Hyppää pääsisältöön

Lauri Kivinen: Ylen toiminnan peruskivet: demokratia, kulttuuri ja kieli

lauri kivinen katsoo yläviistoon, aurinko paistaa hänen kasvoilleen
lauri kivinen katsoo yläviistoon, aurinko paistaa hänen kasvoilleen Kuva: Seppo Sarkkinen / Yle Lauri Kivinen

Yleisradion toimitusjohtajana olen usein kohdannut kysymyksen siitä, miksi Yle on olemassa ja miksi sen pitää olla niin vahva. Olen tietenkin kahdeksan Yle-vuoden mittaan pohtinut tätä paljon ja myös ruotinut asiaa useissa keskusteluissa.

Hyvä julkinen palvelu tuottaa yhteiskunnalle hyötyä, joka ylittää sen hinnan, minkä kukin meistä on siitä valmis erikseen maksamaan. Yleisradioyhtiö on julkinen instituutio. Se ei ole päättäjien, hallitsijoiden tai eliitin omaisuutta. Se kuuluu kansalaisille, koska he siitä maksavat. Se ei ole hallituksen talutushihnassa, ja juuri siksi siihen luotetaan.

Ylen ydintä ja julkisen palvelun mediaa on helppo puolustaa. Sen ydin muodostuu kolmesta meille kaikille tärkeästä asiasta: demokratiasta, kulttuurista ja kielestä.

Yle on olemassa osana kehittynyttä demokraattista yhteiskuntaa

Ensinnäkin Yleisradio on olemassa osana kehittynyttä demokraattista yhteiskuntaa ja vahvistaa sitä. Koska kaikki rahoittavat Yleä, sen hallinnon, ohjauksen ja valvonnan tulee olla huolellisesti mietittyä.

Ylen perustana on riippumattomuus. Olemme riippumattomia kaupallisista paineista, koska emme myy mainontaa. Olemme riippumattomia eturyhmien painostuksesta, koska palvelemme kaikkia suomalaisia ja teemme sisältöpäätökset itse. Olemme riippumattomia jopa rahoituksesta päättävistä poliitikoista, koska toimintamalli perustuu parlamentaariseen yhteisymmärrykseen.

Voimme siis sanoa asiat suoraan, valita aiheemme vapaasti ja palvella yhteiskuntaa demokratiaa vahvistaen niin, että kaikkien ääni kuuluu.

Vahvan yhteiskunnan suoja on myös yhteisöllisyys. Teemme ja koemme asioita yhdessä, olemme kiinnostuneita yhteisistä asioista ja jaamme yhteisen arvopohjan. Pirstaloituvassa median maailmassa tälle on vahva toive – ja luja yleisösuhteemme kertoo, että Yle yhdistää suomalaiset. Oli sitten kyse lippujuhlan paraatista, vaaleista, jalkapallosta, hula-hulasta tai linnunpöntöistä.

Ylen tehtävä on varmistaa suomalaisen kulttuurin uudistuminen ja säilyminen

Toinen Yleisradion olemassaolon peruspilari on kulttuuri ja sivistys, jota se rakentaa. Etenkin pienet kulttuurit ja marginaaliset ryhmät joutuvat taistelemaan valtavaa suurten mediatoimijoiden vyöryä vastaan. Ruuduillamme vilisee sisältöä kaikkialta maailmasta.

Yleisradion tehtävä on varmistaa suomalaisen kulttuurin uudistuminen ja säilyminen. Tätä työtä tekevät sadat yleläiset päivittäin ja yksi omia suurimpia ilon aiheitani on ollut juuri se, miten uskomattoman monimuotoista ja syvää Ylen tarjonta kulttuurin ja sivistyksen rakentamisessa on.

Kukaan muu ei välitä ja tallenna täällä Suomessa käytettyjä kieliä niin paljon kuin me

Kolmanneksi haluan nostaa kielen merkityksen. Oli sitten kyse suomesta tai ruotsista, saamesta, viittomakielestä tai karjalan kielestä.

