Hyppää pääsisältöön

Onko fanittaminen häiriötila? Yle Perjantai palaa ruutuun 14. syyskuuta ja ruotii fanikulttuuria

Perjantai: Fanittaminen on häiriötila
Perjantai: Fanittaminen on häiriötila Perjantai

Perjantain syksyn ensimmäisessä suorassa lähetyksessä sukelletaan fanikulttuurin maailmaan. Mihin me tarvitsemme arjen jumalia? Miten paljon ihminen on sitä, mitä hän fanittaa? Miten fanit muuttavat esikuviensa elämää? Mikä on idolin vastuu?

Rosa Kettumäen ja Sean Ricksin vieraina ovat muusikot Petra Gargano, tubettaja Pinja "Pinkku Pinsku" Sanaksenaho ja Pinjan äiti, myöskin tubettaja Jaana Sanaksenaho ja Mikko Harju, rojalisti Markku Ellala ja tutkija Janne Poikolainen.

Musiikkitaivaan uuden tulokkaan Mikko Harjun kiihkeimmät fanit tatuoivat Mikon lyriikoita iholleen.

Keväällä 2016 Mikon omakustanne ”Mä olen tässä” kipusi Spotifyn kuunnelluimpien kappaleiden joukkoon ja tänä vuonna hänet valittiin Iskelmä-gaalassa Vuoden tulokkaaksi.

Fanit piirittivät laulaja Petra Garganoa jo 13-vuotiaana, kun Tiktak-yhtyeestä kasvoi Suomen kaikkien aikojen suosituin tyttöbändi.

Tiktakin lopetettua vuonna 2007 Petra lähti omalle soolouralleen. Fanituksen kohteena Petra haluaa olla aito ja kannustava.

16-vuotiaalla Pinkku Pinskulla on yli 230 000 tilaajaa Youtubessa. Myös Pinskun äiti Jaana on alkanut tubettaa omalla kanavallaan.

Perjantai-dokkarina nähdään Uwa Iduozeen ohjaama We Love Cheek, joka kertoo kahden Cheek-fanin kiihkeästä ja haikeasta kesästä 2018.

Perjantai: Fanittaminen on häiriötila perjantaina 14. syyskuuta kello 21.05, Yle TV1.

Tahdotko katsomaan Perjantain suoraa lähetystä paikan päälle? Yleisöohjeet löytyvät täältä.

Petra Gargano.
Petra Gargano. Kuva: Valtteri Hirvonen Petra,Tiktak
Mikko Harju
Mikko Harju Kuva: Warner music Mikko Harju

Uusimmat sisällöt - Perjantain artikkelit