Hyppää pääsisältöön

Tiina Lymi on raju mielensäpahoittaja – onneksi vain harvoin ja lyhyen aikaa

Tiina Lymi karvahattu päässään.
Tiina Lymi Radio Suomen Illassa. Tiina Lymi karvahattu päässään. Kuva: Yle Tiina Lymi,Ilosia aikoja, Mielensäpahoittaja,Mielensäpahoittaja

Uuden Mielensäpahoittaja-elokuvan ohjaaja Tiina Lymi ei tunnusta olevansa päähenkilön kaltainen mielensäpahoittaja. Radio Suomen Illassa hän myöntää kuitenkin menettäneensä hermonsa aivan vastikään – aamulla.

Tuomas Kyrön luoma äreä hahmo nähdään toistamiseen valkokankaalla, nyt Tiina Lymin ohjaamassa elokuvassa Ilosia aikoja, Mielensäpahoittaja. Lymi on myös yksi komedian käsikirjoittajista.

Lymi väittää pahoittavansa mielensä harvoin. Saman tien hän tunnustaa, että viimeksi niin kävi haastattelupäivän aamuna.

– Poika oli hidas. Perusmielensäpahoitus, hän nauraa.

Omasta mielestään hän ei helposti pahoita mieltään. Ja jos hän hermostuu, niin mielenpahoitus ei kauan kestä.

– Se on kovin lyhytaikaista. Rajua, mutta lyhytaikaista, Lymi velmuilee.

Elokuvassa pohditaan muun muassa sitä, millaista olisi elää todellisen mielensäpahoittajan tai jäärän poikana, tyttärenä tai puolisona.

– On hirvittävää, jos joku on koko ajan oikeassa eikä jousta senttiäkään, Lymi uskoo.

Tiina Lymi karvahattu päässään iloisena Olga Ketonen vierellään
Ohjaaja Tiina Lymi ja toimittaja Olga Ketonen Radio Suomen Illassa. Tiina Lymi karvahattu päässään iloisena Olga Ketonen vierellään Kuva: Yle Tiina Lymi,Olga K,Olga Ketonen,Ilosia aikoja, Mielensäpahoittaja,Mielensäpahoittaja,karvahattu

Mielensäpahoittaja voi kuitenkin muuttua

Tiina Lymi sanoo, että klassisessa kerronnassa sankari muuttuu tarinan edetessä, ja niin on uudessa elokuvassakin.

Heikki Kinnusen esittämä päähenkilö muuttuu myös muiden ihmisten vaikutuksesta. Elokuvassa tämä seitsemänkymppinen mies kertoo vastasyntyneelle lapselle kolme hyvää syytä syntyä tähän maailmaan: peruna, haitarimusiikki ja murtomaahiihto.

Tiina Lymi pitää omia vastaavia syitään naiveina ja nimeää ne ujosti: ystävät, rakkaat ja maisemat.

Ontuvat ihmiset pääsevät eteenpäin toisiaan tukien

Radio Suomen Illassa Lymiä haastatellut toimittaja Olga Ketonen kuvaa elokuvaa ylistyslauluksi elämälle. Lymi on samaa mieltä.

– Tarkoitukseni on kertoa elokuvalla jotain sen kaltaista, että kun eri tavalla ontuvat ihmiset menevät lähelle toisiaan, tukevat toisiaan, niin he kulkevat suhteellisen jämäkästi eteenpäin.

– Kukaan henkilöistä ei elokuvassa ole suoranaisesti miellyttävä, mutta heillä on kyky sitoutua ja rakastaa - ja loppujen lopuksi on kyse vain siitä, Lymi kuvaa.

Kverulanten står på gården och talar i trådtelefonen vars sladd hänger uyt genom köksfönstret..
Heikki Kinnunen on pääroolissa elokuvassa Ilosia aikoja, Mielensäpahoittaja. Kverulanten står på gården och talar i trådtelefonen vars sladd hänger uyt genom köksfönstret.. Kuva: Suvi Sievilä © Valopeitto Heikki Kinnunen

Mielensäpahoittaja on jälleen myös radiossa

Tuomas Kyrön kirjoittama jäärä nähtiin ensimmäisen kerran isolla kankaalla Dome Karukosken ohjaamassa Mielensäpahoittaja-elokuvassa vuonna 2014. Silloin pääroolissa oli Antti Litja.

Alkujaan hahmo tuli tutuksi ja suosituksi ensi kerran radion kautta jo vuonna 2009, kun Antti Litja luki Kyrön hulvattomia lyhyitä tarinoita Yle Radio Suomelle. Niitä Kyrö kokosi kirjaksi vuonna 2010. Lue tästä Kyrön oma kirjoitus uran alusta ja menestyksestä.

Radio on mukana Kyrön tuotannossa uudemman kerran. Hän on kirjoittanut Yle Radio 1:lle aivan uusia jaksoja tutusta vastarannankiiskestä.

Kirjailijan 10-osainen viihdekuunnelmasarja Mielensäpahoittaja maailmalla on kuunneltavissa Areenassa marraskuun 2018 loppuun asti.Kuuntele Tiina Lymin ja Olga Ketosen hersyvä keskustelu Areenassa.

Uusimmat sisällöt - Yle Radio Suomi