Hyppää pääsisältöön

Ilom päivä!

Markus Kajo: Ajatusten miljoonalaatikko
Markus Kajo: Ajatusten miljoonalaatikko Kuva: Yle / Annukka Palmén-Väisänen ajatusten miljoonalaatikko

Ilom päivä!!

Lienen kertonut kissasta, joka asuu kotini lähistöllä, viettää usein aikaa kerrostaloasuntonsa saunan avoimen ikkunan ikkunalaudalla ja katselee minua, kun talsin kotea kohti. Ja lienen kertonut, että pitkään aikaa ei ole näkynyt sitä kissaa.

Niin nyt se on tullut takaisin!

On kuin ukkosen jälkeen vetäisi maaseudulla keuhkonsa täyteen raikasta, toivorikasta ilmaa. Toivoa täynnä heti, tämä. Kun palautui se kissa.

Monille on hirmu rakas niiden koira. Minulle tutumpia on lapsuudesta lähtien kissat, vaikka monta koira-ystävääkin matkalle on mahtunut, än så länge.

(Ja näköjään hyönteisystäviäkin - itikka-eläin härrää näytön pinnalla, kun tätä illankähmässä kirjuutan.)

Luulee normaali-kuolevainen, että jotenkin liioittelen siitä ikkunalautakissasta. Siitä ikkunalautakissasta en liioittele!

On minulle oikeasti ilo se elukka, monina päivinä sen näkeminen on parasta mitä minulle on tapahtunut. (Se ei tarkoita, että minulle olisi muun ajan sinä päivänä tapahtunut jotain pahaa. Kissan näkeminen vain ilahduttaa jotenkin niin aidosti, vaistomaisesti ja syvältä.

Se melkein laittaa miettimään pelkkiä hyviä asioita, joita on tapahtunut.

Listaan niitä tähän:

1. Vein roskat, vaikka en ollut suunnitellut vieväni. Sen ansiona tunsin itseni spontaaniksi ja johdonmukaiseksi, molempia yhtä aikaa!

2. Ostin suklaakeksejä ja söin niitä. (Oli liian imeliä. Eikö tehtaan suklaamossa yhtään tajuta sitä, että joku voi syödä puoli pakettia kerralla, jolloin keksistä täytyy tehdä ali-imelä, tai tulee sellainen olo kuin tällä on nyt.)

3. Vääränlaisten (lattapohjat) kenkien käytöstä on tullut nestettä polviin. Tuntuu kummassakin polvessa ulkosyrjän tuntumassa sellainen joustava pallukka. Niitä on kiva painella! Lattapohjakenkiä siis suosittelen ehdottomasti! Tosin polvet tulevat aika kipeiksi, mutta pakkoko sitä on aina mennä paikasta toiseen. Istuu vain tuolilla ja painelee niitä joustavia pallukoita, kyllä siinä aika kuluu iloisesti.

4. En voittanut eurolotossa päävoittoa. Ei tarvitse lähteä matkustamaan, saamaan ripulia ja säikähtämään pamausta, kun liian pienen hotellihuoneen ovi osuu liian ison vaatekaapin oveen ja kuuluu samanlainen pamaus kuin joku ampuisi 500-kaliiperisella peltisessä autotallissa. Paitsi lottovoitolla saisi varmaan pamahtamaton-ovisen hotellihuoneen. Mutta silti! Saa jatkaa tuttua elämää, ja pääsee näkemään sen kissan ikkunalaudalla aina silloin tällöin.

5. En ole muistanut kysyä, vieläkö apteekista saa tilaamalla magnesiumnauhaa, joka palaa hirmu kirkkaalla liekillä. Mutta nyt kun muistin etten muistanut, niin varmaan se tulee mieleen, kun seuraavan kerran menen apteekkiin. (Etenkin kun silloin täydyn ostaa - yllätys yllätys magnesiumtabletteja. - Kyllä maailma tosiaan on pieni!)

6. Huomasin että unohtui yhdestä aiempien kappaleiden virkkeistä jälkimmäinen sulkumerkki. Laitan sen tähän, ettei tasapaino järky.) Tuli hyvä mieli, kun älysin tämän asian.

7. Muistin ostaa maitoa (yli-imelten suklaakeksien ohella). Kun on monta kuukautta juonut teensä jollain ihme kuivajauhecreamerilla pseudomaidotettuna - ja polttanut suunsa 92 kertaa - osaa arvostaa maitomuistin kunnostautumista.

