Hyppää pääsisältöön

Auttaminen ei katso ikää – Lohjalla palkataan digineuvojiksi työttömiä nuoria

Sanotaan, että digimaailmassa seniorin paras opastaja on toinen saman ikäinen. Lohjalla kumotaan tätä väitettä yksi digineuvoja kerrallaan. Diginatiivi on hyvä auttaja kaiken ikäisille – kun hänellä vain riittää kärsivällisyyttä.

Suomessa toimii paljon digitukea antavia järjestöjä. Useimmissa niistä eläkeikäiset auttavat ikätovereitaan vapaaehtoispohjalta.

– Meillä Lohjalla on kehitelty toisenlainen malli: Työttömiä työllistetään palkkatuella digineuvojiksi. Heitä on töissä kerrallaan kaksi tai kolme, kertoo Kansalaistoiminnan keskuksen koordinaattori Mirva Gullman Lohjan Apuomena ry:stä.

Apuomena on lohjalaisten yhdistysten yhteistyöjärjestö. Nimi tulee siitä, että Lohjalla viljellään paljon omenoita - ei digijätti Applen nimestä!

Lohjan digineuvojat opastavat ilmaiseksi Apuomenan järjestötilassa ja kirjastoissa. He tekevät myös maksullisia kotikäyntejä. Asiakkaista suurin osa on eläkeikäisiä.

Neuvojan asenne ratkaisee

Juha Koivunen, 29, on yksi neuvojista.

– Minulla on harrastuspohjaa tietokoneiden ja laitteiden kanssa. Tärkeimpiä taitoja tässä työssä ovat kuitenkin kärsivällisyys, kohteliaisuus ja selkeys. Yritän aina välttää digikielen kirjainlyhenteitä, Juha kertoo.

– Meille pääsee digineuvojaksi vain, jos vuorovaikutustaidot ovat kunnossa, Mirva Gullman komppaa.

Digineuvojan tärkeimmät taidot ovat kärsivällisyys, kohteliaisuus ja selkeys.― Juha Koivunen, 29

Ikärajoja ei ole, mutta toistaiseksi Lohjalla useimmat neuvojat ovat olleet kaksi-kolmekymppisiä. Juhan on yllättänyt seniorien suhtautuminen uuteen:

– Monet tutustuvat rohkeasti uusiin laitteisiinsa aluksi itse. Se on hienoa.


Nettiä ikä kaikki -kampanjassa suomalaiset opettivat läheisilleen yli 5000 digitaitoa. Auttaminen tietenkin jatkuu!

Tarvitseko apua digiasioissa? Liity Digitreenien Facebook-ryhmään!

Keskustele