Hyppää pääsisältöön

Istuta kukkasipulit syksyllä niin saat nauttia kukista varhain keväällä – tee näin niin onnistut

Nyt kun syksy tulee, on aika miettiä keväisiä sipulikukkia. Meille puutarhaihmisille seuraavan kasvukauden suunnittelu on vähintään yhtä jännittävää kuin itse kukkien kasvattaminen.

Jo elokuussa kauppojen hyllyt houkuttelevat värikkäillä pakkauksillaan ja sipuliluettelot ovat täynnä kuvia kaikenvärisistä ja -kokoisista kauniista sipulikukista. Nyt on siis aika aloittaa kukkasipuleiden tutkiminen.

Mitä sipulikukkia on jo ja mitä haluaisi lisää?

Panosta laatuun ja säilytä oikein

Kannattaa ajatella laatua. Suuremmat sipulit antavat paremman ja voimakkaamman kukinnan.

Osta sipulit heti, kun niitä ilmestyy kauppoihin, sillä kukkasipulit eivät parane pitkästä säilytyksestä huoneenlämmössä. Varsinkin pienten kukkien kuten lumikellon ja krookuksen sipulit kuivuvat helposti.

Sipulit säilyvät parhaiten kuivassa, viileässä, pimeässä ja ilmavassa paikassa esimerkiksi jääkaapissa tai kylmäkellarissa. Älä säilytä sipuleita muovipakkauksessa, ne voivat parhaiten paperipussissa.

Istuta heti tai odota kylmenemistä

Syksymme muuttuvat yhä pidemmiksi ja lämpimämmiksi, joten voi olla hyvä ajatus seurata säätilaa ja istuttaa sipulit vasta, kun tulee hiukan kylmempää ja syksy alkaa toden teolla.

Kukkasipulit voi istuttaa heti ostettuaan ne, mikäli niille ei ole sopivaa säilytyspaikkaa, mutta syys- ja lokakuu ovat parhaat istutuskuukaudet. Esimerkiksi tulppaaninsipuleita voi istuttaa maan jäätymiseen asti.

Istuta sipulit pakkauksen ohjeen mukaan. Nyrkkisääntönä on, että sipulit istutetaan syvyyteen, joka vastaa noin kaksi kertaa sipulin kokoa.

Muista myös, että helposti leviäviä sipuleita kuten narsisseja ei saa istuttaa liian lähekkäin.

Valitse sipulit kukinta-ajan mukaan ja pidennä nautintoa

Ensimmäiset sipulikukat, jotka nousevat heti kevätauringon alkaessa lämmittää, ovat lumikellot ja niitä seuraavat monet pienet sipulikukat kuten idän sinililja, krookus, helmihyasintti ja kevätkurjenmiekka. Viimeisinä tulevat tulppaanit ja narsissit.

Eri tulppaani- ja narsissilajikkeiden kukinta-ajat vaihtelevat suuresti. Lue pakkauksesta ja valitse lajikkeita, jotka kukkivat eri aikaan, niin saat nauttia kukkaloistosta pidempään!

Lisää väriä nurmikolle

Sipulikukkien avulla voi helposti tehdä nurmikosta kukkamaton.

Tietyt sipulikukat kuten esimerkiksi narsissit, krookukset, lumikellot ja idän sinililjat soveltuvat hyvin istutettavaksi nurmikolle. Ne viihtyvät hyvin ja leviävät helposti, varsinkin idän sinililja leviää vauhdilla.

Jos istuttaa sipulikukkia nurmikolle, täytyy kuitenkin muistaa, että nurmikkoa ei voi leikata keväällä, koska sipulikukkien pitää saada olla alkukesä rauhassa, niin että ne ehtivät kasvaa ja kuihtua.

Juhannuksen jälkeen tai heinäkuun alussa sipulikukkien lehtien jäänteet voi leikata pois.

Muita sopivia paikkoja kukkasipuleille ovat pensaiden alustat, perennapenkit ja nurmikon laidat. Kaikki paikat, joissa sipulikukat saavat olla rauhassa ja levitä. Valitse paikka, josta voit tehdä pienen luonnonniityn.

