Hyppää pääsisältöön

Nuoren huumekauppiaan vaihtoehdot - vankila tai kuolema

kokaiinikauppiaita Medellinissä
Katutason kokaiinikauppiaita Medellinissä. kokaiinikauppiaita Medellinissä Kuva: antonio marquez/yle kokaiini,Medellin,Kolumbia

Poika lajittelee kokaiinia gramman pusseihin. Gramman kokaiinia saa Medellinin katukaupasta alla kahdella eurolla. Tämän tästä valkoista pölyä päätyy omaankin nenään. Nuoren grammakauppiaan katse harhailee. - Vaihtoehdot ovat vankila tai kuolema, hän toteaa ohjaaja Pertti Pesoselle Medellinissä, Kolumbiassa.

-Meillä Medellinissä on toivoa niillä, jotka tulevat hyvistä oloista, jotka pääsevät hyviin kouluihin, ja jotka pääsevät hyviin töihin, sanoo lippalakkipäinen poika pussittaessaan kokaiinia. Köyhien slummien köyhien perheiden jälkeläiset joutuvat kamppailemaan toimeentulosta pienestä pitäen. Medellinissä he joutuvat helposti nopeaa rahaa ja toimeentuloa tarjoavien huumemafioiden juoksupojiksi, sanoo kaupungin huumetilanteeseen perehtynyt tutkija Lucas Jaramillo.

Nuori kokaainikauppias jatkaa Medellinin perinnettä kokaiinin ”maailmanpääkaupunkina”. Kaupungin maine perustuu Pablo Escobarin aikaan.

Escobar on kuollut ja haudattu, mutta kokaiini on edelleen iso tekijä Medellinin alamaailmassa.

- Meillä on noin kolmesataa rikollisryhmää, laskee Fernardo Quiroga, kaupungin rikostilaneeseen perehtynyt tutkija. Medellinin kautta kulkee kokaiinireittejä pohjoiseen, ja reiteistä ja niiden hallinnasta taistellaan. Se pitää yllä Medellinin mainetta vaarallisena kaupunkina.

Pyssymiehiä Escobarin korttelissa

kuvaaja Antonio Marquez Escobarin korttelissa Medellinissä
Kuvaaja Antonio Marquez Pablo Escobarin korttelissa Medellinissä kuvaaja Antonio Marquez Escobarin korttelissa Medellinissä Kuva: pertti.pesonen/yle Pablo Escobar,kokaiini,Kolumbia,Medellin

Medellinin kartellin johtaja Pablo Escobarin kortteli on edelleen olemassa, alkuperäisellä nimellään. Escobaria ihannoivissa seinämaalauksissa maali on tuoretta.

Yritämme kuvata, mutta aseistetut nuoret tulevat moottoripyörillä kyselemään mitä teemme. Nuoret vaativat meiltä rahaa. Onnistumme puhumaan jotain epäselvää luvista ja sitä, miten jotain on sovittu jonkun kanssa, jonka nimeä emme muista. Nuoret poistuvat kysymään mitä meidän kanssa pitäisi tehdä, me puolestaan poistumme renkaat savuten paikalta.

Lapsityöläisiä kokapensaissa

Lapset riipivät kokalehtiä tottuneesti Tumacossa, eteläisessä Kolumbiassa. Tumaco on Kolumbian tärkein kokalehtien tuotantoalue. Pelkästään Tumacossa tuotetaan enemmän kokaiinin valmistuksessa tarvittavia kokalehtiä kuin koko Boliviassa.

nuoria kokalehtien poimijoita
Nuoria kokalehtien poimijoita Tumacossa, Kolumbiassa. nuoria kokalehtien poimijoita Kuva: antonio marquez/yle Kolumbia,kokaiini,Vahvat huumeet,Kokapensaat

Nuori äiti katsoo, miten hänen lapsensa työskentelevät lehtien kimpussa tarmokkaasti. Säkit täyttyvät nopeasti.

