Hyppää pääsisältöön

”Välittömästi pois talosta!” Välitalojen uusi koti paljastui homepommiksi – lue vinkit, kuinka minimoit riskit ja tilaat kuntotarkastuksen fiksusti

Hometaloa korjataan. Talon lämpöeristeitä on poistettu.
Perusteellisessa remontissa Välitalojen kodissa mm. eristeet menivät uusiksi. Hometaloa korjataan. Talon lämpöeristeitä on poistettu. Kuva: Välitalojen kotialbumi MOT

Parin vuoden remonttirupeama, jolloin perheen isää ei juuri kotona näy. Talon sisuskalut uusiksi – vaikka talo oli todettu kuntotarkastuksessa hyväksi. Näin kuvaavat mäntsäläläiset Välitalot omaa koettelemustaan hometalon kanssa. Vuotavia silmiä, flunssaa, vessassa ravaamista, poskiontelon tulehduksia ja huoli koko omaisuuden menettämisestä, kertoo kirkkonummelainen Minna Kalving perheensä hometalotarinaa.

Pientalojen kosteusongelmista on puhuttu valtavasti 2000-luvulla. Silti homeperheitä auttavan Asumisterveysliiton listoille on tullut joka vuosi noin 300 uutta vakavaa hometalotapausta. Yhteistä monille tarinoille on se, että ammattilainen tutki talon kunnon ennen kauppoja - ja näytti vihreää valoa.

Kuntotarkastaja tutkii lattiakaivoa.
Kuntotarkastuksessa tutkitaan mm. lattiakaivot. Kuntotarkastaja tutkii lattiakaivoa. Kuva: Yle MOT

Kuntotarkastus teetetään nykyään isoon osaan pientaloista myynnin yhteydessä. Talon ostaja ja myyjä odottavat tarkastuksen paljastavan ainakin olennaisimmat riskit ja puutteet.

MOT:n haastattelemien kahden perheen kohdalla tarkastus ei suojannut homepommilta. MOT kokosi perheiden ja asiantuntijoiden vinkkien pohjalta muistilistan siitä, mitä kuntotarkastuksen tilaajan kannattaa pitää mielessä, jotta ikävien yllätysten mahdollisuus minimoituisi.

1. Selvitä talon kunto riittävän hyvin – homeongelmat eivät ole harvinaisia

Homepommi ei ole suuri harvinaisuus. Merkittäviä kosteus- ja homevaurioita on 7–10 prosentissa pien- ja rivitalojen kerrosalasta, arvioidaan eduskunnan tarkastusvaliokunnan vuonna 2012 julkaisemassa tutkimuksessa. Pahat ongelmat jäävät kuitenkin usein pimentoon asuntokaupan yhteydessä.

Oikeusturvavakuutuksesta haetaan korvausta omakotitalokauppariitaan yhteensä ainakin noin 1500 kertaa vuodessa, arvioivat isot vahinkovakuutusyhtiöt. Omakotitalokauppoja oli vuonna 2017 noin 18000 kappaletta.

2. Ota selvää eri vuosikymmenten ongelmakohdista

Home voi haista missä tahansa talossa, mutta syyt kosteusongelmaan vaihtelevat. 50-luvun rintamamiestaloja on pilattu vääränlaisilla remonteilla. 60-, 70-, ja 80-luvuilla moniin pientaloihin kylvettiin vale- tai piilosokkelin nimellä tunnettu kosteusmiina.

Kosteusongelmia tutkitaan seinään tehdyn reiän kautta.
Kosteusongelmia tutkitaan. Kosteusongelmia tutkitaan seinään tehdyn reiän kautta. Kuva: Talokki MOT

Eri vuosikymmenten ongelmiin voi tutustua ympäristöministeriön Kosteus- ja hometalkoot -ohjelman tuottamalla sivustolla. Ajankohdan tyyppivikojen tuntemisesta on hyötyä, kun luet kuntotarkastusraporttia. Osaat silloin kiinnittää paremmin huomiota rakenteisiin, joiden kohdalla lisätutkimus voi olla erityisen tarpeellista kuntotarkastuksen jälkeen.

