Hyppää pääsisältöön

Kun ohikulkija riemastuu näkemisestäsi, muttet muista, kuka hän on – Pirjo Heikkilä vinkkaa, miten toimia nolossa tilanteessa

Miten helposti joutuukaan kiusallisiin tilanteisiin, kun koettaa peitellä kömmähdystään, asettelee sanansa väärin tai tulee paljastaneeksi häpeälliset ennakkoluulonsa! Huomaat sen, kun tutustut komediasarjaan Pirjo.

Pirjo Heikkilän näyttelemässä ja hänen sekä Lauri Nurksen käsikirjoittamassa sarjassa muutaman minuutin mittaiset jaksot kuvaavat arkisia tilanteita, joissa kommunikaatio luiskahtaa sivuraiteelle. Väärinkäsityksen jälkeen oikaisu onkin hankalaa, kun on esimerkiksi muistanut päivänsankaria loukkaavalla lahjalla.

– Eiväthän nolot tilanteet olisi noloja, jos niistä ei yrittäisi niin kovasti selvitä. Siitähän ongelmat vasta alkavat, kun alkaa estellä häpeän tunnetta selittelemällä, valehtelemalla, höpöttämällä paniikissa tai esittämällä, että ei tässä mitään, Heikkilä sanoo.

Hän kertoo, että monet sarjassa nähdyistä kohtauksista saivat alkunsa tekijätiimin palavereissa, joissa muisteltiin noloja yhteensattumia. Tekijät miettivät muun muassa tilannetta, jossa kadulla vastaantuleva ihminen ilahtuu jälleennäkemisestä, mutta itse ei saa millään päähänsä, missä on vastaantulijaan tutustunut.

Piinallinen kohtaus nähdään sarjassakin, ja tilanne on tuttu myös Heikkilälle.

– Olen joskus kokeillut sanoa heti, jos en muista ihmistä, mutta olen todennut sen paljon tylsemmäksi. Siitä jää vain ikävä tunnelma. Mieluummin vaihtelen pitkät pätkät iloisesti kuulumisia. Onhan mukavaa saada kontakti toiseen ihmiseen.

– Et sä muista mun nimee, vai?
– Muistan!
– No, mikä se on?
– Hei, älä nyt viitti ihan oikeesti.
― Pirjon ja "jonkun vanhan tutun" keskustelua komediasarjassa Pirjo.

Moni luultavasti välttäisi nolot tilanteet, jos pystyisi. Kukaan tuskin haluaa, että nostaa lompakon mukana laukusta likaiset alushousunsa kassahihnalle, kuten Pirjolle käy sarjassa. Mikä on Heikkilän selviytymisvinkki nolojen tilanteiden naisille ja miehille?

– Ehkä noissa tilanteissa voisi vain sukeltaa sinne syvään päätyyn. Katsotaan, kuinka noloksi tää menee ja ollaan siellä hetki. Pieni hiljainen hetki siellä häpeän pohjalla. Ja sit ei muuta kuin seuraavaan tilanteeseen!

Pirjon kuumottavan kiusallisia noloja tilanteita on katsottavissa 18 jakson verran.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua