Hyppää pääsisältöön

“Sarjakuvani on kuin lapsi josta tuli rikollinen” – Jyrki Nissisen sarjakuvat koluavat ryönää ja naurattavat

Jyrki Nissinen lukee pääteostaan.
Jyrki Nissinen lukee pääteostaan. Kuva: Tero Nikulainen/Johanna Aulen Jyrki Nissinen

Jyrki Nissinen on Seksihullut-yhtyeestä tunnettu rockmuusikko, mutta myös mittavan tuotannon tehnyt sarjakuvapiirtäjä. Nissisen kulttimaineen hankkineet underground-sarjakuvat sisältävät villiä ö-luokan meininkiä ja kipeitä ihmissuhteita. Rujon materiaalin alla kukkii lempeä huumori.

Jyrki Nissinen piirtää Töölössä asunnollaan julistesarjaa, josta muodostuu valmiina sarjakuva. Aihe vaikuttaa leppoisalta kosmiselta komedialta, vaikka kyseessä on taivaankappaleiden välinen kamppailu.

Nissisen laajin sarjakuvahanke on Borgtron-lehti, jota hän on piirtänyt jo 12 vuotta. Mustan humoristinen underground-sarjakuva Borgtron on murhaavan nihilistinen kehityskertomuksen parodia, joka käsittelee paljon erilaisuuden kokemusta. Borgtron on elämässä ajelehtiva mutantti. Hän vaikuttaa kohtalon nyrkkeilysäkiltä. Borgtronin kriminaali vaimo Marjatta pahoinpiteleekin puolisoaan jatkuvasti, ja sarjakuvan oleellista sisältöä on piinaava sadistisen parisuhteen kuvaus.

JYRKI NISSINEN KERTOO BORGTRONISTA:

Nissinen on taidekoulut käynyt taiteilija, mutta hänen sarjakuvissaan on ITE- ja outsider-taiteen henkeä. Banaalin ja painajaisunen logiikalla vyöryvät tapahtumat tuntuvat hallitsemattomilta ja maanisilta.

Yllättäen amerikkalainen underground-sarjakuva ei ole Nissiselle kovin läheistä. Nissinen mainitsee ihanteikseen rujoista sarjakuvistaan(kin) tunnetun Kalervo Palsan ja elokuvaohjaaja John Watersin.

– John Waters hakee pahinta mahdollista ryönää, minkä toiset ovat heittäneet pois, ja antaa roskalle arvoa. Sitä filosofiaa arvostan. Se on kursailematonta ja siitä piirtyy vilpitön kuva ihmisestä. Palsassa rujouden alla on myös herkkyyttä, miettii Nissinen.

Nissisen absurdit sarjakuvahahmot ovat mielenkiintoisia aktiivisen hahmosuunnittelun ja piirtämisen sattumien tuotoksia. Borgtronin ilkeä vaimo Marjatta on hieman norsun näköinen, mutta kärsän paikalla on naisen jalat. Hetken lukija miettii, että miten tällaiseen epätodennäköiseen hahmoon on päädytty. Surrealististen hahmojen ja juonen absurdien käänteiden takia Nissisen sarjakuvaa onkin joskus luonnehdittu huumesarjakuvaksi.

– Ketään ei voi syyttää tuollaisesta mielikuvasta, mutta se ei kuitenkaan ole sitä, mitä olen ryhtynyt tekemään. Sarjakuvani on kuin lapsi josta tuli rikollinen, mutta se ei syntynyt rikollisena. Sarjakuvani ei myöskään ole silkkaa tajunnanvirtaa, vaan se on sisäisesti jäsentynyt ja tarkkaan käsikirjoitettu, toteaa Nissinen.

Nissinen pitää pääteoksenaan jo 2005 ilmestynyttä Kiimaiset maantiesuolan imeskelijät -sarjakuvaa, jossa hänen sarjakuviensa tyypilliset ainekset kolahtivat ensimmäisen kerran paikalleen. Tyylillisesti se on jo hyvin Borgtronin kaltainen.

Jyrki Nissisen uusi sarjakuva Konkurssi taivaassa
Jyrki Nissisen uuden sarjakuvan Konkurssi taivaassa päähenkilö on Kissis. Jyrki Nissisen uusi sarjakuva Konkurssi taivaassa Kuva: Jyrki Nissinen/Zum Teufel Jyrki Nissinen

Nissisen uusi sarjakuvakirja Konkurssi taivaassa… Se erilainen rakkaustarina kertoo toisella planeetalla asuvasta Kissiksestä, joka teleporttaa itsensä Maahan etsiessään rakkautta tai elämänkumppania.

– Se on kiteytettynä stoori tyypistä, joka lähtee merta edemmäs kalaan, sanoo Nissinen.

Nissisen mielikuvitus on hyvin omintakeinen tai jopa ainutlaatuinen. Karujen ja rankkojen aiheiden tekijänä hänestä tulee hieman mieleen sensuurin kanssa USA:ssa ongelmiin joutunut Mike Diana, mutta Nissinen ei mene väkivalta- ja seksuaaliväritteiselle paloitteluviihteen alueelle. Itseasiassa hänen vastenmielisistä sarjakuvahahmoistaan hohkaa jonkinlaista sympaattisuutta.

– Olen nähnyt paljon rankkaa sarjakuvaa rankimmillaan, ja olen jopa kyllästynyt siihen temppuun, että työnnetään sitä sun tätä ties minne aukkoon. Se ei insipiroi, sanoo Nissinen.

Nissistä ei pelota amoraalisten aiheiden käsittely, mutta seuraavaksi hän aikoo tehdä aivan jotain muuta vastapainoksi. Tulossa on Saku Kärpänen, aforistinen kielihuumorilla leikittelevä sarjakuva, joka kelpaisi myös valtavirtaan.

NISSINEN ja SEKSIHULLUT

Keskustele