-Ei meillä ole muuta työtä, jos ei ole kokaa, niin näemme nälkää, hän sanoo.

Ei meillä ole muuta työtä, jos ei ole kokaa, niin näemme nälkää.

Carlos Franklin työskenteli seitsemän vuotta Kolumbian huumepoliisissa. Veri velvoitti, hänen isänsä oli myös huumepoliisi Pablo Escobarin aikana Medellinissä. Isälle kävi kuten niin monille poliiseille - Escobarin asemiehet tappoivat hänet.

entinen huumeagentti carlos franklin
Entinen huumepoliisi Carlos Franklin entinen huumeagentti carlos franklin Kuva: Yle/Antonio Marquez Kolumbia,kokaiini,Huumesota

Carlos kertoo, miten hän huumepoliisina monta kertaa joutui tilanteeseen, jossa oma järki ja esimiesten määräykset sotivat toisiaan vastaan. Niissä tilanteissa oma järki voitti.

- Kun minut määrättiin tuhoamaan kokaviljelmät perheiltä, joilla selvästi ei ollut mitään muuta toimeentulon lähdettä, niin en totellut määräyksiä. Käytin järkeäni, jos olisin tehnyt kuten käsketty, niin seuraavana päivänä koko perhe olisi liittynyt sissien riveihin.

Intiaanit pakenevat

Caceresissa, Medellinistä pohjoiseen, sadat alueen intiaaniväestöön kuuluvat ihmiset ovat paenneet kokaiinireittien hallinnasta taistelevien rikollisryhmien jaloista. Kotiseudulle ei ole paluuta, se olisi liian vaarallista.

nuoria tyttöjä kodittomien hätämajoituksessa.
Kokaiinimafioiden taisteluja paenneiden intiaanien lapset nukkuvat hätämajoitustiloissa Caceresin kaupungissa nuoria tyttöjä kodittomien hätämajoituksessa. Kuva: antonio marquez/yle Kolumbia,kokaiini,kodittomat

Farc-sissijärjestön aseriisunta on luonut tilanteen, jossa Kolumbiaan syntyi tyhjiöitä huumereitielle. Intiaanien kylänvanhin luettelee rikollisryhmiä, jotka taistelevat reiteistä, ja ajavat asukkaat pakoon, pois bisneksien tieltä.

Pohjoisessa Chocon ja Uraban maakuntien rajamailla menemme jesuiittapapin johtamassa seurueessa tapaamaan Marion perhettä ja sukua. Mario itse menehtyi huumemafian pyssymiesten luoteihin. Ihmiset epäröivät kameraa, sillä rikollisryhmät pitävät aluetta otteessaan, eivätkä halua kameroita alueilleen. Kuvaamme nopeasti ja poistumme samassa saattueessa. Tropiikin uneliaassa helteessä vaaraa ei näy. Se ei tarkoita sitä, että sitä ei ole.

Kokaiinia banaanilasteissa

Turbon satamassa saamme mukaamme turvasaattueeksi neljän hengen poliisipartion. Turbo on kokaainin tärkeimpiä satamia Kolumbiassa.

poliiseja partioi
Poliisi partioi Turbon kadulla poliiseja partioi Kuva: YLE/Yeison Rojas Kolumbia,poliisi,kokaiini

Viime joulukuussa Turbosta lähti banaanilasti kohti Eurooppaa. Kolumbian rannikkovartioisto sai vihiä, jonka mukaan banaanien seassa oli iso kokaiinilasti.

Pari viikkoa myöhemmin laiva saapui Algeciraciin Etelä-Espanjaan. Espanjan tulli ratsasi laivan. Banaanien seasta löytyi lähes kuusi tonnia kokaiinia.

Ulkolinja: Cocaine Express Yle Areena 3.9., TV1 6.9. klo 22.00.

Keskustele