3. Välittäjän suosittelemaa kuntotarkastajaa ei ole pakko ottaa

Kiinteistönvälittäjä tuntee usein tietyt kuntotarkastajat, joita he voivat ehdottaa talokaupan osapuolille. Monesti valinta osuukin välittäjän ”listaamaan” tarkastajaan, vaikka talon ostajan ja myyjän ei ole pakko noudattaa välittäjän vinkkiä.

Välittäjän ja tarkastajan yhteistyö herättää kysymyksiä. Välittäjä haluaa yleensä myydä talon nopeasti ja kuitata palkkionsa. Kuntotarkastajan pitäisi nostaa esiin kaikki viat ja riskit. Uskaltaako tarkastaja varoittaa ongelmista tarvittaessa isoin kirjaimin ja vaarantaa samalla kaupat, jos seuraava työkeikka on kiinteistönvälittäjän suopeudesta kiinni?

Mieti siis, kannattaisiko valita tarkastaja sittenkin itse. Silloinkaan et välttämättä tiedä, kuinka paljon tarkastaja tekee yhteistyötä välittäjien kanssa – ja millaista se on? Ongelmien kaunistelu on myyjänkin kannalta riski, sillä talon myyjä voi joutua isoon vastuuseen piilovioista kaupan jälkeen.

4. Älä luota sokeasti edes AKK-kuntotarkastukseen

Asuntokaupan kuntotarkastuksista ei ole säädetty lailla mitään, joten niitä saa tehdä kuka vain. Kiinteistöala on kuitenkin luonut eräänlaisen itsesäätelyn, AKK-järjestelmän, jota sanotaan usein kuntotarkastuksen laadun takeeksi.

AKK:ssa on kyse pätevyyspalvelu FISE Oy:n hallinnoimasta kuntotarkastussapluunasta. AKK-tittelin (asuntokaupan kuntotarkastaja) saamiseksi vaaditaan rakennusalan pohjakoulutus ja alan työkokemusta. Päälle tulee lisäkoulutusta ja näyttötyöt. AKK-tarkastaja on sitoutunut noudattamaan Rakennustietosäätiön julkaisemaa kuntotarkastusohjetta.

AKK-järjestelmäkään ei ole vedenpitävä – MOT haastatteli Välitalojen perhettä, jonka kodista paljastui pahat kosteusvauriot, vaikka AKK-tarkastaja oli tutkinut talon ennen kauppaa vuonna 2011.

”Työn laatu vaihtelee paljon, se on meillä tällä hetkellä ongelma, siitä ei päästä minnekään”, kommentoi AKK-tarkastuksia Esko Lindblad, asuntokaupan kuntotarkastajan (AKK) FISE-pätevyyslautakunnan puheenjohtaja.

Kuntotarkastuksessa tutkitaan lattialaattojen kiinnityksen lujuutta.
Kuntotarkastuksessa tutkitaan laattojen kiinnityksen lujuutta. Kuntotarkastuksessa tutkitaan lattialaattojen kiinnityksen lujuutta. MOT

Kontrolliakin on. Pätevyyslautakunta lukee AKK-tarkastajien raportteja valitusten yhteydessä. Vuosittain muutamia AKK-pätevyyksiä peruutetaan määräajaksi tai pysyvästi.

Ympäristöministeriö, sosiaali- ja terveysministeriö sekä FISE ovat käynnistäneet hankkeen, johon kuuluu AKK-kuntotarkastusten kehittäminen.

5. Kuntotarkastus ei paljasta kaikkea – teetä suositellut lisätutkimukset

Kuntotarkastus tehdään pääasiassa aistinvaraisesti ilman rakenteiden rikkomista. Siksi kuntotarkastus ei paljasta kaikkea. Rakennustietosäätiön ohje kehottaa kuntotarkastajaa tuomaan selkeästi esiin lisätutkimuksen tarpeen, jos riskirakenteen kunnosta ei saada selvyyttä. Ohjeen mukaan kuntotarkastajan tulisi itsekin tehdä pienimuotoisia avauksia riskirakenteisiin, jos talon omistajaa antaa siihen luvan.

Kuntotarkastajan ehdottama lisätutkimus kannattaa ehdottomasti teettää. Jatkotutkimuskin vaatii oikeita otteita. Joskus jatkotutkimuksessa kaivetaan esiin talon alaohjauspuu. Se saattaa näyttää kuivalta päälle päin – mutta vasta koepalan sahaaminen paljastaa alapuolen ongelmat.

Pahasti vaurioitunut runkopuu.
Vaurioitunut runkopuu. Pahasti vaurioitunut runkopuu. Kuva: Talokki MOT

6. Vaadi myyjältä asianmukaista valmistautumista kuntotarkastukseen

Talon isäntäväen pitää kantaa kortensa kekoon. Talo tulisi valmistella kuntotarkastukseen oikein. Valmistelusta on Rakennustietosäätiön julkaisema tilaajan ohje.

Ohjeen mukaan mm. lattiakaivot puhdistetaan, salaojien tarkastuskaivojen kannet kaivetaan esiin, avataan kulkuväylät ylä- ja alapohjaan ja järjestetään yläpohjaan kulkusillat. Suihkussa ei käydä vuorokauteen. Ennen tarkastusta sisätilojen ovet pidetään kiinni ja tuuletus on kielletty.

Vaadi omistajalta, että hän noudattaa valmisteluohjetta. Talon asianmukainen valmistelu edistää kuntotarkastuksen luotettavuutta ja riskien paljastumista. Valpas tarkastaja raportoi esimerkiksi poikkeavista hajuista, jos niitä ei ole tuuletettu tai peitelty pullan tuoksulla. On tapauksia, joissa ala- tai yläpohjan kosteusongelmat olisivat löytyneet helposti, jos tiloihin olisi ollut pääsy.

Eräs homepommin ostaja tuumi jälkikäteen, että taloa taidettiin tuulettaa näytöillä ja juuri kuntotarkastajan käynnin aikana.

6. Muista, että homekoirakaan ei ole täydellinen apu

Homekoirien käyttö on yleistynyt. Oikeaoppisesti käytettynä koiria pidetään hyvänä apukeinoja talojen kunnon selvittämisessä.

On kuitenkin syytä muistaa koirien rajoitteet. Homekoirille ja niiden ohjaajille ei ole viranomaisten määrittämiä pätevyysvaatimuksia. Koirien koulutuksessa käytetään kosteusvaurioon tyypillisesti liittyviä mikrobeja, mutta opetetut mikrobilajit voivat vaihdella eri koirilla. Kysy, mitä lajeja sinulle tarjottu koira tuntee ja miten koiran osaaminen on varmistettu.

Homekoira työssään.
Homekoira työssään. Homekoira työssään. MOT

Ilmavirtausten takia koira saattaa paikallistaa hajun eri paikassa, kuin missä hajun lähde oikeasti on. Yleensä koiran merkkaukset vaativat rakennusalan ammattilaisen analyysin ja lisätutkimuksia, kuten esimerkiksi rakenneavauksia, ennen kuin niiden merkitys selviää. Haju voi joskus tulla maaperästä eikä rakenteessa ole vikaa. Hometalkoot.fi -sivustolla löytyy ohje homekoiran tilaajalle.

Koira ei osaa sanoa, kuinka voimakas haju on. Joskus haju saattaa olla asumisterveyden kannalta vähämerkityksellinen. Homekoirien tasotarkastuksia järjestää mm. Suomen Homekoirayrittäjät ry.

7. Unohda kiire, sammuta tunteet

Kiva kukkapenkki tai takka saa sydämen sykkimään. Ihastumisen tunne on kuitenkin syytä tukahduttaa asuntokaupassa. Välittäjä tai myyjä saattaa luoda kiireen tuntoa, mutta ”tämä menee heti” -tyylinen mainospuhe on usein vailla katetta. Jos osaamisesi puutteita talokaupoissa yritetään käyttää härskisti hyväksi, se ei olisi ensimmäinen kerta näissä kuvioissa.

Kun saat kuntotarkastusraportin käteesi, lue sitä kuin piru Raamattua. Raportin teksti voi olla ammattikieltä. Vie tarvittaessa paperit toisen rakennusalan ammattilaisen luettavaksi. Pyydä kansantajuinen selostus havainnoista. Jos ammattilainen nostaa esiin huolia tai epäilyjä jonkin rakenteen kunnosta, jatkotutkimus on todennäköisesti tarpeen. Muutamien rakenneavausten hinta on pikkusumma verrattuna mittavaan homepommin remonttiin.

ma 3.9. klo 13.51 ja 15 korjattu lyöntivirheet

Kuluttaja-aiheet

Rakentaminen

Kommentit