Jos haluat sipulikasveja esimerkiksi kukkapenkkiin, johon istutat myöhemmin kesäkukkia, voit istuttaa sipulit erityisiin sipulikoreihin, jotka on helppo kaivaa ylös, kun sipulit ovat kukkineet ja siirtää ne syrjäisempään paikkaan, missä ne saavat kasvaa ja kypsyä ja kuihtua.

Korissa olevat sipulit voi sitten nostaa ylös, kuivattaa ja istuttaa uudelleen syksyllä.

Scillor i knopp.
Idän sinililja Scillor i knopp. Kuva: Yle/Jukka Tyni Pikkusinililja,Sinililjat,kukat

Sipulikukat ovat hyvin helppohoitoisia ja vaatimattomia

Pienet sipulikukat kuten esimerkiksi idän sinililjat selviävät täysin ilman hoitoa, leviävät itsekseen ja hoitavat itse itsensä.

Isommat sipulikukat, kuten esimerkiksi tulppaanit ja narsissit voivat paremmin, jos niitä vähän hoitaa. On olemassa erikoislannoitteita sipulikukille tai sitten niitä voi lannoittaa luu- tai verijauholla. Luujauholla syksyllä ja verijauholla keväällä.

Narsissit ovat pitkäikäisiä ja viihtyessään ne muodostavat suuria mättäitä. Sipulit voi olla hyvä ottaa ylös, kun alkaa näyttää liian ahtaalta ja jakaa mättäät niin, että ne saavat lisää tilaa ja uutta elinvoimaa.

Tulppaaneilla on taipumus menettää vähitellen elinvoimansa ja muuttua pienemmiksi ja pienemmiksi, kunnes ne katoavat kokonaan. Lannoittamalla syksyllä ja keväällä ne saa elämään pidempään, mutta tulppaanit pitää silti vaihtaa tasaisin väliajoin.

Jos kevät ja alkukesä ovat hyvin kuivia, voit mielellään kastella sipuleita niin, että ne jaksavat kasvaa ja muodostaa uusia kukka-aiheita seuraavaksi kevääksi.

Etene kokeilemalla

Keväiset sipulikukat ovat ihan oma lukunsa ja maailmansa. Niitä on niin monia eri lajikkeita, erivärisiä ja -muotoisia. Siemenpussit ovat keväällä kuin karkkihylly, ja yhtä lailla houkuttelevia ovat myös sipulihyllyt.

Jos olet vasta-alkaja, aloita helppohoitoisista sipulikasveista. Kun ruokahalu ja kokemus kasvavat, voit ottaa suurempia haasteita. Vaihtoehtoja on valtavasti.

Strömsön kukkasipulit

Ajatuksena Strömsön sipulikukkaistutuksissa oli luoda keväinen kukkameri nurmikolle. Valitsemani lajikkeet kukkivat eri aikoihin.

Lumikello ja idän sinililja nousevat ensimmäisinä ja sitten erilaiset narsissit kukin vuorollaan.

Kukat saavat levitä ja ottaa niin paljon tilaa kuin tarvitsevat, tilaa riittää.

Owen sipulivalinnat Strömsöhön:

  • Scilla sibirica, Idän sinililja
  • Leucojum, Gravetye Giant, Lumikello
  • Narcissus, Tete á Tete, Narsissi
  • Narcissus, Tahiti, Narsissi
  • Narcissus, Actaea, Narsissi
  • Narcissus, Professor Einstein, Narsissi
  • Narcissus, Replete, Narsissi
  • Narcissus, Ice King, Narsissi

Talvi, odotus ja kevät

Pitkän ja pimeän talven jälkeen ei mikään voita sitä, kun näkee ensimmäisten sipulikukkien pilkistävän kukkapenkistä. Ne kurkottavat joka päivä hiukan korkeammalle ja lopulta ensimmäiset kukat aukeavat. Silloin voi olla varma siitä, että kevät on viimeinkin tullut!