Hyppää pääsisältöön

Matka ranskalaiseen elokuvaan Teemalla

Serge Reggiani ja Simone Signoret syleilevät elokuvassa Rakastajatar (Casque d'or)
Serge Reggiani ja Simone Signoret elokuvassa Rakastajatar (Casque d'or). Serge Reggiani ja Simone Signoret syleilevät elokuvassa Rakastajatar (Casque d'or) Rakastajatar,teeman elokuvat

Teeman syyskauden isoja panostuksia on ranskalaisen klassikkoelokuvan historiaa käsittelevä kokonaisuus, joka sisältää syys-lokakuussa kaikkiaan yksitoista elokuvaa. Niitä nähdään torstain Kino Klassikossa, Teemalauantaissa ja sunnuntain matineaelokuvien paikalla. Kaikki elokuvat ovat katsottavissa myös Areenassa vähintään viikon ajan tv-esityksestä.

Matka ranskalaiseen elokuvaan -dokumenttielokuvan juliste.
Matka ranskalaiseen elokuvaan -dokumenttielokuvan juliste. Elokuvan historia,Ranskalainen elokuva,elokuvajuliste,Bertrand Tavernier,Journey Through French Cinema,Matka ranskalaiseen elokuvaan (dokumentti)

Sarjan keskipisteenä on ranskalaisen ohjaajan Bertrand Tavernier'n muhkea, reilusti yli kolmetuntinen dokumenttielokuva Matka ranskalaiseen elokuvaan, joka myös käynnistää kokonaisuuden torstaina 6.9. kello 21.

Bertrand Tavernier on näitä elokuvan läpeensä kyllästämiä filmihulluja, joka kävi jo lukiota toisen tulevan ohjaajasuuruuden Volker Schlöndorffin kanssa, aloitti elokuvatyönsä tiedottajana, toimittajana ja kriitikkona, sitten mestareihin kuuluvan Jean-Pierre Melvillen apulaisena, ja ohjasi ensimmäisen oman pitkän elokuvansa vuonna 1974. Nykyään Tavernier yli 75-vuotiaana eli reippaasti eläke-ikäisenä uurastaa muun muassa kotikaupungissaan Lyonissa järjestettävän hienon Lumière-festivaalin parissa.

Matka ranskalaiseen elokuvaan on Tavernier'n hyvin henkilökohtainen näkemys ranskalaisen elokuvan kulta-ajasta 1930-luvulta 1970-luvun alkuun. Mikään tajunnanvirta se ei kuitenkaan ole, vaan perinteiseen muotoon puettu dokumentti elokuvahistoriasta. Tavernier kuitenkin rakentaa siihen aivan oman näkemyksensä kokemustensa ja muistojensa pohjalta – kuinka hän nuorena poikana, sitten vähän vanhempanakin, tutustui ranskalaiseen elokuvaan, teki löytöjä, oppi rakastamaan tiettyjä elokuvia ja niiden tekijöitä, mutta joskus myöhemmin myös muuttamaan käsityksiään.

Tämän henkilökohtaisen otteen vuoksi jotkut dokumentin valinnat ja toisaalta puutteet saattavat yllättää. Eräät suuret ohjaajanimet ovat toki pääosissa, kuten Jacques Becker, Jean Renoir, Jean-Pierre Melville sekä traagisesti 29-vuotiaana kuollut Jean Vigo. Samoin saavat tilaa ranskalaisen elokuvan jämerät näyttelijätähdet, kuten Jean Gabin, Lino Ventura, Jean-Paul Belmondo ja Michel Simon.

Mutta esimerkiksi uuden aallon tavanomaiset sankarit kuten Jean-Luc Godard, Louis Malle, Claude Chabrol tai François Truffaut jäävät hieman vähemmälle huomiolle, samoin varhaisemmat elokuvan uudistajat René Clair tai Jean Cocteau.

Tavernier innostuu selvästi enemmän nostaessaan esiin vähemmän tunnettuja tai suorastaan tuntemattomia ohjaajia, kuten Jean Delannoy, Claude Sautet, Jacques Rozier, Edmond T. Gréville ja Jean Sacha. Tilansa saavat myös Vigon tavoin ennenaikaisesti kuollut elokuvasäveltäjä Maurice Jaubert ja uuden aallon tuottaja Georges de Beauregard.

Aikoinaan palvottu, sittemmin parjattu Marcel Carné saa maineenpalautusta, samoin nyrkkisankarista kulttihahmoksi noussut rento kovanaama Eddie Constantine.

Eddie Constantine ja nainen elokuvassa Puhdasta jälkeä (Lucky Jo).
Eddie Constantine ja Mimi Perrin elokuvassa Puhdasta jälkeä. Eddie Constantine ja nainen elokuvassa Puhdasta jälkeä (Lucky Jo). Ranskalainen elokuva,Eddie Constantine,Lucky Jo,Michel Deville

Tavernier esittelee näitä ja muita hänelle rakkaita elokuvantekijöitä ja elokuvia tavalla, joka herättää muissa filmihulluissa halun nähdä näitä elokuvia. Hän osaa luontevasti selittää kunkin ohjaajan omaa tapaa tehdä elokuvaa, samoin kuin sen miksi nämä klassikot tai tuntemattomat löydöt tekevät meihin yhä vaikutuksen.

