hänen äänensä saa minut ajattelemaan savannilla loikoilevaa leijonaa väreilevässä iltapäivän kuumuudessa, samanlaisessa kuin se, jossa Pet Shopin itä-Helsinki hautuu.

äänisuunnittelija tiina luoma, kirjailija laura gustafsson ja ohjaaja sakari hokkanen
Tiina Luoma, Laura Gustafsson ja Sakari Hokkanen äänisuunnittelija tiina luoma, kirjailija laura gustafsson ja ohjaaja sakari hokkanen Kuva: Yle Kuvapalvelu Laura Gustafsson,Tiina Luoma