Suomalaisista keski-ikäisistä ja vähän nuoremmistakin neljä viidestä auttaa läheisiään netti- ja digitaitojen kanssa. Aina läheiset eivät kuitenkaan osaa tai ehdi auttaa, tai he asuvat liian kaukana. Silloin apua löytyy Suomen laajasta digituen verkostosta.
Löydät tästä tietoa digituen tarjoajista:
1. Järjestöt
Digitukea ja -neuvontaa tarjoavat lukuisat kansalaisjärjestöt ympäri Suomen. Tarjolla on opastusta kirjastojen tiloissa, mutta myös esimerkiksi digiklubeja ja digikahviloita.
Vanhustyön keskusliiton SeniorSurf-toiminta on kerännyt koko maan digiopastuspaikat nettikartalle. Sieltä voi hakea lähinnä olevan opastuspaikan. Tarjonta vaihtelee melkoisesti paikkakunnan mukaan: Varsinkin harvemmin asutuilla seuduilla tukea ei aina löydy kovin läheltä. Joukossa on myös kaiken ikäisille suunnattua neuvontaa – eli apua saavat muutkin kuin seniorit.

Suomessa toimii erilaisia yhdistyksiä, jotka opastavat tietoteknisissä asioissa pääosin senioreja. Neljä suurinta paikallista yhdistystä tekevät myös yhteistyötä keskenään:
- Enter - opastusta Uudellamaalla
- Joen Severi - opastusta Pohjois-Karjalassa
- Savonetti - opastusta Kuopion ja Pohjois-Savon alueella
- Mukanetti - opastusta Tampereella ja ympäristökunnissa


2. Kirjastot ja kansalaisopistot
Suomen yli 800 kirjastoa ovat kansalaisten digituen kannalta keskeisiä paikkoja. Suuremmissa kirjastoissa digineuvonta onkin usein monipuolista ja vakiintunutta.
Suomen kirjastoseura on haastanut kaikki Suomen kirjastot oman digi-illan järjestämiseen syksyllä 2018.
Kirjastojen digiopastuksista löytyy tietoa kirjastojen omilta sivuilta sekä SeniorSurfin opastuspaikkakartasta.
Suomen yli 180 kansalais-, työväen- ja aikuisopistoa ovat yhdessä “Suomen suurin oppilaitos”. Useimmat niistä tarjoavat edullisia kursseja tietotekniikan ja digitaitojen opetteluun kaiken ikäisille.
Opistot ovat kehittäneet oman Kansalaisen digitaidot -kurssimallin.
Valtiokin antoi oppilaitoksille vuonna 2018 lisärahaa aikuisten digitaitojen vahvistamiseksi.
Lisärahalla syntyivät vuonna 2019 esimerkiksi DiKATA-verkkokoulutukset. Maksuttomiin koulutuksiin voi osallistua mistä tahansa.

3. Viranomaiset, kunnat ja maakunnat
Tietoa eri puolilla maata tarjottavasta digituesta saa täältä:
Kansalaisneuvonta
– Auttaa myös, jos sähköisessä asioinnissa julkisten palvelujen kanssa on ongelmia. Kansalaisneuvonta vastaa muun muassa puhelimitse, numerossa 0295 000.
Suomi.fi
– Kansalaisen ykkössivustolta löytyy paljon yleistietoa digituesta.
– Sivustolle täydennetään myös listaa digituen palveluista kunnan mukaan.
Monet kunnat järjestävät omaa digiopastusta. Muodot vaihtelevat, esimerkiksi Helsingissä kokeiltiin kaupungin järjestämää digineuvontaa kotona. Hartolassa, Pertunmaalla ja Kärkölässä pidetään puolestaan digikinkereitä.
Maakunnista muun muassa Lapissa on aktiivista digitukitoimintaa. Digilähettiläät auttavat tiettyjen sähköisten palvelujen käytössä.
Valtio aloitti vuonna 2018 digituen aktiivisen kehittämisen viidessä maakunnassa pilottialueilla: Lapin sairaanhoitopiirissä sekä Pohjanmaan, Pohjois-Karjalan, Pohjois-Pohjanmaan ja Uudenmaan alueilla. Piloteissa kehitetään alueellisia digituen verkostoja sekä parannetaan tuen saatavuutta ja kattavuutta. Myös digituen arviointiin ja seurantaan panostetaan.
Sittemmin digituen kehittäminen on laajentunut valtakunnalliseksi.

4. Yritykset
Monet perinteiset palveluyritykset, esimerkiksi pankit ja operaattorit tarjoavat digitukea sekä maksullisena että maksuttomana palveluna. Digitalkkarin tai -tohtorin kotikäynti kustantaa paikkakunnasta ja yrityksestä riippuen 40–100 euroa. Pieniä paikallisia toimijoita on jonkun verran, kuten Digitalkkari, pääkaupunkiseudulla Fiksari, Timon Tietokoneapu, Vaasan Digihelppi.
Koottua tietoa koko maan yritysten tarjonnasta ei ole.
Tarvitseko apua digiasioissa? Liity Digitreenien Facebook-ryhmään!
Muokkaukset:
24.8.18 Pääkuva vaihdettu.
28.11.19 Lisätty maininta DiKATA-kursseista + aikamuotoja ajan tasalle.