8. Näin viime viikonvaihteessa paljon maanviljelijöitä työssään. Siitä aina tulee toivorikas olo, kun näkee miten maa pukkaa leipäaineksia. En tiedä mikä virallinen, ISO-standardin mukainen elämän tarkoitus on, mutta uskon, että maanviljely on aika lähellä polttopistettä. Oli -ismit millaisia hyvänsä, niin ihmisten pittää syyä.

9. Ysi on kuin kuutonen, jonka “pallo-osassa” on justiin sopiva määrä heliumia.

10. Historiassa jonkun nimi on Ketura. Tarkoittaa uhrisavun suitsuttamista. Onko sellainen laillinen ammattikaan, uhrisavuleyhyttelijä? (Ainakin siihen tarvitaan taloyhtiön lupa. Entä mitä sanoo tupakkalakikin, savustuksesta!)
Saunottaja on laillinen ammatti, vaikka tuntuukin huijaukselta, kun, kyllähän jokainen suomalainen tietää miten saunotaan: että istutaan lauteelle ja ollaan turpa kiinni ja riekkumatta, ja mennään pois pesuhuoneen puolelle tai järveen, kun jo ahistaa liikaa. Ja kehutaan sitä saunaa vaikka ajatellaan että oma sauna on parempi.

11. Alkoi mielettömästi tehdä mieli (outo ilmaisu, sori) kauraleipää. Tai sellaista rouheaa isoa limppua, jossa on monia viljiä ja aika isoja reikiä. Juuston kanssa on se ihanaa, mas-mas! Ja pelkältäänkin. Mutta mie hullu ostiin suklaakeksejä, ja nyt on keksiyhtiön alisuklaamattomuden takia häijy olo infraesofagiaalialueella. Mahaportti tai joku. (Kun juustoportti on firma, eikä maha-paikka.)

12. No. Täytyy tyytyä painelemaan pallukoita, ja ostaa kauraleipää tai moniviljaista huomenna. Joka päivä on seuraavana päivänä uusi päivä! Jo heti huomenna!

Toivoo:

Yksin monten puolesta.

Kommentit
 • Matkakertomuksia - Osa I/V - Matkakuume

  Tähän sai kirjoittaa vain 60 merkkiä. Epistä! 60 on liian vä

  Monesti ilahdun pienestä minä. Esim. sähkömiehen jäljiltä kun on jäänyt millin pituisia eri värisiä johdonkatkileita, niin minusta ovat ne niin kauneita ja ilahduttavia, että voisin sirotella ne kaura-spelttipuuron päälle ja syödä huomenpuuroni seassa..

 • Testaa itsesi, oletko liian normaali!

  Täytyy tunnustaa joskus nettitestautuneeni.

  Uskon, että jotakuinkin terve ihminen tietää riittävän tarkkaan, millainen on, ja ei ole. Lisäksi ystävät ja viholliset auttavat ihmistä näkemään oman kuvansa paremmin. Minkä tautta sitä sitten pitää tukea kapitalistin klikkausrahastoa klikkaamalla jotain testiä netissä?

 • Kaksi, mistä sietäisi

  Nuhtelun ansaitsijia (2 kpl.)

  Ainkin ennen vanhaan yksi ”poliisin langettamista” rangaistuksista oli nuhteleminen. Siis että polisii nuhteli sitä, kerta oli töppöillyt hän. Että mitä vasten nuin teit, ja että yada yada yada. Ja toinen siinä kuuntelee kaula punoittaen, ja häpeää, ja parantaa tapansa!

 • Ilom päivä!

  Hyviäkin asioita tapahtuu, sentään.

  Lienen kertonut kissasta, joka asuu kotini lähistöllä, viettää usein aikaa kerrostaloasuntonsa saunan avoimen ikkunan ikkunalaudalla ja katselee minua, kun talsin kotea kohti. Ja lienen kertonut, että pitkään aikaa ei ole näkynyt sitä kissaa..

Uusimmat sisällöt - Näkökulmat

 • Matkakertomuksia - Osa I/V - Matkakuume

  Tähän sai kirjoittaa vain 60 merkkiä. Epistä! 60 on liian vä

  Monesti ilahdun pienestä minä. Esim. sähkömiehen jäljiltä kun on jäänyt millin pituisia eri värisiä johdonkatkileita, niin minusta ovat ne niin kauneita ja ilahduttavia, että voisin sirotella ne kaura-spelttipuuron päälle ja syödä huomenpuuroni seassa..

