Hyppää pääsisältöön

Suomalaisnuorten tekemä kolmoissurma järkytti Ruotsia – Il Capitano kertoo nuorten tarinan

Antti Reini ja Maria Heiskanen nuorisorikollisina elokuvassa Il Capitano (1991).
Antti Reini ja Maria Heiskanen nuorisorikollisina. Antti Reini ja Maria Heiskanen nuorisorikollisina elokuvassa Il Capitano (1991). Antti Reini,Il Capitano (Elokuva),Maria Heiskanen,Jan Troell

Vuonna 1988 23-vuotias suomalainen pikkurikollinen Juha Valjakkala ampui 21-vuotiaan tyttöystävänsä Maritan kanssa kolme viatonta ihmistä kuoliaaksi Åmselen kunnassa Pohjois-Ruotsissa. Rikostarina kääntyi palkituksi elokuvaksi Jan Troellin ohjauksessa, ja pääroolien esittäjistä tuli tunnetut elokuvatähdet Pohjanlahden molemmin puolin.
Teema tiistaina 9.10. klo 21.55. Areenassa 30 päivää

Suomalaisnuorten tekemä kolmoismurha oli kuuma puheenaihe Ruotsissa. Ruotsalainen Jan Troell ohjasi aiheesta elokuvan vuonna 1991, ja päärooleihin hän valitsi nuoret näyttelijänalut Antti Reinin ja Maria Heiskasen. Elokuva oli molempien ensimmäinen, ja vakuuttavat roolisuoritukset avasivat heille tuotteliaan skandinaavisen filmiuran: Reini on tehnyt kymmeniä elokuvarooleja sekä Suomessa että Ruotsissa, Heiskanen on tehnyt Suomessa alle 10 elokuvaa ja Ruotsissa tusinan verran.

Antti Reini nuorisorikollisena elokuvassa Il Capitano (1991).
Antti Reinin esittämä rikollinen kohtaa virkavallan. Antti Reini nuorisorikollisena elokuvassa Il Capitano (1991). Kuva: Yle Il Capitano (Elokuva),Antti Reini,Jan Troell

Troellin elokuvassa Il Capitano – nuori kapinallinen (1991) nuorten nimet ovat Jari ja Minna, ja tapahtumat myötäilevät melko uskottavasti oletettuja tositapahtumia. He ovat hiukan eksyneitä, toistaitoisia nuoria, joiden elämänhallinta ja itseluottamus on lamassa. He pakenevat arkea, tavallisuutta ja järjestäytynyttä yhteiskuntaa. Jari on arvaamaton kapteeni, Minna hänen sotilaansa, välillä vastoin tahtoaan. Tapahtumat vyöryvät vääjäämättömästi pikkuhiljaa kohti turhaa tragediaa ja kauhua.

Troell kuvaa tapahtumia lakonisesti ja hiukan tarkkaillen, mutta päästää katsojan kuitenkin myös lähelle Jarin ja Minnan tunne-elämää. Il Capitanon voima lepää nuorten näyttelijöiden vahvassa ja psykologisesti toimivassa ilmaisussa.

Elokuvan kansainvälinen menestys oli erinomainen: se palkittiin Berliinin elokuvajuhlilla vuonna 1992 Hopeisella karhulla, ja Jan Troell sai palkinnon parhaasta ohjauksesta. Elokuva voitti myös Ruotsin Jussi-patsaan, eli vuoden parhaan elokuvan Guldbagge-palkinnon, ja myös Ruotsin elokuvakriitikoiden yhdistys valitsi sen vuoden parhaaksi elokuvaksi. Chicagon elokuvajuhlilla 1992 Maria Heiskanen voitti palkinnon parhaasta naispääosasta.

Elokuva on ruotsalais-suomalais-tanskalais-saksalainen yhteistuotanto, ja Suomen televisiokanavilla sitä ei ole nähty viiteentoista vuoteen.

Maria Heiskanen elokuvassa Il Capitano (1991).
Maria Heiskanen. Maria Heiskanen elokuvassa Il Capitano (1991). Il Capitano (Elokuva),Maria Heiskanen,Jan Troell
  • Il Capitano – nuori kapinallinen (Suomi/Ruotsi/Tanska/Saksa, 1991) Pääosissa Antti Reini, Maria Heiskanen, Berto Marklund, Harri Meriläinen, Antti Vierikko, Matti Dahlberg. Käsikirjoitus Per Olof Enqvist, Göran Setterberg ja Jan Troell. Kuvaus, leikkaus ja ohjaus Jan Troell. Tuotanto Villealfa Filmproductions/Panfilmi.

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa