Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Elävän arkiston blogi pääkuva

Etkö ehtinyt katsoa tarpeeksi? Ei hätää, sillä Fakta Homma äänestettiin uudestaan Areenaan!

Kolme kuvaa ohjelmista Hymyhuulet, Matkalaukkukostaja ja Fakta homma.
Hymyhuulet, Matkalaukkukostaja ja Fakta homma ovat mukana äänestyksessä. Kolme kuvaa ohjelmista Hymyhuulet, Matkalaukkukostaja ja Fakta homma. Kuva: Yle Kuvapalvelu/Kollaasi: Hannele Yli-Viitala Matkalaukkukostaja,Fakta homma,Hymyhuulet

Halusimme tietää, minkä Toivotut-sarjan katsojat haluavat uudestaan Areenaan. Äänestys on päättynyt ja sen voitti Fakta Homma! Sarja julkaistaan kokonaisuudessaan 6. syyskuuta.

Yleisradio on solminut tekijänoikeusjärjestöjen kanssa sopimuksen, jonka avulla Areenaan on voitu julkaistu jo runsaasti ohjelmia. Sopimuksessa on määritelty kuinka monta tuntia ohjelmia voi olla kerrallaan Areenassa, joten kaikkia toiveita ei voida julkaista yhtä aikaa. Useat uudemmat julkaisut ovat katsottavissa noin vuoden verran tai lyhyemmän ajan ja osa on jo poistunut Areenasta.

Siksi halusimme tietää, minkä sarjan katsojat haluavat nähdä uudelleen. Äänestyksen voitti Fakta Homma, joka vei 17 prosenttia kaikista äänistä. Ääniä tuli yhteensä 2318. Fakta Homma julkaistaan uudestaan Areenaan 6. syyskuuta ja sarja on katsottavissa vuoden verran.

Äänestys on päättynyt.

Fakta Homma -sarja (1986-1998)
17% (400 ääntä)
Hymyhuulet -sarja (1987-1988)
13% (296 ääntä)
Mutapainin ystävät -sarja (1984-1985)
9% (205 ääntä)
Matkalaukkukostaja-sarja (1991)
9% (206 ääntä)
Pesärikko-sarja (2000)
6% (140 ääntä)
Vaimonsa mies -sarja (2001)
6% (128 ääntä)
Milkshake-sarja (1994)
6% (134 ääntä)
Presidentit-sarja (2005)
5% (126 ääntä)
Pohjantähden alla -viihdesarja (1988)
4% (96 ääntä)
Presidentin mies -sarja (1998)
4% (88 ääntä)
"16" -sarja (1993)
4% (91 ääntä)
Luonnonmukainen rakastaja -sarja (1992)
4% (103 ääntä)
Piru ja peijooni -sarja (2008)
3% (72 ääntä)
Loppu hyvin - kaikki hyvin -minisarja (1998)
3% (66 ääntä)
Kalapuikkokeitto-sarja (1998)
3% (67 ääntä)
Suomen hovi -viihdesarja (1989)
2% (48 ääntä)
Mörjens-sarja (2000)
1% (32 ääntä)
0% (10 ääntä)
0% (10 ääntä)
Ääniä yhteensä: 2318

Fakta Homma -sarja, 1986-1998
Vuonna 1986 tv-ruutuun ilmestyi omalaatuinen, mutta riemastuttava perhekomedia, jossa kiteytyi perikansallinen lenkkimakkaran ja tuulipuvun henki, kertoo Elävän arkiston artikkeli. Moni tunnisti sarjan hahmoista, Hansu ja Aulis Kaakosta sekä Pirre ja Heka Kaasisesta, lähimmäisensä, mutta kukaan tuskin itseään.

"16"-sarja, 1993
Yhdeksänosainen nuorisosarja kertoo "Korpen"-koulun yhdeksäsluokkalaisista ja heidän opettajistaan yhden kouluvuoden aikana. Johan Finnen käsikirjoittaman sarjan jokainen jakso käsittelee yhtä aihetta, kuten rakkaus, rasismi tai raha.