Niinpä niistä on valittu dokumentin seuraksi tavallista laajempi, reilun kymmenen elokuvan kokonaisuus. Osa valinnoista on ilmeisiä, mutta mukaan on poimittu myös harvinaisuuksia – esimerkiksi Jean Renoirilta nähdään tavanomaisten Pelin sääntöjen tai Suuren illuusion sijasta varhaisempi Yöperhonen, Melvilleltä kuuluisampien rikoselokuvien sijasta hieno sota-ajan draama Kiusaus, jotka molemmat on esitetty televisiossa vain kerran 1970-luvulla.

Tavernier'lta itseltään on valittu hänen rakkaaseen Lyoniinsa sijoittuva esikoiselokuva Saint-Paulin kelloseppä.

Tavernier'n dokumentti on mahtava sukellus ranskalaisen elokuvan sekä tunnettuun että salaiseen historiaan, ja sitä voi pilkkoa ja tutkia haluamissaan osissa Areenassa 30 vuorokauden ajan. Mutta yli kolmetuntinenkaan dokumentti ei tyydyttänyt Tavernieria – niin paljon jäi sanomatta. Niinpä hän teki dokumentille jatkoksi yhdeksänosaisen tv-sarjan, jossa nostetaan esille niitä elokuvantekijöitä – tuttuja ja tuntemattomia – joille ei kerta kaikkiaan jäänyt tilaa elokuvassa: Max Ophüls, Henri Decoin, Alain Resnais, Pierre Granier-Deferre, Henri Calef, Jacqueline Audry, Gilles Grangier, Julien Duvivier, Sacha Guitry, Marcel Pagnol, Robert Bresson, Maurice Tourneur, Raymond Bernard, Claude Autant-Lara, René Clément, Henri-Georges Clouzot… ja, ihan oikeasti, kymmeniä muita.

Simone Signoret kuvassa keskellä elokuvassa Rakastajatar.
Rakastajatar. Simone Signoret kuvassa keskellä elokuvassa Rakastajatar. Rakastajatar,Ranskalainen elokuva,Simone Signoret,Jacques Becker

Ranskalaisen elokuvan syksy Teemalla

torstai 6.9. klo 21.00 Matka ranskalaiseen elokuvaan (uusintana 9.9 + 30 päivää Areenassa)
Ranskalaisen elokuvantekijän Bertrand Tavernier'n matka Ranskan elokuvan halki – ohjaajan henkilökohtainen esitys klassisesta ranskalaiselokuvasta 1930-luvulta 1970-luvulle, Jean Gabinista Eddie Constantineen, Renoirista Melvilleen. (Voyage à travers le cinéma français, Ranska 2016)

torstai 13.9. klo 21.00 Rakastajatar (12) (+ 7 päivää Areenassa)
Yksi elokuvahistorian suurista rakkaustarinoista on myös nostalginen, huolella koottu ajankuva 1890-luvun Pariisin alamaailmasta ja työläiskulttuurista tanssipaikkoineen, jokiretkineen ja laitakatuineen. Ohjaus Jacques Becker. Pääosissa Simone Signoret, Serge Reggiani. (Casque d'or, Ranska 1952) Mv.

lauantai 15.9. klo 21.00 Teemalauantai: Agnès Varda
Kunnia-Oscarilla vastikään palkittu, samaan aikaan uudella Kasvot, kylät -dokumenttielokuvallaan Oscar-ehdokkaana ollut Agnès Varda on eurooppalaisen elokuvan suuria mestareita, oman tiensä kulkija ja edelläkävijä, jonka visiota ei ikä ole hämärtänyt.
Kasvot, kylät (Areenassa 90 päivää)
Kolmekymppinen katutaiteilija ja yhdeksänkymppinen elokuvaohjaaja lähtevät kameroineen tien päälle. Yhteinen yhteisötaiteellinen valokuvaprojekti vie heidät ja tämän hurmaavan dokumenttielokuvan katsojat tapaamaan ja kuvaamaan oman elämänsä sankareita ympäri Ranskan maaseutua. Ohjaus Agnès Varda ja JR. Tv-ensi-ilta. (Visages, villages, Ranska 2017)
Onnen hetket (Areenassa 20 päivää)
Ranskan uuden aallon turhan vähän tunnettu merkkiteos, kolmiodraamasta kasvava perhetragedia, jonka ohjaaja Agnès Varda kertoo omaan tyyliinsä, hehkuvan värikkäänä ja romanttisena idyllinä. Pääosissa Jean-Claude Drouot, Marie-France Boyer ja Claire Drouot. (Le bonheur, Ranska 1965)