 • Testaa itsesi, oletko liian normaali!

  Täytyy tunnustaa joskus nettitestautuneeni.

  Uskon, että jotakuinkin terve ihminen tietää riittävän tarkkaan, millainen on, ja ei ole. Lisäksi ystävät ja viholliset auttavat ihmistä näkemään oman kuvansa paremmin. Minkä tautta sitä sitten pitää tukea kapitalistin klikkausrahastoa klikkaamalla jotain testiä netissä?

 • Kaksi, mistä sietäisi

  Nuhtelun ansaitsijia (2 kpl.)

  Ainkin ennen vanhaan yksi ”poliisin langettamista” rangaistuksista oli nuhteleminen. Siis että polisii nuhteli sitä, kerta oli töppöillyt hän. Että mitä vasten nuin teit, ja että yada yada yada. Ja toinen siinä kuuntelee kaula punoittaen, ja häpeää, ja parantaa tapansa!

 • Ilom päivä!

  Hyviäkin asioita tapahtuu, sentään.

  Lienen kertonut kissasta, joka asuu kotini lähistöllä, viettää usein aikaa kerrostaloasuntonsa saunan avoimen ikkunan ikkunalaudalla ja katselee minua, kun talsin kotea kohti. Ja lienen kertonut, että pitkään aikaa ei ole näkynyt sitä kissaa..

 • WC:n pesy ym. juttuja joita naiset rakastavat

  Kylppärinpesun sukupuolimetafysiikkaa on tämä.

  "...Olin varautunut kunnon litkuilla, joiden tuoteselosteessa oli kannustava määrä varoitusmerkkejä; pääkalloja, kaasunaamareita, ylösalaisin olevia ristejä ja muita graafisia pelotteita..."

 • Havaittuja ja kuultuja eroja naisten ja miesten välillä

  Naiset eroavat miehistä, mutta ei aina päinvastoin.

  "Laiskana päivänä miehestä on kiva jos kaupassa nainen (tyttöystävä, vaimo) ottaa ostoskärryt ja työntää niitä, mutta uros-tomerana päivänä miehestä tuntuu, että nainen otti miehuuden pois samalla kun otti kärrien hallinnan. Kärrejä työntävien miesten rinnalla hän tuntee itsensä koiraksi..."

 • Kaltimo

  Kavalasta sängystä murehtuu Kajo

  Nukun mieluusti selälläni, päin vastoin kuin käärmeet jotka nukkuvat kai mahallaan. Vaikka en kyllä ole ihan varma. Kuitengin, oli selälle hyvä se sänky.

 • Hippi sai kyytiä!

  Hyviä asioita, joita pääsi sentään näkemään tämä.

  Ällistyin ihan oikeasti, kun se kotkotus putkahti näköpiiriini kuin avaruuden aikarepeämästä pössähtäneenä...

 • Mielikuvitusäiti

  Kuviteltu äiti Kajon mielessä

  Iltapäivällä, kun sitä tuli koulusta kotiin, usein papatti innostuneesti jo eteisestä äidille - -

 • Päästä viiraa

  Baletti ym. viiraavat päästä Kajoa tällä kertaa.

  "...Kolmas pään viiraus on outo. Saatan olla maaiman ensimmäinen mies, joka on kokenut sen.."

 • Salaa hyvät naapurit

  Naapureiden aiheuttamaa iloa miettii Kajo

  Harmien vastakohdaksi elämässä on myös joitakin iloja. Voi olla esim kokki korvasienihöyryjen sekavuustilassaan työntänyt itsen ruoka-annoksen kolmanteen perunaan hammastikun...

 • Arvoja ja normeja naisten hyödyksi

  Ohjeita ja mietteitä Kajom päästä

  Ajattelin päässä, että kirkkaan pakkaspäivän kunniaksi tekisin jonkin hyvän teon. Hykertelin miettiessäni, miten iloisiksi tulisivat he, joille sen hyvän teon tekisin. Pohdin, kuka tai ketkä olisivat hyvä kohde, ja sitten tulikin jo heti mieleen, että olisi huomaavaista olla avuksi naisille, noille Luojan laululintusille, jotka pörräävät ympäriinsä vailla huolen häivää..