Mies ja nainen meren rannalla, aurinkoinen kevätsää. Mies selaa papereita, molemmat synkän oloisia.
Liisamaija Laaksonen ja Pertti Sveholm näyttelivät sarjassa Presidentin mies. Mies ja nainen meren rannalla, aurinkoinen kevätsää. Mies selaa papereita, molemmat synkän oloisia. Kuva: Yle/Jyrki Valkama Liisamaija Laaksonen,Pertti Sveholm,Presidentin mies

Presidentin mies -sarja, 1998
Murhe pankkikriisistä, lama ja vaikeat ajat ovat ohi, lopullisesti. Suomi ja sen johtajat kulkevat reippain mielin kohti uutta, uljasta tulevaisuutta Euroopan liittovaltion osana. Valta turmelee, mutta Presidentin mies todistaa, että vielä pahemmin turmelee vallan puute.

Presidentit-sarja, 2005
Presidentit-sarjan jaksot kertovat Suomen presidenteistä kansakuntamme kohtalonhetkissä. Jokainen osa näyttää yhden keskeisen päivän tai ajanjakson kunkin presidentin valtakaudella - kymmenen presidenttiä Ståhlbergistä Ahtisaareen.

Piru ja peijooni -sarja, 2008
Kuusiosainen draamadokumentti vuodelta 2008 kertoo Kekkosen ajan Suomesta. Sarja on ajankuva suomettumisen vuosista -Kekkoslovakiasta, noottikriisistä, salaisista muistioista ja ETYKistä sekä lopulta vanhan presidentin sairastumisesta ja uudesta valtataistelusta.

Lue lisää vallanpitäjiä käsittelevistä ohjelmista Elävän arkiston artikkelista.

Pesärikko -minisarja, 2000
Nuori Armi rakastuu itseään vanhempaan Olaviin. Armi karkaa kotoaan, avioituu Olavin kanssa ja muuttaa eteläpohjalaiseen Larvan taloon. Elämänmenon sanelee Olavin leskiäiti Laimi ja halvaantunut Ilmi-täti. Onnea alkaa varjostaa myös Olavin mustasukkaisuus. Sarja perustuu Orvokki Aution samannimiseen kirjaan.

Nainen makaa maassa ja pitelee päätään. Mies painaa hänen rintakehäänsä ja kaksi muuta naista ja yksi mies seuraa tilannetta.
Kalapuikkokeitto kertoi kimppakämppisten elämästä. Nainen makaa maassa ja pitelee päätään. Mies painaa hänen rintakehäänsä ja kaksi muuta naista ja yksi mies seuraa tilannetta. Kuva: Yle/Reijo Hietanen Kalapuikkokeitto,Elisa Salo,Tuukka Huttunen,Mari Perankoski,Juha Junttu,Kolina Seppälä
Kaksi miestä, roolinimet Aki ja Turo, katsovat suoraan kameraan.
Turo (Ville Virtanen) ja Aki (Antti Raivio) tulivat tutuiksi Hymyhuulista. Kaksi miestä, roolinimet Aki ja Turo, katsovat suoraan kameraan. Kuva: Yle/Kalevi Rytkölä Ville Virtanen,Antti Raivio,Hymyhuulet

Pohjantähden alla -viihdesarja, 1988
Sketsejä, laulua ja puhetta. Oma orkesteri ja yleisöä sekä Aune Asplundin haastattelemia poliitikkoja, asiantuntijoita ja julkkiksia.

Suomen hovi -viihdesarja, 1989
Lauantai-illan suoraa perheviihdettä vuodelta 1989. Aune Asplundin juontamaa viihdeohjelma ryydittävät kiinnostavat vieraat, sketsit, laulut ja oma orkesteri.

Kalapuikkokeitto-sarja, 1998
Syksy ja opiskelut alkavat. Kimppakämppikset Saara, Pilvi ja Jatta saavat naapureikseen Hanneksen ja Tanen. Estääkö oppi ojaan kaatumasta? Kuka voittaa yrjönkorjausarvonnan? Entäs Kelan terveiset?

Mörjens-sarja, 2000
Mörjens on viisiosainen kooste "Morjens" -sketsisarjan parhaista paloista sekä uuden vuosituhannen sketseistä.

Mutapainin ystävät -sarja, 1984-1985
Vitsejä, sketsejä ja musiikkia vuodelta 1985. Sarjan tapahtumat sijoittuvat valintamyymälään. Asiakkaita on harvoin ja työntekijät piristävät päiväänsä mutapainilla. Painimisen ja pakasteseitien laskennan ohessa henkilökunta harjoittaa taiteita ja kehittää kielitaitoaan.

Hymyhuulet -sarja, 1987-1988
Hauskoja huulia tyylikkäissä puitteissa. Urbaani cityohjelma ihmiselle, jolle ei ole tärkeätä miten asiat ovat, vaan miltä ne näyttävät. Kulttuuria ja politiikkaa Vironperältä Tuusulaan. Mukana Pirkka-Pekka Petelius, Aake Kalliala, Tiina Pirhonen, Pirjo Luoma-aho, Antti Raivio ja Ville Virtanen.

Milkshake-sarja, 1994
Milkshake on tarina viidestä naisesta, jotka työskentelevät The Original Hamburger Restaurant-ketjun ravintolassa. Elisa on ottanut ravintolan vastuulleen vanhempiensa kuoltua ja pyörittää sitä Juulian, Heidin, Lindan ja Oonan kanssa.

Viisi punaisiin vaatteisiin pukeutunutta naista nojaa kassaan ja hymyilee kameralle.
Milkshakessa saippuakerronta kohtasi twinpeaksmäisen tunnelman Viisi punaisiin vaatteisiin pukeutunutta naista nojaa kassaan ja hymyilee kameralle. Kuva: Yle/Kalevi Rytkölä Milkshake,Mari Rantasila,Niina Nurminen,Tiina Lymi, Hellen Willberg,Minna Koskela

Vaimonsa mies -sarja, 2001
Toisilleen tuntemattomat Tuuli ja Juho lyövät hynttyyt yhteen, kun kummankin asuntotilanne on akuutti. He näyttelevät avioparia saadakseen vuokra-asunnon Tyynen ja Yrjön yläkerrasta. Tuulin kihlattu Rampe sotkee soppaa ja ystävätär Ursula ihastuu Juhoon. Kuka lopulta saa kenet ja pääseekö Yrjö ulkoruokinnasta?

Loppu hyvin - kaikki hyvin -minisarja, 1998
Komedia näyttelijöiden lemmensotkuista televisiotoiminnan alkuajoilta 1961, jolloin ohjelmat esitettiin suorina lähetyksinä, tapahtui mitä tahansa. Hamletin suora lähetys lähestyy ja kulisseissa kuhisee.

Matkalaukkukostaja-sarja, 1991
Matkalaukkukostaja on neliosainen draamasarja, jota lähetettiin vuonna 1991. Maalaiskylään saapuu kulkija matkalaukkuineen, jonka sisältöä aletaan arvuutella. Martti Suosalon esittämä kulkija on Sepeteus Tienpää, tunnettu tyhjätasku, joka on palannut kotiseudulleen.

Luonnonmukainen rakastaja -sarja, 1992
Monitoimiottelija Eko vaeltaa kulttuurielämän ankeilta sivupoluilta maaseudulle ekokuntaa perustamaan. Virstanpylväinä matkalla toimivat kauniit naiset, joihin kaikkiin hän sumeilematta rakastuu matkatessaan kohti "täydellistä painottomuuden tilaa".

Kolme naista, joiden keskellä on mies. Kaikki näyttävät yllättyneiltä.
Eko rakastuu helposti kohtaamiinsa naisiin Kolme naista, joiden keskellä on mies. Kaikki näyttävät yllättyneiltä. Kuva: Yle/Maarit Kytöharju Outi Mäenpää,Tom Lindholm,Katariina Souri,Luonnonmukainen rakastaja
Sängyllä istuu kaksi miestä ja yksi nainen. Toinen miehistä on pukeissa, nainen ja toinen mies on vähissä vaatteissa. Nainen näyttää hämmentyneeltä.
Tuulista ja Juhosta tuli yllättäen tekaistu pariskunta. Rampe (vasemmalla) on Tuulin kihlattu, joka sekoittaa soppaa. Sängyllä istuu kaksi miestä ja yksi nainen. Toinen miehistä on pukeissa, nainen ja toinen mies on vähissä vaatteissa. Nainen näyttää hämmentyneeltä. Kuva: Yle/Antero Tenhunen Miia Nuutila,Jarkko Pajunen,Vaimonsa mies,Markku Hyvönen
Keskustele