Hyppää pääsisältöön

Ilom päivä!

Markus Kajo: Ajatusten miljoonalaatikko
Markus Kajo: Ajatusten miljoonalaatikko Kuva: Yle / Annukka Palmén-Väisänen ajatusten miljoonalaatikko

Ilom päivä!!

Lienen kertonut kissasta, joka asuu kotini lähistöllä, viettää usein aikaa kerrostaloasuntonsa saunan avoimen ikkunan ikkunalaudalla ja katselee minua, kun talsin kotea kohti. Ja lienen kertonut, että pitkään aikaa ei ole näkynyt sitä kissaa.

Niin nyt se on tullut takaisin!

On kuin ukkosen jälkeen vetäisi maaseudulla keuhkonsa täyteen raikasta, toivorikasta ilmaa. Toivoa täynnä heti, tämä. Kun palautui se kissa.

Monille on hirmu rakas niiden koira. Minulle tutumpia on lapsuudesta lähtien kissat, vaikka monta koira-ystävääkin matkalle on mahtunut, än så länge.

(Ja näköjään hyönteisystäviäkin - itikka-eläin härrää näytön pinnalla, kun tätä illankähmässä kirjuutan.)

Luulee normaali-kuolevainen, että jotenkin liioittelen siitä ikkunalautakissasta. Siitä ikkunalautakissasta en liioittele!

On minulle oikeasti ilo se elukka, monina päivinä sen näkeminen on parasta mitä minulle on tapahtunut. (Se ei tarkoita, että minulle olisi muun ajan sinä päivänä tapahtunut jotain pahaa. Kissan näkeminen vain ilahduttaa jotenkin niin aidosti, vaistomaisesti ja syvältä.

Se melkein laittaa miettimään pelkkiä hyviä asioita, joita on tapahtunut.

Listaan niitä tähän:

1. Vein roskat, vaikka en ollut suunnitellut vieväni. Sen ansiona tunsin itseni spontaaniksi ja johdonmukaiseksi, molempia yhtä aikaa!

2. Ostin suklaakeksejä ja söin niitä. (Oli liian imeliä. Eikö tehtaan suklaamossa yhtään tajuta sitä, että joku voi syödä puoli pakettia kerralla, jolloin keksistä täytyy tehdä ali-imelä, tai tulee sellainen olo kuin tällä on nyt.)

3. Vääränlaisten (lattapohjat) kenkien käytöstä on tullut nestettä polviin. Tuntuu kummassakin polvessa ulkosyrjän tuntumassa sellainen joustava pallukka. Niitä on kiva painella! Lattapohjakenkiä siis suosittelen ehdottomasti! Tosin polvet tulevat aika kipeiksi, mutta pakkoko sitä on aina mennä paikasta toiseen. Istuu vain tuolilla ja painelee niitä joustavia pallukoita, kyllä siinä aika kuluu iloisesti.

4. En voittanut eurolotossa päävoittoa. Ei tarvitse lähteä matkustamaan, saamaan ripulia ja säikähtämään pamausta, kun liian pienen hotellihuoneen ovi osuu liian ison vaatekaapin oveen ja kuuluu samanlainen pamaus kuin joku ampuisi 500-kaliiperisella peltisessä autotallissa. Paitsi lottovoitolla saisi varmaan pamahtamaton-ovisen hotellihuoneen. Mutta silti! Saa jatkaa tuttua elämää, ja pääsee näkemään sen kissan ikkunalaudalla aina silloin tällöin.

5. En ole muistanut kysyä, vieläkö apteekista saa tilaamalla magnesiumnauhaa, joka palaa hirmu kirkkaalla liekillä. Mutta nyt kun muistin etten muistanut, niin varmaan se tulee mieleen, kun seuraavan kerran menen apteekkiin. (Etenkin kun silloin täydyn ostaa - yllätys yllätys magnesiumtabletteja. - Kyllä maailma tosiaan on pieni!)

6. Huomasin että unohtui yhdestä aiempien kappaleiden virkkeistä jälkimmäinen sulkumerkki. Laitan sen tähän, ettei tasapaino järky.) Tuli hyvä mieli, kun älysin tämän asian.

7. Muistin ostaa maitoa (yli-imelten suklaakeksien ohella). Kun on monta kuukautta juonut teensä jollain ihme kuivajauhecreamerilla pseudomaidotettuna - ja polttanut suunsa 92 kertaa - osaa arvostaa maitomuistin kunnostautumista.

8. Näin viime viikonvaihteessa paljon maanviljelijöitä työssään. Siitä aina tulee toivorikas olo, kun näkee miten maa pukkaa leipäaineksia. En tiedä mikä virallinen, ISO-standardin mukainen elämän tarkoitus on, mutta uskon, että maanviljely on aika lähellä polttopistettä. Oli -ismit millaisia hyvänsä, niin ihmisten pittää syyä.

9. Ysi on kuin kuutonen, jonka “pallo-osassa” on justiin sopiva määrä heliumia.

10. Historiassa jonkun nimi on Ketura. Tarkoittaa uhrisavun suitsuttamista. Onko sellainen laillinen ammattikaan, uhrisavuleyhyttelijä? (Ainakin siihen tarvitaan taloyhtiön lupa. Entä mitä sanoo tupakkalakikin, savustuksesta!)
Saunottaja on laillinen ammatti, vaikka tuntuukin huijaukselta, kun, kyllähän jokainen suomalainen tietää miten saunotaan: että istutaan lauteelle ja ollaan turpa kiinni ja riekkumatta, ja mennään pois pesuhuoneen puolelle tai järveen, kun jo ahistaa liikaa. Ja kehutaan sitä saunaa vaikka ajatellaan että oma sauna on parempi.

11. Alkoi mielettömästi tehdä mieli (outo ilmaisu, sori) kauraleipää. Tai sellaista rouheaa isoa limppua, jossa on monia viljiä ja aika isoja reikiä. Juuston kanssa on se ihanaa, mas-mas! Ja pelkältäänkin. Mutta mie hullu ostiin suklaakeksejä, ja nyt on keksiyhtiön alisuklaamattomuden takia häijy olo infraesofagiaalialueella. Mahaportti tai joku. (Kun juustoportti on firma, eikä maha-paikka.)

12. No. Täytyy tyytyä painelemaan pallukoita, ja ostaa kauraleipää tai moniviljaista huomenna. Joka päivä on seuraavana päivänä uusi päivä! Jo heti huomenna!

Toivoo:

Yksin monten puolesta.

Keskustele

Uusimmat sisällöt - Näkökulmat

 • Ajatuksilla iloa elämään

  Flamingot onkin kai valkoisia. (Sei liity tähän mitenkään.)

  Ajatuksista on paljo harmia elämässä! Monesti ne tuo harmia pääähän. Ja joillekin vatsaan, esmes närästäen häntä sisältä. Mutta voi joskus olla iloakin niistä.

 • Energiatilanne kulissien takana

  Kierrätys-opettavainen kansalaiskertomus Kajolta.

  ..Valitettavasti huippukoulutetullekin ammattilaiselle, jonka vuotuinen työaika on kaksi minuuttia, palkkatulon auvo jää onnettoman pieneksi, lomarahoineenkin...

 • Luurailijat

  Omat haasteensa on siinä, jos puolet on näkymättömiä.

  Ken kurja olisi sattunut muutoshetkellä olemaan kelteisillään, hän joutuisi pysyttelemään ilkialastonna, jos mieli pysyä muiden huomaamattomissa..

 • Yhtenä hetkenä vain

  Yksinäisyys was here.

  Hiukan oli kepakko lyhyt tökkimiseen ja tutkimiseen, mutta kuivuuttaan kalahteli kivasti, kun sen sivulla kepitteli ison kiven kylkeen.

 • Kopioelämää

  Monenlaista saisi aikaan vaikka jo 150 miljardilla.

  "Ilomantsilaisbaarista poistuvien humalikkaiden ad hoc kännirallatuksistakin jouduttaisiin maksamaan tekijänoikeusmaksu"

 • Koulun hiihtopäivä (!!)

  Näin riivaa Saatana meitä, opinahjojen avulla.

  Pieni hiihtäjäparka uursi latua niin syvällä monimetrisessä hangessa, ettei sieltä hanki-urasta illalla hiihtäessään nähnyt kuin noin 2° kapean viirun tähtitaivasta, jos pipo silmillä edes jaksoi yrittää katsoa lumisesta ”ojastaan” ylös kuin Oscar Wilde.

 • Pieniä lämmön pilkahduksia

  Itsen varhaiskasvattumismuistelua, vaatimattomin annein.

  Koska noihin aikoihin ei ollut tietokoneita, nettiä, eikä paljon mitään muutakaan (paitsi verot, sairausvakuutustoimisto, invaliidien kioski, perunannosto, kuolema ja poliisi), piti lapsena keksiä jotakin tekemistä, että olisi ollut jotakin tekemistä.