Kieltä on ilo rakastaa ja Ylen tehtävä kiertyy hyvin paljon kielen ympärille. Kukaan muu ei välitä ja tallenna täällä Suomessa käytettyjä kieliä niin paljon kuin me. Meidän tulee käyttää kieltä huolitellusti, mutta myös antaa sen uudistua. Meillä seurataan kielen muuttumista ja ohjelmissamme elää tämän päivän puheenparsi.

Det är en glädje att älska språk, och det går inte att föreställa sig Yles uppgift utan att tänka på språk. Ingen annan producerar och förmedlar lika mycket innehåll på de språk som används i Finland som vi. Vi måste satsa på språk och förstå dess värde som en del av vår kultur.

Nämä kolme peruskiveä ovat ne, joille laadukas ja kestävä julkinen mediapalvelu rakentuu.

Omistaja valvoo, muttei ohjaa

Yleisradiolla on yhtiönä monet kasvot. Yleisradio on osakeyhtiö, se on valtionyhtiö ja lisäksi kansalaisten palveluyhtiö.

Omistajan näkökulmasta on tärkeää

  • taata valtion ja yhteiskunnan intressi julkisessa instituutiossa
  • huolehtia parlamentaarisesta valvonnasta
  • täyttää osakeyhtiölain vaatimukset valvonnasta ja hallinnosta
  • huolehtia siitä, että Yle täyttää tehtävänsä myös kansalaisten silmissä.

Parlamentaarisella yhteisymmärryksellä varmistetaan, että mikään yksittäinen taho ei pääse vaikuttamaan Yleisradion painotuksiin ja valintoihin. On tärkeää, että päätökset ja arvio Ylen kokonaismerkityksestä yhteiskunnalle tehdään yhdessä.

Kollegani Ulrich Wilhelm, Bayerischer Rundfunkin pääjohtaja, sanoi 15.5.2018 Süddeutsche Zeitungin haastattelussa vapaasti kääntäen näin:

“Yhteiskunnat toimivat, kun ne voivat yhdistää enemmistön kansalaisista, kun niissä voidaan keskustella sovussa vaikeistakin asioista ja kun yhdessä osataan punnita ja tasoittaa eri näkemyksiä. Kasvava puolitotuuksien ja suoranaisten valheiden digitaalinen tulva on tämän kanssa ristiriidassa. Demokraattiset yhteisöt tarvitsevat yhteisen ja avoimen, läpinäkyvän ja kaikki mukaan ottavan tilan poliittiselle keskustelulle, perustelujen vaihdannalle ja jatkuvalle painiskelulle konsensuksen saavuttamiseksi.”

Wilhelmin maalaama uhkakuva on ikävällä tavalla todellinen. Tällaisten uhkien tärkeä vastavoima on elinvoimainen, riippumaton ja monimuotoinen mediakenttä, jonka yksi merkittävä tekijä on julkisen palvelun yleisradioyhtiö.

Toimiva lääke uhkakuvia vastaan on ammattimainen, laadukas ja punnitseva journalismi

Ellemme arvosta osaamista, ammattimaisuutta, auktoriteetteja ja instituutioita, vaan pyyhimme niillä kaiken lyhytnäköisen hälinän keskellä pöytää, länsimaiset avoimet demokratiat tuhoavat itse itsensä. Yhteiskunta menettää arviointikykynsä ja antaa mielipiteiden ja pirstaletiedon sekamelskan vallata alaa.

Toimiva lääke uhkakuvia vastaan on ammattimainen, laadukas ja punnitseva journalismi, joka ei häiriinny kohinasta, vaan jäsentää meille maailmaa ja pitää yllä omaa uskottavuuttaan, luotettavuutta sekä totuuden, kulttuurin ja sivistyksen arvostusta.

Tätä Yle tarjoaa ja niin sen pitää tehdäkin. Tämän vuoksi Yle on olemassa. Tämän vuoksi sen on oltava myös vahva.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua