Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Elävän arkiston blogi pääkuva

Mitä yhteistä on Reinikaisella, Heikillä ja Kaijalla sekä Rintamäkeläisillä? No Pertsa ja Kilu tietenkin!

Kuvakollaasi sarjoista Pertsa ja Kilu, Heikki ja Kaija, Rintamäkeläiset, Reinikainen ja Tankki täyteen.
Suosikkisarjoissa ovat näytelleet samat näyttelijät 1960-luvulta 1980-luvulle. Kuvakollaasi sarjoista Pertsa ja Kilu, Heikki ja Kaija, Rintamäkeläiset, Reinikainen ja Tankki täyteen. Kuva: Yle Kuvapalvelu/Kollaasi: Hannele Yli-Viitala Heikki ja Kaija,Tankki täyteen,Reinikainen,Rintamäkeläiset,Pertsa ja Kilu,Pertsa ja Kilu kippareina,Pertsa ja Kilu ja timanttirosvot

Pertsan ja Kilun seikkailut jatkuvat oman laivan kippareina ja timanttirosvojen perässä. Tuttujen poikien lisäksi elokuvista voi bongata aika määrän suosikkinäyttelijöitä myös muista ohjelmista. Niitä kaikkia voit katsoa Areenasta vielä hyvän tovin.

Toivotut: Pertsa ja Kilu

Pertsa ja Kilu -ohjelmat

  • Pertsa ja Kilu -ohjelmat pohjautuvat Väinö Riikilän kirjoittamiin lastenkirjoihin.
  • Sarjoja tehtiin 1970-luvulla neljä: kolmiosainen Pertsa ja Kilu (1970), neliosainen Pertsa ja Kilu (1971), kolmiosainen Pertsa ja Kilu kippareina (1972) ja neliosainen Pertsa ja Kilu ja timanttirosvot (1973).
  • Vuonna 1975 jokaisesta sarjasta koostettiin yhtenäinen elokuva. Silloin kaksi ensimmäistä sarjaa nimettiin uudelleen. Ensimmäisestä tuli Pertsa ja Kilu ja viimeiset kaanit sekä toisesta Pertsa ja Kilu ja trokarit.
  • Nyt Areenassa on katsottavissa kaikki sarjoista koostetut 1970-luvulla tehdyt elokuvat.
  • Pertsasta ja Kilusta on tehty myös uudempia versioita. Yle tilasi ulkopuoliselta tuotantoyhtiöltä 12-osaisen sarjan vuonna 2000. Se on Taavi Vartian ohjaama. Koska kyseessä on tilausohjelma, sitä ei näillä näkymin tulla julkaisemaan Areenassa. Uusin versio Pertsasta ja Kilusta kuvataan vuosien 2019 ja 2020 aikana. Myös uusimman elokuvan ohjaa Taavi Vartia.

Kippareissa Pertsa (Tommi Auvinen) ja Kilu (Jyrki Thil) ovat kunnostaneet oman, Adventure-nimisen veneen. Merellä ja seikkailuissa nuoret viihtyisivät paremmin kuin kotitöissä. Mitä tapahtuu, kun pahamaineinen Arpinaama varastaa veneen, jossa pojat nukkuvat?

Timanttirosvoissa pojat ovat jo hieman vanhempia ja he etsivät tuttuun tapaan töitä, joista voisi tienata muutaman markan. Jännityksen äärelle päästään taas heti alkajaisiksi, kun amerikkalaisittain suomea vääntävä mies pyytää poikien apua. Palkaksi he saavat kartongin tupakkaa, mutta jotain mätää tarjouksessa on pakko olla!

Molemmat elokuvat tuovat Areenaan Tommi Auvisen ja muita 1970-luvun suosikkinäyttelijöitä. Heikistä ja Kaijasta tuttu Kaija, Tommi Auvisen äiti, Eila Roine näyttelee Pertsan äitiä. Vili Auvinen, joka on Tommi Auvisen isä, on ohjelmassa poliisina. Hän on myös ohjannut Pertsa ja Kilu -sarjat.

Pertsan isää näyttelee Ahti Haljala, joka on tuttu muun muassa Rintamäkeläisistä ja Metsoloista. Heikissä ja Kaijassa hän näytteli konepajan mestaria. Eila Roine ja Ahti Haljala olivat Rintamäkeläisissä Honkosen pariskunta.

Pertsa ja Kilu kippareina -ohjelmassa Kilun äitiä näyttelee Sylvi Salonen. Salonen on näytellyt myös Heikin ja Kaijan Lahtiskaa sekä Tankki täyteen -sarjan Emmi Viléniä. Timanttirosvoissa Kilun äitiä sen sijaan näyttelee Eila Thil. Eila Thil on Jyrki Thilin eli Kilun äiti myös oikeassa elämässä.

Itse timanttirosvo on 1980-luvun suosikkipoliisi Reinikainen eli Tenho Saurén. Hän näytteli myös muun muassa Rintamäkeläisissä. Manki eli Veijo Pasanen näytteli Heikissä ja Kaijassa Antero Moisiota sekä Rintamäkeläisissä Antti Rintamäkeä.

Eila Roine ja Ahti Haljala näyttelevät pariskuntaa, Pertsan isää ohjelmassa Pertsa ja Kilu. Vili Auvinen ohjaa heitä.
Eila Roine, Vili Auvinen ja Ahti Haljala näyttelivät lukuisissa televisiosarjoissa sekä muun muassa Tampereen Työväen teatterissa. Eila Roine ja Ahti Haljala näyttelevät pariskuntaa, Pertsan isää ohjelmassa Pertsa ja Kilu. Vili Auvinen ohjaa heitä. Kuva: Yle/Antero Tenhunen Eila Roine,Vili Auvinen,Ahti Haljala,Pertsa ja Kilu kippareina,Pertsa ja Kilu
Veijo Pasasen näyttelemä Manki lähikuvassa. Takana puita.
Manki eli Veijo Pasanen on monelle lapselle tuttu Pelle Hermanni. Aikuiset saattavat muistaa hänet myös Antti Rintamäkenä. Veijo Pasasen näyttelemä Manki lähikuvassa. Takana puita. Kuva: Yle/Antero Tenhunen Pertsa ja Kilu,Veijo Pasanen,Pertsa ja Kilu ja timanttirosvot
Tenho Saurénin näyttelemä Mr Blink sekä Kari Kihlströmin näyttelemä Arpinaama osoittavat aseilla kuvan oikeaan reunaan.Artturi Reinikainen eli näyttelijä Tenho Saurén seisoo vedessä ja potkii vettä.
Herra Blink eli Tenho Saurén tuli myöhemmin tunnetuksi Artturi Reinikaisena. Arpinaamaa Pertsassa ja Kilussa näyttelee Kari Kihlström. Kuva: Yle/Antero Tenhunen

Pyysimme teiltä toiveita ja muistoja Pertsasta ja Kilusta. Voit lukea muiden jakamia kommentteja tämän jutun lopusta.

Keskustele