Claire Drouot ja Jean-Claude Drouot elokuvassa Onnen hetket (Le bonheur)
Onnen hetket. Claire Drouot ja Jean-Claude Drouot elokuvassa Onnen hetket (Le bonheur) Teemalauantai,Agnès Varda,Happiness,Ranskalaisen elokuvan uusi aalto,Onnen hetket

sunnuntai 16.9 klo 12.00 L’Atalante (S) (uusintana 19.9 + 14 päivää Areenassa)
Nuorena kuolleen suuren ohjaajalupauksen Jean Vigon ainoa pitkä elokuva on hivelevän kaunis rakkaustarina jokilaivan nuoresta kipparista ja hänen tyttöystävästään. Pääosissa Jean Dasté, Dita Parlo ja Michel Simon. (Ranska 1934) Mv.

torstai 20.9. klo 21.00 Varjojen yö (+ 7 päivää Areenassa)
Aikansa suurten ranskalaisten tähtien klassinen melodraama vuosikymmenten takaa. Rikoksen tehnyt mies odottaa aamunkoittoa yksinään, vain muistot seuranaan... Pääosissa Jean Gabin, Arletty. Ohjaus Marcel Carné. (Le jour se lève. Ranska 1939) Mv.

sunnuntai 23.9. klo 12.00 Yöperhonen (+ 30 päivää Areenassa)
Jean Renoirin varhainen klassikko naisesta, joka ryhtyy hissukkamaisen miehen rakastajattareksi vain hankkiakseen rahaa parittajalleen. Pääosissa Michel Simon, Janie Marèse, Georges Flamand. (La chienne, Ranska 1931) Mv.

torstai 27.9. klo 21.00 Älkää koskeko... (+ 7 päivää Areenassa)
Jacques Beckerin ohjaama rikosklassikko ikääntyneestä gangsterista, joka halajaa jo eläkkeelle, kun vanhan kultasaaliin tavoittelijat sieppaavat hänen rikoskumppaninsa ja parhaan ystävän. Pääosissa Jean Gabin, Lino Ventura ja Jeanne Moreau. (Touchez pas au grisbi, Ranska/Italia 1954) Mv.

sunnuntai 30.9. klo 12.00 Murhaaja asuu numerossa 21 (7) (+ 14 päivää Areenassa)
Tunnelmallinen miehitysvuosien noir-jännäri, jossa komisario asettuu salanimellä pariisilaiseen täysihoitolaan löytääkseen sarjamurhaajan sen asukkaiden joukosta. Ohjaus Henri-Georges Clouzot. (L'assassin habite au 21, Ranska 1942) Mv.

Jean-Paul Belmondo pappina elokuvassa Kiusaus.
Kiusaus. Jean-Paul Belmondo pappina elokuvassa Kiusaus. Jean-Paul Belmondo,Jean-Pierre Melville,Léon Morin, Priest

torstai 4.10. klo 21.00 Kiusaus (S) (+ 7 päivää Areenassa)
Jean-Paul Belmondo ja Emmanuelle Riva näyttelevät Jean-Pierre Melvillen klassikossa nuorta pappia ja tähän vetoa tuntevaa ateistista naista, joka päättää kastaa puolijuutalaisen tyttärensä katoliseksi pelastaakseen tämän karkotukselta miehitetyssä Ranskassa. (Léon Morin, prêtre, Ranska/Italia 1961) Mv.

sunnuntai 7.10. klo 12.00 Riemuloma Rivieralla (S) (+ 14 päivää Areenassa)
Jacques Tatin mestarillinen komedia ihmisten ja ympäristönsä kanssa alati törmäilevän herra Hulot'n kommelluksista rannikon lomakeskuksessa. (Les vacances de M. Hulot, Ranska 1953) Mv.

torstai 11.10. klo 21.00 Saint-Paulin kelloseppä (S) (+ 7 päivää Areenassa)
Georges Simenonin aiheeseen perustuva elokuva hiljaista elämää viettävästä lyonilaisesta kellosepästä, jonka aikuistuva poika joutuu poliisin etsimäksi tehtaanomistajan murhasta epäiltynä. Bertrand Tavernier'n läpimurto-ohjaus palkittiin Berliinin elokuvafestivaalilla. (L'horloger de Saint-Paul, Ranska 1974)

sunnuntai 14.10. klo 12.00 Puhdasta jälkeä (12) (+ 30 päivää Areenassa)
Eddie Constantinen tähdittämä rikoskomedia murtovarkaista, jotka alkavat syyttää epämiellyttävän säännöllisestä huono-onnisuudestaan yhtä joukkion jäsenistä. Ohjaus Michel Deville. (Lucky Jo, Ranska 1964) Mv.

Philippe Noiret elokuvassa Saint-Paulin kelloseppä.
Philippe Noiret elokuvassa Saint-Paulin kelloseppä. Philippe Noiret elokuvassa Saint-Paulin kelloseppä. Bertrand Tavernier,Ranskalainen elokuva,The Clockmaker,Philippe Noiret,Saint-Paulin kelloseppä

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa