Hyppää pääsisältöön

Tehtaan sankarit – Onnea etsimässä

Tehtaan sankarit
Tehtaan sankarit tehdas,Uusikaupunki,Valmet Automotive

TV1 tiistaisin 26.5. - 14.7.2020 klo 20.00 - 20.30, uusinta sunnuntaisin klo 12.50, Areenassa

Tehtaan sankarit – Onnea etsimässä on kahdeksanosainen dokumenttisarja Valmet Automotiven Uudenkaupungin autotehtaan uusista työntekijöistä – Topista, Tanjasta, Angelista ja Stinasta.

He ovat elämänsä käännekohdassa, johon kuuluu epävarmuutta ja kaipausta, mutta myös huumoria ja toivoa tulevasta. Ennen uuden elämän alkamista on kuitenkin tehtävä tilit selväksi menneisyyden kanssa.

Topi Kauppinen

Tehtaan sankarit Topi
Topi sikarilla. Työttömyys rassaa nuoren miehen hermoja. Kohta on melkein koko maa etsitty Rovaniemeä myöten, mutta hommia ei ole löytynyt. Tehtaan sankarit Topi tehdas,Uusikaupunki,Valmet Automotive

Topi (23 v.) on sanavalmis Savon lahja mualimalle.

Työttömyys rassaa Mikkeli-Pieksämäki seudulla nuoren miehen hermoja, sillä vakinaisia töitä ei niin vain löydykään ahkerasta etsinnästä huolimatta.

Topin kihlattu Hanna Taavitsainen (23 v.) on lähihoitaja. Hänellä on tarkoitus muuttaa Topin perässä länsirannikolle kunhan Topi saa elämän hieman järjestykseen.

Tehtaan sankarit Topi
Topi ja Hanna viettävät yhdistettyä syntymäpäivä- ja läksiäisjuhlia. Hanna haluaa alennuksessa olevan piccolopullon kuohuvaa. Topille riittääkin sitten pelkkä vesi. Tehtaan sankarit Topi tehdas,Valmet Automotive,Uusikaupunki
Tehtaan sankarit Topi
Hanna ja Topi tapaavat pitkän odotuksen jälkeen. Nuoripari on etsimässä halpaa vuokra-asuntoa Turun Lausteelta. Tehtaan sankarit Topi Uusikaupunki,Valmet Automotive,tehdas

Topi on automies henkeen ja vereen ja hänen toinen suuri rakkautensa onkin vuosimallin 1980 Dodge Aspen. Topin kaikki aika, ja liikenevät rahat, ovat menneet auton laittoon.

Elämä ei ole aina helppoa kolmi- ja nelivuorotöissä olevalle Topille ja Hannalle heidän uudessa kodissaan Turun Lausteella.

Aspenkin pitäisi myydä, mutta se ottaa henkisesti koville. Auton mukana lähtee näet huoleton nuoruusaika. Tilalle on astumassa vastuullisuus ja rutiinit, lainat ja niiden korot sekä ura autotehtaalla ja perhe.

Asiaa ei helpota se, että nuorilla rakastavaisilla on autosta helliä muistoja. Kyseinen amerikanrauta johdatti parin yhteen.

Tehtaan sankarit Topi
Jäähyväiset Aspenille. Topi haluaisi jättää Aspenin perinnöksi lapsenlapsilleen, mutta nyt se ruostuu ja katoaa kohta tuulen mukana. Tehtaan sankarit Topi Uusikaupunki,Valmet Automotive,tehdas

"Suomalainen autokauppa on sitä, että myyjä tekee aina tappiota ja ostaja tekee elämänsä virheen", Topi tokaisee, ja myöntää, ettei tule koskaan saamaan autosta edes omiaan takaisin.

Uusiakin, suuria huolenaiheita on luvassa, sillä Topin lapsuudenkodissa ei kaikki ole hyvin. Tulevaisuudessa nuorelle parille siintää myös jälleen uusi pakkoero.

Angel Arubi

Tehtaan sankarit Angel
Angel vie palloa pelissä Turussa. Tehtaan sankarit Angel Uusikaupunki,tehdas,Valmet Automotive

Angel (27 v.) on Nigeriasta Suomeen muuttanut ammattijalkapalloilija. Angel saapui viitisen vuotta sitten koeajalle FC Inter Turkuun, mutta Afrikassa vain hieman aiemmin saatu jalkavamma esti sopimuksen syntymisen ja Angelin suuren unelman toteutumisen. Angel toivoo voivansa edelleen pelata tehdastyön ohella, mutta se ei osoittaudu helpoksi.

Autotehdas on Angelin ensimmäinen työpaikka ellei jalkapalloa lasketa.

Angelin elämän valo on hänen 3-vuotias Suomessa syntynyt tyttärensä Olivia. Angel tuntee suurta surua siitä, ettei hän näe tytärtään kovin usein. Hän on eronnut lapsen äidistä. Lapsi ja äiti asuvat Helsingissä, Angel asuu Turussa.

Tehtaan sankarit Angel
Angel näkee tytärtään Oliviaa harvoin. "Olivia on ainut, mikä tekee minut onnelliseksi.". Tehtaan sankarit Angel Uusikaupunki,tehdas,Valmet Automotive
Tehtaan sankarit Angel
Angel jalkapallo-ottelussa Abujassa, Nigeriassa. Vieressä kuningas Dalamin. Tehtaan sankarit Angel Uusikaupunki,tehdas,Valmet Automotive
Tehtaan sankarit Angel
Amackin alueella Abujassa, Nigeriassa. "Näiltä kulmilta lähdin aikanaan kohti Eurooppaa. Ihmiset eivät uskoneet onnistumiseeni vaan pilkkasivat minua." Tehtaan sankarit Angel tehdas,Valmet Automotive,Uusikaupunki

Angelin unelmana on ostaa oma auto, jotta hän pääsee useammin tapaamaan Oliviaa.

Angel on saanut vahvan katolisen kasvatuksen isältään, joka näytti esimerkkiä monelle. Isä kuoli hiljattain eikä Angelilla ollut mahdollisuutta päästä hautajaisiin. Äitiään Angel ei ole nähnyt vuosikausiin sen jälkeen kun lähti ulkomaille etsimään kohtaloaan.

Dokumenttisarjassa Angel viimein palaa Nigeriaan tapaamaan äitiään ja kohtaamaan kauan selvittämättä olleet asiat.

"Viime aikoina minusta on tuntunut, että jokin voima työntää minua eteenpäin.Tunnen, että Jumala pyytää minua tekemään sen, mitä aion tehdä Nigeriassa", Angel pohtii.

Tanja Leino

Tanja (37 v.) on pätkätyöläinen Vantaalta.

Tehtaan sankarit Tanja
"Koirat hyväksyvät sut sellaisena kuin sä oot. Ihmisillä olisi paljon opittavaa koirista, Tanja miettii. Tehtaan sankarit Tanja Uusikaupunki,tehdas,Valmet Automotive

Tanjalla on erityinen tarve saada vakituinen työpaikka, sillä hänellä on menneisyydessään synkkä ajanjakso, joka on vienyt hänet taloudelliseen perikatoon ja mielen maahan.

Tanjan äiti on kuollut ja hän on vieraantunut isästään. Kuten jokainen meistä, Tanja haluaisi rakkautta ja hyväksyntää, mutta menneisyyden tapahtumat vievät syviin vesiin ja estävät pinnalle pääsyn.

"Tuskin minua on kukaan koskaan parisuhteessa rakastanut, koska miksi minä muuten olisin sinkku", Tanja miettii.

Dokumenttisarjassa seurataan Tanjan kamppailua henkisen ja taloudellisen tasapainon saavuttamiseksi.

Stina Vehviläinen

Tehtaan sankarit Stina
Stinan päivät kuluvat kodin ja eläinten hoidossa. Kaipuu palkkatöihin on kova. Sika Bill Gullinen haluaa rapsutuksia. Tehtaan sankarit Stina Uusikaupunki,tehdas,Valmet Automotive

Stina (40 v.) on kotiäiti Akaan Viialasta. Stinan ydinperheeseen kuuluu 12-vuotias tytär Sofia ja puoliso Hemmo.

Pitkään työttömänä ollut Stina on lopen kyllästynyt olemaan kotiäiti ja kaipaa tulenpalavasti palkkatöihin. Suunnitelmissa on muutto Uuteenkaupunkiin, jolloin myös Hemmo hakisi autotehtaalle töihin.

Asia ei ole kuitenkaan niin yksinkertainen, sillä perheeseen kuuluu myös kissa, koira ja iso sika nimeltään Bill Gullinen, jota ei ihan joka paikkaan huolitakaan.

Stinaa elämänmuutos innostaa, mutta samalla häntä myös pelottaa miten hän pärjää uusissa haasteissa ja fyysisesti raskaassa työssä. Silti jo pelkästään tieto töiden alkamisesta vaikuttaa piristävästi hänen henkiseen tilaansa. Pian käy kuitenkin ilmi, että työ on Stinalle henkisesti raskaampaa kuin fyysisesti.

Tuotanto: Yle, 2017. Sarja on esitetty Ykkösellä edellisen kerran 2018.

Keskustele
  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.